Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Krokodil Behko wrote: 17 Dec 2021, 10:42
Šta znači nerođeni stric?
Ubistvo kod Velike Kladuše: Djevojka usmrtila strica koji joj je navodno bio i partner?
U mjestu Kudići kod Velike Kladuše juče se desilo ubistvo.
Ovo je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.
- Mi smo informaciju dobili iz Doma zdravlja da je tijelo doveženo. Uviđajne radnje su u toku. Ženska osoba je u pitanju, mlađe dobi, negdje 1997. godište, ubila je svog strica. Ona je lišena slobode odmah. Svi su na terenu. O razlozima i motivima ubistva još ništa ne možemo reći - rečeno je iz MUP-a USK.
Međutim, kako se nezvanično saznaje, ženska osoba je ubila svog nerođenog strica koji joj je navodno bio i partner.
Krajina veoma malo koristi bosanske riječi, naklonjeni smo uvijek bili Hr, i u našem govoru je puno više hrvatskih riječi i dijalekta ( možda si primjetio da ja nekad ikavicu koristim) tako da niko očevog brata ( pa ni ja) ne zove amidža nego stric.
Pokušavamo to "ispraviti" ali nemaju svi želju za tim.
animals wrote: 17 Dec 2021, 15:33
Nije se ni rodio, valjda
Trebalo bi biti duhovito ali nije ni najmanje. Jedna od lijepih ljudskih osobina je prihvatanje ljudi, skupina onakvima kakvi su i sa njihovim vokabularom, pa i žargonskim, bez ismijavanja i omalovažavanja.
Meni nikad nije palo na pamet da se smijem onima koji ne znaju glasove izgovarati i razlikovati.
Krajina veoma malo koristi bosanske riječi, naklonjeni smo uvijek bili Hr, i u našem govoru je puno više hrvatskih riječi i dijalekta ( možda si primjetio da ja nekad ikavicu koristim) tako da niko očevog brata ( pa ni ja) ne zove amidža nego stric.
animals wrote: 17 Dec 2021, 15:33
Nije se ni rodio, valjda
Trebalo bi biti duhovito ali nije ni najmanje. Jedna od lijepih ljudskih osobina je prihvatanje ljudi, skupina onakvima kakvi su i sa njihovim vokabularom, pa i žargonskim, bez ismijavanja i omalovažavanja.
Meni nikad nije palo na pamet da se smijem onima koji ne znaju glasove izgovarati i razlikovati.
Jos je samo falilo da joj je i nevjencani suprug. Al ocigledno joj nije pravi amidza, ono 1/1, a sad jesul u krvnoj vezi i kakvoj se iz titule nerodjeni stric tesko moze zakljuciti
Koraci_u_noci wrote: 17 Dec 2021, 15:39
Jos je samo falilo da joj je i nevjencani suprug. Al ocigledno joj nije pravi amidza, ono 1/1, a sad jesul u krvnoj vezi i kakvoj se iz titule nerodjeni stric tesko moze zakljuciti
U ovom slučaju nema krvnog srodstva. Tip je mangaš - zavodnik, ima obitelji u Hr, stariji od nje 16.godina.
Amidza nije Bosanska, nego Turska rijec..
Bile turcizmi, germanizmi itd. sve ustaljeni riječi, specifične za BiH su bosanske.