Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9571 times
Been thanked: 11311 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

28 Nov 2021, 19:20

Taktika wrote: 28 Nov 2021, 18:01
Opet kazem, TK, ZDK, SBK, KS, USK, BPK, Istocna Bosna (izmedju zvornika i foce), to bih dalo sirinu, i dole dio HNK (jablanica, konjic, mostar i stolac). Ostalo cao, sta mi imamo od sirokog brijega ili citluka?

Zar ti misliš, da će nas Kačića pirati tek tako same pustiti?
Kome će otvarati kladionice, kome prodavati hrvatsku robu, za koju su obezbjedili status povlaštenog uvoznika?
Ne bi njih olako ni primili u Hrvatsku. Vide i oni tamo, šta oni u BiH rade. Hrvatskoj su potrebni, kako bi ona preko njih pljačkala novac i resurse iz BiH i nizašta više pod milim bogom. Pustiti ih, nek zahtjeva Čović još koju godinu, možemo i dalje uredno njegove zahtjeve nabijati na kitu. Nek mašta i dalje.

Još jednom da ponovim, sve stvari koje teku u BiH, teči će dok ne isteknu do samog kraja i tu niko ništa ne može učiniti. Mi tu imamo dva najopskurnija agresora u historiji kontinenta, čije su plemenske ideologije tako ofirne, da ne znaju upravljati ni sa svojim resursima, pa se preko ovih u BiH, kurče i izigravaju neke faktore.

Možda će jednog dana, sunce izaći na zapadu, ali Hrvatska i Srbija neće odustati i to je super stvar. Što više upiru, da BiH nema, sve je manje i manje i Hrvatske i Srbije. Od početka devedesetih, do danas, s prostora Jugoslavije nestalo je oko 900.000 Hrvata i negdje između 1.300.000 i 1.400.000 Srba.
I šta kažu, oni neke konce drže u rukama?

I još jednom, po ko zna koji put (nek čitaju i uživaju), kako li se osjećaju neprijatelji BiH, kad znaju da će ih ista sasvim sigurno nadživjeti i nadjebati? Stvarno bih to volio znati :hm

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23402 times
Been thanked: 6165 times

28 Nov 2021, 19:33

...nesto nisam skontala, sta bi sa Posavinom i mojom carsijom? ...plaho ste vi iz pederacije pametni, nea sta! :cudi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

28 Nov 2021, 19:34

Ti si Srbija, neiteresuješ nas. :jok

:valja
Ne mereeee 👉👌

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

28 Nov 2021, 19:36

Šabović Adis wrote: 28 Nov 2021, 19:34 Ti si Srbija, neiteresuješ nas. :jok

...znam ja da vas ne interesira, ali bogumi nas! :puca

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:37

...cuj, on bi komado! :grana

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

28 Nov 2021, 19:38

Veca wrote: 28 Nov 2021, 19:36
Šabović Adis wrote: 28 Nov 2021, 19:34 Ti si Srbija, neiteresuješ nas. :jok

...znam ja da vas ne interesira, ali bogumi nas! :puca
Šta bi ti? Da mi vas više volimo nego vi nas?
Auf. :valja
Ne mereeee 👉👌

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:41

...ja bez Srba i Hrvata necu da zivim u BiH, mi svi smo BiH, inace bi to postalo nesto drugo! :djed ...samo razyebat dejtonski i vratiti se na Ustav Republike BiH!

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13895 times
Been thanked: 22849 times

28 Nov 2021, 19:42

Veca wrote: 28 Nov 2021, 19:41 ...ja bez Srba i Hrvata necu da zivim u BiH, mi svi smo BiH, inace bi to postalo nesto drugo! :djed ...samo razyebat dejtonski i vratiti se na Ustav Republike BiH!
Eto te ko Halid.
Jaaa bRezzzz tebeee nemremm daaa ziiviiimmm
Dozvolite da se obratimo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3884 times
Been thanked: 2925 times

28 Nov 2021, 19:44

Veca wrote: 28 Nov 2021, 19:41 ...ja bez Srba i Hrvata necu da zivim u BiH, mi svi smo BiH, inace bi to postalo nesto drugo! :djed ...samo razyebat dejtonski i vratiti se na Ustav Republike BiH!
Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

:D. :cudi :svira

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Nemere. :jok Mi smo ovdje Sarajevo. I Federacija. I svjetlo. Civilizacija smo ti mi. A vi tamo...kako se ono zovete, Posavina?
Ja ružna imena brate dragi...nosi vas đavo. :valja
Ne mereeee 👉👌

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9571 times
Been thanked: 11311 times

28 Nov 2021, 19:47

Pa oni uglavnom ne vole ni ovakvu BiH i iseljavaju se. Šta misliš, ostaće u RBiH?

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:49

Šabović Adis wrote: 28 Nov 2021, 19:44
Nemere. :jok Mi smo ovdje Sarajevo. I Federacija. I svjetlo. Civilizacija smo ti mi. A vi tamo...kako se ono zovete, Posavina?
Ja ružna imena brate dragi...nosi vas đavo. :valja
tbj. zato vi gorika, od nas dolika, imate svakodnevne kletve, od pocetka rata, pa do danasnjih dana! :djed

...bajagi Boosnaaa, Bosnaaaaaaaaaa, dole otidjite u moju carsiju, pa bar jednu zastavu BiH objesite! ...hocete, qratz!

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:50

Krokodil Behko wrote: 28 Nov 2021, 19:47

Pa oni uglavnom ne vole ni ovakvu BiH i iseljavaju se. Šta misliš, ostaće u RBiH?

...daj ti meni RBiH, pa nek oni milom idu gdje god hoce! :cudi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3884 times
Been thanked: 2925 times

28 Nov 2021, 19:51

Veca wrote: 28 Nov 2021, 19:50
Krokodil Behko wrote: 28 Nov 2021, 19:47

...daj ti meni RBiH, pa nek oni milom idu gdje god hoce! :cudi
http://cro-eu.com/galerija-fotografija/ ... panjac.gif
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:54

...Pasa, nemerem vise sampanjca, evo poceo mi izlaziti na nos! :888

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:56

:ovaj Behko je Bijeljinu halalio davno, ja svoju carsiju, nikad! :djed ...a oni od bascarsije do kozje cuprije, i prije!

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

28 Nov 2021, 19:58

...mozda nas jos spasi Mijatovic, on se ne sali! SPDEEEEEEEEEEEEEE, SPDEEEEEEEEEEEEEEE :ha

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

28 Nov 2021, 20:08

Dijaspora najbolje zabija zastave po svojim carsijama.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

28 Nov 2021, 20:21

Prije 9 sati
UPUTIO OTVORENO PISMO
Bećirović: Dodik nije samo opasnost, on je i šansa da vratimo legalni ustavni poredak Republike BiH

Image

"Ako Dodik jednostrano napusti Dejtonski sporazum moramo iskoristiti tu historijsku priliku i provesti presude sudova Ujedinjenih nacija", poručio je Denis Bećirović, delegat u Domu naroda i potpredsjednik SDP-a u javnom obraćanju visokom predstavniku u BiH i ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Nakon višemjesečnih pokušaja, trećina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pravnim i demokratskim sredstvima izborila se da sutra (29.11.2021.) bude zakazana hitna sjednica ovog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Na sutrašnjoj sjednici tražimo utemeljen i precizan odgovor na suštinsko pitanje: Na bazi kojeg pravnog akta je antidejtonski blokiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH?

Sutrašnja sjednica Doma naroda ima višestruk značaj jer će se, između ostalog, činjenično utvrditi koje političke snage su spremne, a koje nisu za djelovanje u okvirima pravne i demokratske države i zakonitog obavljanja povjerenih dužnosti. Sutra će i domaća i međunarodna javnost dobiti jasan odgovor na sljedećih pet pitanja:

1. Koji izabrani zvaničnici, imenom i prezimenom, poštuju Dejtonski mirovni sporazum, a koji su krenuli u krajnje opasnu avanturu destruiranja ovog međunarodnog mirovnog ugovora?

2. Ko su, imenom i prezimenom, delegati u Domu naroda koji ne poštuju Ustav BiH?

3. Ko su, imenom i prezimenom, delegati koji ne poštuju položenu zakletvu, Poslovnik o radu Doma naroda i Etički kodeks o ponašanju poslanika i delegata?

4. Da li su izabrani delegati u Domu naroda opredjeljeni za proceduralnost ili antiproceduralnost, ustavnost ili antiustavnost, zakonitost ili antizakonitost, parlamentarizam ili antiparlamentarizam, pravnu državu ili anarhiju?

5. Ko je istinski spreman za dijalog i razgovor u legalnim institucijama države, a ko nije?

Pred očima cjelokupne domaće i međunarodne javnosti provodi se agresivan, nedvosmislen, riskantan i za mirovni proces poguban udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vrijeme toleriranja ovakve destruktivne antidejtonske i antiustavne politike je isteklo. Milorad Dodik i njegova organizirana grupa ne mogu se više zaustaviti saopćenjima, izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima. Vrijeme je za odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost.

Kao ambasadore zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivam vas da obavijestite vlade vaših zemalja da je u Bosni i Hercegovini aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava sa nesagledivim posljedicama za cijelu međunarodnu zajednicu. Vaš autoritet je, također, na velikom ispitu. U vaše zemlje, kao svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, usmjerene su oči ogromne većine dobronamjernih građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i brojnih drugih država na raznim merdijanima i paralelama naše civilizacije.

Nakon sutrašnje sjednice Doma naroda imat ćete zaokružene sve činjenice. Vama je poznato ko ne izvršava svoje dužnosti u Predstavničkom domu, a od sutra ćete imati i odgovor ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i u Domu naroda. Potcrtavam još jednom, uvažene ekselencije, sutra ćete imati cjelovitu sliku ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer blokada državnih organa Bosne i Hercegovine je najgrublji pokušaj destruiranja ovog međunarodnog ugovora.

Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisano je da Ustav države Bosne i Hercegovine stupa na snagu „kao ustavni akt, kojim se amandmanski mijenja i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine“, kao i da će „Republika Bosna i Hercegovina čije će zvanično ime od sada biti 'Bosna i Hercegovina' nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnom strukturim modificiranom kako je ovdje određeno i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija (...)“. Dakle, to je slovo Dejtona.

Mi ćemo dosljedno poštovati principe ustavnosti i zakonitosti ali nećemo moliti delegate i poslanike iz bh. entiteta RS da izvršavaju preuzete dužnosti, poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Samo poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i dolaskom na sjednice državnih organa moguće je očuvati entitetsku strukturu unutar države Bosne i Hercegovine. Nedolazak na sjednice državnih organa put je u unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i nestanak dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini. Antidejtonska blokada državnih institucija mogla bi u konačnici vratiti na dnevni red i provedbu pravosnažnih presuda sudova Ujedinjenih nacija. Zato politika Milorada Dodika nije samo opasnost već i moguća neočekivana šansa za povratak pravde. Ako se, antidejtonskim i jednostranim djelovanjem Milorada Dodika i njegove organizirane grupe, takva prilika ukaže Ujedinjene nacije i njena punopravna članica država Bosna i Hercegovina ne smiju je propustiti.

Dejtonski mirovni sporazum je donio mir u regionu.

Međutim, u trenutku potpisivanja ovog međunarodnog ugovora nisu bile poznate planetarne sudske presude koje su početkom XXI. stoljeća utvrdili najviši sudovi Ujedinjenih nacija. Ti sudovi su, između ostalog, činjenično i pravosnažno presudili počiniocima jedinog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, kao i zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Svjetski sudovi su, također, pravosnažno osudili i države koje su pokrenule udružene zločinačke poduhvate protiv Republike Bosne i Hercegovine, kao i jedinu evropsku državu koja je prekršila Konvenciju Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Rušitelji Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju znati da ove sudske činjenice nije moguće sakriti i ignorirati u XXI. stoljeću.

Na strani države Bosne i Hercegovine je i međunarodno i domaće pravo. S druge strane, oni koji neskriveno i sistematski pokušavaju destruirati Dejtonski mirovni sporazum prijete pravnim nasiljem, kao i oružanim u vidu opkoljavanja i napada na kasarne legalnih Oružanih snaga BiH. Nastavak mirnog posmatranja pravnog nasilja, separatizma i prijetnji oružanim nasiljem, na početku treće decenije XXI. stoljeća, u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, ne predstavlja problem samo za Bosnu i Hercegovinu. Da li ste svjesni kakvim mračnim silama širom Evrope i svijeta dajete pogonsko gorivo tolerirajući ekstremističku, separatističku i anticivilizacijsku politiku Milorada Dodika i njegove organizirane grupe?

Vrijeme za zaustavljanje novog i nesagledivog ratnog požara opasno ističe. Pomozite građanima i narodima Bosne i Hercegovine (Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalima) jer imate međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštitite stanovnike naše napaćene države. Osim obaveze, snage i mehanizama nedostaje vam i četvrti element – konkretna politička volja. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina jer puno je bolje spriječiti ekstremiste nego ponovo liječiti ratne drame i tragedije koje one prouzrokuju.

Na kraju, poštovane ekselencije, nemojte nikada zaboraviti evropsko i svjetsko stoljetno iskustvo: Popuštanje pred politikama teritorijalnog ekspanzionizma nikada nije rezultiralo ničim dobrim", navodi u otvorenom pismu Bećirović.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”