Feministkinje

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times
Status: Offline

Re: Feminizam je potreban: Šta sve ženama u SAD-u nije bilo dozvoljeno 60-ih godina prošlog stoljeća

Post by Chloe » 02 Dec 2021, 11:03

MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 09:40 Nemaš ga šta posebno kontati.

Islam i žene u Islamu su njemu polazna tačka svega. Sve ostalo je uzurpacija takvog svjetonazora.
Ne znam na koga se odnosi, medjutim Islam ženu štiti.
Kur'an nema suru "muškarci" ali ima "žene" ( En - Nisa, spada medju najduže Kur'anske sure).
Brkaju ljudi tradiciju balkansku sa vjerom.
Last edited by Chloe on 02 Dec 2021, 11:07, edited 1 time in total.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14877 times

Re: Feminizam je potreban: Šta sve ženama u SAD-u nije bilo dozvoljeno 60-ih godina prošlog stoljeća

Post by Dori » 02 Dec 2021, 11:05

The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 09:59
Dori wrote: 02 Dec 2021, 09:56

A kakav je stav religije o pitanjma/pravima zena? U drusvo ne zalazim, previse je razlicitosti....
sto se tice islama sveobuhvatan i balansiran. ovo o cemu feministice drobe je sve vec pokriveno na genijalne nacine, no znam da je implementacija manjkava i nedosljedna ali to je vec do drustva i ljudi koji se vise kulturoloski ponasaju u medjuljudskim odnosima i to stvara ruznu sliku i ljude navode na pogresne zakljucke.
E to je cijela poenta :ok
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 02 Dec 2021, 11:06

edo_79 wrote: 02 Dec 2021, 09:51
Chloe wrote: 02 Dec 2021, 09:04

Ti podržavaš nasilje kao "vid komunikacije".

Za mene si nasilnik s tavim razmišljanjem.
Kao što rekoh ... NE PODRŽAVAM NIKAKAV VID NASILJA ....

Možda sam za tebe nasilnik i to je tvoje mišljenje .... Ali za život u dvoje hajd što treba imat petlju, treba imati i mozga .... Sama znaš da nije uvijek po tvom, a nije uvijek ni po onom kako ti hairlija kaže jel tako? O tome ti govorim .... Ja u klin ti u ploču vid komunikacije ne vodi ničemu osim tenzijama i u ekstremnom slučaju nasilju .....
Tačno, moje mišljenje, i tako doživljavam svakog ko opravdava i smatra da treba nasilje trpiti.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 478 times
Been thanked: 1460 times

Post by edo_79 » 02 Dec 2021, 11:09

Chloe wrote: 02 Dec 2021, 11:06
edo_79 wrote: 02 Dec 2021, 09:51

Kao što rekoh ... NE PODRŽAVAM NIKAKAV VID NASILJA ....

Možda sam za tebe nasilnik i to je tvoje mišljenje .... Ali za život u dvoje hajd što treba imat petlju, treba imati i mozga .... Sama znaš da nije uvijek po tvom, a nije uvijek ni po onom kako ti hairlija kaže jel tako? O tome ti govorim .... Ja u klin ti u ploču vid komunikacije ne vodi ničemu osim tenzijama i u ekstremnom slučaju nasilju .....
Tačno, moje mišljenje, i tako doživljavam svakog ko opravdava i smatra da treba nasilje trpiti.
Ako ti smatraš nasilnikom svakoga ko smatra da treba trpiti nasilje jer je za to SAM kriv .... Čime smatraš onda one žene koje muž odra od batina, a one i dalje s njim ... jer on NJU VOLI..... Sadisti ili??
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 02 Dec 2021, 11:10

Taare wrote: 02 Dec 2021, 10:55 Opet isto. Minuta za čitanje i "odgovor" bez osvrtanja na postavljena pitanja. Ne vrijedi.
Zato i napisah da bi ti bio najbolji na kakvom jarbolu. :zubi
Šta bolan treba da čitam?
Kad si u priču uveo dijete i ubije tu sam prestao čitat. O prekidu trudnoće je riječ.
Zanš, kad ti dokurči trudnoća onda je prekineš. I gotova stvar.
Ne mereeee 👉👌

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 02 Dec 2021, 11:12

Jarbol!
Svi mi se morete obratit

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22618 times
Been thanked: 20754 times

Post by Masamune » 02 Dec 2021, 11:17

The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 10:46
MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 10:43
Nije. To su džamijske priče.

Islam jeste na početku gledao blagonaklono na to i nije stvarao problem, pa se širio zajedno sa naukom. Zato si kasnije i imao muslimane naučnike, ali to zlatno doba nije zasnovano na Islamu, već Arapima i posvećenosti nauci bez obzira na Islam.
zasto lazes, kada je komanda od Allaha da se uci i ponderise o okruzenju. pa i goticke crkve kojoj se divi evropa su podjonena arhitektura od obrazaca
koje su islamski arhitekti otkrili. Islam je direktno zasluzan zasto tipkas na kompjuteru, tuzno je toliko neznanje prosipati sa takvom sigurnoscu.
To su fakti koji kod vas ne prolaze. Jasno mi je i zašto, a jasno mi je zašto si i emocionalno kompromitiran.

Ali et držaću se feminizma da ne bi Behko opet uletio da opominje.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State » 02 Dec 2021, 11:18

MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 11:17
The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 10:46

zasto lazes, kada je komanda od Allaha da se uci i ponderise o okruzenju. pa i goticke crkve kojoj se divi evropa su podjonena arhitektura od obrazaca
koje su islamski arhitekti otkrili. Islam je direktno zasluzan zasto tipkas na kompjuteru, tuzno je toliko neznanje prosipati sa takvom sigurnoscu.
To su fakti koji kod vas ne prolaze. Jasno mi je i zašto, a jasno mi je zašto si i emocionalno kompromitiran.

Ali et držaću se feminizma da ne bi Behko opet uletio da opominje.
od koga etablirani fakti ili te sramota reci od koga si pokupio znanje? uopste nisam, na akademski nacin razmontiravan tvoje konstrukcije bez trunke emocija.

mozda ces tu bolje proci,

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 02 Dec 2021, 11:23

Jesu li se Arapi bavili naukom prije Islama? Eto jednostavno pitanje.

I ako ćemo već mak na konac nisu ni Arapi. Perzijanci su najviše tome doprinosili, a Arapi su od njih učili i preuzimali mnogo prije Islama. To govori svaka ozbiljna literatura koja se time bavi.

Kakav Islam kao uzrok toga. Ono što treba pohvaliti jeste da se nisu previše petljali i da su to zagrlili za razliku od Crkve koja je ljude stavljala na vješala zbog hereze. Međutim, to je samo bilo na početku tako. Onda je došlo do redukcionizma u Islamu i danas imamo ovo što imamo.

Kao što rekoh neću dalje o ovome, a ti piši šta hoćeš.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 02 Dec 2021, 11:27

edo_79 wrote: 02 Dec 2021, 11:09
Chloe wrote: 02 Dec 2021, 11:06

Ako ti smatraš nasilnikom svakoga ko smatra da treba trpiti nasilje jer je za to SAM kriv .... Čime smatraš onda one žene koje muž odra od batina, a one i dalje s njim ... jer on NJU VOLI..... Sadisti ili??
Takvih žena znam x. Nažalost. Razloga je x.

Ne osudjujem nijednu, niti bih ikad sebi dozvolila da ih sve trpam u isti koš ili ti generalizujem.

Taj što ti navodiš "on nju voli" ima cijelu pozadinu, posla i za psiholooga, kao što nasilnik treba tako i žrtva treba mentalnu pomoć.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 02 Dec 2021, 11:31

Chloe wrote: 02 Dec 2021, 11:27
edo_79 wrote: 02 Dec 2021, 11:09

Takvih žena znam x. Nažalost. Razloga je x.

Ne osudjujem nijednu, niti bih ikad sebi dozvolila da ih sve trpam u isti koš ili ti generalizujem.

Taj što ti navodiš "on nju voli" ima cijelu pozadinu, posla i za psiholooga, kao što nasilnik treba tako i žrtva treba mentalnu pomoć.
Nisi mi odgovorila na pitanje .... jesu i muškarci i žene pomalo sadisti?? Ne osuđuješ nju što neće da se izvuče iz te veze gdje je muž bije, ali sam ja nasilnik zato što kažem da je ona sama sebi kriva ako ne želi da ide iz te veze, jel tako?

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 02 Dec 2021, 11:32

MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 11:23 Jesu li se Arapi bavili naukom prije Islama? Eto jednostavno pitanje.

I ako ćemo već mak na konac nisu ni Arapi. Perzijanci su najviše tome doprinosili, a Arapi su od njih učili i preuzimali mnogo prije Islama. To govori svaka ozbiljna literatura koja se time bavi.

Kakav Islam kao uzrok toga. Ono što treba pohvaliti jeste da se nisu previše petljali i da su to zagrlili za razliku od Crkve koja je ljude stavljala na vješala zbog hereze. Međutim, to je samo bilo na početku tako. Onda je došlo do redukcionizma u Islamu i danas imamo ovo što imamo.

nisu, jer nauka nije ni postojala kakvu je znamo do poslije 200tinjak godina nakon pojave islama, to je se zvalo filozofiranje o prirodi.

osnovni, ne mogu ti presutiti lazi. islam nikad nije bio redukovan u teoloskom smislu nego drustva to su drasticne razlike.

ne moras, ali nemoj ni lagati i siriti dezinformacije.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10030 times
Been thanked: 16944 times
Status: Online

Post by spacebound » 02 Dec 2021, 11:32

Nije sadista onaj ko trpi nasilje :grana
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 02 Dec 2021, 11:33

The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 11:32
MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 11:23 Jesu li se Arapi bavili naukom prije Islama? Eto jednostavno pitanje.

nisu, jer nauka nije ni postojala kakvu je znamo do poslije 200tinjak godina nakon pojave islama, to je se zvalo filozofiranje o prirodi.

osnovni, ne mogu ti presutiti lazi. islam nikad nije bio redukovan u teoloskom smislu nego drustva to su drasticne razlike.

Let's agree to disagree. Laži kako za koga.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 02 Dec 2021, 11:33

MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 10:43
Fuddo wrote: 02 Dec 2021, 10:39

Naravno da je tacno.
Nije. To su džamijske priče.

Islam jeste na početku gledao blagonaklono na to i nije stvarao problem, pa se širio zajedno sa naukom. Zato si kasnije i imao muslimane naučnike, ali to zlatno doba nije zasnovano na Islamu, već Arapima i posvećenosti nauci bez obzira na Islam.
Inace interesantna tema , zlatno doba islamskog svijeta je doslo u periodu kalifata kada je Aleksandrija zauzeta te samim tim i biblioteka (tada najveca na svijetu) koja je sadrzavala skoro sve spise helenisticke nauke,filozofije,matematike itd.
Tadasnji Arapi-muslimani su bili manje arogantni pa su uvidjeli da "cafirske" nauke su nauke nebitno od koga su - te su preveli skoro sva djela na arapski jezik - centar prevoda i deponovanja je bio Bagdad.Aktivno su radili na unaprjedjenju i razvoju teorija,eksperimenata itd.Tada slijedi uspon arapske-islamske nauke koji je trajao oko 300 godina.
Nije samo nauka napredovala nego i literatura,umjetnost itd pa imamo ljude poput Dzemaludina Rumi ja koji po danasnjim standardima pravih muslimana je prakticno cafir :ooo
Efikasni kraj tog zlatnog doba su obiljezili mongoli i spaljivanje Bagdada od strane istih, te polagano zapadanje u stanje zatvorenog uma,arogancije itd i to podostano zbog loseg vodstva.
Medjutim danas jel u vecini arapi-islam je "tvrdokoran" u mnogome u suprotnosti sa islamom tog zlatnog doba.Doprinos u tom zlatnom dobu je znacajan ali nije trajao dovoljno da recimo parira naucnim doprinosima Kine,filozofiji i matematici grcke , umjetnosti,nauci,arhitrkturi evrope itd da ne spominjemo Rim etc. U zadnjih 300 godina na jednog naucnika iz Arapskih zemalja ide 100 ili vise iz evrope,kine,amerike tako i sa izumima .. Dje je danas situacija da ne znam - sta zadnje si kupio da su arapi proizveli a da nije hurma :oo , da nema nafte bgm mrka bi im kapa bila.Turska se drzi i to zbog temelja koji su joj udareni pri formiranju ali i ona se klima.
Sve je to sve ali zasljepljenost arapa-islamskog svijeta ce jos dugo vjerovatno trajati (najjaci smo,najpametniji,najbolji,najljepsi sve naj) a na terenu... Da bi popravio problem prvi korak je da ga prepoznas.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 02 Dec 2021, 11:33

edo_79 wrote: 02 Dec 2021, 10:00
Kad ti reče normalan ... Mi neku noć bili na sastanku, i poslije večera, ja koleginici otvaram vrata restorana, kaže ona meni, citiram ''Jel ti misliš da sam ja nesposobna otvorit sebi'' :lupa ..... I hajd budi normalan sad ..... Bilo mi došlo da je klepim onim vratima da nikad ne ustane :D.
E **ga ti Edo, na kakvu si ludu naletio... :D. .Meni licno ne smeta da mi neko otvori vrata, pridrzi stolicu dok sjedam, pridrzi jaknu, ide do ceste kad setamo....To su mi cak i lijepi maniri i veliki plus. Izraz nekog postovanja.
Sta mi smeta je da neko kaze ne mozes ici studirati, jer si zensko. Ne mozes na rukomet, jer si zensko. Ne mozes voziti auto, jer si zensko.
E tu vec nastaje problem...Veliki.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 02 Dec 2021, 11:34

spacebound wrote: 02 Dec 2021, 11:32 Nije sadista onaj ko trpi nasilje :grana
Sa....Ma....ma hajde tu je to negdje... :D.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 02 Dec 2021, 11:36

Dori wrote: 02 Dec 2021, 11:33
Kad ti reče normalan ... Mi neku noć bili na sastanku, i poslije večera, ja koleginici otvaram vrata restorana, kaže ona meni, citiram ''Jel ti misliš da sam ja nesposobna otvorit sebi'' :lupa ..... I hajd budi normalan sad ..... Bilo mi došlo da je klepim onim vratima da nikad ne ustane :D.
E **ga ti Edo, na kakvu si ludu naletio... :D. .Meni licno ne smeta da mi neko otvori vrata, pridrzi stolicu dok sjedam, pridrzi jaknu, ide do ceste kad setamo....To su mi cak i lijepi maniri i veliki plus. Izraz nekog postovanja.
Sta mi smeta je da neko kaze ne mozes ici studirati, jer si zensko. Ne mozes na rukomet, jer si zensko. Ne mozes voziti auto, jer si zensko.
To su mi cak i lijepi maniri i veliki plus. Izraz nekog postovanja.
Dori problem je što sam ja odgojen tako da poštujem, cijenim i da se lijepo i kulturno ponašam. Danas je to haman abnormalno ponašanje pa nikako da se uklopim jebemliga ....

Ama bona Dori nikad ja nisam reko da žensko nemere studirat, vozit, bit pilot ..... Ma more .... ako hoćete eto vam i krampe budite i rudari nije problem :D. :D. :D. :D. :D.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3894 times
Been thanked: 7156 times

Post by Matan » 02 Dec 2021, 11:36

Dori wrote: 02 Dec 2021, 11:33

Ne mozes pisati ostojecki, zensko si :oo
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State » 02 Dec 2021, 11:37

MarlboroGold wrote: 02 Dec 2021, 11:33
The 51st State wrote: 02 Dec 2021, 11:32

Let's agree to disagree. Laži kako za koga.
oki doki, samo daj tu ozbiljnu literaturu odakle izvlacis zakljucke, mislim sega te je demantovati samo kroz institut naucnog metoda kad i ko ga je izmislio ali haj pici po svome da se ne bi uzrujavo.

Post Reply

Return to “Drustvo”