Skupoća životnih namirnica

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Svakodnevna tiha poskupljenja namirnica u FBiH

Post by Krokodil Behko »

Image

U FBiH se skoro svakodnevno dešavaju manja, tiha poskupljenja hrane, pa su tako gledajući šest mjeseci unazad cijene pojedinih arikala više i za 15 posto, potvrđeno je u udruženjima potrošača i poljoprivrednih proizvođača.

Dodaju da je u Kantonu Sarajevo u posljednja dva mjeseca primjetan rast cijene mlijeka. Ističu da su ipak veća poskupljenja hrane, koja su ranije najavljena za proljeće, za sada neizvjesna. Proizvođači su u februaru, u vrijeme velike elementarne nepogode, najavili da će za mjesec do dva doći do viših cijena mlijeka, mesa, povrća i jaja baš zbog ove nepogode, a slično su očekivali i pekari.

"Ne možemo još govoriti o poskupljenjima mlijeka, povrća, jer sve zavisi od poticaja. Sjetva je u toku, a u FBiH još nije objavljen ni program poticaja iako je trebalo da bude. Takođe, pojedine mljekare su najavile smanjenje otkupne cijene mlijeka. Zato je nezahvalno sada govoriti o poskupljenjima. Ako sve ostane ovako, biće uništeno pola proizvođača", rekao je Mehmed Nikšić iz Koordinacije udruženja poljoprivrednika u FBiH.

Nikšić je dodao da se čeka i procjena štete općinskih komisija koje do sada nisu završile ni 20 odsto svog posla. Dodao je da iako mljekari nisu digli cijenu, trgovci u Kantonu Sarajevo jesu i to u februaru i martu. Na ovo su u jednom od trgovačkih lanaca, "Merkatoru", odgovorili da je do promjena nekih cijena mlijeka došlo jer su od dobavljača dobili nove cjenovnike pa su s tim uskladili maloprodajne cijene.

Meho Alić, direktor marketinga firme "Aspek", jedne od vodećih proizvođača hljeba u FBiH, rekao da je stanje dosta stabilno pa se tako ništa neće dešavati po pitanju poskupljenja tog artikla narednih nekoliko mjeseci.

Gordana Bulić iz Saveza udruženja potrošača BiH, kazala je da, prema informacijama koje dobijaju od potrošača i trgovaca, poskupljenja prehrambenih proizvoda stalno postoje, ali je u pitanju mali rast uzrokovan rastom cijena energenata.

"Nadamo se stabilizaciji. Bilo je najava da će zbog elementarne nepogode biti rasta cijena, ali naše su procjene da to nije bilo tako strašno i da su te najave bile špekulativne najave trgovaca koji su ispipavali teren", dodala je Bulićeva, pišu Nezavisne.

Marin Bago, član Vijeća za praćenje cijena pri Ministarstvu trgovine FBiH i predsjednik mostarskog Udruženja potrošača "Futura", kazao je da konstantna mala poskupljenja nemaju osnove i da su ona značajna ako se gleda unazad šest mjeseci ili godinu dana.

"Ona se dešavaju zbog trgovačkih lobija. Imamo slobodno tržište, ali nemamo mehanizam da se ljudi zaštite. Trgovci će se nastaviti tako ponašati kada vide da im to prolazi. Cijena brašna je pala, ali je cijena hljeba ostala više-manje ista. Cijena nafte je 2008. godine na burzi imala najveću cijenu, a sada je ona manja, ali je gorivo skuplje", dodao je Bago, te napomenuo da ipak ne očekuje veća poskupljenja hrane.
Obrisan profil

Re: Svakodnevna tiha poskupljenja namirnica u FBiH

Post by Obrisan profil »

sramota...a nije samo u Bosni tako, evo u Nemackoj isto
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: Svakodnevna tiha poskupljenja namirnica u FBiH

Post by Konsultant »

Cijena nafte je bila oko 120 $ ali samo privremeno. Sada tek osjetimo to zato sto je tada naglao skocila pa se spustila na 70-80$, a vec godinu dana barel je oko 100. Tadasnje poskupljenje je bilo infomacija na inflaciju, a danas imamo inflaciju od te inflacijske inflacije pa skontajte. Drzavi i trgovcima to odgovara samo sto kranji kupac placa cijenu.
oOtprilike svakih 10tak godina cijene se poduplaju, htjeli mi to ili pa se gledajte u to uklopiti kupujuci ono cemu vrijednost ne pada.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Moguća nestašica mlijeka, jaja, mesa...

Post by adacta »

Image

Građani BiH od početka ovog mjeseca suočeni su s novim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, pa hranu kupuju po papreno visokim cijenama koje plaće i penzije već odavno ne mogu pratiti. Nove cijene, nažalost, najviše se odnose na brašno i proizvode od brašna te mlijeko i mliječne prerađevine, ulje, meso, kafu, šećer...

Poseban problem

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH Sarajevo, kaže da ga, osim cijena koje su iz mjeseca u mjesec sve više, posebno brine moguća nestašica pojedinih proizvoda.

- Snijeg, poplave, suša učinili su svoje, tako da postoje znatni problemi u uzgoju stoke i peradi. Tako jaja, meso, mlijeko imaju nestabilne cijene, jer je poskupjela hrana za kokoši i stoku čak za 50 posto. No, mlijeko i jaja su poseban problem. Ne pita se više za cijenu, već je važno hoće li tih proizvoda biti dovoljno i redovno - kaže Lakota.

Istraživanja također, kako ističe, pokazuju da su troškovi, kada je riječ o brašnu, ulju, šećeru..., od početka godine porasli za čak 15 posto.

- S obzirom na to da su neki artikli dostigli rekordne cijene, nemamo više drastičnih udara, nego je veći problem to što sa svakom pošiljkom imamo "tiho" poskupljenje. Prema mojim saznanjima, u zemljama EU ulje od velikih proizvođača ide u proizvodnju biogoriva, čak do 70 posto! To je jedan veliki problem kada je riječ o ovom artiklu, jer mi nemamo obezbijeđene sirovine u BiH da bismo mogli biti sigurni u količinu, a tek onda u cijenu bez korekcija - pojašnjava Lakota.

Prema njegovim riječima, skok cijena osnovnih životnih namirnica, makar i za nekoliko feninga, mnoge penzionere će dovesti, bukvalno, do gladovanja.

Drastičan skok

I u RS, u Banjoj Luci, ukupni troškovi za hranu prosječne četveročlane porodice u posljednja tri mjeseca povećani su za oko 40 KM. Analiza cijena i na tržištu RS, naime, pokazuje da su ulje, brašno, šećer i meso u oktobru skuplji od 10 do 35 feninga nego u avgustu.

Prema podacima potrošačkih udruženja iz ovog grada, u avgustu je za ukupne troškove hrane trebalo izdvojiti 593 KM, u septembru 629 KM, a u oktobru 631 KM.

- Najveće poskupljenje zabilježeno je u septembru, a drastičan skok zabilježen je kod cijena povrća, koje su rasle čak 30 posto. U oktobru su se cijene, manje-više, zadržale na septembarskom nivou. Zabilježen je "tihi" rast uglavnom na artiklima kao što su meso, ulje i brašno - kazao je sekretar banjalučkog Pokreta potrošača Dragovan Petrović.

Image

Izvor:dnevniavaz
String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Re: Moguća nestašica mlijeka, jaja, mesa...

Post by String »

Mlijeko moze ali jaja i meso mi nikada nece nestati. :D.
Image
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

String wrote:Mlijeko moze ali jaja i meso mi nikada nece nestati. :D.
Kolega bit cu slobodan i ispravit cu vas, mlijeko ne moze nestati :obrve
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Konsultant wrote: Kolega bit cu slobodan i ispravit cu vas, mlijeko ne moze nestati :obrve

Kolega, biti ću slobodna i priznati da sam iznenađena što je netko u odrasloj dobi još uvijek toliko vezan uz svoju majku.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Postovana kolegice, ima ih koji su sirokih pogleda pa vode i od susjedke
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Je li ti to susjedka ima kravu? :hihi

Ja ne brinem za nestašicu..imam mljekara i mljekaricu... :D
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Apsurd: U Švajcarskoj jeftinije nego u BiH

Post by Krokodil Behko »

Image

Nijemci, Francuzi, pa čak i Švajcarci, u svojim državama mogu da kupe brojne prehrambene artikle, ali i proizvode za higijenu, kao i odjeću i obuću, po mnogo pristupačnijim cijenama nego što su u našoj zemlji.

Jedino proizvode koji spadaju u luksuz, poput alkohola i cigareta, u razvijenijim evropskim zemljama sigurno nećete uspjeti da pazarite jeftinije nego u BiH. Međutim, mnoge druge artikle, ako samo malo "pročešljate" prodavnice, možete da pronađete po nižim cijenama nego ovdje.

Primjera radi, čuvene švajcarske čokolade od 100 grama u toj državi mogu da se kupe po cijeni već od 0,45 franaka (0,70 KM). U BiH ćete se namučiti da pronađete taj konditorski proizvod iste težine, jer se sve češće pakuju u masi od, na prmijer, 90 ili 80 grama, pa čak i tako "olakšane" koštaju između jedne i dvije marke.

Osim slatkiša, u švajcarskim gradovima možete mnogo jeftinije nego u BiH da prođete i ako kupujete neke prehrambene artikle, ali i higijenske proizvode, pa čak i obuću i odjeću.

Muške pantalone, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS koštaju 65,22 KM, a samo ako se malo potrudite, u Švajcarskoj možete da obučete mnogo jeftinije, ali vjerovatno i kvalitetnije hlače.

Švajcarci koji, primjera radi, žive u Bazelu, u kupovinu često idu u susjedne Njemačku i Francusku, jer su cijene niže nego u njihovoj zemlji, a skromnije su i nego kod nas.

Kilogram pilećih bataka u Banjaluci košta oko 7,25 KM, a u njemačkim trgovinama mogu da se kupe po cijeni već od 2,33 evra (4,54 marke). Litar mlijeka u Njemačkoj košta od 0,54 evra (1,05 KM) pa naviše, dok je za isti napitak u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrebno izdvojiti 1,51 marku.

Možemo da zavidimo i Francuzima, pošto je u njihovim trgovinama kilogram svinjetine moguće pazariti i za 2,90 euvra (5,66 KM), a tako jeftino meso ovdje ne može da se kupi ni po akcijskim cijenama.

Gotovo je nevjerovatno, šest flaša negazirane vode, od po litar i po, u jednoj trgovini u Francuskoj moguće je kupiti za 1,10 evra (2,15 KM), što je mnogo viša cijena nego u BiH.

U udruženjima za zaštitu potrošača podsjećaju da je u BiH slobodno formiranje cijena. Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da je apsurdno to što su neki artikli ovdje skuplji nego u evropskim zemljama.

"S obzirom na to da je kod nas malo tržište, pojave se jedan-dva uvoznika, ili čak tri, i oni se dogovore pa dobijemo cijene takve kakve jesu, tako da neke proizvode skuplje plaćamo nego u Evropi. Trebalo bi da cijena proizvoda bude u uskoj vezi sa platežnom moći, i što su plate niže, trebalo bi da su i cijene niže", upozorava Petrović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da su u evropskim državama za proizvodnju prehrambenih artikala znatno veće subvencije nego u BiH.

"Poljoprivreda je tamo podržana i sve što je u vezi sa ishranom za kupce je povoljnije nego kod nas. Mi plaćamo skuplje hranu nego bilo ko u organizovanim zemljama", pojašnjava Pavlović.

Uzme li se u obzir koliko su veće plate u Njemačkoj, Francuskoj ili Švajcarskoj nego u BiH, jasno je zbog čega sve više bh. građana jedva sastavlja kraj s krajem.

(24SI)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Re: Apsurd: U Švajcarskoj jeftinije nego u BiH

Post by Julia-Klara »

da sam u mogucnosti (a bicu) svojima bih vozila sve osnovne potrepstine odavde ili iz Austrije, jer su jeftinije u odnosu na nase trgovine. Za primjer cu samo navesti maslac, koji je prije par godina dosegao vrijednost od 5-6 km kod nas, ovdje sam ga kupovala za 1,00-2,00 km. Ulje je u globalu otprilike 1 euro (ne vise od 30 kruna), brasno i secer upola jeftinije nego kod nas... Rasprodaje imaju stalno, tako da se desi da i Milka cokolad emogu kupiti po 1 km, za 100 gr... Na stranu proizvodi koji su robna marka, znaci mogu se pronaci samo u datim prodavnicama (Lidl,Albert,Billa), koji su jeftinij od "markiranih", a kvalitetom su jednaki sa njima. Davno sam odustala ok kupovine Nutelle u Ceskoj jer je puno losija u odnosu na zapadnoevropsku, takoda kupujem eurokrem u Lidlu, koji kosta 2 eura, ni nije nista losiji od istocnoevropske Nutelle...
Zalosno da neke uvozne kompanije i lokalni lobiji formiraju cijene, kada se od nasih prozivoda moze dobiti jeftinija roba,ali jok...
Ovdje mogu kupiti litar mlijeka za 1 km, sto kod nas nije moguce ni pomocu trikova
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Pa odavno se zna da je kod nas haman kao u Londonu. Nema zastite potrosaca,slobodno formiranje cjena kako kome pase,cijene jedne do podne a poslijepodne druge. I tako....
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Kako ono neki kažu ?
U titino vrijeme se nije smjelo ovo, ono, nismo znali i nismo se smjeli izjašnjavati ,............ važno je sad da se zna ko smo i šta smo i da imamo pravo na vjeru,.............. cijena,.... pa ko da je cijena važna :D
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 5837 times

Post by Mister No »

U Titno vrijeme nisi auto mogao pristojno da kupiš jer je "fićo" bio skuplji od mercedesa. Istina imao je punih 750 kubika i 22 KS, a mogao je čak 80 Km/h na sat da ide. Brojčanik je naravno bio baždaren na znatno više, punih 120 Km/h.
Kuhao je kao lud, truhnuo još luđe a narodna masa je uživala da ga tiska magistralom iznad Dubrovnika. (Isto kao sto danas ljudi uzivaju tiskati auta na putu za odmorište).
U Titino vrijeme nije bilo baš redovno goriva za fićeka. U Titino vrijeme nisi mogao fićeka da voziš svaki dan. Imaš tablice, a na tablicama brojeve, a ako je zadnji proj parni onda fićo može na put samo ponedjeljkom, srijedom i petkom. Obrnuto vrijedi za neparne. Ako te policija uhvati da voziš pogrešan dan fiću, pored stravične kazne, bez po muke bi mogli da te optuže da to namjerno činiš jer si, recimo, subverzvini element, koji radi protiv komunista i Tite, a zato ima da fasuješ 5 - 6 godina robije.
Ovu robiju ćeš da odležiš negdje, a gdje to samo Titini znaju. Ima da šutiš jer ako zucneš, strpaće ti i oba brata u zatvor pa ti neće imati niko da brine oko djece.
Porodicu sigurno nećeš vidjeti prve 2 - 3 godine, niti će oni znati gdje si, pa će se pitati dal si živ ili nisi i ubiće se nesretni od tuge za tobom. Kad (ako uopće) izadješ iz zatvora niko ti posao nikakav neće dati. Možeš biti "super" doktor al za tebe hljeba nema kod Tite i u Yugoslaviji. Isto tako ti neće dati da odes vani jer si subverzivni element pa ćeš po Njemačkoj da pričaš protiv Tite. Ako pobjegneš preko granice, oni će onda možda da pošalju nekog "udbaša" za tobom da ti smjesti metak u potiljak.
I sve je to zbog fiće kojeg si vozio u utorak, a ne u ponedjeljak, pa neda se Tito zezat.
U Titino vrijeme nije bilo kafe baš tako za kupiti, ulja, šećera...pa su se dobivale kojekakve tačkice koje su određivale koliko mjesečno grama možeš da kupiš po članu porodice. To je bilo jako malo, pa se kupovala od švercera za vrlo velike novce.
U Titino vrijeme je policija premlaćivala ljude redom. Nema jesi - nisi kriv, udri dok ga krv ne oblije i ima da prizna...

U Titino vrijeme su vladala govna komunisitička, vrlo slična onima koji sada vladaju u S. Koreji.
The Dark Side Of The Forum...
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Tako je, važno je da se sad slobodno po kontejnerima traži hrana i niko te ne dira.
Pogotovo je važno da ti je guzica puna svega i za sirotinju te nije briga - važno je da je tebi dobro , ostale ko yebe,............ eto dokle smo došli
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Tako je Mister, u Titino vrijeme nisi smio razmišljati svojom glavom,

jedino šta ispada da je nekima baš to odgovaralo.
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Katja wrote:Tako je Mister, u Titino vrijeme nisi smio razmišljati svojom glavom,

Pa da,bitno je da imamo misljenje...e sad sto danas ove na vlasti nije briga sta obican narod misli,to je drugi par opanaka ;)
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ipak mislim da ovo nema nikakve veze sa Titom i Jugoslavijom. Ali zato ima malo veze sa raznoraznim Robotima, Merkatorima, Konzumima i njima sličnima. To je biznis u kojeg su upetljani, manje ili više političari iz svih stranaka, pa zato ne možemo ni čuti da je neki od njih digao glas protiv skupoće. A krivi smo i mi pomalo. Ne bi trebali dozvoljavati da nam se nameće kako roba, tako i cijene.

Da vam ispričam kako sam nekidan kupovao puding :D
Bio sam u DP marketu u kojem inače, najviše i kupujem. Kupovao sam svašta pomalo. Npr odlučio sam se kupiti par pašteta da imam onak ponekad za doručak. na policama je bilo mnogo brendova i tu nemam šta reći. I domaćih i stranih i vakih i nakih. Nema šta nije bilo. Opredjelio sam se za dvije Podravkine paštete u onom klasičnom većem pakovanju jer su išle na akciji i bilo je po 20 kf popusta. Eh sad, idem ja da kupim puding. Dodjem do police sa tim proizvodima i u čudu se zblenem. Komplet sve Podravkini proizvodi. Uzimao sam ja i te podravkine pudinge ali ako ima u konkurenciji još neki pa onako kao i svaki drugi kupac, odlučim se na osnovu nekih kriterija. Ovaj put zaključio sam da je to bezveze i samo sam produžio dalje. Odem u drugi market i kupim Vispakove i to po povoljnijoj cijeni. Ko da je neka nauka napraviti to malo praška. koliko sebe poznajem, ne vjerujem da ću ovo nametanje robe ubrzo zaboraviti.
jednom prilikom dok sam živio na Dobrinji obišao sam cijelu pijacu u potrazi za tuzlanskim deterdžentom. Pitao na bar deset mjesta. Nije bilo pa nisam ništa ni kupio. O tome vam govorim. Može Maja doći pa opet reći kako sam teška mušterija ali nije to to. Ja za svoje pare uzimam isključivo kako se meni ćejfne i usput se popiškim na sve trgovačke savjete i razna indirektna nametanja.
Ruana

Post by Ruana »

Svugdje je skupo, nije ovdje bilo Tita pa je litar benzina prije 20 godina kostao 4 krune a danas 12. A plate svega malo vece onda i sada.
Mister No
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 5837 times

Post by Mister No »

butterfly wrote:
Katja wrote:Tako je Mister, u Titino vrijeme nisi smio razmišljati svojom glavom,

Pa da,bitno je da imamo misljenje...e sad sto danas ove na vlasti nije briga sta obican narod misli,to je drugi par opanaka ;)
Moj se komentar odnosio prije svega na davanje drugačijeg osvrta na Titino vrijeme koje neki ovdje, iz ko zna kakvih razloga, nastoje da predstave kao nešto savršeno i idealno.
The Dark Side Of The Forum...
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”