Hvala puno definitivno hocu, znaci na 25 metara iz stojeceg stava bez potpore mehanicki nisan da ganjam grupu od 0.5 cm - 300 kad odem isto stav stojeci bez potpore i mehanicki nisan grupa mora biti 20x20 centimetara.rocko wrote: 04 Nov 2021, 18:43Radi onda na stavu za gadjanje,lijeva ruka (ako si desnjak) sto blize nisanu u liniji sa cijevi, palcem i kaziprsom napravi slovo C , da palac lezi ispred prednjeg nisana ,nagni pusku 10-15 stepeni na lijevo prema ocima,nemoj naginjat glavu prema pusci nego pusku nagni prema glavi tako da kad gledas ravno nisani su ti u liniji sa desnim okom .MorningStar wrote: 04 Nov 2021, 13:14
Pozdrav i postovanje. Otisao sam kao sto si mi savjetovao da malo se ucim pucati i tako. Posto mi je onako losa grupa bila iz stojeceg stava bez potpore mehanicki nisan gdje bi trebalo kako si rekao da ide 0.5cm na 20 metara - pokusao sam sve isto (stojeci,iron sight, 20 metara) ali sam sa potporom na stolu probao:
Izgleda da ima neke razlike u tome kako je kada pucas stojeci,bez potpore ikakve te sa mehanickim nisanima - barem kod mene.Grupe nisu lose ali ipak kada samo pomislim da ti radis stojeci-bez potpore-mehanicki nisani 30x30 cm grupe na 300 metara te 0.5 cm grupu na 25 onda skontam da tu imam jos mnogo da radim..
Dalje sto se tice upucavanja puske, ne znam evo nekako se popravilo malo kako sam pucao sa potporom (ne znam zasto li ?) a kazu mi da se ova puska upucava na 300 jer nema zadnjih podesavanja po elevaciji na mehanickom nisanu - tako da na blizini podbacuje te postoje mete koje to korektuju da se upuca (kao sto sam ih vec prije postavio) na 25 a vazi za 300.
Evo primjera gdje (iako losa grupa izvinjavam se ali nadam se da je dovoljno za korekciju tj. upucavanje - se gadja u gornji krugic - metci pogadjaju u donji (5 cm otprilike nize) sto daje nulu na 300 metara (gdje nisanis tu pogodis)
Hvala puno na savjetima i nadam se da ces podijeliti jos znanja kako da se poboljsam![]()
Sretno i sve je to stvar prakse.
Desnjak sam a kad uhvatim tako pusku spred prednjeg nisana necu se opeci od cijev (jer ispred nisana je cijev) ako mislis na iza nisana onda ok - neko je spominjao da taj duzi hvat se forsira kod CQC kao i nagib puske ali ne znam ja sta je to CQC.
Hvala puno i raditi na savjetima, ako samo ti ne bude tesko da stavis svoju grupu na 25 metara stojeci stav mehanika bez potpore i 300 isto tako da znam sta da ganjam.
Hvala jos jednom postovanje
PS: Takodjer nadjoh jedan primjer meta iz US Army (25 metara udaljenost mete - 3 polozaja lezeci (300 i 250 metara simulacija) cuceci (100 i 200 metara simulacija) i stojeci(50 i 150 metara simulacija) -- i ovao gadjanje u kojem se strijelac klasifikovao kao expert (najbolji rank) ima znatno losije grupiranje od tebe , svaka cast jos jednom