Obrazovanje u SFRJ

Moderator: Krokodil Behko

Ma znas
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 10 times
Been thanked: 137 times
Status: Offline

Re: Obrazovanje u SFRJ

Post by Ma znas »

Puno, puno bolje nego dans. Medjutim kako se obrazovanje sirilo - kvantitet opadao je kvalitet. :kafa
MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar »

Katastrofa - komunisticko ispiranje mozga nista ne valja.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Tehnicko nadprosjecno, drustvene nauke odron i dalekosezno onseposobljavanje masa za normalno funkcionisanje,
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis »

Ono kad propalitet krivi nešto drugo za vlastitu propast.
Ne mereeee 👉👌
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14407 times
Been thanked: 24168 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Dobro bilo akoS se prijavit na kviskoteku
Natjeraju da ucis svaku budalastinu
Tipa, kolko Sri Lanka pravi caja godisnje
A kako pare napravit, jebiga, uzece drugovi kredit
I to su skontali, sta

Ruku na srce, bilo je zajebanih fakulteta
Ko god ga upise, vrati se lud
Zglajzo od ucenja :D.
Dozvolite da se obratimo
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

To u Ilmihalu pročito?
Ne mereeee 👉👌
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14407 times
Been thanked: 24168 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Dobro je ba
Idi nabubaci marksizam na pamet, izbiflaj blago raspadnutom profesoru, dobiS pet
Kupice ti babo poni biciklo.
Dozvolite da se obratimo
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

Ko vam je kriv sto ste ucili napamet :cudi
Ja sam lekcije ckod kuce ucila jednom, eventualno dva puta, i sto ostane u glavi ostane.
Bitno je bilo dobiti prolaznu ocjenu i to je to.
Na fakultet nisam isla, tako da vam o tome ne mogu pricati. Bilo je planirano, ali se zaratilo kada sam zavrsavala srednju, pa o fakultetu nisam razmisljala do prije par godina.

Sto se tice samog obrazovanja u SFRJ mislim da je bilo dobro, makar smo pismeniji i obrazovaniji izlazili iz osnovne skole, za razliku od sadasnjih generacija, ukljucujuci i njihove profesore. U vrijeme kada sam ja isla u skolu nije bilo fizickog maltretiranja ucenika (samar, povlacenje za uho...) tako da ni o tome ne mogu pricati. Jesam imala profesora matematike, negdje sam pricala, taj je bio sadista, taj me oborio i na godinu, ali kasnije skontas da su to bolesni ljudi. Sto je najzalosnije niko mu nije mogao nista, a moji iz inata nisu htjeli da mu daju para da me pusti da prodjem. I neka nisu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

To da su djeca za vrijeme SFRJ pametnija i obrazovanija izlazila iz škole je istina međutim to apsolutno nema veze sa Jugoslavijom mada mnogi Jugonostalgičari i FGRovci tu priču forsiraju jer na sti problem ukazuju i u Britaniji, Njemačkoj, Austriji ili Americi da je drugačije bilo u školama 60ih, 70ih i 80ih.

Krajem 80ih/početkom 90ih došlo je do mnogih revolucionarnih promjena u modernom društvu širom svijeta kojeg mi nismo bili svjesni jer smo se tada pozabavili pojavom demokratije, raspadom SFRJ i nažalost ratom kao što je:

Sve manje poslušnosti prema autoritetima kao što su roditelji i učitelji gdje su djeca dobila prava da mogu prijaviti nasilje.
Kastracija policije gdje nasilje od njihove strane kao npr. upotreba pendreka može dovesti do otkaza.
Sve veća pojava u školama gdje djeca glume gangstere i gdje su nasilna po dvorištima i hodnicima što se tajno i forsira zbog većih sila da bi npr. muzički lobi mogao prodati više hip hop i rock pjesama.

Globalizacija gdje svako se može doseliti bilo gdje živjeti i tražiti posao, gdje su prošla vremena da neko mora automatski dobiti posao jer je to njegov grad ili što mu je djed poznat.
Napredak tehnologije koje je kao i obično iskorištena u pogrešne svrhe gdje je omladina zaglupljena postala kroz razne oblike zabave i ne znaju koji je glavni grad Francuske.

Naš problem je što smo bili u SFRJ kada je svijet izgledao još normalan i onda kada su krenule promjene tada je bio rat i onda smo nakon rata odmah upali u taj novi svijet.

Zato imamo komentare da zbog određene stranke imamo danas kockaste glave koje policija ne dira a da je još Juga dobio bi pendrek od Titine milicije, kako je onda omladina slušala Indexe a danas neke Bube i Jale ili kako su Sandžaklije zauzele pola Sarajeva. Jednostavno nismo djelovali u tom procesu i zato mnogi nisu još to svarili i traže uzrok u tome što ne postoji više SFRJ
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Julia-Klara wrote: 16 Dec 2021, 10:07 Ko vam je kriv sto ste ucili napamet :cudi
Ja sam lekcije ckod kuce ucila jednom, eventualno dva puta, i sto ostane u glavi ostane.
Na fakultet nisam isla, tako da vam o tome ne mogu pricati. Bilo je planirano, ali se zaratilo kada sam zavrsavala srednju, pa o fakultetu nisam razmisljala do prije par godina.

Sto se tice samog obrazovanja u SFRJ mislim da je bilo dobro, makar smo pismeniji i obrazovaniji izlazili iz osnovne skole, za razliku od sadasnjih generacija, ukljucujuci i njihove profesore. U vrijeme kada sam ja isla u skolu nije bilo fizickog maltretiranja ucenika (samar, povlacenje za uho...) tako da ni o tome ne mogu pricati. Jesam imala profesora matematike, negdje sam pricala, taj je bio sadista, taj me oborio i na godinu, ali kasnije skontas da su to bolesni ljudi. Sto je najzalosnije niko mu nije mogao nista, a moji iz inata nisu htjeli da mu daju para da me pusti da prodjem. I neka nisu.
vise danas djeca nauce na jutubu nego tokom cijelog skolovanja do fakulteta. ako je ucenje o srbovanju bilo dobro, ja ne znam sta je lose.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3936 times
Been thanked: 2964 times

Post by Pasaga »

ono je bila bruka,subhanalah

kad pogledam sad,iz ove perspektive,ni jedan narod nije postojao osim srba
niko u istoriju nije usao osim srba ..
itd ....

:ljut
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

Ja ne znam u kakve ste vi skole isli i gdje.
A i ne zanima me, iskreno.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Znas vrlo dobro ali najlakse se lud praviti
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Naseef Mushroom wrote: 16 Dec 2021, 11:13 To da su djeca za vrijeme SFRJ pametnija i obrazovanija izlazila iz škole je istina međutim to apsolutno nema veze sa Jugoslavijom mada mnogi Jugonostalgičari i FGRovci tu priču forsiraju jer na sti problem ukazuju i u Britaniji, Njemačkoj, Austriji ili Americi da je drugačije bilo u školama 60ih, 70ih i 80ih.

Krajem 80ih/početkom 90ih došlo je do mnogih revolucionarnih promjena u modernom društvu širom svijeta kojeg mi nismo bili svjesni jer smo se tada pozabavili pojavom demokratije, raspadom SFRJ i nažalost ratom kao što je:

Sve manje poslušnosti prema autoritetima kao što su roditelji i učitelji gdje su djeca dobila prava da mogu prijaviti nasilje.
Kastracija policije gdje nasilje od njihove strane kao npr. upotreba pendreka može dovesti do otkaza.
Sve veća pojava u školama gdje djeca glume gangstere i gdje su nasilna po dvorištima i hodnicima što se tajno i forsira zbog većih sila da bi npr. muzički lobi mogao prodati više hip hop i rock pjesama.

Globalizacija gdje svako se može doseliti bilo gdje živjeti i tražiti posao, gdje su prošla vremena da neko mora automatski dobiti posao jer je to njegov grad ili što mu je djed poznat.
Napredak tehnologije koje je kao i obično iskorištena u pogrešne svrhe gdje je omladina zaglupljena postala kroz razne oblike zabave i ne znaju koji je glavni grad Francuske.

Naš problem je što smo bili u SFRJ kada je svijet izgledao još normalan i onda kada su krenule promjene tada je bio rat i onda smo nakon rata odmah upali u taj novi svijet.

Zato imamo komentare da zbog određene stranke imamo danas kockaste glave koje policija ne dira a da je još Juga dobio bi pendrek od Titine milicije, kako je onda omladina slušala Indexe a danas neke Bube i Jale ili kako su Sandžaklije zauzele pola Sarajeva. Jednostavno nismo djelovali u tom procesu i zato mnogi nisu još to svarili i traže uzrok u tome što ne postoji više SFRJ
Na koji to isti problem? To što postoji vjeronauka u školi? To što i vjernik može biti političar, bit nekakav funkcioner, iako su te nabrojane države nominalno sekularne? To što vam je kec veći nego bilo šta drugo, a kad to treba dokazati onda to radite ovako:

1>2

Šta pričaš ti? Šta će ti bog u obrazovnom sistemu? :lud
Ne mereeee 👉👌
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26110 times
Been thanked: 26751 times

Post by ironman »

Vjeronauka u javnim skolama ovdje na ovim koordinatama je glupost nevidjena..
dream of spring...
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Julia-Klara wrote: 16 Dec 2021, 10:07 Ko vam je kriv sto ste ucili napamet :cudi

Jah, eto drugi ucili napamet, a ti pametna pa sve sa razumjevanjem.

Marksizam, tesko ispiranje mozga.
Mogao si sebi ispisati nekih desetak sablonskih recenica koje mozes da vrtis na bilo koje pitanje koje ti se postavi i neces pogrijeseti. Samo saltas redosljed. To samo po sebi govori kolika je to dogma i ublehasti predmet bio. I cemu su zamarali buduce generacije.

Nije tacno da je svakom bilo bitno dobiti prolaznu ocjenu.
Nekima je bilo bitno dobiti peticu.

Matretiranje je bilo i tada, cak i vise. I samara i cvoka i povlacenja za uho.
Drustveno je bilo prihvatljivo ako ucitelj to uradi onda si garant zasluzio.
E hajde mi sad takni dijete.
Rodi sebi pa cvokaj i samaraj, a i tad ces nadam se brzo zavrsiti karijeru jer ne moze tako.
Ovo nje tebi licno, nego uopsteno.

Ne znam kako je sada u BiH, ali na prvu mi se cini da zaista ima vise ljudi sa jako slabim osnovnim obrazovanjem.
Medjutim, to mozda moze biti i varka jer imamo pristup internetu i lakse dolazimo do informacija, pa je samim time i lakse sresti svakakvog svijeta. Prije si se kretao u odredjenom krugu ljudi i slusao zvanicne vijesti na par TV kanala, pa mozda nisi ni bio svjestan cime si sve okruzen.
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Sad ti ga ne bih strujom diro.
Ne mereeee 👉👌
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Šabović Adis wrote: 16 Dec 2021, 18:08
Sad ti ga ne bih strujom diro.
S tobom fakat nesto nikako nije u redu. :cudi
Cak i da se samo zahebavas, ipak u tvom generalnom nastupu ima i strasne patologije. :ok
Zalosno. :ccc
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Šabović Adis »

Jel?
Još nisi skontala da ti se ne isplati uvis pljuvat?
Ne mereeee 👉👌
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Koji navalentni glupson upisi. :ccc
Post Reply

Return to “Jugonostalgija”