Apel za pomoc

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Apel za pomoc

Post by Major »

Krokodil Behko wrote:Ja nisam stekao utisak da je riječ o reklami humanog gesta.
Kako piše na Facebooku u grupi podrške Maslo Alenu, Edinova sestra je nazvala porodicu Alena Masle i kazala im da će u toku dana na Alenov račun biti uplaćeno dodatnih 50.000 KM, novac koji će osigurati bh. reprezenativac Edin Džeko.
Dakle, Džekina sestra je obavijestila porodicu Alena Masle. A to šta je dalje bilo,
nije do Džeke.

Još samo da ponovim, možete nazvati na ona dva br ako želite.
Eto, sad ja ne smijem da kažem, da sam to učino. Ispašće da se reklamiram.
To sto ti Behko cinis je zaista humano djelo, cak sta vise moderatorska duznost, humana duznost.
Ja sam se samo pitao da kako bi postupili da nakon slicne akcije ( 50.000 hiljadarki) se pojave i drugi sa potraznjom
koji su u slicnoj odnosno neizlaznoj situaciji ?

*u drzavi u kojoj se trenutno nalazim ovakve situacije su nemoguce.
To je prvenstveno briga drzave i drzavnih institucija, dobrovoljne potraznje slicne prirode ne postoje.
Last edited by Major on 05 Jun 2012, 22:18, edited 1 time in total.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

E pa to je drugo pitanje Majore.
Vidim, dospjelo je u javnost. samo, ne znam, da li je to,
po želji donatora ili je nešto drugo u pitanju. Potražiću na netu,
da vidim, možda ima neka Džekina izjava pa ćemo vidjeti. Slažem
se ja sa tim, da je bolje da ostane anoniman, samo nisam siguran,
da li je ovo sve, baš njegova želja.
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha »

Bravo Džeko
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

CAZIN: Majka šestero djece pobjegla a otac mora u zatvor

Post by Krokodil Behko »

Image

U mjestu Stijena kod Cazina težak život vodi sedmeročlana porodica, kojoj se situacija pogoršala nakon što ih je napustila supruga i majka šestero maloljetne djece, čiji otac bi uskoro trebao u zatvor zbog šumske krađe.

Zahid Hepić, samohrani otac šestero maloljetne djece živi na rubu siromaštva, a stanje se pogoršalo nakon što je supruga Besima pobjegla od kuće, prije skoro godinu dana, te se od tada nije više javljala.

- Dok je supruga živjela sa nama nekako smo se snalazili, ali nakon njenog odlaska sve je ostalo na meni. Samohrani sam otac šestero maloljetne djece, kojima moram kuhati, nabavljati hranu, te se snalaziti kako znam i umijem, da bi oni mogli preživjeti, priča nam Hepić, prilikom posjete ovoj porodici.

Besima je pobjegla bez traga, a Zahid je živio sa svojom suprugom punih 22 godine pod istim krovom, a razlog njenog odlaska od kuće ni sam ne zna.

- Ne znam šta ju je moglo navesti na to da napusti šestero svoje maloljetne djece. Razlog je najvjerovatnije bijeda, ali to je nimalo ne opravdava. Već godinu dana, kako je otišla, nije se javila da upita za svoju djecu, koja teško preživljavaju ove zimske dane. Čuo sam priče da je pobjegla sa ljubavnikom preko granice, ali stvarnu istinu još ne znam, naveo je Hepić.

Zbog šumske krađe koju je počinio, Zahid bi uskoro trebao u zatvor na tri mjeseca, a briga o šestero maloljetne djece ostala bi na njima samima.

- Kad su počeli zimski dani morao sam se nekako snaći za drva, da se djeca nebi smrznula u sobi. Ukrao sam ta drva jer sam morao, sud mi je odredio tri mjeseca zatvora, koji počinje od 8. februara. Ne mogu djecu ostaviti samu, govori nam u tuzi Hepić.

Zahid je ratni vojni invalid, te je primao invalidninu od 50 KM, koja mu je obustavljena zbog revizije. Za nešto malo novca snalazi se otkupom otpada, kojeg sakuplja na deponiji.
Ruana

Re: CAZIN: Majka šestero djece pobjegla a otac mora u zatvor

Post by Ruana »

Nikad mi nece biti jasno, sta jednu majku natjera da ostavi djecu.?
Ne osudjujem nikoga, nemojte pogresno shvatiti ali iskreno zasto radjaju ovoliku djecu ako im ne mogu (a ne mogu) pruziti osnovne uslove za zivot.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Duge noci, struje se nema... nema se drugo sta raditi...

Zalosno je to, sto covjeku prijeti zatvor zato sto sjekao drva sebi da ima da se ogrije, a drugi sijecu tone i tone drva i opet nikom nista... Al ti drugi imaju pare da ture lugaru da ih pusti i svi zadovoljni.. A uvijek po glavama siromasnih...
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

..još jedna bajka u hetero braku :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

"Babo, nemoj plakati ako umrem, umrle su mama i seka..."

Post by Krokodil Behko »

Dječak Elvedin Deronjić hitno treba našu pomoć

Image

Teška bolest i neimaština čini se u stopu prate dječaka Elvedina Deronjića iz naselja Palanka kod Brčkog.

Ovaj maleni borac rođen je bez jednog bubrega, a drugi je otkazao. Uz sve to, ljekari su mu dijagnosticirali tumor u stomaku, koji bi danas trebao biti odstranjen operacijom.

Koliko je nesretna sudbina ovog dječaka govori i to da mu je majka umrla nekoliko mjeseci nakon što je rodila mrtvu bebu. Umjesto da se raduje sestri, Elvedin je tužan zbog majčine smrti, a sada se bori za život.

Živi s ocem u neuslovnoj kući. Otac je, inače, nesposoban za rad, a ono malo crkavice zaradi radeći kao pastir. Sve to nije dovoljno za Elvedinovo liječenje.

Jedini spas je u transplantaciji bubrega za što je potrebno najmanje 30.000 KM koje Elvedinov otac Esed nema.

Zbog toga su brčanski humanisti pokrenuli akciju pomoći. Tako će u Palanci 23. februara biti održan humanitarni koncert.

- Mi trenutno nemamo nikakvih informacija o tome kako je prošla operacija. Planirao sam sa kolegama otići sutra do njegovog oca da vidimo kako je i svakako da nastavimo da pomažemo ovom dječaku. Naša mjesna zajednica je prva odlučila da pomogne Elvedinu, zatim uposlenici škole koju pohađa Elvedin, njegovi drugari...Sve nade nekako polažemo u transplantaciju bubrega, koja bi se trebala obaviti u Srbiji. I pored teške bolesti i života kojim živi s ocem, Elvedin je nevjerovatno živahno i veselo dijete. Zamislite kako nam je bilo kada nam je njegov otac prenio Elvedinove riječi: Babo, nemoj plakati ako umrem, umrle su i mama i seka... - rekao je za portal "Dnevnog avaza" Jasmin Husejnović, jedan od organizatora pomoći dječaku Elvedinu.

Svi koji žele pomoći Elvedinu mogu to uraditi uplatom na žiro-račun u NLB banci: 1322402008974213, na ime Esed Deronjić.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Jasmina Husejnovića na broj 062 783 939.
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Re: "Babo, nemoj plakati ako umrem, umrle su mama i seka..."

Post by Luna. »

jel ovo stvarno istina..? mozda forumasi iz brckog mogu provjerit... meni slika izgleda dobro provucena kroz photoshop... i bija ociju i podocnjaci
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

To je sa Avazovog portala a prenijeli su i ostali portali.

Image
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

pa vidjela sam ja to al ne bi bilo prvi put da svi objave a ne provjere
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

OBUSTAVLJENA AKCIJA POMOĆI ELVEDINU DERONJIĆU: Senijad Ibričić, Edin Džeko i Sanel Jahić preuzeli sve troškove liječenja

Kako je saopćeno iz Crvenog krsta Brčko distrikta, obustavljena je akcija pomoći za dječaka Elvedina Deronjića čija je bolest i teška situacija ganula ljude širom BiH. Naime, bh, fudbaleri Senijad Ibričić, Edin Džeko i Sanel Jahić preuzeli su sve troškove liječenja

- Koristimo priliku kako bi se zahvalili svim građanima koji su se uključili u akciji skupljanja novčanih sredstava za liječenje, onima koji su već uputili novac ili onima koji su bili spremni pomoći Elvedinu, jer su pokazali kako solidarnost ne umire. Također ovim putem molimo sve vas da obustavite sve dalje uplate za pomoć Elvedinu Deronjiću jer su se Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH uz pomoć prijatelja iz fondacije POMOZI BA iz Sarajeva javili naši provjereni humanisti - reprezentativci Senijad Ibričić, Edin Džeko i Sanel Jahić koji su izrazili želju da pomognu u liječenju dječaka Elvedina Deronjića.

Naime radi se o tome da su Džeko, Ibričić i Jahić preuzeli sve daljnje troškove liječenja malog Elvedina. Još jednom VELIKO HVALA našim reprezentativcima i molimo se da liječenje bude uspješno, navedeno je u pisanoj informaciji iz Crvenog krsta , prenio je portal Otisak grada.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:OBUSTAVLJENA AKCIJA POMOĆI ELVEDINU DERONJIĆU: Senijad Ibričić, Edin Džeko i Sanel Jahić preuzeli sve troškove liječenja
:bravo
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

ovo mi natjera suze na oči. Allah im dragi podario svako dobro za ovo jako plemenito djelo! :ok :bih
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Krokodil Behko wrote:OBUSTAVLJENA AKCIJA POMOĆI ELVEDINU DERONJIĆU: Senijad Ibričić, Edin Džeko i Sanel Jahić preuzeli sve troškove liječenja

Aferim ljudine!!!!!! :aplauzz
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Da im se dobrim vrati aBd
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Dječak Elvedin Deronjić stigao na liječenje u Sarajevo

Image

Elvedin i njegov otac Esed smješteni su na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a odmah po dolasku ih je posjetila aktivistica Fondacije Pomozi.ba Zijada Povlakić.

"Iako su posjete zabranjene, ja sam uspjela kratko ući i porazgovarati s Elvedinom. On se osjeća dobro, a osmijeh mu ne silazi s lica. Veoma je pozitivan i sretan", kaže Povlakić za Klix.ba.

Elvedinu će sarajevski ljekari već sutra početi vaditi nalaze kako bi dječaku koji ima tumor u stomaku odredili pravu terapiju.

Elvedin, iako tek dijete, je već dobro spoznao surovost života. Osim što bije bitku s bolešću, mali Brčak živi s ocem, čije zdravlje je također narušeno. Majka mu je umrla nakon što je rodila mrtvu bebu.

Njegova teška životna sudbina ujedinila je Bosance i Hercegovce u želji da mu pomognu, no upravo zahvaljujući Zijadi, preko koje su saznali za Elvedina, troškove njegovog liječenja platit će bh. nogometni reprezentativci Edin Džeko, Senijad Ibričić i Sanel Jahić o čemu je portal Klix.ba već pisao.

Nakon što su Zmajevi preuzeli sve troškove dječakovog liječenja, humanitarne akcije su obustavljene.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Roditelji 18-mjesečnog Enesa hrane vodom i brašnom

Post by Krokodil Behko »

Image

U sarajevskom naselju Soukbunar u hladnoj i ruševnoj kući bez struje, vode, kupatila i bilo kakvih normalnih uvjeta za život stanuje porodica Herco. Salem, Zada i njihov 18-mjesečni sin Enes željni su svega, a nerijetko jedan hljeb jedu po sedam dana.

Image

Porodica Herco skoro da nema nikakvih primanja, a zbog narušenog zdravlja supružnici nisu u mogućnosti da rade i svom djetetu osiguraju egzistenciju. Salem je zbog problema sa srcem penzionisan, a Zada od sedme godine ima problema sa kukom zbog čega joj je jedna noga kraća tri centimetra.

Image

Jedina primanja ove porodice su Salemova penzija i dječiji doplatak od 49 KM. Međutim, većina tog novca ode na plaćanje rate kredita za ogrjev koji su potrošili pa sada žive u ledeno hladnim prostorijama. Kako je proteklih dana temperatura ponovno pala ispod nule, bili su primorani iscijepati ormar kako bi se koliko-toliko ugrijali.

Image

Mali Enes većinu vremenu u kući provodi u skafanderu jer je hladnoća nepodnošljiva. A kao i svakoj majci, i Zadi je on najveća briga. Kada smo je pitali šta im je najpotrebnije, kaže da su to pelene i hrana za mališana.
"Meni ne treba ništa, ali da mi je samo da imam Enesa", govori Zada.

Porodicu Herco su jučer posjetili i aktivisti Fondacije Pomozi.ba. Rastuženi i šokirani onim što su vidjeli, odmah su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći.

Image

Onivač Fondacije Elvir Karalić kaže da je u nevjerici da nadomak centra Sarajeva žive ljudi koji su sedam dana jeli samo jedan hljeb, ljudi koji svoje dijete od 18 mjeseci hrane tako što mute vodu i brašno.

"Ta porodica živi iznad Skenderije, to nam je mahala svima. Kad bi svako pogledao oko sebe, kad bi ljudi otvorili oči i vidjeli imaju li nekoga u komšiluku čije dijete nema šta da jede i pomognu im koliko mogu, pogotovo ako se radi o bolesnim ljudima koji nisu u stanju da rade, imali bi puno manje ovakvih slučajeva", kaže Karalić.

Image

Pomozi.ba će 4. aprila u sarajevskom klubu Johnny organizirati humanitarni party za ovu porodicu, a planiraju im napraviti i kupatilo.

Svi koji žele pomoći supružnicima Herco i malenom Enesu, mogu pozvati Zadu na broj 061 011 295 ili se obratiti Fondaciji Pomozi.ba.

(klix.ba)
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Re: Roditelji 18-mjesečnog Enesa hrane vodom i brašnom

Post by Maja »

Žalost :(
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Re: Roditelji 18-mjesečnog Enesa hrane vodom i brašnom

Post by paparaci »

:tuga

u ovome se krije sva car:
Krokodil Behko wrote: "Ta porodica živi iznad Skenderije, to nam je mahala svima. Kad bi svako pogledao oko sebe, kad bi ljudi otvorili oči i vidjeli imaju li nekoga u komšiluku čije dijete nema šta da jede i pomognu im koliko mogu, pogotovo ako se radi o bolesnim ljudima koji nisu u stanju da rade, imali bi puno manje ovakvih slučajeva", kaže Karalić.
:aplauzz
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Post Reply

Return to “Drustvo”