Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times
Status: Offline

Re: Hoce li biti rata u Bosni, vaše iskreno misljenje

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:04

--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:01
MorningStar wrote: 27 Dec 2021, 19:44

A koje su to masonske vrijednosti ? :oo
Jednoumlje, kontrola itd itd :D :D
Ne bas, prije racionalno koristenje resursa i planiranje razvoja i opstanka covjecanstva. Malo manje ono "bit ce to dobro abd" a malo vise "kako moze se spasiti situacija da ne ode svijet u helac" :oo , jos masoni su svi odreda vjernici, mescini da sam cuo da je jedno od osnovnih pravila vjera u boga (ne obavezno po pravilima religija) tj. monoteziam.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:05

--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:03 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /211227139

Danas gledam jednu glumicu na instagramu, nešto uslikala se u polju i lokaciju označila "Autonomna Republika Krim".
Taj status su dobili u Rusiji nakon aneksije. Kao i Cecenija.

--jusuf--
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 56 times
Been thanked: 19 times

Post by --jusuf-- » 27 Dec 2021, 20:07

MorningStar wrote: 27 Dec 2021, 20:05
--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:03 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /211227139

Danas gledam jednu glumicu na instagramu, nešto uslikala se u polju i lokaciju označila "Autonomna Republika Krim".
Zaboga hoće li PC dobit taj status?...

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:09

--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:07

Vec ga ima, vise autonomije u BiH rs ima nego krim u rusiji. A ako ovi "pro-bosanski" politicari nastave da "rade" kao do sada moze se desiti da dobiju taj status u srbiji.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

Post by General War » 27 Dec 2021, 20:11

--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:07

??
Ima i bolji, Krim je autonoman koliko je Putinu po volji, PC ima cage potpisan od sviju strana ukljucujuci i ove sto histerise po forumu, ko biva zahebalo ih, nisu to ocekivali..itd...kriva FGR... :oo
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

--jusuf--
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 56 times
Been thanked: 19 times

Post by --jusuf-- » 27 Dec 2021, 20:15

Malo sam se udaljio od teme i izvinjavam se. Forumaš Pašaga je bio ovaj link negdje stavio.

https://faktor.ba/vijest/becirovic-dodi ... ula/148334

Između ostalog navodi se:
- U Federaciji BiH se odvija tri četvrtine ekonomskih tokova. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija BiH, koja i u vremenu korona krize ima suficit u budžetu, sada negdje iznad 120 miliona KM. Preko kriminalne raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, koju u ime Federacije BiH i države kontrolira HDZ, više od 800 miliona KM se neopravdano isplaćuje entitetu Republika Srpska. Od tog iznosa jedan dio sredstva namijenjen je i za korupciju stranaca, koji treba da rade protiv BiH i njenih građana, koji su osigurali ta sredstva. Istraživanje je pokazalo da je 95 posto zvaničnika EU-a koji rade u i vezi s BiH korumpirano.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:25

--jusuf-- wrote: 27 Dec 2021, 20:15 Malo sam se udaljio od teme i izvinjavam se. Forumaš Pašaga je bio ovaj link negdje stavio.

https://faktor.ba/vijest/becirovic-dodi ... ula/148334

Između ostalog navodi se:
- U Federaciji BiH se odvija tri četvrtine ekonomskih tokova. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija BiH, koja i u vremenu korona krize ima suficit u budžetu, sada negdje iznad 120 miliona KM. Preko kriminalne raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, koju u ime Federacije BiH i države kontrolira HDZ, više od 800 miliona KM se neopravdano isplaćuje entitetu Republika Srpska. Od tog iznosa jedan dio sredstva namijenjen je i za korupciju stranaca, koji treba da rade protiv BiH i njenih građana, koji su osigurali ta sredstva. Istraživanje je pokazalo da je 95 posto zvaničnika EU-a koji rade u i vezi s BiH korumpirano.
Ne razumijem i dalje:
Image
Prema podacima o krajnoj potrošnji, koji su iz Uprave za indirektno oporezovanje dostavljeni N1, vidljivo je da se Federaciji BiH I Republici Srpskoj vrati gotovo isti iznos novca koliko PDV obveznici i uplate tijekom godine.

U 2019. godini Federacija BiH je, prema krajnjoj potrošnji, uplatila 2,56 milijardi maraka PDV-a, ili 64,3 % od ukupnog iznosa. Istodobno, iznos koji je uplaćen iz Republike Srpske je 1,3 milijarde KM, ili 32,6 %, dok je uplata iz Distrikta Brčko iznosila 118 miliona, to jeste 2,97 %.

Ako to uporedimo sa važećim procentima po kojima se raspoređuju prihodi od PDV-a, odnosno: FBiH 64,31 %, RS 32,14 %, BD 3,55 %; vidljivo je kako Federacija dobiva novca koliko je i “zaradila”, Republika Srpska neznatno manje nego što joj pripada, dok Brčko dobije znatno više nego što je zaradio.

Ako pogledamo podatke za prva tri mjeseca 2020. godine, Federacija je uplatila 557 miliona maraka ili 64,1 %, Republika Srpska 286 miliona ili 33 %, a Distrikt 2,86 %.

Iz navedenog je očigledno kako je procentualni udio Federacije u krajnjoj potrošnji manji u odnosu na pripadajući procenat raspodjele prihoda od PDV-a, dok je Republika Srpska zaradila više od pripadajućih 32,14 %.

Nedavno je postignut dogovor o poravnjanju prihoda od PDV-a, tako da bi entiteti koji su eventualno zaradio više, a dobili manje, trebalo odbiti razliku novca.

Ono što je zajedničko i Federaciji i Republici Srpskoj jest činjenica da i jedan I drugi entitet financiraju Distrikt Brčko, kojem se uplate prihodi PDV-a koji su zaradili dva entiteta.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 27 Dec 2021, 20:39

odakle ove informacije
jeli bre
🐽

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:40

Hannibal wrote: 27 Dec 2021, 20:39 odakle ove informacije
jeli bre
Iz uprave za indirektno oporezivanje.
Prema podacima o krajnoj potrošnji, koji su iz Uprave za indirektno oporezovanje dostavljeni N1, vidljivo je da se Federaciji BiH I Republici Srpskoj vrati gotovo isti iznos novca koliko PDV obveznici i uplate tijekom godine.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 27 Dec 2021, 20:51

MorningStar wrote: 27 Dec 2021, 20:40
Hannibal wrote: 27 Dec 2021, 20:39 odakle ove informacije
jeli bre
Iz uprave za indirektno oporezivanje.
Tssss pa zar je moguce? :oo

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 27 Dec 2021, 20:52

zato u rsu placu
pare se u entitete ne vracaju prema tome koliko je koji entitet platio poreza, nego prema koeficijentu koji je izracunat jos 2017. godine...
🐽

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 20:55

Hannibal wrote: 27 Dec 2021, 20:52 zato u rsu placu
pare se u entitete ne vracaju prema tome koliko je koji entitet platio poreza, nego prema koeficijentu koji je izracunat jos 2017. godine...
Ovo naglabanje oko "RS nas krade" je jedna populisticka prica tj. izgovor ovih lopovcina koji pljackaju u federaciji 20 godina. RS je par procenata ispod prosjeka BiH po gdp-ppp u tako da nema neke primjetne razlike kako se pokusava da projektuje od strane lopova kako bi zamazali kao oci narodu. Drzavne institucije se finansiraju 2/3 federacija BIH 1/3 rs - tako da i prica o "dolaze da rade u sarajevo" je barem polovicno nebuloza tj. labavi izgovor.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal » 27 Dec 2021, 20:59

MorningStar wrote: 27 Dec 2021, 20:55
Ovo naglabanje oko "RS nas krade" je jedna populisticka prica tj. izgovor ovih lopovcina koji pljackaju u federaciji 20 godina. RS je par procenata ispod prosjeka BiH po gdp-ppp u tako da nema neke primjetne razlike kako se pokusava da projektuje od strane lopova kako bi zamazali kao oci narodu. Drzavne institucije se finansiraju 2/3 federacija BIH 1/3 rs - tako da i prica o "dolaze da rade u sarajevo" je barem polovicno nebuloza tj. labavi izgovor.
pa ne dolaze da rade samo u drzavnim institucijama haha
eno u bajrovicevim hotelima sve najnize placene poslove rade srbi sa pala i lukavice, frajer pokupovo kombije i svako jutro ih salje po njih. scc bbi trzni centri, po butika vecinom srpkinje rade, nece to narod iz sa da radi...
🐽

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 27 Dec 2021, 21:02

...inace su svi srbi skoncentrisani u lukavici i palama :oo

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 21:04

Hannibal wrote: 27 Dec 2021, 20:59

pa ne dolaze da rade samo u drzavnim institucijama haha
eno u bajrovicevim hotelima sve najnize placene poslove rade srbi sa pala i lukavice, frajer pokupovo kombije i svako jutro ih salje po njih. scc bbi trzni centri, po butika vecinom srpkinje rade, nece to narod iz sa da radi...
"barem polovicno" - kljucna rijec, da iz lukavice,vojkovica itd ljudi gravitiraju sarajevu sto je normalno. Medjutim ja pricam o generalnoj slici sto se pokusava podmetnuti ono "kradu nam pdv" - pa podatci ocito govore suprotno - "bijeda rs" a ono 3% ispod prosjeka BIH po BDP ppp-u ... Samo malo mazanja ociju da narod u federaciji ono "e ma dobri smo mi dobro nam ide" dok ih klepaju po usima naSije politicari.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times

Post by Krokodil Behko » 27 Dec 2021, 21:37

Ti si u suprotnosti sa svom svjetskom naukom, a vjerovatno i sa logikom.
Diktature i etnokratije su najklijentelističkiji režimi.
Trudi se ti koliko hoćeš, al ovo su u FBiH, male mace u kriminalu, u poređenju sa Srbima.
Ovo je pravilo. Ovo je dokazano.
Zašto ne bi pogledao makar dokumentarac poneki?
Ne znam šta ti je federacija toliko skrivila, pa je stalno pljuješ, al razlozi su vjerovatno lične prirode, kao i obično.
Nije prepoznat tvoj genij, jelde?

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom » 27 Dec 2021, 22:16

General War wrote: 27 Dec 2021, 14:07
Naseef Mushroom wrote: 27 Dec 2021, 13:19
Moja Armija je pjevala borbene poput ove u mojoj signaturi i čuo je selam gdje god je se okupila tako da ja i nisam imao potrebu da išta pravim.
Sigurno mi ne vjeruješ ali ja tebe potpuno shvatam i razumijem tvoju bol jer znamo i ti i ja da je nekada došao trenutak kada si pomislio "Da sam znao da će biti ovako onda bih se odlučio za drugu stranu, bar bih bio sa svojima". I ja bih se na tvom mjestu tako ponašao.
Ovako ti ostaje vojsci vrs samo ovu pjesmu pjevati

Ma neces ni ti meni vjerovati, ali ja tebe razumijem...ali nerazumijem kad je tako sto places sto si u ovoj situaciji, ta pjesma zavrsava u tvojoj signaturi tamam koliko se motor zagrije na golfu.
Znam da me razumiješ, ti živiš u onoj Bosni i Hercegovini za koju sam se ja borio, samo ne razumijem gdje bi ja to trebao plakati? Što vas je 1% a ne 0,5%? :oo

Naravno da nema potrebe danas toliko pjesme poput ove u mojoj signaturi pjevati, pa nećemo je pjevati na Sarajevo Film Festivalu ili na izložbama Safeta Zeca? Branili se od nestanka i odbranili i sada se možemo drugim stvarima posvetiti. Kada je bilo potrebe pjevali smo je i kada zatreba opet ćemo je pjevati. Sjećaš li se?

To su još bili momci koji su prije par godina bili u komunističkom sistemu, šta misliš koliko će ih danas biti gdje imamo društvo gdje se češće naziva selam nego dobar dan?

Ugledaj se na Marlbora na forumu. Čovjek u 9/10 ili možda čak i u 10/10 slučaja se više slaže sa tobom nego sa mnom što se tiče pogleda na državu, sistem, društvo i mnoga dešavanja vezana za prošlost i budućnost ali čovjek je realan i svjestan da je onakva Bosna i Hercegovina kakvu on zamišlja nerealna i nemoguća i da je u manjini jer je većina BH građana rekla da želi tako i prilagodio je se.
Niko ga ne dira, uživa najvjerovatnije u lijepim stvarima u životu poput porodice, putovanja, ima posao i hobije, ima pravo kao i svako drugi da ima svoj stav i da se raspravllja, kritikuje i svađa se sa neistomišljenicima, ima svoj mini-svijet ali zna da je dalek put do one Bosne i Hercegovine kakvu želi.
Ja ne znam šta ti glumiš? Sve ukazuje da je sve suprotno od one države kakvu si zamišljao a ti i dalje tjeraš svoje nerealne fazone. Postao si kao onaj forumaš sto piše da Jugoslavija i dalje postoji, prilagodi se realnosti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 27 Dec 2021, 22:16

Krokodil Behko wrote: 27 Dec 2021, 21:37

Ti si u suprotnosti sa svom svjetskom naukom, a vjerovatno i sa logikom.
Diktature i etnokratije su najklijentelističkiji režimi.
Trudi se ti koliko hoćeš, al ovo su u FBiH, male mace u kriminalu, u poređenju sa Srbima.
Ovo je pravilo. Ovo je dokazano.
Zašto ne bi pogledao makar dokumentarac poneki?
Ne znam šta ti je federacija toliko skrivila, pa je stalno pljuješ, al razlozi su vjerovatno lične prirode, kao i obično.
Nije prepoznat tvoj genij, jelde?
Elaboriraj, u suprotnosti je sta sto sam napisao sa svjetskom naukom - ako se mozda vodis sa diskusije na temi o covidu - evo samo cu ukratko a mogu jos i dodati:
WHO
Equitable access to safe and effective vaccines is critical to ending the COVID-19 pandemic, so it is hugely encouraging to see so many vaccines proving and going into development. WHO is working tirelessly with partners to develop, manufacture and deploy safe and effective vaccines.

Safe and effective vaccines are a game-changing tool: but for the foreseeable future we must continue wearing masks, cleaning our hands, ensuring good ventilation indoors, physically distancing and avoiding crowds.

Being vaccinated does not mean that we can throw caution to the wind and put ourselves and others at risk, particularly because research is still ongoing into how much vaccines protect not only against disease but also against infection and transmission
.
Ne trudim se ja nista - samo sam jasno postavio podatke iz UIO koji su u suprotnosti sa generalnim ho ruk populistickim glupostima "kradu nas" "mi smo super al oni nas ... " i tako - kradu svi , samo sto se u svijetu krade ali i daje te drzava uvijek na kraju osvane kao ipak prevaga da je najbitnija - u BiH ide "daj meni milju pa makar drzava izgubila 20 miliona"

Federacija koja bi trebala da vodi borbu za ocuvanje BiH, posebno "pro bosanske snage" ne da nisu prstom makle da se radi na sprecavanju seperatizma kroz ekonomsku,diplomatsku,obrazovnu,infrastrukturnu pobjedu - nego su ucinile sve da se drzava jos vise toruje i dijeli kako bi svi rahat krali u svom. Katastrofa od vodjenja -katastrofa od nesposobnosti / ali zato ide narativ standardni koji je prilicno prosiren kod neuspjesnih u svijetu a to je :
-Zamalo smo al nas drugi zafrkase.
-Ocam najjaci smo.
-Mi cemo
-Mi
-Mi
Najjaci,najbolji,najpametniji,najmoralniji,najhrabriji,najsposobniji.
i tako a u reali - eh....

Daleko da sam ja nekakav genijalac ili da imam neki veliki intelekt- samo totalno mediocre srednji prosjecni, ali nekada mescini da komuniciram sa ljudima koji nisu u prosjeku pa im prosjecna misao izgleda kao surealizam. Mozda neshvatljivo - a znam i da to nece da bude razumljeno , ali moje pisanje je iz zelje za boljim mozda ko zna , neko nesto dobro ucini neki maaali potez pa 0.0000000001% bude bolje.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4456 times
Been thanked: 3418 times

Post by Melek » 27 Dec 2021, 22:25

Sad se prisjetih Sidrana kad reče Hadžifejzoviću: “Što bolan dovodiš tobdžije sa brda koji su nas ubijali i koji hoće da nas nema u svoj studio i daješ mu najudarnije minute na TV da nam on takav kakav je kaže šta misli? Što nam ga dovodiš u kuću?”.

E, pa, vi ste u neku ruku isti, jer dovlačite ovaj DJIKANSKI šljam na forum i dajete im da seru.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22794 times
Been thanked: 20878 times

Post by Masamune » 27 Dec 2021, 22:52

MorningStar wrote: 27 Dec 2021, 22:16 Ne trudim se ja nista - samo sam jasno postavio podatke iz UIO koji su u suprotnosti sa generalnim ho ruk populistickim glupostima "kradu nas" "mi smo super al oni nas ... " i tako - kradu svi , samo sto se u svijetu krade ali i daje te drzava uvijek na kraju osvane kao ipak prevaga da je najbitnija - u BiH ide "daj meni milju pa makar drzava izgubila 20 miliona"

Federacija koja bi trebala da vodi borbu za ocuvanje BiH, posebno "pro bosanske snage" ne da nisu prstom makle da se radi na sprecavanju seperatizma kroz ekonomsku,diplomatsku,obrazovnu,infrastrukturnu pobjedu - nego su ucinile sve da se drzava jos vise toruje i dijeli kako bi svi rahat krali u svom. Katastrofa od vodjenja -katastrofa od nesposobnosti / ali zato ide narativ standardni koji je prilicno prosiren kod neuspjesnih u svijetu a to je :
-Zamalo smo al nas drugi zafrkase.
-Ocam najjaci smo.
-Mi cemo
-Mi
-Mi
Najjaci,najbolji,najpametniji,najmoralniji,najhrabriji,najsposobniji.
i tako a u reali - eh....
Šta bi ti recimo predložio konkretno u vezi RTV takse koju plaćaju u RS, a RTRS godinama istu zadržava kod sebe i ništa ne isplaćuje BHRT-u? BHRT je zajednička televizijska kuća. Veliki broj Srba također radi tu, a dug kojeg RTRS ima prema BHRT-u premašuje 60 miliona KM sve zato što naplaćenu taksu nisu prebacivali ili nisu prebacivali ni približno koliko su trebali. Koriste budžet godinama unazad kako preko svojih zaposlenih u BHRT (jer je navodno zajednička televizijska kuća) tako i što im se odobravaju razna sredstva drugim putevima, a ne pune ga uopšte. Vladajuće strukture u RS ništa ne poduzimaju i još ohrabruju takve poteze. To se sve dešava dok na kanalu ti isti srpski zaposlenici i novinari govore "takozvana Armija BiH" u svojim emisijama sve dok u Federaciji uglavnom Bošnjaci i ostali plaćaju tu taksu. Ne plaćaju ni HDZ-ovci jer su ogorčeni što nemaju svoju televiziju, a vjerovatno ni tad ne bi plaćali.

Zar ovo nije krađa ili najblaže rečeno pravljenje ljudi u FBiH budalama? Ovo je samo jedan primjer.

Nemoj mi samo reći da niko ne treba plaćati tu taksu.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”