Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Moderator: Krokodil Behko
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
- Status: Offline
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9662 times
- Been thanked: 11406 times
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23765 times
- Been thanked: 6225 times
Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Fufonja, gledaj ovo sviju ti! ...i svaki laik ce prepoznati razliku izmedju vakcinisanih i nevakcinisanih!

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
MunDzi wrote: 06 Dec 2021, 13:10Najlakse je nekoga ismijavati, podjebavati i onda jos i banovati. Kao da svi moramo dijeliti isto misljenje.Venera wrote: 06 Dec 2021, 11:19
Eh, a ona pokušava nas upozoriti, njena namjera nije da svim kaže da smo glupi, već je prestrašena, kao svi mi. Tko me je danas svejedno, nitkome. Situacija je ozbiljna, naučnici su konfuzni, ne jer nemaju znanja, već ovo sranje od virusa je novitet. Cijepiva su novitet, tehnologija istih nije. Evo u AZ je umrtvljeni adeno virus čimpanze (kod njih izaziva prehladu) koji ne genetički promjenjen sa ciljem da ne može rasti i razvijati se. Nijedno istraživanje sa cijepivima nije urađenona nezdravim osobama, pa se opet iste cijepe. Nikad cijepivo nije ran8je testirano na ljudima. Da li možemo biti ravnodušni? Ne treba dizati ni preveliku paniku, jer cijepivo pomaže. Problem je, koji osobno primjetim, pretjerano doziranje tijela cijepivima u kratkom vremenskom periodu. Lavlje je postavila istraživaća u Hrvatskoj, istina, njegove izjave nisu dovoljno jasne, ali nisu ni ne alarmantne. Eto taj čimpanza, ako dobije HIV iili covid, i prenese na osobu (sa primljenom AZ, tako sam razjmjela), može biti opasnost, ponavljam, možda ima mehanizam. To uopće nije nemoguće, ni naučna fantastika. Ovaj Lavljin, usput rećeno, sa yt upozarava na razvoj ovih mRNA cijepiva, kao biološko oružje budućnosti.
Pogotovo o necemo sto i sama nauka nema definitivne stavove. Ali ako si protiv ove vakcine, treba te zaskociti i ulemati sa svih strana. Ja sam izabrala da se vakcinisem ne zbog moranja nego sto sam vagala rizike i odlucila se ipak za vakcinu. Ali mi nije jasan ovaj forumski tretman onih koji ne zele vakcinu.

Evo gdje se vrti problem:
https://health-desk.org/articles/can-mr ... -human-dna
https://www.pnas.org/content/118/21/e2105968118
Mene, generalno, iritira neodgovorno ponašanje naučnika.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Kakvo samouništenje?spacebound wrote: 06 Dec 2021, 12:58Sta cemo s njim? Pa doktori kazu da ima blaze simptome od ostalih sojeva i da se mozda virus krece u pravcu da se samounisti u skorije vrijeme. Nema mjesta panici zbog ove mutacije.The 51st State wrote: 06 Dec 2021, 12:10 dobro to, ali sta cemo sad sa ovim omikronom, vakcina ne radi, ostaju ova pitanja sto sam istakao.
jaro, pfizer skocio za 10 milijardi na berzi cim se pojavila vijest o omikronu, jbti to.
Svi mi se morete obratit
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9848 times
- Been thanked: 16596 times
Lauterbach, epidemiolog koji želi postati idući njemački ministar zdravstva, rekao je da bi “prema prvim dostupnim podacima omikron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije”.Taare wrote: 06 Dec 2021, 15:28Kakvo samouništenje?spacebound wrote: 06 Dec 2021, 12:58
Sta cemo s njim? Pa doktori kazu da ima blaze simptome od ostalih sojeva i da se mozda virus krece u pravcu da se samounisti u skorije vrijeme. Nema mjesta panici zbog ove mutacije.
“Velik broj mutacija bi mogao značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost te bi mogao biti manje smrtonosan”, rekao je Lauterbach.
“Ovo bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa”, dodao je.
Njegova izjava stiže nakon što su južnoafrički liječnici objavili kako se čini da ovaj soj uzrokuje blaže simptome poput glavobolje i umora. Navode i da nije doveo do niti jedne hospitalizacije ili smrti.
Znanstvenici su i ranije upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi, prenosi Index.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Pa cuj.Venera wrote: 06 Dec 2021, 15:16MunDzi wrote: 06 Dec 2021, 13:10
Najlakse je nekoga ismijavati, podjebavati i onda jos i banovati. Kao da svi moramo dijeliti isto misljenje.
Pogotovo o necemo sto i sama nauka nema definitivne stavove. Ali ako si protiv ove vakcine, treba te zaskociti i ulemati sa svih strana. Ja sam izabrala da se vakcinisem ne zbog moranja nego sto sam vagala rizike i odlucila se ipak za vakcinu. Ali mi nije jasan ovaj forumski tretman onih koji ne zele vakcinu.![]()
To ti je tako.
Pandemija.
Moralo se nesto uciniti brzo.
Nauka zna onoliko koliko trenutno zna i toliko nam i nudi.
Za sada na prvi pogled sve to funkcionise relativno dobro.
A za sve ostalo, vrijeme ce reci svoje.
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
@Space, postao je, a da bogdom nije!
- Veca
- Uvijek slobodna!
...najobicniji lobista!
- Taare
- greatest
Gledao nekih 40-ak minuta.
Kakvi su ono crvi?
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest
Ali to ne znači da se radi o samouništenju, nego će se kroz mutacije vratiti u normalno stanje tj postati virus prehlade.spacebound wrote: 06 Dec 2021, 15:30Lauterbach, epidemiolog koji želi postati idući njemački ministar zdravstva, rekao je da bi “prema prvim dostupnim podacima omikron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije”.
“Velik broj mutacija bi mogao značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost te bi mogao biti manje smrtonosan”, rekao je Lauterbach.
“Ovo bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa”, dodao je.
Njegova izjava stiže nakon što su južnoafrički liječnici objavili kako se čini da ovaj soj uzrokuje blaže simptome poput glavobolje i umora. Navode i da nije doveo do niti jedne hospitalizacije ili smrti.
Znanstvenici su i ranije upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi, prenosi Index.
Niko nije lud da se samoubije

Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest
I paničarsko govno. Dao je bezbroj prognoza i nijedna se nije onistinila.
Svi mi se morete obratit
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9848 times
- Been thanked: 16596 times
BukvalistoTaare wrote: 06 Dec 2021, 16:00Ali to ne znači da se radi o samouništenju, nego će se kroz mutacije vratiti u normalno stanje tj postati virus prehlade.spacebound wrote: 06 Dec 2021, 15:30
Lauterbach, epidemiolog koji želi postati idući njemački ministar zdravstva, rekao je da bi “prema prvim dostupnim podacima omikron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije”.
Niko nije lud da se samoubije![]()

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Taare
- greatest
Nisam ja kriv što ne umiješ pojasnit 
Nisi govornik ko ja
Nisi govornik ko ja

Svi mi se morete obratit
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
MunDzi wrote: 06 Dec 2021, 15:33Pa cuj.Venera wrote: 06 Dec 2021, 15:16
![]()
To ti je tako.
Pandemija.
Moralo se nesto uciniti brzo.
Nauka zna onoliko koliko trenutno zna i toliko nam i nudi.
Za sada na prvi pogled sve to funkcionise relativno dobro.
A za sve ostalo, vrijeme ce reci svoje.

Meni je kolega preporućio da uzmem ovu u HR
https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-r ... -nuvaxovid
Nuvaxovid (also known as NVX-CoV2373)
The Novavax jab is a protein subunit vaccine, and so is different from the mRNA vaccines developed by Moderna and Pfizer, the viral-vectored vaccines made by AstraZeneca and Johnson & Johnson, and the inactivated-virus vaccines made by Sinovac and Sinopharm.
Protein subunit vaccines contain a key part of whatever it is that they protect against. In this case, to protect against the coronavirus, they contain the spike proteins that cover the virus’s surface, which the immune system can easily recognise. When the real virus is encountered in the future, the immune system has defences that are trained to attack these outer parts of the virus and quickly destroy it.
@Veco, ova je

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
- Veca
- Uvijek slobodna!
...pa nisu jos dozvolili Novavax!
- Veca
- Uvijek slobodna!
...cekam na nju, ali cini mi se da ce nas prije, sve na silu vakcinirat'!
- Veca
- Uvijek slobodna!
...evo, frisko, od danas, google preveo 
HomeWorld
Corona inaktivirana vakcina iz Novavaxa: Problem trenutno odlaže odobrenje
Kreirano: 6.12.2021. Ažurirano: 6.12.2021., 18:20
Komentari
dijeliti
Novavax je nova vakcina protiv korona virusa, Indonezija je prva zemlja koja ju je odobrila. To je takozvana mrtva vakcina.
Novavax je nova vakcina protiv korona virusa, Indonezija je prva zemlja koja ju je odobrila. To je takozvana mrtva vakcina. © Sven Simon / Imago
Američka vakcina Novavax uskoro bi mogla dobiti odobrenje u EU. Mnogi skeptici ga čekaju, jer je to takozvana mrtva vakcina.
Gaithersburg/SAD - Pandemija korone i dalje bjesni, dok se Njemačka, Austrija i Švicarska bore sa glasnim protivljenjem vakcinaciji. Neki skeptici tvrde da ih treba vakcinisati samo ako postoji mrtva vakcina zasnovana na klasičnoj proceduri. Ovaj argument se ne može potkrijepiti činjenicama, ali neki skeptici više nisu prijemčivi za činjenice. Može li inaktivirana vakcina Novavax preokrenuti stvari?
Zašto mnogi čekaju mrtvu vakcinu
Novavax vakcina je takozvana mrtva vakcina, koja sadrži komponente novog koronavirusa koje su ubijene radi imunizacije. Do sada su u Evropskoj uniji odobrene samo vakcine protiv korona virusa zasnovane na drugim metodama: vakcine Biontech/Pfizer i Moderna zasnovane na novoj mRNA tehnologiji i vektorske vakcine iz Astrazeneca i Johnson & Johnson. Novavax je stoga od interesa za ljude koji imaju rezerve prema imunizaciji mRNA vakcinama ili vektorskim vakcinama. Ali postoji još jedan razlog zašto bi Novavax mogao napraviti razliku u borbi protiv pandemije. Budući da se Novavax – za razliku od Biontech Pfizer vakcine, na primjer – može čuvati na temperaturi u frižideru, lijek se smatra svjetionikom nade za siromašnije zemlje.
Novavax: Kada bi vakcina mogla dobiti odobrenje
U decembru: Kometa Leonarda će biti vidljiva
Indonezija je u novembru bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila inaktiviranu vakcinu Novavax, koja je kasnije odobrena na Filipinima. Sredinom novembra američka farmaceutska kompanija Novavax podnijela je zahtjev za odobrenje za stavljanje u promet u Evropskoj uniji. Tada je rečeno da će odluka biti objavljena za "nekoliko sedmica". Proizvođač je objavio da je njegova vakcina 90 posto efikasna i 100 posto zaštićena od umjerene i teške bolesti.
Evropska komisija je početkom avgusta potpisala ugovor o kupovini sa Novavaxom u ime država članica za do 100 miliona doza vakcine u ovoj i narednoj godini. Ugovor takođe uključuje opciju za još 100 miliona doza vakcine u 2021, 2022. i 2023. Nemačko Ministarstvo zdravlja već planira vakcinu za sledeću godinu. To bi mogla biti dobra vijest, jer sam proizvođač navodi da već prilagođava svoju vakcinu novoj varijanti Omikrona. Farmaceutska kompanija je također aplicirala za odobrenje u Kanadi, Australiji, Singapuru, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.
Novavax želi riješiti probleme u proizvodnji novom saradnjom
Zapravo, Novavax je želio ići mnogo dalje: farmaceutska kompanija planirala je isporučiti nekoliko milijardi doza vakcine protiv Covid-19 2021. Ali problemi u proizvodnji osujetili su planove kompanije. Farmaceutski gigant je već dobio 1,6 milijardi dolara subvencija od američke vlade, ali je Novavax u više navrata imao poteškoća s poštivanjem standarda kvaliteta, kako prenosi Forbes. Na proizvodnju je uticao i nedostatak sirovina.
U novembru je šef Novavaxa Stanley Erck rekao u intervjuu za CNN da će kompanija uskoro proslijediti potpune podatke za hitno odobrenje američkoj FDA. Čim dobije zeleno svjetlo od FDA, prvih 100 miliona limenki će biti spremno za isporuku, dodao je izvršni direktor Novavaxa. Ali odobrenje je dostupno samo za korporacije koje mogu isporučiti svoja sredstva bez ograničenja. Prema sopstvenim informacijama, kompanija želi da bude u mogućnosti da proizvede više od dve milijarde doza vakcine 2022. godine. Na kraju krajeva, Novavax sada ima snažnog partnera uz sebe: prema saopštenju kompanije za štampu, farmaceutska kompanija sada ima najvećeg svjetskog proizvođača cjepiva na brodu sa Institutom za serum Indije. (afp / bm)

HomeWorld
Corona inaktivirana vakcina iz Novavaxa: Problem trenutno odlaže odobrenje
Kreirano: 6.12.2021. Ažurirano: 6.12.2021., 18:20
Komentari
dijeliti
Novavax je nova vakcina protiv korona virusa, Indonezija je prva zemlja koja ju je odobrila. To je takozvana mrtva vakcina.
Novavax je nova vakcina protiv korona virusa, Indonezija je prva zemlja koja ju je odobrila. To je takozvana mrtva vakcina. © Sven Simon / Imago
Američka vakcina Novavax uskoro bi mogla dobiti odobrenje u EU. Mnogi skeptici ga čekaju, jer je to takozvana mrtva vakcina.
Gaithersburg/SAD - Pandemija korone i dalje bjesni, dok se Njemačka, Austrija i Švicarska bore sa glasnim protivljenjem vakcinaciji. Neki skeptici tvrde da ih treba vakcinisati samo ako postoji mrtva vakcina zasnovana na klasičnoj proceduri. Ovaj argument se ne može potkrijepiti činjenicama, ali neki skeptici više nisu prijemčivi za činjenice. Može li inaktivirana vakcina Novavax preokrenuti stvari?
Zašto mnogi čekaju mrtvu vakcinu
Novavax vakcina je takozvana mrtva vakcina, koja sadrži komponente novog koronavirusa koje su ubijene radi imunizacije. Do sada su u Evropskoj uniji odobrene samo vakcine protiv korona virusa zasnovane na drugim metodama: vakcine Biontech/Pfizer i Moderna zasnovane na novoj mRNA tehnologiji i vektorske vakcine iz Astrazeneca i Johnson & Johnson. Novavax je stoga od interesa za ljude koji imaju rezerve prema imunizaciji mRNA vakcinama ili vektorskim vakcinama. Ali postoji još jedan razlog zašto bi Novavax mogao napraviti razliku u borbi protiv pandemije. Budući da se Novavax – za razliku od Biontech Pfizer vakcine, na primjer – može čuvati na temperaturi u frižideru, lijek se smatra svjetionikom nade za siromašnije zemlje.
Novavax: Kada bi vakcina mogla dobiti odobrenje
U decembru: Kometa Leonarda će biti vidljiva
Indonezija je u novembru bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila inaktiviranu vakcinu Novavax, koja je kasnije odobrena na Filipinima. Sredinom novembra američka farmaceutska kompanija Novavax podnijela je zahtjev za odobrenje za stavljanje u promet u Evropskoj uniji. Tada je rečeno da će odluka biti objavljena za "nekoliko sedmica". Proizvođač je objavio da je njegova vakcina 90 posto efikasna i 100 posto zaštićena od umjerene i teške bolesti.
Evropska komisija je početkom avgusta potpisala ugovor o kupovini sa Novavaxom u ime država članica za do 100 miliona doza vakcine u ovoj i narednoj godini. Ugovor takođe uključuje opciju za još 100 miliona doza vakcine u 2021, 2022. i 2023. Nemačko Ministarstvo zdravlja već planira vakcinu za sledeću godinu. To bi mogla biti dobra vijest, jer sam proizvođač navodi da već prilagođava svoju vakcinu novoj varijanti Omikrona. Farmaceutska kompanija je također aplicirala za odobrenje u Kanadi, Australiji, Singapuru, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.
Novavax želi riješiti probleme u proizvodnji novom saradnjom
Zapravo, Novavax je želio ići mnogo dalje: farmaceutska kompanija planirala je isporučiti nekoliko milijardi doza vakcine protiv Covid-19 2021. Ali problemi u proizvodnji osujetili su planove kompanije. Farmaceutski gigant je već dobio 1,6 milijardi dolara subvencija od američke vlade, ali je Novavax u više navrata imao poteškoća s poštivanjem standarda kvaliteta, kako prenosi Forbes. Na proizvodnju je uticao i nedostatak sirovina.
U novembru je šef Novavaxa Stanley Erck rekao u intervjuu za CNN da će kompanija uskoro proslijediti potpune podatke za hitno odobrenje američkoj FDA. Čim dobije zeleno svjetlo od FDA, prvih 100 miliona limenki će biti spremno za isporuku, dodao je izvršni direktor Novavaxa. Ali odobrenje je dostupno samo za korporacije koje mogu isporučiti svoja sredstva bez ograničenja. Prema sopstvenim informacijama, kompanija želi da bude u mogućnosti da proizvede više od dve milijarde doza vakcine 2022. godine. Na kraju krajeva, Novavax sada ima snažnog partnera uz sebe: prema saopštenju kompanije za štampu, farmaceutska kompanija sada ima najvećeg svjetskog proizvođača cjepiva na brodu sa Institutom za serum Indije. (afp / bm)
- Taare
- greatest
Valneva bi isto mogla biti dobra. I to je vakcina sa umrtvljenim virusom.
Svi mi se morete obratit