Ma, protestanata je malo u BiH. Najveći broj protestanata je u Vojvodini, Slavoniji, Istri i Sloveniji. Jedan od razloga za manji broj protestanata je i tačka koju nisam naveo - protestantske crkve nemaju prirodni prirašataj. Drugim riječima djeca koja se rode u našim porodicama ne postaju po automatizmu protestanti. Moraju da se odluče jedan dan šta žele da budu.Maja wrote: 30 Nov 2021, 23:05 Imas li podatak koji je broj, odnosno omjer protestanata u odnosu na katolike u BiH, makar otprilike...
U kojim dijelovima BiH vas najvise ima. Cini mi se da vas je u Hercegovini malo. Hercegovci su inace veliki katolici.
Imate li svoje crkve u Hercegovini.
Odgovori kad mognes. Ne moras veceras.
Upravo zato trenutni broj je jako mali (ne više od 400 domaćih vjernika u cijeloj BiH). Bilo je i više ljudi, ali je dosta njih dolazilo samo radi određenih humanitarnih akcija i sl. što ja ne volim. A sa druge strane imamo veliki problem kada neko želi da pristupi našim crkvama jer imaju veliki protisak od rodbine, ali i od nekih vjerskih vođa. ja sam u zenici npr imao "klinč" sa tadašnjim Imamom (valjda je još imam ili je otišao na neki viši položaj) Salkicom radi jedne djevojke koja je sa islama prešla na protestantizam. Ali kada sam mu objasnio neke stvari, sve se smirilo. Ipak, pritisak ostaje i pošto živimo u duboko podjeljenom društvu (vjerski i nacionalno) onda naše crkve 8koje su višenacionalne) imaju takve vrste problema i sporiji rast.
Ali BiH ima lijepe tragove protestantizma preko Likovne akademije koja je bila u stvari evangelička crkva, pa preko mis Irbi koja je školovala djevojke i bila protestantska misonarka itd.
ps. da ima crkava u Hercegovini.