Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23591 times
Been thanked: 6200 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Veca » 08 Nov 2021, 14:23

Mala_Mu wrote: 08 Nov 2021, 13:43 Jel imao ko od vas neke nuspojave tiipa strasan pritisak u grudima, kratkocu daha?
Sutra napokon idem vaditi hormone stitne, i vidjeti da nije zbog toga, jer me znalo i prije muciti al ne u tolikoj mjeri. Al bas su mi zadnja 3 dana za neizdrzati. Ne mozes normalno funcionisati. Nadam se da je samo slucajnost da se pogorsa bas poslije vakcine..

Mala, odmah da si otisla doktoru! ...ako se imaju takvi simptomi, ovdje kazu, namah doktoru!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2273 times
Been thanked: 5452 times

Post by Beni » 08 Nov 2021, 14:31

Lavlje_srce wrote: 08 Nov 2021, 14:15
Beni wrote: 08 Nov 2021, 13:53Zar ti je pravo ime Lavlje :hm
Zar mozes imati vise od 10 godina i to me upitati? :hm
:aplauzz
Fuck you a friendly note to start the day

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4111 times
Been thanked: 3080 times

Post by Lavlje_srce » 08 Nov 2021, 16:44

gospođa Brams wrote: 08 Nov 2021, 13:53Nazalost sve mi je to poznato, i mene je svasta zadesilo nakon perioda intenzivne tjeskobe i depresije jos prije ovog cijelog cirkusa...a sad pogotovo, pod ovakvim pritiskom kad te netko prakticki ucjenjuje egzistencijom, kako uopce ostati normalan. Bojim se uopce razmisljati sta si covjek moze natovariti od tolike tjeskobe.
Valjda cu i ja naci neki nacin za ostati hladne glave, jer si ne mogu dopustiti da ne funkcioniram, a sad sam na dobrom putu prema tome :D.
Da dodam nesto - nekad je najbitnije dati si priliku da se saberes. Ispricaj svom lijecniku da si pred pucanjem, da ne mozes vise podnijeti pritisak oko svega ovoga. Ako iole ima empatije, dati ce ti bolovanje.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 09 Nov 2021, 12:56

Mala_Mu wrote: 08 Nov 2021, 13:43 Jel imao ko od vas neke nuspojave tiipa strasan pritisak u grudima, kratkocu daha?
Javi se Mala, jesi li bolje? Brinem za tebe.
Memento Mori

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 09 Nov 2021, 13:01

...javit ce se Mala, ceka nalaze, a i ja se brinem!

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 09 Nov 2021, 22:13

Lavlje_srce wrote: 09 Nov 2021, 12:56
Javi se Mala, jesi li bolje? Brinem za tebe.
Veca wrote: 09 Nov 2021, 13:01 ...javit ce se Mala, ceka nalaze, a i ja se brinem!
Bolje sam dosta, hvala na brizi :pusa
Osjecam jos malo gore navedeno, al ni priblizno kao prethodnih dana. Moze biti da je i od stresa, kako se dosta toga sto me mucilo danas rijesilo tako mi i lakse odma :DD
A hormoni su izgleda oke, nisam jos bila kod svoje doktorice al ovako na prvu djeluju. Jos ultrazvuk uraditi..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 09 Nov 2021, 22:20

Nema na cemu. Cuvaj se. :pusa
Memento Mori

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9622 times
Been thanked: 11365 times

Post by Krokodil Behko » 10 Nov 2021, 11:06

STIŽU TABLETE PROTIV KORONAVIRUSA: Rezultati su ohrabrujući, a cijena...

Image

Radi se o tabletama koje se uzimaju oralno čim se pojave prvi simptomi da bi se izbjegli teži oblici bolesti, a time i bolničko liječenje. Za takvom vrstom liječenja traga se otkako je počela ova globalna zdravstvena kriza.

Nakon višemjesečnih istraživanja "Merck" i "Pfizer" objavili su da su stigli do cilja. "Merck" je početkom oktobra objavio da za svoju tabletu molnupiravir traži dopuštenje za upotrebu u SAD-u, a "Pfizer" je isto učinio prošle sedmice za svoj paxlovid.

U oba slučaja riječ je o antiviralnim lijekovima koji djeluju tako što smanjuju mogućnost repliciranja virusa, čime se usporava razvoj bolesti. Obje kompanije tvrde da klinička ispitivanja pokazuju da korištenje lijekova značajno smanjuje rizik od hospitalizacije.

Tvrde da molnupiravir rizik smanjuje za 50 posto, a paxlovid za 89 posto, iako se stope učinkovitosti ne bi trebale izravno upoređivati zbog drugačijih protokola za provedbu ispitivanja.

Antidepresiv koji je već dostupan javnosti, fluvoksamin, također je pokazao ohrabrujuće rezultate u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti, pokazalo je istraživanje brazilskih naučnika objavljeno u oktobru u Lancetu.

Zašto su važne?

Ako se učinkovitost tableta potvrdi, bit će to veliki korak naprijed u borbi s koronavirusom i zajedno s vakcinom pojačat će terapijski arsenal protiv virusa. Terapije već postoje, uglavnom u obliku sintetskih antitijela, no ti se lijekovi ubrizgavaju i obično se daju pacijentima koji su već teško bolesni.

S druge strane, tablete se mogu brzo prepisati te ih se može jednostavno uzimati a da pacijent i ne napušta dom. Liječenje "Merckovim" i "Pfizerovim" tabletama, koje zasad ne izazivaju puno nuspojava, trajalo bi pet dana po dvije doze dnevno.

"Uspjeh tih antiviralnih lijekova otvara novo poglavlje u sprečavanju teških posljedica koronavirusa", rekao je britanski virolog Stephen Griffin.

Ograničenja?

Teško je procijeniti uspjeh "Merckovih" i "Pfizerovih" terapija jer još nisu objavili podatke o kliničkim ispitivanjima. Francuska stručnjakinja Karine Lacombe upozorila je da takve objave farmaceutskih kompanija treba uzeti s oprezom sve dok njihova ispitivanja ne prođu naučne recenzije.

Istaknula je i da bi im takve tablete mogle donijeti "potencijalno golemo" tržište. Neovisni stručnjaci kažu da neki elementi ukazuju na to da Merck i Pfizer ne daju lažna obećanja. Obje su kompanije klinička istraživanja prekinula su ranije nego što se očekivalo, uz blagoslov nezavisnih nadzornih odbora, jer su rezultati bili jako dobri.

Kada i koliko?

"Merckov" molnupiravir već je odobren u Britaniji. Tamošnje zdravstvene vlasti dale su mu zeleno svjetlo za liječenje osoba podložnih većem riziku od razvoja teške kliničke slike poput starijih, pretilih i dijabetičara.

Američke i evropske vlasti po ubrzanoj proceduri evaluiraju lijekove. Nekoliko zemalja već je naručilo zalihe molnupiravira, poput Sjedinjenih Država koje su naručile 1,7 miliona doza.

Američka narudžba daje naslutiti i koliko bi lijek mogao stajati. Ukupna joj je vrijednost 1,2 milijarde dolara, što bi značilo da petodnevna terapija molnupiravirom košta oko 700 dolara.

"Pfizer" još nije objavio cijenu paxlovida, ali je obećao da će biti "pristupačna".

(Faktor)

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 23005 times

Post by HAVANA » 10 Nov 2021, 18:47

Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 10 Nov 2021, 21:32

meni se jos nisu u potpunosti vratili okus i miris, a ima vec mjesec ipo
samo intenzivne stvari osjetim, ovo blago tanko sve

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 11 Nov 2021, 00:53

700 dolara :sok jbt. k'o da su od zlata napravljene!

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 27123 times
Been thanked: 31078 times

Post by Zanki » 11 Nov 2021, 12:54

dovde mie vise :mister
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 11 Nov 2021, 13:12

Uskoro cu booster dobiti.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40696 times
Been thanked: 27093 times

Post by Rum » 12 Nov 2021, 13:44

U Austriji neizbježan lockdown za nevakcinisane i one koji nisu prebolovali koronu

Image

Austrijanci su nekoliko dana udaljeni od prvog zatvaranja za sve koji nisu u potpunosti vakcinisani, nakon što je zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom širom zemlje.Pokrajina Gornja Austrija od ponedjeljka će uvesti ograničenja ako dobije zeleno svjetlo od savezne vlade. Salzburg također planira nove mjere, piše BBC.

Kancelar Alexander Schallenberg rekao je da je nacionalna blokada za nevakcinisane “vjerovatno neizbježna”.Dvije trećine ljudi ne bi trebalo da pati jer su drugi oklijevali”, rekao je.

Gornja Austrija, koja graniči s Njemačkom i Češkom i ima 1,5 miliona stanovnika, ima najviši nivo zaraze u zemlji i najnižu stopu vakcinacije.
Na nacionalnom nivou, u posljednja 24 sata zabilježeno je rekordnih 11.975 zaraženih, a austrijska komisija za koronavirus upozorila je na prijetnju koja se “mora shvatiti ozbiljno”.

Austrija je nevakcinisanim građanima već zabranila odlazak u restorane, kina, žičare i frizerske salone, ali će za njih stvari u Gornjoj Austriji postati još teže.

Pokrajina uvodi izolaciju za nevakcinisane.

Kancelarka kaže da to znači da ljudi koji nisu vakcinisani neće moći da napuste kuću, osim ako to nije iz suštinskih razloga kao što su odlazak na posao, kupovina hrane ili vježbanje.

Kritičari kažu da će blokadu biti vrlo teško provesti.

Ako brojevi nastave da rastu, vlasti kažu da bi mjere za nevakcinisane mogle biti uvedene u drugim područjima. Krajnje desničarska opoziciona Slobodarska partija vodi kampanju na platformi vakcinalnog skepticizma, što je poruka koja je našla naklonost mnogih Austrijanaca.

Sedmodnevna stopa incidencije u Austriji mnogo je veća nego u susjednoj Njemačkoj, gdje je ministar zdravlja Jens Spahn nedavno upozorio na “pandemiju nevakcinisanih”.

Njemačka je u četvrtak prvi put zabilježila više od 50.000 zaraženih dnevno. Stopa vakcinacije u Njemačkoj od 67,3 posto veća je nego u Austriji, ali ne mnogo.

Nevakcinisanim osobama će od ponedjeljka biti zabranjen pristup restoranima, hotelima, kinima i pozorištima u pokrajini Brandenburg, po “2G” pravilu koje ograničava pristup osobama koje su vakcinisane ili su se oporavile od korone.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40696 times
Been thanked: 27093 times

Post by Rum » 12 Nov 2021, 13:47

Sarajlije i goste u najluđu noć moglo bi uvesti "Zabranjeno pušenje", drugu noć "Dubioza kolektiv"

Grad Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo uveliko se pripremaju za organizaciju najluđe noći na otvorenom u glavnom gradu. Kako saznajemo iz Kantona, građane Sarajeva i brojne turiste mogli bi zabavljati "Zabranjeno pušenje" i "Dubioza kolektiv".

- Raspitivali smo se za Dinu Merlina i Halida Bešlića. Međutim, oni su zauzeti. Zato smo se odlučili za "Zabranjeno pušenje" i "Dubiozu kolektiv". Prva će grupa nastupiti 31. decembra, a druga će se pobrinuti za dobru atmosferu 1. januara - kazali su nam iz Kantona.

Kako su istakli, svečanom dočeku moći će prisustvovati samo oni koji su vakcinisani te oni koji su prebolovali COVID-19.

Za manifestaciju će biti utrošeno novca kao i prethodnih godina. A moguće lokacije za organizaciju dočeka su Vječna vatra i Marindvor.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 12 Nov 2021, 15:07

Rudolph wrote: 12 Nov 2021, 13:47 Sarajlije i goste u najluđu noć moglo bi uvesti "Zabranjeno pušenje", drugu noć "Dubioza kolektiv"

Grad Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo uveliko se pripremaju za organizaciju najluđe noći na otvorenom u glavnom gradu. Kako saznajemo iz Kantona, građane Sarajeva i brojne turiste mogli bi zabavljati "Zabranjeno pušenje" i "Dubioza kolektiv".

- Raspitivali smo se za Dinu Merlina i Halida Bešlića. Međutim, oni su zauzeti. Zato smo se odlučili za "Zabranjeno pušenje" i "Dubiozu kolektiv". Prva će grupa nastupiti 31. decembra, a druga će se pobrinuti za dobru atmosferu 1. januara - kazali su nam iz Kantona.

Kako su istakli, svečanom dočeku moći će prisustvovati samo oni koji su vakcinisani te oni koji su prebolovali COVID-19.

Za manifestaciju će biti utrošeno novca kao i prethodnih godina. A moguće lokacije za organizaciju dočeka su Vječna vatra i Marindvor.
Dragi Rume, to je na otvorenom prostoru, jeste gužva, ali sumnjam da će biti uspješ a kontrola, a istovremeno, tokom cijele godine se nitko ne pridržava osnovnih mjera. :lupa :D.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 12 Nov 2021, 16:20

Veca wrote: 11 Nov 2021, 00:53 700 dolara :sok jbt. k'o da su od zlata napravljene!
Neki novinari su jednostavno nepismeni:

Iako ne navodi izričito molnupiravir, u dokumentu ACT-A se očekuje da će se "novi oralni antivirusni lijekovi za pacijene s blagim ili srednjim simptomima plaćati 10 dolara po aktuelnom kursu ".

U procesu razvoja su i drugi lijekovi za liječenje pacijenata s blažim simptomima, ali je molnupiravir jedini koji je do sada pokazao pozitivne rezultate u ispitivanjima u kasnoj fazi. ACT-A pregovara s kompanijom Merck & Co i proizvođačima generičkih lijekova o kupovini lijeka.

Cijena je vrlo niska u usporedbi sa cijenom uod 700 američkih dolara po trenutnom kursu koji su Sjedinjene Države pristale platiti za 1,7 miliona doza, piše Reuters.

Međutim, studija provedena na sveučilištu Harvard procijenila je da bi molnupiravir mogao koštati oko 20 dolara ako ga proizvode proizvođači generičkih lijekova, a cijena bi se pri optimiziranoj proizvodnji mogla spustiti na 7,7 dolara.
Proizvođač lijekova Merck & Co. ima licencne ugovore s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova.

:ok

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 12 Nov 2021, 17:18

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 12 Nov 2021, 17:51

E ovo je gola istina, majku im sadističku.
Dok su nam reklamirali vakcine, bilo je med i mlijeko. Nikakve restrikcije, neće se gledati na sedmičnu incidencu i to.
Kad smo se vakcinisali, opet seru o broju novozaraženih i ravnaju se prema njemu.
opet prijete lokdaunom.
Ako hoću u restoran, moram priložiti kovid pasoš/aplikaciju, a uskoro i brzi test.
Dakle, džaba smo se vakcinisali.
Svi mi se morete obratit

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 12 Nov 2021, 19:03

Taare wrote: 12 Nov 2021, 17:51
E ovo je gola istina, majku im sadističku.
Dok su nam reklamirali vakcine, bilo je med i mlijeko. Nikakve restrikcije, neće se gledati na sedmičnu incidencu i to.
Kad smo se vakcinisali, opet seru o broju novozaraženih i ravnaju se prema njemu.
opet prijete lokdaunom.
Ako hoću u restoran, moram priložiti kovid pasoš/aplikaciju, a uskoro i brzi test.
Dakle, džaba smo se vakcinisali.
Koji brzi test? Antigenski čekaš pola sata iz laboratorije. Kako će isti test koristiti za ulaz u javne ustanove. :hm

Post Reply

Return to “Zdravlje”