Šta je nama Turska?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23330 times
Been thanked: 21370 times
Status: Offline

Re: Šta je nama Turska?

Post by Masamune » 22 Nov 2021, 23:48

Laser wrote: 22 Nov 2021, 23:47
MarlboroGold wrote: 22 Nov 2021, 23:45
Pa zato i rekoh historijske poveznice.

Za današnju Tursku me zaboli patka. Niti ih volim niti ih mrzim.
Jok, jok. Nisi prošo, nismo djeca. Ima tu nepto dublje. :oo
Pa ima. Bude mi žao gledati Bošnjake koji trče oko Erdogana kao da su najveća bijeda, ali to ne govorim iz loše namjere.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 22 Nov 2021, 23:50

MorningStar wrote: 22 Nov 2021, 23:46
bosnjakinja wrote: 22 Nov 2021, 23:42

sto nisi platio i isao u neku bosnjacku gimnaziju ili slicno? nije mozda bilo bolje? pa ako si vecu turskoj skoli ispostuj pravila,mislim to je sasvim osnovno kad skontas .Ali ajde bilo proslo
Zato sto je dobra skola pa sam tu odabrao. Kakva pravila ? Nema tog pravila da si obavezan da ustajes u svojoj zemlji tudjoj himnoj - ja sam platio obrazovanje a ne da pjevanje turske himne (i obrazovanje je bilo ok - osim historije gdje sam se posvadjao jer je profesor rekao da bosna nije bila nikada kraljevina nego banovina :D i ovog pjevanja)

I necu prezaliti sto su stavili profesora latinskog koji je bio na samrti... zelio sam da naucim makar ono osnove tog jezika... al ovaj - pola sata pise recenicu i usporeno izgovara hoce da izdahne... i to i bi :oo
Jasta bilo i proslo :oo
sta je nejasno turska skola,privatna turska skola...mogli su rahat da uvedu to pravilo no sladji im bio kesh jbg :123

ali ipak when in rome do as romans(dakle turska skola u ovom slucaju).to je moj stav,ja bih ustala i americkoj i turskoj i izraelskoj i arapskoj

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 22 Nov 2021, 23:53

bosnjakinja wrote: 22 Nov 2021, 23:50
MorningStar wrote: 22 Nov 2021, 23:46

Zato sto je dobra skola pa sam tu odabrao. Kakva pravila ? Nema tog pravila da si obavezan da ustajes u svojoj zemlji tudjoj himnoj - ja sam platio obrazovanje a ne da pjevanje turske himne (i obrazovanje je bilo ok - osim historije gdje sam se posvadjao jer je profesor rekao da bosna nije bila nikada kraljevina nego banovina :D i ovog pjevanja)

I necu prezaliti sto su stavili profesora latinskog koji je bio na samrti... zelio sam da naucim makar ono osnove tog jezika... al ovaj - pola sata pise recenicu i usporeno izgovara hoce da izdahne... i to i bi :oo
Jasta bilo i proslo :oo
sta je nejasno turska skola,privatna turska skola...mogli su rahat da uvedu to pravilo no sladji im bio kesh jbg :123

ali ipak when in rome do as romans(dakle turska skola u ovom slucaju).to je moj stav,ja bih ustala i americkoj i turskoj i izraelskoj i arapskoj
Pa mogli su staviti pravilo , i biti tuzeni vjerovatno - mada ionako onda nebih upisao. Ekvivalent primoranja da ustajes tudjoj himni je kada recimo povratnike djecu u RS bi tjerali da ustaju na boze pravde - jel bi ionda bilo when in rome do as romans ;)

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 22 Nov 2021, 23:55

MorningStar wrote: 22 Nov 2021, 23:53
bosnjakinja wrote: 22 Nov 2021, 23:50

Pa mogli su staviti pravilo , i biti tuzeni vjerovatno - mada ionako onda nebih upisao. Ekvivalent primoranja da ustajes tudjoj himni je kada recimo povratnike djecu u RS bi tjerali da ustaju na boze pravde - jel bi ionda bilo when in rome do as romans ;)

Ne mozes to dvoje poredit cisto jer je ovo privatna skola...a ne drzavna,ovo je dakle privatna skola koja ima himnu bosansku i himu tursku,nema tu problema nikakvih

ako si toliko antiturska sto si upisao tu skolu? :oo

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 22 Nov 2021, 23:57

MarlboroGold wrote: 22 Nov 2021, 23:48
Laser wrote: 22 Nov 2021, 23:47

Jok, jok. Nisi prošo, nismo djeca. Ima tu nepto dublje. :oo
Pa ima. Bude mi žao gledati Bošnjake koji trče oko Erdogana kao da su najveća bijeda, ali to ne govorim iz loše namjere.
Srpska opsesija i ulizivanje Rusiji u nekoj maloj mjeri je i razumljiva - u 1. sv ratu Rusija je proglasila rat AU zbog Srbije (mislim to je bio casus belli) , podrzavali su ih diplomatski, te kroz balkanske ratove itd itd. Mislim daleko od toga da je to blizu koliko Srbi se ulizuju jer su ih Ruje ostavili da se suse vise nego jednom.
Ali ono sto je intrigantno je podilazenje Turskoj od strane pojedinih Bosnjaka - podilazis zemlju koja je okupirala tvoju,pobila vlastelu,uvela namete,gusila pobune vise nego jednom brisuci opet svu vlastelu,drzala je kao tamni vilajet za minimalnim razvojem kao karaulu tj. granicu prema AU - i na kraju prodala te kroz historiju nije vidila da pomisli pomoci BiH.... mislim stvarno :oo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 22 Nov 2021, 23:59

Ma hajd ako gledamo s aspekta današnje Turske Erdogan BiH samo koristi za vlastite geopolitičke strategije i ciljeve. Jebe se njemu za Bosnom. Eno mu Palestine pred nosom kojoj je pomoć potrebnija, pa ništa. Još šuruju sa Izraelom.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 23 Nov 2021, 00:02

bosnjakinja wrote: 22 Nov 2021, 23:55
MorningStar wrote: 22 Nov 2021, 23:53

Ne mozes to dvoje poredit cisto jer je ovo privatna skola...a ne drzavna,ovo je dakle privatna skola koja ima himnu bosansku i himu tursku,nema tu problema nikakvih

ako si toliko antiturska sto si upisao tu skolu? :oo
Jeste privatna skola u kojoj niko nije spominjao obavezu ustajanja njihovoj himnoj , ne molbu nego obavezu.

Cuj anti-turska odakle ti to ? Sto bih bio anti turska, mislim dobra skola obrazovanje - a upoznao sam ih dobro pa znam da su nacionalisti zesci tako da to proturanje njihovog nacionalizma ne ide. Inace ono sto sam ja vidio jeste da prema Bosni i Bosnjacima gledaju kao da je Osmansko carstvo jos zivo - ono to je nase mi uzeli a bosnjaci su mali i trebaju nas slusati.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:03

MarlboroGold wrote: 22 Nov 2021, 23:59 Ma hajd ako gledamo s aspekta današnje Turske Erdogan BiH samo koristi za vlastite geopolitičke strategije i ciljeve. Jebe se njemu za Bosnom. Eno mu Palestine pred nosom kojoj je pomoć potrebnija, pa ništa. Još šuruju sa Izraelom.
Bosnjaci koji vole Tursku oni je ne vole toliko sto vide korist od Turske,tesko je to tebi kao nemuslimanu razumjeti ali muslimani i iz Pakistana su se prijavljivlai da brane osmansko carstvo,,,i danas se od malezije do afrike raduju muslimanskom uspjehu.Ummah je jak koncept unutar islama,krscani to nemaju..pri tome historija koja je dovela do toga da imamo dosta slicnih obicaja

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 23 Nov 2021, 00:04

bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:03
MarlboroGold wrote: 22 Nov 2021, 23:59 Ma hajd ako gledamo s aspekta današnje Turske Erdogan BiH samo koristi za vlastite geopolitičke strategije i ciljeve. Jebe se njemu za Bosnom. Eno mu Palestine pred nosom kojoj je pomoć potrebnija, pa ništa. Još šuruju sa Izraelom.
Bosnjaci koji vole Tursku oni je ne vole toliko sto vide korist od Turske,tesko je to tebi kao nemuslimanu razumjeti ali muslimani i iz Pakistana su se prijavljivlai da brane osmansko carstvo,,,i danas se od malezije do afrike raduju muslimanskom uspjehu.Ummah je jak koncept unutar islama,krscani to nemaju..pri tome historija koja je dovela do toga da imamo dosta slicnih obicaja
Samo jos da znas kako Turci gledaju na Arape :D. mislim da bi ti se taj koncept umeta poremetio :oo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 23 Nov 2021, 00:05

Jest danas jak koncept nema šta.

Umro je onog dana kad su nastajale prve konkretne države i nacije.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:07

MorningStar wrote: 23 Nov 2021, 00:04
bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:03

Samo jos da znas kako Turci gledaju na Arape :D. mislim da bi ti se taj koncept umeta poremetio :oo
zavisi koje turke pitas,imas kemaliste nacionaliste imas ove islamski nastrojene.Bivsi mi je bio turcin i jako se dobro sjecam te podjele,,,zesca nego kod nas..

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:09

MarlboroGold wrote: 23 Nov 2021, 00:05 Jest danas jak koncept nema šta.

nije umro, tu je samo sto nije trenutno "na vlasti" ali uvijek bukti,i tu je u pozadini ,pokazuje se svako malo kada neko iz muslimanskog svijeta nesto osvoji dobije i slicno

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 23 Nov 2021, 00:09

bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:07
MorningStar wrote: 23 Nov 2021, 00:04

zavisi koje turke pitas,imas kemaliste nacionaliste imas ove islamski nastrojene.Bivsi mi je bio turcin i jako se dobro sjecam te podjele,,,zesca nego kod nas..
I najveci islamista Turski - Tursku cuva mnogo blize od umeta.Sve je to super ono muslimani zajedno ovo ono - al da smo mi glavni :oo - kako odjednom osmanski sultani postadose kalife - sta bi sa porodicom i pravilnim redom nasljedstva oko kalifa ? :oo

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:12

ali je zanimljivo zasto ateiste fgr-ovce toliko boli turska? prvo turska cak nije toliko ni islamska,tu kemalisti udju u dzamiju i kroz sprdanje puste pjesmu sa munara,i to komunisticku pjesmu,gay barovi na svakom koraku po istanbulu itd...ako bi i jedna muslimanska drzava trebala da vam bude draga to je valjda ova turska?

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 23 Nov 2021, 00:13

bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:09
MarlboroGold wrote: 23 Nov 2021, 00:05 Jest danas jak koncept nema šta.

nije umro, tu je samo sto nije trenutno "na vlasti" ali uvijek bukti,i tu je u pozadini ,pokazuje se svako malo kada neko iz muslimanskog svijeta nesto osvoji dobije i slicno
To je samo odlika nezrelih nacija.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 23 Nov 2021, 00:14

erdogan kad bi jos malo pozivijo bi sigurno banovo alkohol. no cuo sam da je bon, nece jos dugo
🐽

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 23 Nov 2021, 00:14

Ne boli nas Turska, već reagujem na određene gluposti koje pišete. Muhammedovo vrijeme je prevaziđeno kad ikad i ne možeš tako nešto danas upotrijebiti. Koncept ummeta je jednostavno neodrživ, a dokaz su upravo nacionalne države svugdje.
Last edited by Masamune on 23 Nov 2021, 00:15, edited 1 time in total.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 23 Nov 2021, 00:15

bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:12 ali je zanimljivo zasto ateiste fgr-ovce toliko boli turska? prvo turska cak nije toliko ni islamska,tu kemalisti udju u dzamiju i kroz sprdanje puste pjesmu sa munara,i to komunisticku pjesmu,gay barovi na svakom koraku po istanbulu itd...ako bi i jedna muslimanska drzava trebala da vam bude draga to je valjda ova turska?
Mislim da ti imas pogresan dojam, ja sam ravnodusan na Tursku - mislim dodje mi ko ne znam... Estonija ? Ali ne primjecujes opsesiju opet pojedinih pa cak ni uvazenog prvog u Bosnjaka koji kaze hladno da je Bosna ostavljena u amanet Turskoj.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:15

Hannibal wrote: 23 Nov 2021, 00:14 erdogan kad bi jos malo pozivijo bi sigurno banovo alkohol. no cuo sam da je bon, nece jos dugo
Nije ni on glup zna on gdje ne smije da udara,na rakiju to je turcima nacionalno pice i nebi se on sa time zamjeravao :oo

ali zato napada pedere i lezbe jer eto "vecini turaka je manje vise" :roll

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 23 Nov 2021, 00:18

MorningStar wrote: 23 Nov 2021, 00:15
bosnjakinja wrote: 23 Nov 2021, 00:12 ali je zanimljivo zasto ateiste fgr-ovce toliko boli turska? prvo turska cak nije toliko ni islamska,tu kemalisti udju u dzamiju i kroz sprdanje puste pjesmu sa munara,i to komunisticku pjesmu,gay barovi na svakom koraku po istanbulu itd...ako bi i jedna muslimanska drzava trebala da vam bude draga to je valjda ova turska?
Mislim da ti imas pogresan dojam, ja sam ravnodusan na Tursku - mislim dodje mi ko ne znam... Estonija ? Ali ne primjecujes opsesiju opet pojedinih pa cak ni uvazenog prvog u Bosnjaka koji kaze hladno da je Bosna ostavljena u amanet Turskoj.
Nemam .To je indirektno neki kompleks ako pokusavas estoniju i tursu u isti rang,sa estonijom bosna historijski nema nista a sa turskom svasta..ono 500 godina,promjenjena vjera itd to nije malo

Post Reply

Return to “Drustvo”