Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14428 times
Been thanked: 24289 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

22 Dec 2021, 16:09

ironman wrote: 22 Dec 2021, 15:59 Inace je Orban kao i Madjarska bitan faktor..
Ocekujem kneza iz Osetije da zaprijeti isto..
Nas ybe Hrvatska koja vaga izmedju ralja Sberbanke tj rusije i onog kojeg mora slusat Zapada..
Da njih imamo na svojoj strani onakko kako bi trebali da budu..sve bi bilo nebitno..
Ovako mi ovdje u nasoj palestini trenutno imamo izreal lijevo i desno a ostatak granice dijelimo sa onima koji su vec jednom izvrsili agresiju...
Malo ti je nategnuto poredjenje,
Niti su oni Izrael, niti je Bosna Palestina.
Ovdje mislim na vojnu i finansijsku moc, i na beznadje sa druge strane.
Tvrd je orah vocka cudnovata.
Jebeni su, al ne mogu nam nista.
Mogu ovako davit, kenjat, al zid i zicu okolo nece nikad izganjat.
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26810 times

22 Dec 2021, 16:11

Fuddo wrote: 22 Dec 2021, 16:09
ironman wrote: 22 Dec 2021, 15:59 Inace je Orban kao i Madjarska bitan faktor..
Ocekujem kneza iz Osetije da zaprijeti isto..
Nas ybe Hrvatska koja vaga izmedju ralja Sberbanke tj rusije i onog kojeg mora slusat Zapada..
Da njih imamo na svojoj strani onakko kako bi trebali da budu..sve bi bilo nebitno..
Ovako mi ovdje u nasoj palestini trenutno imamo izreal lijevo i desno a ostatak granice dijelimo sa onima koji su vec jednom izvrsili agresiju...
Malo ti je nategnuto poredjenje,
Niti su oni Izrael, niti je Bosna Palestina.
Ovdje mislim na vojnu i finansijsku moc, i na beznadje sa druge strane.
Tvrd je orah vocka cudnovata.
Jebeni su, al ne mogu nam nista.
Mogu ovako davit, kenjat, al zid i zicu okolo nece nikad izganjat.
Fudo,mislio sam na dobre namjere jebogati koje gaje prema nama..pa ne mislis valjda da bih ja poredio izrael s ovom patetikom oko nas :D.
dream of spring...

Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

22 Dec 2021, 16:48

Svašta bismo mi mogli naučiti od Izraela.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

22 Dec 2021, 16:51

Ljiljan wrote: 22 Dec 2021, 16:48 Svašta bismo mi mogli naučiti od Izraela.
Mogli jasta, sve se moze - al to zahtjeva malo integriteta,rada,discipline,pameti rukovodstva i tako. Ma bit ce to sve dobro akobogda :oo

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

22 Dec 2021, 16:51

Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2021, 09:54
Šabović Adis wrote: 19 Dec 2021, 21:26

Mogul i ja vidit to naređenje?

Možeš ih vidjeti milion, na ovom linku. Sve dokazano i zabranjujem ti da više ikad dovodiš u pitanje presuđene stvari. Kod nas inzkov zakon važi godinama. Zabranjujem i da komentarišeš, jer ćeš odletjeti na jako puno vremena.

https://www.icty.org/
ovako treba
🐽

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

22 Dec 2021, 17:00

SVETLANA CENIĆ: Čije ovce, toga i livada, Elektroprivreda, telekomunikacije, šume i vode
Demokratija nije imala cenu, pa smo napunili javnu upravu kojekakvima, a sve po ključu i mahom ljudima koji veze nemaju ni sa čim, niti šta čitaju. Sad sloboda nema cenu, kaže Milorad Dodik, pa će se Republika Srpska zadužiti na Londonskoj berzi ako Nemci uvedu sankcije. Zapravo, reče ovako:
“Ako vi uvedete sankcije neće niko od Nijemaca se vidjeti niti će moći razgovarata sa nama iz vlasti, ni sa jednim načelnikom opštine niti funkcionerom na nivou BiH iz vladajuće koalicije”, pa zatim „Udarićete na privredu – pa udarite! Pa šta? Nije svijet više samo jednostran. Pet godina nema aranžmana MMF-a zato što politički traže da mi centralizujemo još pet nekih oblasti. Mi kažemo nećemo, nemojte nam davati pare sa kamatama i još uslovljavati nas politički (…) Neka oni uslovljavaju politički, nema aranžmana. Kažem dobro, razumijemo i onda fino odemo i na Londonskoj berzi obezbijedimo neki novac.”
Ima još, kaže Dodik, berzi na svetu, nije to jedina berza:

“Možda malo skuplje, ali sloboda nikad nije jeftina.”

Prvo, ako se ovo zove sloboda, ja sam Marija Kalas! Drugo, da objasni koja i kakva centralizacija, ali ekonomski i pravnički, plus da objasni koja je adresa za pregovore i za Otvoreni Balkan, koji zdušno podržava?! Za sve ono što taj Otvoreni Balkan podrazumeva. Pa, čak i da može samo jedan deo države, to više nije Otvoreni Balkan. Pre bi se reklo Poluotvoreni Balkan ako ne uključuje svih (celih) šest zemalja, što podrazumeva i Kosovo, sa zvezdicom ili bez nje.

E, ima i ono ALI! Vlasnik telekomunikacija u Republici Srpskoj je Srbija, sa sve infrastrukturom. Ko je vlasnik onih obveznica sa Bečke berze koje dospevaju 2023., pa onih sa Londonske berze – ne znamo. Odnosno, nije javno dostupan podatak, ali se da naslutiti. Šta će biti ako Republika Srpska nema para da ih isplati? Nešto mislim da Elektroprivreda već putuje nekome u ruke, posebno što najavljuju i obveznice te Elektroprivrede.

I onda se osvrnemo i vidimo da je vlasnik najvažnijih stvari u Republici Srpskoj zapravo Srbija. Na primer. Što bi ratovali kad vlasnik mogu postati jednostavno kupovinom?

Eto, pogledajte Kinu, na primer, i njenu geoekonomiju u prvom planu. Što da ratuju kad su krediti tu, a vlasti ne pitaju za uslove, nego samo daj para. Reče li Dodik da će se okrenuti Rusiji i Kini za pare? Dok se osvrnu, od te slobode koju Dodik pominje – nema ništa. Nema je ni sa Londonskom ili Bečkom berzom i svim uslovima. Cena je prava sitnica.

Što bi onda čudila borba za nadležnosti, tzv. izvorni Dayton, zemlju i šume? Zemlju, doduše, neće domaći obrađivati, ali hoće neko izvana smeštati sve ono što u svojoj zemlji neće i nije uputno. Ono preostalo stanovnika seći će šumu i bogatiti se. Dok dlanom o dlan i sekirom o stablo, osvrneš se i vidiš ko ti je vlasnik. Čije ovce – toga i livada, odnosno dok je ovaca, biće lako uzeti i šume i livade.

Čemu rat? Jedan od razloga zašto Dodik stalno naglašava da rat ne dolazi u obzir. Naravno da to nije opcija – slažem se s njim i dodajem da će ionako pokupovati sve i nije im u interesu sukob.

Hrvatsku politiku ne zanima koje će biti vlasnik srpskih ovaca i imovine, jer imaju svoj atar u Bosni i Hercegovini na koji atakuju. Evo, Miroslav Škoro 15. decembra reče da Dodik bolje zastupa Hrvate od lidera HDZ-a Dragana Čovića. Predlažem da mu u to ime pošalje i božićnicu za posebno iskazano zalaganje. Neka bude u kešu, jer nismo sigurni šta poseduje u Hrvatskoj.

Bošnjačka politika? Pa, setimo se da je prašinu sa političkog lika Harisa Silajdžića obrisao Milorad Dodik u stalnim verbalnim razmenama vatre, a zatim je dobio novog partnera u liku Bakira Izetbegovića i praksa se nastavila. To ukratko. Sad se pišu pisma ambasadama, smetnuvši (namerno) s uma da su ambasadori samo eksponentni politika svojih zemalja, a da su im ovlaštenja koliko dodeljeni grantovi kojima raspolažu. A to je jako malo, uzgred budi rečeno.

Međunarodna zajednica d’uradi nešto! Nešto. Valjda sankcije ili neki novi Dayton. A šta ste uradili vi, pitam ja, osim prepucavanja i političke trgovine? Sa pravosuđem se toliko trgovalo da je degutantno i posmatračima, a kamoli onome ko pravdu traži. I sad bi neko pravo?

Naravno da treba poštovati odluke Ustavnog suda, samo to važi za sve, draga braćo i sestre. Među odlukama koje nije sproveo Parlament BiH je i ona iz 2013. godine kojom je zaključeno da Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije u skladu s Ustavom.

Takođe, Ustavni sud BiH je na leto 2017. godine utvrdio da pojedine odredbe Zakona o Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH nisu u saglasnosti sa Ustavom BiH, te naložio Parlamentu BiH da odredbe izmeni, ali to nikada nije urađeno.

Parlament FBiH nije sproveo ni odluku iz 2012., kojom je utvrđeno da su neustavne pojedine odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo FBiH, kao ni odluku da su neke odluke Zakona o izvršnom postupku FBiH suprotne pravu na pravično suđenje koje garantuju Ustav BiH i međunarodne konvencije. Mnoge apelacije, takođe, nisu sprovedene, među kojima je i ona donesena još 2005. godine, kojom je utvrđeno kršenje prava na pravično suđenje, a nije je sprovela opština Široki Brijeg.

Samo dajem primere. Toliko o pravnoj državi i poštovanju Ustavnog suda, te onih fluskula o neustavnom delovanju ovih ili onih.

Međunarodni zabrinuti i šalju naizmenice svoje činovnike da, kao, razgovaraju i posreduju, a “sukobljene” strane se slikaju, naboranog čela i pozom kao da ih muči konstipacija. Dijareja, odnosno logoreja će nastupiti kad se spuste do ovaca… Pardon! Glasača. Uz konstanto nelegalno bogaćenje glavnih zvezda ovog cirkusa.

Slabljenje države ima vrlo ozbiljne implikacije u kontekstu globalnih trendova razvoja svetskih tržišta, slobodnog protoka trgovine, smanjenja carinskih i razmenskih barijera, međunarodnog kretanja kapitala i revolucionarnih promena u informacionoj tehnologiji. Država koja nije u stanju da odgovori na ove brze promene u sve konkurentnijem međunarodnom okruženju predstavlja veliki rizik za svoj suverenitet.

Krizu upravljanja obeležava neuspeh u jačanju vladavine prava, u promociji kulture tolerancije i u ostvarivanju potreba ljudi. Upravljanje u ovoj zemlji je povezano s rasprostranjenom korupcijom, zanemarivanjem pravila, teškom političkom trgovinom i političkim patronatom. Rezultat je loše upravljanje preostalim nacionalnim resursima, erozija institucija i procvat kulture netolerancije i viktimizacije.

A za sve je potrebna politička volja, kažu. Kažu – i namrštena čela odu sa govornice, kao da nisu oni ta “politička volja”. Ustvari, Bosni i Hercegovini su potrebni državnici, a ne politikanti i politički trgovci. Suviše dugo je građen kult vođa, kult ekskluzivnih predstavnika naroda, a pregovarano je s njima van institucija i tako se još više urušila država i poverenje u nju.

Kad blejiš i slepo slediš čobana, ne pitajući da li je je prodao livadu, pa te odvede na klanicu.
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

Ma znas
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 10 times
Been thanked: 137 times

22 Dec 2021, 18:14

Napisao sam komentar o islamofibicnoj Evropi, pominjao problem 2 milina muslimana u BiH i sta snjima, pomijao prijedlog rjesenja problema muslimana u BiH prije posljednjeg rata koga predlozi jedan ugledni evropski drzavnik.

" Muslimani BiH treba podijele u tri skupine:

- jednu protjerati,
- drugu pokrstiti ,
- a trecu pobiti itd.

U svom odgovoru general objasnjava " da ovo nema veze sa muslimanims i da je ovo samo posljedica lobiranja.
( Srbi u BiH su lobirala a Bosnjsci nisu). Ko je onda u bivsoj YU lobirao PODJELU MUSLIMANA U 3 SKUPINE, ko je lobirao genocid u Srebrenici, i masivno ubistvo civila u Tomasici kod Prijedira, medju kojima i ubistvo 102 djece, ko je lobirao ubistvo muslimana u Drugom svjetskom ratu oko 10.000 samo i Foci, Visegradu i Gorazdu.

Da li je ovo posljedica lobiranja ili posljedica evropske a posebno balkanske islamofibije ? ?

:cudi :puca :sjedi

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

22 Dec 2021, 18:57

Dodik ne posustaje: Naredni mjesec zabranit ćemo Sudu i Tužilaštvu BiH djelovanje u RS-u
Svi mi se morete obratit

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

22 Dec 2021, 19:25

Taare wrote: 22 Dec 2021, 18:57 Dodik ne posustaje: Naredni mjesec zabranit ćemo Sudu i Tužilaštvu BiH djelovanje u RS-u
tad ce se zaista moci reci da ce biti rata
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

22 Dec 2021, 19:30

Mene je strah svega sto cujem.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4458 times
Been thanked: 3437 times

22 Dec 2021, 19:38

Ovo danas je najgore do sad što se čulo. Sad baš vonja na rat.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

ironman
sirius
sirius

22 Dec 2021, 19:44

roki pokusava bit elokventan poput onoga sto rece prvo sapun pa parfem..
dream of spring...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

22 Dec 2021, 19:47

Melek wrote: 22 Dec 2021, 19:38 Ovo danas je najgore do sad što se čulo. Sad baš vonja na rat.
sljedeci potez ...granicni prelazi na entitetskim linijama ..... :djed

a minderasi jos uvjek govore,ovo je udar na drzavu :place
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

22 Dec 2021, 19:47

Melek wrote: 22 Dec 2021, 19:38 Ovo danas je najgore do sad što se čulo. Sad baš vonja na rat.
Upravo…
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9972 times
Been thanked: 8594 times

22 Dec 2021, 19:48

Ako bi došlo do rata, čini mi se da uz sadašnju konstelaciju odnosa u Evropi, taj rat ne bi ostao samo u okviru granica BiH.
Nadam se da će Dodik nastaviti sa ovim planom, vrijeme je da se završi rat iz devedesetih, pa ko' živ ko' mrtav, ne ide više ni ovako.
Maske polako padaju i pokazuju ogavnu farsu od demokratije mnogih članica EU.

ironman
sirius
sirius

22 Dec 2021, 19:50

Ma zizi,sve se zna i znalo...imamo jednog prijatelja koji stoji iza nas,ostalo bi nas prodalo za novac ,gas ili jedva docekalo da nas nema..
Da se ne zavaravamo..
dream of spring...

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9972 times
Been thanked: 8594 times

22 Dec 2021, 19:58

Ja sam više kivna na naše nego na bilo koga drugog.
Uglavnom, nemam baš lijepo mišljenje o građanima BiH.
Sami sebe smo najviše uništili.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

22 Dec 2021, 19:58

ironman wrote: 22 Dec 2021, 19:50 Ma zizi,sve se zna i znalo...imamo jednog prijatelja koji stoji iza nas,ostalo bi nas prodalo za novac ,gas ili jedva docekalo da nas nema..
Da se ne zavaravamo..
Ne brini se i taj jedan bi te otpilio za milisekundu ako mu je to u interesu. To prijatelji u politici , to ne postoji - samo interesi.

ironman
sirius
sirius

22 Dec 2021, 20:00

MorningStar wrote: 22 Dec 2021, 19:58
ironman wrote: 22 Dec 2021, 19:50 Ma zizi,sve se zna i znalo...imamo jednog prijatelja koji stoji iza nas,ostalo bi nas prodalo za novac ,gas ili jedva docekalo da nas nema..
Da se ne zavaravamo..
Ne brini se i taj jedan bi te otpilio za milisekundu ako mu je to u interesu. To prijatelji u politici , to ne postoji - samo interesi.
Ne brinem,jer nece..agenda je uspostavljena za narednih 50 godina..i ona kaze da smo im interesna zona..
A realan sam i znam kako svijet funkcionise..
dream of spring...

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14428 times
Been thanked: 24289 times

22 Dec 2021, 20:02

Zizi505 wrote: 22 Dec 2021, 19:48 Ako bi došlo do rata, čini mi se da uz sadašnju konstelaciju odnosa u Evropi, taj rat ne bi ostao samo u okviru granica BiH.
Nadam se da će Dodik nastaviti sa ovim planom, vrijeme je da se završi rat iz devedesetih, pa ko' živ ko' mrtav, ne ide više ni ovako.
Maske polako padaju i pokazuju ogavnu farsu od demokratije mnogih članica EU.
Ima toliko nacina da se budale zaustave bez rata.
Pitanje je samo da li nekom treba okidac za nesto krupnije.
A rat je sranje, stradaju uglavnom ni krivi ni duzni.
Polako.
Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “Politika u BiH”