NaravnoJulia-Klara wrote: 28 Dec 2021, 11:11 The same slide presentation added that preliminary analyses do not show a decrease in the vaccine’s benefit against severe morbidity, but there is a problem getting reliable results on this data point due to the small numbers of cases so far.
IN GENERAL, the vaccines have been found to be less effective against Omicron than Delta, the researchers said.
“The protection of the booster from infection against the Omicron variant is lower than against the Delta variant,” they said. “The Omicron wave is on the rise and immunity is on the decline.”
Da, premalo slucajeva sa Omicronom, ali i mogucnost da vakcina (u ovom slucaju Pfizer) ne stiti dovoljno dobro.
Mislim, s obzirom da svaka nova mutacija otvara mogucnost da vakcina koju trenutno imamo ne djeluje kako bi mi to zeljeli, i logicno je da se radi na "doradama". A da se pustilo virusu "na volju" pa mutira li mutira, sami smo krivi.
Sve sto se desava sa i oko pandemije i bolesti je lutrija i jos uvijek nepoznanica upravo zahvaljujuci cinjenici da nismo svi isti, te da necemo jednako reagovati na zarazu.
(moje misljenje, ne okrivljujem nikoga sa foruma)

Samo moj članak upozorava na posljedice dodatnih cijepljenja, a članak ne predlaže boostanje grupa sa nižom razinom imuniteta uzrokovanom bolestima ili poznim godinama, jer tad cijepiva svakako manje djeluju.