Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Moderator: Krokodil Behko

Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Ne
46
42%
Da
24
22%
Jos razmisljam
6
5%
Vec sam se vakcinisao
34
31%

Total votes: 110

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Post by Hannibal »

i ovdje ima toga koliko hoces
mogu za 24 sata da nabavim i bosansku i srpsku
🐽
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22635 times
Been thanked: 20767 times

Post by Masamune »

Eh eto primio sam prvu Fajzera prije pola sata nakon 2 Sputnika.

Dudo me nagovorio
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

samo se vakcijonisite ljudi
ja sam se dugo nakon prebolovane koronije osjecao kao magare koje moze da nosi 50 kila a natovarili su mu 500. ne bih to nikom pozelijo ☹
🐽
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10038 times
Been thanked: 16953 times

Post by spacebound »

MarlboroGold wrote: 17 Dec 2021, 10:07 Eh eto primio sam prvu Fajzera prije pola sata nakon 2 Sputnika.

Dudo me nagovorio
E'o i cojk mi rajfajzenovan ( :valja ) prije dva sata, prva mu bila Astra.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Problem lažnih covid potvrda/propusnica se sad teško može eliminirati jer nije unaprijed zaštičen od kopiranja. Kako su napravili takav propust? :hm
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22635 times
Been thanked: 20767 times

Post by Masamune »

spacebound wrote: 17 Dec 2021, 10:10
MarlboroGold wrote: 17 Dec 2021, 10:07 Eh eto primio sam prvu Fajzera prije pola sata nakon 2 Sputnika.

Dudo me nagovorio
E'o i cojk mi rajfajzenovan ( :valja ) prije dva sata, prva mu bila Astra.
Kao da smo se dogovorili :D.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9923 times
Been thanked: 11766 times

Post by Krokodil Behko »

PREDVIĐENO JE DA BUDU DOSTUPNI I ZA KUĆNO LIJEČENJE: Hoće li u BiH doći lijekovi za oboljele od koronavirusa?

Image

Dostupna ispitivanja pokazala su da smanjuju hospitalizaciju i smrtnost za približno do 89% i to u slučaju "Pfizerovog" lijeka.

Pilule se daju na samom početku zaraze, a predviđeno je da one budu dostupne i u kućnom liječenju.

Početkom decembra održan je online sastanak predstavnika "Pfizera" sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH kao i predstavnicima zdravstvenih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na temu nabavke antivirusnog lijeka, "Pfizer" inhibitor proteaze.

Sastanak je uslijedio jer je u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji je uspostavljen od strane Evropske komisije, kojem je pristupila i Bosna i Hercegovina 09. aprila 2020. godine, i koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, Bosni i Hercegovini ponuđena nabavka antivirusne terapije "Pfizer" proizvođača.

U toku sastanka, predstavnici "Pfizera" su predstavili način djelovanja lijeka koji je primarno vezan za sprečavanje SARS-COV2 viralne replikacije virusa te saopštili da se dozvola očekuje u martu, najkasnije u maju 2022. godine uz konstataciju da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) ima kraći rok dostavljanja u odnosu na Evropsku agenciju za lijekove (EMA).

Predstavnici BiH su potvrdili spremnost ravnopravnom pristupu lijeku na način da će konačne potrebe BiH će biti revidirane, u odnosu na prethodno iskazane potrebe za neobavezujućom kupovinom, uz napomenu da terapija ovim lijekom neće predstavljati zamjenu vakcini.

Održani sastanak predstavlja samo početni u nizu do konačne odluke koju će donijeti nadležne zdravstvene institucije Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Srbija je potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije „Pfizer“ za distribuciju njihovog eksprerimentalnog lijeka protiv korona virusa.

(N1)
bosanski migrant
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 12 times
Been thanked: 69 times

Post by bosanski migrant »

Dr. Lionheart iz Amerike ne preporucuje ove lijekove, uzimati sa oprezom ako kome bude trebalo
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Michael Osterholm, director of the University of Minnesota’s Center for Infectious Diseases Research and Policy, said we need to realize that many questions remain to be answered about use of these vaccines. We don’t know the optimal dose. We don’t know the most effective interval between doses. We don’t know how many doses we’re going to need and we don’t know whether we would get more durable protection if we mix up the vaccines each person receives, he said.

https://www.statnews.com/2021/10/12/a-p ... -vaccines/
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

bosanski migrant wrote: 17 Dec 2021, 10:44 Dr. Lionheart iz Amerike ne preporucuje ove lijekove, uzimati sa oprezom ako kome bude trebalo
Šta kaže, zašto ne preporučuje?
Svi mi se morete obratit
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3096 times

Post by Lavlje_srce »

spacebound wrote: 17 Dec 2021, 06:16
Lavlje_srce wrote: 16 Dec 2021, 20:05Aha. Mozes li mi navesti citatom koga sam to zaskocila? I stoji li u forumskim pravilima preporuka za "strucnu pomoc" drugima, cisto da znam za ubuduce.

Upravo je suprotno - mene zaskacu na ovoj temi grupno, pa sam tako i to odavno primijetila datu forumasicu. Da nema ove teme, ne bih ni znala da je na forumu. Kad/ako budem imala volje za to, citiracu ti koliko je puta to uradila. Danas me zaskocio i @dadojovic izmisljotinom da branim Bernardu, zato sam se i zadrzala, pa saznadoh ponesto i o jos nekima.
1. Jasta cu.
2. Nemoj.
1. Sjajan odgovor, krajnje objektivan
2. Pogledati iznad

Pitanje je da li ce ovdje uopce moci izreci drugacije misljenje za par mjeseci. Jednoumlje rulz. :ok
Venera wrote: 16 Dec 2021, 19:59
Lavlje_srce wrote: 16 Dec 2021, 18:03Ima ih masa. Kreni od Profesora Tomislava Domazeta-Lose.
On tvrdi ono što je napisala i EMA u Assesment Report, toksicnost i kancerogenost cijepiva nisu jos prijavljene, jer se to još istražuje. Mnoge stvari o long term safety ce biti napisani nekad 2025. godine.

Da li on piše o mogucnosti setanja mRNA u drugim organima?

Concentrations of mRNA-1647 were quantifiable in the majority of tissues examined at the first time
point collected (2 hours post-dose) and peak concentrations were reached between 2- and 24-hours
post-dose in tissues with exposures above that of plasma. Besides injection site [muscle] and lymph
nodes [proximal and distal], increased mRNA concentrations (compared to plasma levels) were found
in the spleen and eye. Both tissues were examined in the frame of the toxicological studies conducted
with mRNA-1273 final vaccine formulation. Low levels of mRNA could be detected in all examined
tissues except the kidney. This included heart, lung, testis and also brain tissues, indicating that the
mRNA/LNP platform crossed the blood/brain barrier, although to very low levels (2-4% of the plasma
level). Liver distribution of mRNA-1647 is also evident in this study, consistent with the literature
reports that liver is a common target organ of LNPs.

Ovo je objavila EMA.

No dedicated ADME studies with mRNA-1273 were conducted, which is acceptable as generally
nonclinical PK studies are not relevant to support the development and licensure of vaccine for
infectious diseases. However, distribution studies should be conducted in the case of new formulations
or novel excipients used.

Ne kužim zašto nisu koristili isti mRNA 1273 na testiranju životinja. :hm
Naravno nisi dobila odgovor na ovo od forumske akademske zajednice.

On tvrdi da je odavno poznato (sto i jeste) da se mRna moze ugraditi u genom reverznom transkripcijom, kao i to da nisu radjene sigurnosne studije koje bi ispitale autoimunost i kancerogenost. Nisam znala da je i EMA to objavila, pozitivno sam iznenadjena.

Informacije o biodistribuciji cjepiva se zasnivaju na japanskoj studiji prije nekoliko mjeseci, koje je potvrdio Imunolog, virolog i Associate Proffesor sa Phd ("'ta ce on nama pricati kad imamo Index") koji je odtad pretrpio brutalnu cenzuru i mislim da vise nije u radnom odnosu. To naravno mnogima nije cudno.

Zanimljivo da EMA kaze da je "prihvatljivo" da nisu radjene studije apsorpcije, distribucije, metabolizma i ekskrecije jer nisu "relevantne" za razvoj i licencu vakcina za infektivne bolesti. Zgodno je kako su zaboravili da je ovo sasvim nova biotehnologija, nikad prije koristena na ljudima.
Hannibal wrote: 17 Dec 2021, 10:09 samo se vakcijonisite ljudi
ja sam se dugo nakon prebolovane koronije osjecao kao magare koje moze da nosi 50 kila a natovarili su mu 500. ne bih to nikom pozelijo ☹
Reci to njima:

Da li bi bio ljubazan da mi kao buduci akademski gradjanin pojasnis i ovo:

https://www.ahajournals.org/doi/abs/10. ... pl_1.10712

Hvala.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Lavlje_srce wrote: 17 Dec 2021, 15:29
Venera wrote: 16 Dec 2021, 19:59

On tvrdi ono što je napisala i EMA u Assesment Report, toksicnost i kancerogenost cijepiva nisu jos prijavljene, jer se to još istražuje. Mnoge stvari o long term safety ce biti napisani nekad 2025. godine.

Da li on piše o mogucnosti setanja mRNA u drugim organima?

Concentrations of mRNA-1647 were quantifiable in the majority of tissues examined at the first time
point collected (2 hours post-dose) and peak concentrations were reached between 2- and 24-hours
post-dose in tissues with exposures above that of plasma. Besides injection site [muscle] and lymph
nodes [proximal and distal], increased mRNA concentrations (compared to plasma levels) were found
in the spleen and eye. Both tissues were examined in the frame of the toxicological studies conducted
with mRNA-1273 final vaccine formulation. Low levels of mRNA could be detected in all examined
tissues except the kidney. This included heart, lung, testis and also brain tissues, indicating that the
mRNA/LNP platform crossed the blood/brain barrier, although to very low levels (2-4% of the plasma
level). Liver distribution of mRNA-1647 is also evident in this study, consistent with the literature
reports that liver is a common target organ of LNPs.

Ovo je objavila EMA.

No dedicated ADME studies with mRNA-1273 were conducted, which is acceptable as generally
nonclinical PK studies are not relevant to support the development and licensure of vaccine for
infectious diseases. However, distribution studies should be conducted in the case of new formulations
or novel excipients used.

Ne kužim zašto nisu koristili isti mRNA 1273 na testiranju životinja. :hm
Naravno nisi dobila odgovor na ovo od forumske akademske zajednice.

On tvrdi da je odavno poznato (sto i jeste) da se mRna moze ugraditi u genom reverznom transkripcijom, kao i to da nisu radjene sigurnosne studije koje bi ispitale autoimunost i kancerogenost. Nisam znala da je i EMA to objavila, pozitivno sam iznenadjena.

Informacije o biodistribuciji cjepiva se zasnivaju na japanskoj sudiji prije nekoliko mjeseci, koje je potvrdio Imunolog, virolog i Associate Proffesor sa Phd ("'ta ce on nama pricati kad imamo Index") koji je odtad pretrpio brutalnu cenzuru i mislim da vise nije u radnom odnosu. To naravno mnogima nije cudno.

Zanimljivo da EMA kaze da je "prihvatljivo" da nisu radjene studije apsorpcije, distribucije, metabolizma i ekskrecije jer nisu "relevantne" za razvoj i licencu vakcina za infektivne bolesti. Zgodno je kako su zaboravili da je ovo sasvim nova biotehnologija, nikad prije koristena na ljudima.
Aaaaa, sad kužim nesporazum sa njim i njegovim strucnim kolegama.

11 March 2021
EMA/15689/2021 Corr.1*1
Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP)

Report Assesment ja za Modernu, naravno, jedani je eliminiran, no razumijem, dio mora biti pod kljucem. Kopirani dio teksta je na 46 i 47 stranicama. On je tvrdio da može procuriti u druge organe, a oni su ga ignorirali. Rad pokazuje da su niske razine, pretpostavljam, to im je bio dovoljan rezultat, naravno imaju kriterijume što im je relevantno ili ne.

Poanta je da je šetnja mRNA u druge organe moguća, a to je bila njegova tvrdnja. Opasnost iste, to je teško sad tvrditi, jer se ne zna. Imamo npr. cijepiva sa aluminijskom soli, ista jednako prodire u druge organe, ali nije opasna razina.

Nitko još ne zna dovoljno o ovom cijepivu, to svi, otvoreno tvrde, zato, srecom postoje cijepiva drugih tehnologija.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Venera wrote: 17 Dec 2021, 16:10

11 March 2021
EMA/15689/2021 Corr.1*1

Report Assesment ja za Modernu, naravno, jedani je eliminiran, no razumijem, dio mora biti pod kljucem. Kopirani dio teksta je na 46 i 47 stranicama. On je tvrdio da može procuriti u druge organe, a oni su ga ignorirali. Rad pokazuje da su niske razine, pretpostavljam, to im je bio dovoljan rezultat, naravno imaju kriterijume što im je relevantno ili ne.

Poanta je da je šetnja mRNA u druge organe moguća, a to je bila njegova tvrdnja. Opasnost iste, to je teško sad tvrditi, jer se ne zna. Imamo npr. cijepiva sa aluminijskom soli, ista jednako prodire u druge organe, ali nije opasna razina.

Nitko još ne zna dovoljno o ovom cijepivu, to svi, otvoreno tvrde, zato, srecom postoje cijepiva drugih tehnologija.
Tako nekako Venera. :ok

Ali treba uzeti u obzir da ni ova vakcina nije izasla tek tako preko noci.
Na tome se radilo godinama, sav preliminarni rad je odradjen jos davnih dana ali ne i sama vakcina jer nije bilo potrebe ulagati u istu. Sad pandemijom se i rodila potreba, samim time napravise i vakcine, ali ne iz vedra neba nego ubrzano nastavili tamo gdje su stali u proslosti.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MunDzi wrote: 17 Dec 2021, 16:18
Venera wrote: 17 Dec 2021, 16:10

11 March 2021
EMA/15689/2021 Corr.1*1

Tako nekako Venera. :ok

Ali treba uzeti u obzir da ni ova vakcina nije izasla tek tako preko noci.
Na tome se radilo godinama, sav preliminarni rad je odradjen jos davnih dana ali ne i sama vakcina jer nije bilo potrebe ulagati u istu. Sad pandemijom se i rodila potreba, samim time napravise i vakcine, ali ne iz vedra neba nego ubrzano nastavili tamo gdje su stali u proslosti.
:ok

Kompletna povijest, doslovno su napisali, pojavom pandemije su prvi put kombinirali ovaj koktel cijepiva, a prethodna istraživanja su pomogla samo dijelomično, jer nisu imali prethdno iskusvo sa novom kombinacijom mRNA i lipida, jer su radili na siRNA i miRNA sa lipidima. Oni su svijesni da trenutni koktel je privremeno riješenje. Inaće, mRNA cijepiva su do sad dokazala uspjeh kod onkoloških slućajeva, dok ista ne funkcionira protiv gripe, zato su odbacili kao opciju.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02483-w

A evo razmišljaju o ovome :aplauz

https://www.genengnews.com/virology/cor ... rk-longer/

Instead of focusing exclusively on the spike protein, COVID-19 vaccines could also attend to another viral protein, the RNA polymerase that coronaviruses use to make copies of themselves. This dual approach, which is being proposed by UCLA researchers, could help COVID-19 vaccines offer longer-lasting protection.

Kamo sreće da se decenijama radilo bržim tempom, ali se nije uvijek dovoljno finansiralo, doslovno nakon epidemije 2003 sa SARS CoV su naucnici molili i upozoravali na današnji scenarij.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Venera wrote: 17 Dec 2021, 16:10Aaaaa, sad kužim nesporazum sa njim i njegovim strucnim kolegama.

11 March 2021
EMA/15689/2021 Corr.1*1

On detaljno objasnjava mogucnost ugradjivanja mRNA molekule u nas genom metodom retropozicije. Na taj nacin (spontanim mutacijama) dolazi do genetskih oboljenja u familijama koje ih prije nisu imale npr. Zatim kaze da bi pod normalnim uvjetima ugradnja sinteticke mRNA bila znatno manje moguca od prirodnih mutacija, medjutim u datom slucaju je putem pseudouracil amino kiseline i poli-A (adenozin) nastavka ove sinteticke m-RNA, mogucnost te ugradnje znatno povecana. Njegove tvrdnje su hrabre, medjutim potkrijepljene su sistematicnim znanstvenim pristupom, pa ih ni u kom slucaju skupina Indeksovih novinara ne moze oboriti.

Druga njegova tvrdnja je da se usprkos tome sto je mRNA tehnologija davno zaceta, nikada nisu uradile studije genotoksicnosti i kancerogenosti na zivotinjama. Takodjer tvrdi da su date injekcije genska terapija (nije jedini strucnjak koji to tvrdi), sto profesor Djikic nije uspio oboriti.
Memento Mori

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Lavlje_srce wrote: 17 Dec 2021, 16:57
Venera wrote: 17 Dec 2021, 16:10Aaaaa, sad kužim nesporazum sa njim i njegovim strucnim kolegama.

11 March 2021
EMA/15689/2021 Corr.1*1

On detaljno objasnjava mogucnost ugradjivanja mRNA molekule u nas genom metodom retropozicije. Na taj nacin (spontanim mutacijama) dolazi do genetskih oboljenja u familijama koje ih prije nisu imale npr. Zatim kaze da bi pod normalnim uvjetima ugradnja sinteticke mRNA bila znatno manje moguca od prirodnih mutacija, medjutim u datom slucaju je putem pseudouracil amino kiseline i poli-A (adenozin) nastavka ove sinteticke m-RNA, mogucnost te ugradnje znatno povecana. Njegove tvrdnje su hrabre, medjutim potkrijepljene su sistematicnim znanstvenim pristupom, pa ih ni u kom slucaju skupina Indeksovih novinara ne moze oboriti.

Druga njegova tvrdnja je da se usprkos tome sto je mRNA tehnologija davno zaceta, nikada nisu uradile studije genotoksicnosti i kancerogenosti na zivotinjama. Takodjer tvrdi da su date injekcije genska terapija (nije jedini strucnjak koji to tvrdi), sto profesor Djikic nije uspio oboriti.
Kužim, on bi morao svoju tvrdnju dokazati nekakvim laboratorijskim, klinickim radom, kako bi ista bila prihvacena.
Đikić je odlčan naučnik, ali ne znam razloge sukoba sa njim, odnosno, obojica me iritiraju, jer debatiraju dio koji nijedan nisu osobno radili u svojim lab i klinickim istraživanjima.

Sukob mišljenja između naučnika je poželjan, ali isti je bespotreban ako ne vodi ka konkretnoj provjeri istih.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Venera wrote: 17 Dec 2021, 17:13Kužim, on bi morao svoju tvrdnju dokazati nekakvim laboratorijskim, klinickim radom, kako bi ista bila prihvacena.
Đikić je odlčan naučnik, ali ne znam razloge sukoba sa njim, odnosno, obojica me iritiraju, jer debatiraju dio koji nijedan nisu osobno radili u svojim lab i klinickim istraživanjima.

Sukob mišljenja između naučnika je poželjan, ali isti je bespotreban ako ne vodi ka konkretnoj provjeri istih.
Pa on je profesor evolucijske genetike, razvojne biologije i evolucijske medicine. On ne radi laboratorijska ispitivanja. On tvrdi da su ispitivanja/studije genotoksicnosti i kancerogenosti morali uraditi mRNA vakcinolozi, a Regulatorne agencije to zahtijevati od njih. Oni te studije nisu uradili vodeci se pogresnom hipotezom da se sintetska mRNA ne moze ugraditi u genom, a on je dokazao da najvjerovatnije moze. U tome je velicina njegovog rada.
Memento Mori

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Lavlje_srce wrote: 17 Dec 2021, 18:11
Venera wrote: 17 Dec 2021, 17:13Kužim, on bi morao svoju tvrdnju dokazati nekakvim laboratorijskim, klinickim radom, kako bi ista bila prihvacena.

Pa on je profesor evolucijske genetike, razvojne biologije i evolucijske medicine. On ne radi laboratorijska ispitivanja. On tvrdi da su ispitivanja/studije genotoksicnosti i kancerogenosti morali uraditi mRNA vakcinolozi, a Regulatorne agencije to zahtijevati od njih. Oni te studije nisu uradili vodeci se pogresnom hipotezom da se sintetska mRNA ne moze ugraditi u genom, a on je dokazao da najvjerovatnije moze. U tome je velicina njegovog rada.
Kako je dokazao? Izjava da nisu uradili ispitivanja je prihvatljiva, ali to nije dovoljan dokaz u svijetu nauke.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Venera wrote: 17 Dec 2021, 18:17Kako je dokazao? Izjava da nisu uradili ispitivanja je prihvatljiva, ali to nije dovoljan dokaz u svijetu nauke.
Nije dokazao da ce se sintetska mRNA ugraditi u genom, dokazao je da postoji mogucnost da se ugradi i da se ta mogucnost nije smjela ignorirati prilikom razvitka mRNA cjepiva.

https://www.researchgate.net/publicatio ... on_ignored
Memento Mori

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2895 times
Been thanked: 24024 times

Post by HAVANA »

Pa nek ga on razvije da se ne peglamo vise.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Post Reply

Return to “Stare ankete”