Zašto je bitno biti Bošnjak?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Zašto je bitno biti Bošnjak?

bošnjak
40
63%
srbin
1
2%
hrvat
2
3%
bosanac
12
19%
ostali
4
6%
nisam iz BiH
4
6%

Total votes: 63

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times
Status: Offline

Re: Zašto je bitno biti Bošnjak?

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 13:53

Fuddo wrote: 01 Dec 2021, 13:31 Pa dobro, neces bas kod nekog otici na rucak i prvo mu dati listu pitanja da ispuni
Za koga navijas
Sta mislis o ratu
I sta ja znam
Naravno da neces.

Ali neces ni praviti odredjene pretpostavke jer je neko kupio cevape kod Brajlovica, mermeladu od Vitaminke ili Vegetu od Podravke.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 01 Dec 2021, 13:59

Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 13:33
The 51st State wrote: 01 Dec 2021, 13:18

sad vec prosipas nebuloznu jed i zuc. lijepo sam te pito bez ikakvih insinuacija.
Vidoviti dzemil zna sta ja prosipam iz odgovora kakvo je i pitanje.
U sustini Sam trebo Samo zaobici pitanje Al et, odgovorih iz kurtoazije kao i sada.
Nema potrebe da budes agresivan. Pitanje ti je stvarno nebitno
Nisam vidovit ali umijem citati.
Meni je bitno i najbenignije moguce , sta bi bilo da si ih pito o prirodi rata 92 95, mogu tek misliti kad ti je nezgodno ih bilo pozvati da na tekmu da bodrite zmajeve, recimo.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2681 times
Been thanked: 8282 times

Post by Duminjo » 01 Dec 2021, 14:06

The 51st State wrote: 01 Dec 2021, 13:59
Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 13:33

Vidoviti dzemil zna sta ja prosipam iz odgovora kakvo je i pitanje.
U sustini Sam trebo Samo zaobici pitanje Al et, odgovorih iz kurtoazije kao i sada.
Nema potrebe da budes agresivan. Pitanje ti je stvarno nebitno
Meni je bitno i najbenignije moguce , sta bi bilo da si ih pito o prirodi rata 92 95, mogu tek misliti kad ti je nezgodno ih bilo pozvati da na tekmu da bodrite zmajeve, recimo.
Sta Mi je bilo nezgodno i od kud ti to?

Vidis ti nacina komunikacije.. Pa kako da raspravljamo o bitnim stvarima na ovakva nacin?

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 14:34

Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 14:06

Vidis ti nacina komunikacije.. Pa kako da raspravljamo o bitnim stvarima na ovakva nacin?
Nije ti covjek nista ruzno rekao, ali se ti na zor kao nesto branis.

Poenta je da necije stavove po pitanju BiH ne mozes znati na osnovu nekog "povrsnog" druzenja. Ljudi generalno kurtoazije radi nece da raspravljaju o "skakljivim" temama jer znaju gdje bi to vodilo. Niti mozes znati necije stavove samo na osnovu ha ha hi hi druzenja. Tek kad druzenje sazrije, pa se nacnu ozbiljne teme onda covjek moze postavljati konkretna pitanja i dobiti konkretne odgovore, ili ih ne dobiti. Ali u svakom slucaju to su trenutci kad saznajes sta i kako ta osoba misli, osjeca, itd.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 01 Dec 2021, 14:38

MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 14:34

Poenta je da necije stavove po pitanju BiH ne mozes znati na osnovu nekog "povrsnog" druzenja. Ljudi generalno kurtoazije radi nece da raspravljaju o "skakljivim" temama jer znaju gdje bi to vodilo. Niti mozes znati necije stavove samo na osnovu ha ha hi hi druzenja. Tek kad druzenje sazrije, pa se nacnu ozbiljne teme onda covjek moze postavljati konkretna pitanja i dobiti konkretne odgovore, ili ih ne dobiti. Ali u svakom slucaju to su trenutci kad saznajes sta i kako ta osoba misli, osjeca, itd.
Ko se brani?

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 01 Dec 2021, 14:41

ja sam se druzijo sa srbima dvije godine. igrali kosarku zajedno, izlazili, ekstra momci bili, nikad nista protiv bosne i bosnaka, najbolji jarani ocm, naso i curu srpkinu preko njih... i onda vidim sva trojica otisli zajedno na skup u visegrad. kazem babu, on mi isprica onu poznatu o srbinu za stolom i batalim sve. sta ce mi koji qrac
🐽

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 14:44

Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 14:38
MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 14:34

Ko se brani?
OK Dumi.

Ubjedjena sam da si shvatio poentu i da se namjerno pravis gljiva.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 01 Dec 2021, 14:55

Ne bi bilo rasprave uopste da si odgovorio na jednostavno pitanje u startu.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

Post by General War » 01 Dec 2021, 14:55

MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 14:44

Ko se brani?
OK Dumi.

Ooo tepa se, :hihi
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 01 Dec 2021, 15:02

Hannibal wrote: 01 Dec 2021, 14:41 ja sam se druzijo sa srbima dvije godine. igrali kosarku zajedno, izlazili, ekstra momci bili, nikad nista protiv bosne i bosnaka, najbolji jarani ocm, naso i curu srpkinu preko njih... i onda vidim sva trojica otisli zajedno na skup u visegrad. kazem babu, on mi isprica onu poznatu o srbinu za stolom i batalim sve. sta ce mi koji qrac

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 01 Dec 2021, 15:08

Ko se brani?
OK Dumi.

Pa pravim se jer fulas poentu.
Na kraju je i manje bitno ko su i sta misle to dvoje ljudi. Sporedna stvar.
Bitno je da se ljudima koji su iz doboja ili prijedlora ili trebinja mece pecat na celo samo zato jer su pravoslavci. Pa cak i onima Koji na neutralnom terenu nista srpsko ne spominju. Treba im odmah sastaviti neku listu pitanja ili sta..
Svi smo uglavnom svjesni sta smo prosli, ne Samo u 90-im, od istocnih i zapadnih komsija. Ovim pecatima i listama brisemo i ono malo bosanaca koji se stvarno osjecaju kao bosanci katolici ili pravoslavci.
Jedno je biti oprezan i drzati se nekih cinjenica a drugo je pretjerivati i goniti samo na svoj mlin (ko zna iz kojih razloga). Htjeli mi to ili ne, sa njima bosnu dijeliti moramo pa makar se naizvrat okrenuli. Do nas je kako cemo to raditi. A sustina svega je da se meni ne svidja kako me SDA, kao bosnjaka, predstavlja, niti mi se svidja kako cijeli moj narod predstavlja. I kritikujuci tu politiku dolazimo na kraju do toga da ja sam sebe vrijedjam i ponizavam. Samo zato sto se uprlo prstom u SDA.

Nikad mi rahat necemo biti. I da je citava Bosna nasa, imali bi cirkus kakav imamo u kantonu Sarajevo, jer smo korumpirani toliko da je vijest godine kad neko pokaze obraz ili makar malo postenja.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 15:11

General War wrote: 01 Dec 2021, 14:55
OK Dumi.

Smoru "inteligentni".
Jeste tepam mu.
Super si skonto.
Zaljubljena sam u Dumija.
Jos kad bi i tebe banovo i onu prostakusu, ja bih prema njemu osjecala i ljubav osim zaljubljenosti. :o

A da, dok jos nisi a garant ces i sam skontati (primjetila sam potencijal u tvojim mozdanim vijugama), u Fudu sam najvise zaljubljena. :o

I da, pocinjem se ozbiljno zaljubljivati i u tebe. :o

A sad razguli.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 01 Dec 2021, 15:22

MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 15:11
Smoru "inteligentni".
Jeste tepam mu.
Super si skonto.
Jos kad bi i tebe banovo i onu prostakusu, ja bih prema njemu osjecala i ljubav osim zaljubljenosti. :o

A da, dok jos nisi a garant ces i sam skontati (primjetila sam potencijal u tvojim mozdanim vijugama), u Fudu sam najvise zaljubljena. :o

A sad razguli.
:sok
Zaljubljena u nebosnjaka? Oooo e tobestakvirullah.
Samo ti zapni, mozda "dumi" posegne za bonskim ovlastima, sace noc, a trosjed namjesten. :oo
Nemam ja nista protiv zenskog promiskuiteta, bitno je da kod muskaraca ne proradi sujeta..pa kraljevstva su padala a ne forumi :ljub

A ja sam ti priopcio, da se manes corava posla sa prozivkama, a ti jok.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 15:26

Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 15:08
OK Dumi.

Pa pravim se jer fulas poentu.
Na kraju je i manje bitno ko su i sta misle to dvoje ljudi. Sporedna stvar.
Bitno je da se ljudima koji su iz doboja ili prijedlora ili trebinja mece pecat na celo samo zato jer su pravoslavci. Pa cak i onima Koji na neutralnom terenu nista srpsko ne spominju. Treba im odmah sastaviti neku listu pitanja ili sta..
Svi smo uglavnom svjesni sta smo prosli, ne Samo u 90-im, od istocnih i zapadnih komsija. Ovim pecatima i listama brisemo i ono malo bosanaca koji se stvarno osjecaju kao bosanci katolici ili pravoslavci.
Jedno je biti oprezan i drzati se nekih cinjenica a drugo je pretjerivati i goniti samo na svoj mlin (ko zna iz kojih razloga). Htjeli mi to ili ne, sa njima bosnu dijeliti moramo pa makar se naizvrat okrenuli. Do nas je kako cemo to raditi. A sustina svega je da se meni ne svidja kako me SDA, kao bosnjaka, predstavlja, niti mi se svidja kako cijeli moj narod predstavlja. I kritikujuci tu politiku dolazimo na kraju do toga da ja sam sebe vrijedjam i ponizavam. Samo zato sto se uprlo prstom u SDA.

Nikad mi rahat necemo biti. I da je citava Bosna nasa, imali bi cirkus kakav imamo u kantonu Sarajevo, jer smo korumpirani toliko da je vijest godine kad neko pokaze obraz ili makar malo postenja.
Pa znam da se pravis, zato sam i rekla.

A sto se poente tice, ne ja je nisam profulala, nego si ti profulao i to ne samo gol nego i citav stadion.

Poenta je da se naivno ili maliciozno stavlja znak jednakosti izmedju Bosnjackog naroda i SDA.
A onda se takvi stavovi obrazlazu sa "argumentima" joj ja imam raznoraznih prijatelja i to je zato sto sam "ostali" tj bosanac a ne bosnjak, jer bosnjak se ne druzi sa drugim i drugacijim. :cudi

Suplja je ta prica. Mnogo suplja.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 01 Dec 2021, 15:33

General War wrote: 01 Dec 2021, 15:22
Samo ti zapni, mozda "dumi" posegne za bonskim ovlastima, sace noc, a trosjed namjesten. :oo
Nemam ja nista protiv zenskog promiskuiteta, bitno je da kod muskaraca ne proradi sujeta..pa kraljevstva su padala a ne forumi :ljub

Ti izgleda imas dug forumski staz jer se koristis infatilnim rijecnikom bubuljicavog tinejdzera.
U sta si sprdio tolike godine po forumima, a nisi evolucirao u odraslu i zrelu osobu.

PS. Moderacija bi trebala tebi priopciti. :oo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom » 01 Dec 2021, 15:58

Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 11:53
Naseef Mushroom wrote: 01 Dec 2021, 11:34
Super, kada nemaš vise argumenata onda želiš meni prebaciti da guram narod ispred stranke i to nakon što sam napisao da 70% Bošnjaka ne glasa za SDA.

Predstavljaju i Dodik i njegov SNSD Srbe pa je Jovan koji glasa na izborima protiv Dodika i dalje Srbin, kao što je i Davor Dragičević koji krivi SNSDovce da su mu ubili sina Srbin i kao što je Srđan "Gino Banana" Jevđević ex-Sarajlija koji nije možda ni čuo za Dodika jer živi danas u Americi i dalje Srbin.
Kao sto je Slavo Kukić Hrvat iako Dragan Čović glumi da je isto predstavnik Hrvata i jedini legitimni.

Crna Gora, Kosovo, Srbija, Albanija, Turska, Amerika, države gdje ova SDA ne vlada niti njihova politika utiče na te države pa su te države pune Bošnjaka, ljudi koji su svjesni svog identiteta ali eto Mirza i Sanel sjede u kafiću u matičnoj državi Bošnjaka i znaju bolje i prognoziraju da će se narod zbog samo jedne stranke ispisati se iz naroda kao da je neki klub.

To sve šta si naveo, mračna budućnost, sadaka, sramotno predstavljanje naroda u svijetu od stane političara to sve stoji i moglo bi se o tome razgovarati na hiljadu drugih tema ali ne na temi o narodima jer nije narod državljanstvo da se može pormjeniti i da budemo iskreni niko o toj opciji ne govori osim onih koji su to isto ponavljali i pred Popis 2013 u iluziji da će Bošnjaka biti nekoliko desetina procenata.

I ne, tih 1% uopšte nisu bitni, kada je ikada igdje 1% bilo čega bilo bitno? Bitno je da tih 1% pokušavaju obezvrijedniti onih 51% ili bolje rečeno 99% pripadnika tog naroda sa rečenicama poput "Srbin Petar, Hrvat Stipe i Bosanac Ramiz. Ne znamo je li Ramiz Bošnjak jer ne brojimo krvma zrnca, možda je i Klingonac"
kao da je se narod poznat iz SFRJ kao Muslimani se na Popisu samo 50% izjasnio kao Bošnjak pa se dvoumite i ne znate je li Bošnjak.
Od kud tolika ubijedjenost da u ovih 1% nema neki Stojan, Milan, Stipe i slicni. I od kud ubijedjenost da se i njima nije smucilo slicne retorike svojih predstavnika?

Prosle godine odem na rucak sa mladim bracnim parom iz doboja, pravoslavci.
Tokom citavog rucka je bilo "Mi bosanci i kod nas u Bosni". I njima se ogadilo sve pa ih boli neka stvar i za Dodikom i za srbovanjem.. i nisu jedini, imam primjera jos kome je pun krc i naroda i vodja i vjera. Ljudi sebi rekli "ja Sam bosanac i zdravo". Imaju pravo na to i hrvati i srbi i bosnjaci. Nekim ljudima je stvarno dosla voda do grla i progledali su. A brojanje krvnih zrnaca su ostavili onome kome do sada nije više dosadilo to brojanje ili onome ko ima koristi od toga.
Zato što vidimo po Stojanima i Milanima iz javnog, političkog, sportskog i umjetničkog života da i kada su najveće BH patriote ne negiraju da su Srbi i Hrvati dok sa druge strane smo ta negiranja i pred Popis a i danas čuli samo od osoba iz bošnjačkih familija.

A kako vidim da si sa tim mladim bračnim parom brzo postao intiman čim si izgleda poslije samo par sati znao jesu li vjernici ili nisu, jesu li pravoslavci. Da su ateiste pitam se kako bi onda formulisao rečenicu? Znači svjestan si da ne postoje klasični Bosanci već tri kategorije u Bosni i Hercegovini koji skupa čine Bosance a u tom slučaju su te kategorije narodi ali ne možete vi tu strašnu riječ Bošnjak preko usta prevaliti pa ćete radije sve ljude okarakterisati kao vjernike.

Vi što sebi tepate da ste normalniji elitniji dio BH građana koji ste iznad primitivizma i torova zovete ljude po defaultu vjernicima (iako bi neko sa tim elitnim stavom trebao znati da je religija lični izbor) samo zato što ne možete prevaliti preko usta da BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali narodi i da i vi sami morate po toj logici pripadati jednom narodu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 01 Dec 2021, 16:29

MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 15:33
General War wrote: 01 Dec 2021, 15:22

Ti izgleda imas dug forumski staz jer se koristis infatilnim rijecnikom bubuljicavog tinejdzera.
U sta si sprdio tolike godine po forumima, a nisi evolucirao u odraslu i zrelu osobu.

PS. Moderacija bi trebala tebi priopciti. :oo
I iz tebe staz izvire :oo

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 01 Dec 2021, 16:36

Naseef Mushroom wrote: 01 Dec 2021, 15:58
Duminjo wrote: 01 Dec 2021, 11:53

Od kud tolika ubijedjenost da u ovih 1% nema neki Stojan, Milan, Stipe i slicni. I od kud ubijedjenost da se i njima nije smucilo slicne retorike svojih predstavnika?

Prosle godine odem na rucak sa mladim bracnim parom iz doboja, pravoslavci.
Tokom citavog rucka je bilo "Mi bosanci i kod nas u Bosni". I njima se ogadilo sve pa ih boli neka stvar i za Dodikom i za srbovanjem.. i nisu jedini, imam primjera jos kome je pun krc i naroda i vodja i vjera. Ljudi sebi rekli "ja Sam bosanac i zdravo". Imaju pravo na to i hrvati i srbi i bosnjaci. Nekim ljudima je stvarno dosla voda do grla i progledali su. A brojanje krvnih zrnaca su ostavili onome kome do sada nije više dosadilo to brojanje ili onome ko ima koristi od toga.
Zato što vidimo po Stojanima i Milanima iz javnog, političkog, sportskog i umjetničkog života da i kada su najveće BH patriote ne negiraju da su Srbi i Hrvati dok sa druge strane smo ta negiranja i pred Popis a i danas čuli samo od osoba iz bošnjačkih familija.

A kako vidim da si sa tim mladim bračnim parom brzo postao intiman čim si izgleda poslije samo par sati znao jesu li vjernici ili nisu, jesu li pravoslavci. Da su ateiste pitam se kako bi onda formulisao rečenicu? Znači svjestan si da ne postoje klasični Bosanci već tri kategorije u Bosni i Hercegovini koji skupa čine Bosance a u tom slučaju su te kategorije narodi ali ne možete vi tu strašnu riječ Bošnjak preko usta prevaliti pa ćete radije sve ljude okarakterisati kao vjernike.

Vi što sebi tepate da ste normalniji elitniji dio BH građana koji ste iznad primitivizma i torova zovete ljude po defaultu vjernicima (iako bi neko sa tim elitnim stavom trebao znati da je religija lični izbor) samo zato što ne možete prevaliti preko usta da BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali narodi i da i vi sami morate po toj logici pripadati jednom narodu.
Opet Seseljizam iz tebe isijava.
Koji pacenik i poslije trideset godina trazis da te drugi prihvate...nesigurnost je glavna boljka svakog nacionaliste koji se zato krije iza grupe i pripadnosti. jer je kao jedinka potpuni niko i nista zeljan zastite.
Bosanci i jesu najelitniji djelovi gradjana nebitno kako se zove vec kako se osjeca, jer ne nosi breme opterecenosti.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9518 times
Been thanked: 11256 times

Post by Krokodil Behko » 01 Dec 2021, 16:38

Dori wrote: 01 Dec 2021, 11:47
The 51st State wrote: 01 Dec 2021, 11:42

prilicno se dobro sjecam 91 i nastupajuce ratne klime, 2 Bosnjaka su bila ubijena u Kravici u tom periodu ali se ne mogu sjetiti da je bilo jos zrtava u drugim sredinama osim tu.
U mom gradu se jako osjetio rat u Hrvatskoj, jer smo na samoj granici.....I sjecam se odvedenih ljudi, Skorpiona, granata, aviona, svega....'91. Sa ove strane Save. Bosanske. Ali ne, uvijek u medijima citam o prvim zrtvama rata u BiH '92.....
Brođanka? Joooo, 101. br :hihi

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23284 times
Been thanked: 6133 times

Post by Veca » 01 Dec 2021, 16:39

MunDzi wrote: 01 Dec 2021, 15:11
Smoru "inteligentni".
Jeste tepam mu.
Super si skonto.

A sad razguli.

hodi vam, djavoli te odnijeli i sejtani od mene!
yjJ2QD.gif
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”