Molitve na javnim mjestima / potreba za vjerskim objektima

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2791 times
Been thanked: 8796 times
Status: Online

Re: Sarajlija od PU Istočni Stari Grad dobio prekršajnu prijavu zbog obavljanja namaza

Post by Duminjo »

MarlboroGold wrote: 23 Jan 2022, 15:19
Duminjo wrote: 23 Jan 2022, 12:09

Pa i Islam propagira toleranciju, postovanje drugog i drugacijeg.. ili?

Ne znam sto utrpa odmah zapad u ovo. Ko da samo oni znaju za pojam tolerancije
Problem je u ekskluzivitetu koji je prisutan u skoro svakoj monoteističkoj religiji, jer u svakoj smatraju da je njihov Bog onaj pravi. Da to ljudi manje iskazuju prema drugima bilo bi više međusobne tolerancije, ali to nije slučaj. Nije to isključivo samo do ljudskog faktora i tumačenja, već i samih religija i svetih tekstova. I autori također snose dio odgovornosti, ali ovo kad spomeneš neki bi ti glavu otkinuli iste sekunde iako je činjenica.

Dakle, Islam uči o toleranciji, ali isto tako se poziva i na ekskluzivitet, a on opet stvara netoleranciju. Isto je i u vezi kršćanstva, judaizma... you name it.
Sve dok pozivaju rijecima i propovijedanjem, ja zadovoljan i niko mi ne smeta.
Isto kao sto razliciti proizvodjaci javno pozivaju na koristenje svojih proizvoda, tako i religija valjda ima pravo da poziva.

Ako nam smeta ovo klanjanje ljudi u brdu ili sumi, trebalo bi nam valjda smetati i setkanje ljudi po medjugorju i okolnim brdima. Al ne smeta nam..
Ne smeta nam ni kada pop srbijanske pravoslavne crkve (susjed) seta po bascarsiji, skupa sa vecom grupom ljudi, obavlja sta vec hoce i treba da obavlja u sred grada. Ali nam smeta kad grupica ljudi klanja u brdu. Nije fino vidjeti, ovako je ili onako.. bruka nekih komentara..

Ako smo takva drzava u kojoj ima svega i ako mogu pravoslavci i katolici, zasto ne bi mogli i muslimani bez slicnih komentara, maltretiranja ili ovih kazni?

Nije uredu
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: Sarajlija od PU Istočni Stari Grad dobio prekršajnu prijavu zbog obavljanja namaza

Post by insomnia »

Bome si sad ko Hurija
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22835 times
Been thanked: 20929 times

Post by Masamune »

Duminjo wrote: 23 Jan 2022, 19:00
MarlboroGold wrote: 23 Jan 2022, 15:19
Problem je u ekskluzivitetu koji je prisutan u skoro svakoj monoteističkoj religiji, jer u svakoj smatraju da je njihov Bog onaj pravi. Da to ljudi manje iskazuju prema drugima bilo bi više međusobne tolerancije, ali to nije slučaj. Nije to isključivo samo do ljudskog faktora i tumačenja, već i samih religija i svetih tekstova. I autori također snose dio odgovornosti, ali ovo kad spomeneš neki bi ti glavu otkinuli iste sekunde iako je činjenica.

Dakle, Islam uči o toleranciji, ali isto tako se poziva i na ekskluzivitet, a on opet stvara netoleranciju. Isto je i u vezi kršćanstva, judaizma... you name it.
Sve dok pozivaju rijecima i propovijedanjem, ja zadovoljan i niko mi ne smeta.
Isto kao sto razliciti proizvodjaci javno pozivaju na koristenje svojih proizvoda, tako i religija valjda ima pravo da poziva.

Ako nam smeta ovo klanjanje ljudi u brdu ili sumi, trebalo bi nam valjda smetati i setkanje ljudi po medjugorju i okolnim brdima. Al ne smeta nam..
Ne smeta nam ni kada pop srbijanske pravoslavne crkve (susjed) seta po bascarsiji, skupa sa vecom grupom ljudi, obavlja sta vec hoce i treba da obavlja u sred grada. Ali nam smeta kad grupica ljudi klanja u brdu. Nije fino vidjeti, ovako je ili onako.. bruka nekih komentara..

Ako smo takva drzava u kojoj ima svega i ako mogu pravoslavci i katolici, zasto ne bi mogli i muslimani bez slicnih komentara, maltretiranja ili ovih kazni?

Nije uredu
Što se mene tiče klanjanje u brdu ili šumi mi ne smeta. Smetalo bi u situaciji kao na onoj jednoj slici na koju sam se i pozvao. Bukvalno blokirana čitava ulica. Pisao sam već o tome tako da ne bih dalje i to nije ništa protiv Islama, ali eto valjda je ljudima lakše da to po defaultu svrstaju u islamofobiju nego da realno sagledaju kakva posljedica takvog blokiranja ulice može biti recimo u slučaju požara, auta ambulante, starijih ljudi sa kolicima itd.

Ako je vjerski ritual važniji od građanske odgovornosti i dužnosti onda jbg.
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

insomnia wrote: 23 Jan 2022, 18:56
MarlboroGold wrote: 23 Jan 2022, 18:34
U moje vrijeme je tako bilo u školi, ali je bila i vjeronauka gdje su djeca samo učila o Islamu. Drugi izborni predmet je bio religija na koji su ostali išli i ocjenjivanje je bilo normalno kao i kod ostalih predmeta, a tu smo učili od politeizma do današnjih dominantnih monoteističkih religija što je bila jako dobra i interesantna stvar. Niko se nikad od nas nije žalio na taj predmet.

Vjeronauci (učenje o samo jednoj religiji) nije mjesto u osnovnim i srednjim školama niti je ikad bilo osim ako se radi o specijaliziranim školskim ustanovama poput medrese, KŠC itd., ali jeste ovaj drugi predmet - recimo kultura i historijat religija. Ili to ili nikako, jer vjeronauka u školama je promašen predmet. Već to uče kod kuće među familijom, roditeljima, u vjerskim ustanovama itd.
Otprilike. Mada su Francuzi za svaki slucaj izbacili svako spominjanje religije. Dodus ostali su ipak bozicni rituali.
Zanimljiv je slucaj sa ova dva, tri departmana. Gore Alzas i ne znam tacno koji. Posto su vraceni pod francusku sapu nakon revolucije dopusteno im je da se na referendumu izjasne o tome da li zele i dalje sprovoditi ahiretake zakone. Izabrali su DA. Tako da oni i dalje imaju vjeronauk u javnim skolama
A dobro... volju naroda treba poštovati.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Ovo na ulici je klasicno kurcenje. Tzv politicki islam. Inace se Francuska ne moze uzimati kak primjer u klasicnom kontekstu. Situacija tu je po mnogo cemu posebna
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

Ma ono je teško pretjerivanje i fakat treba osuditi. Van svake pameti.

Pa nek kmeče materama kako su im vjerska prava ugrožena zbog onog.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Istina i u Fr postoji licemjerje pa tako laicite bas i ne vazi za vrijeme bozicnih praznika kad djeca pripremaju priredbe, koncerte i slicno.
Bilo je vec dosta slucajeva gdje su se roditelji muslimani zalili pa su isti otkazivani i slicno. Sve je to jedan veliki pretis lonac koji kljuca i ceka da eksplodira
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Duminjo wrote: 23 Jan 2022, 18:51
The 51st State wrote: 23 Jan 2022, 14:23

To je meni jasno, nije mi jasno ko ima pravo da uspotavlja granice i ko odredjuje sta je vrijedjanje i ometanje, to je vrlo fluidna materija.
A jebga, valjda sud. Osteceni se zali, sud presudi je li doticni ostecen ili nije i tacka..
Ostalo je, po meni, naglabanje..
Moze se i tako ciza povuci, ali opet pitanje ostaje otvoreno.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

insomnia wrote: 23 Jan 2022, 19:18 Istina i u Fr postoji licemjerje pa tako laicite bas i ne vazi za vrijeme bozicnih praznika kad djeca pripremaju priredbe, koncerte i slicno.
Bilo je vec dosta slucajeva gdje su se roditelji muslimani zalili pa su isti otkazivani i slicno. Sve je to jedan veliki pretis lonac koji kljuca i ceka da eksplodira
Sta ce biti pa te spopalo zrno objektivnosti.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Ja san uvik objektivan
bosanski migrant
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 12 times
Been thanked: 69 times

Post by bosanski migrant »

Ma niko to ne voli kad se pretjeruje sa molitvama na javnom mjestu, što se lažemo bezveze... Sad nećemo pravdati i napadati ove ljude zbog klanjanja i kaznjavanja od strane policije RS, sutra tzv. FGR neće to voljeti kada se to desi u trznom kod nas ili na Baščaršiji ili na Vrelu Bosne dok će ih neki braniti, prekosutra će doći u mahalu ili na korzo pa će svima ići na kurac

Nije za kaznjavanja ali velika većina i samih Bošnjaka ne bi ovo podrzavalo da je u pitanju masovnija i češća pojava
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Da se razumijemo. Ovo iz republike genocidne nema veze sa tim. Sam razvoj price ukazuje na to
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

The 51st State wrote: 23 Jan 2022, 18:09
Naseef Mushroom wrote: 23 Jan 2022, 18:01
Kako izvesti kada verzija jedne religije vrijeđa osječaje i demantuje drugu religiju u mnogim tačkama?
Nemoj nezgodna pitanja postavljati, ovakve opcije dolaze od ljudi koji misle da im je predak odlucio jednog jutra da izadje iz vode i formira civilizaciju.
Nije mu loš ovaj prijedlog. Onako neutralno prikazati sve religije i na taj način upoznati djecu s njima.
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa postoji to vec
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3976 times
Been thanked: 7355 times

Post by Matan »

Postoje objekti koji su za molitve sagradjeni..
ako ce se svatko moliti na ulicama, livadama , onda ukinuti vjerske objekte..
i nek se moli ko gdje hoce..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Matan wrote: 23 Jan 2022, 22:49 Postoje objekti koji su za molitve sagradjeni..
Kinezi katolici

Image

:oo
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3976 times
Been thanked: 7355 times

Post by Matan »

Venera wrote: 24 Jan 2022, 08:22
Matan wrote: 23 Jan 2022, 22:49 Postoje objekti koji su za molitve sagradjeni..
Kinezi katolici

Image

I sta sad, ovo ti primjer, neki..
ima ih dvadesetak, na milijardu i trista miliona.. :123
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Matan wrote: 24 Jan 2022, 08:38
Venera wrote: 24 Jan 2022, 08:22

Kinezi katolici

Image

I sta sad, ovo ti primjer, neki..
ima ih dvadesetak, na milijardu i trista miliona.. :123
Koliko osoba je klanjalo na Trebeviću, odgovor imaš na fotki uvodnog posta. :p

Ti ne voliš uopće grupna okupljanja vezana za religiju. :ooo
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

MarlboroGold wrote: 23 Jan 2022, 18:34
Naseef Mushroom wrote: 23 Jan 2022, 18:22
OK, kada već imate takav super prijedlog što ne krenete prvo od sebe umjesto da vam djeca sjede po hodnicima.
U moje vrijeme je tako bilo u školi, ali je bila i vjeronauka gdje su djeca samo učila o Islamu. Drugi izborni predmet je bio religija na koji su ostali išli i ocjenjivanje je bilo normalno kao i kod ostalih predmeta, a tu smo učili od politeizma do današnjih dominantnih monoteističkih religija što je bila jako dobra i interesantna stvar. Niko se nikad od nas nije žalio na taj predmet.

Vjeronauci (učenje o samo jednoj religiji) nije mjesto u osnovnim i srednjim školama niti je ikad bilo osim ako se radi o specijaliziranim školskim ustanovama poput medrese, KŠC itd., ali jeste ovaj drugi predmet - recimo kultura i historijat religija. Ili to ili nikako, jer vjeronauka u školama je promašen predmet. Već to uče kod kuće među familijom, roditeljima, u vjerskim ustanovama itd.
Nije to tako jednostavno kao kod prijedloga da djeca uče što više različitih jezika ili na času muzike o različitim muzičkim pravcima.
Za mnoge su religije vezane za osjećaje, tradiciju i kako se samo kaže vjerovanje (mada u mnogim religijama, pogotovo u Islamu, se može potkrijepiti činjenicama ali to nije poenta).

Učenje o svim religijama na jednom času zvuči na početku dobro jer svaki čas počinje sa laganijim i površnim temama (i na matematici je se počelo sa 1+1) ali što bude dolazilo opširnije gradivo tu dolazi do problema.
Jedno je kada je neko mislio da je Napoleon bio Španac i dobio lošu ocjenu jer nije znao da je Francuz a drugo je kada ga profesor ispravi i dirne mu u nešto sveto.

Ne znam koliko godina imaš i na koje vrijeme misliš kada kažeš "u moje vrijeme" ali pretpostavljam da je tvoje vrijeme kao i moje vrijeme prije rata bilo ali jasno je da se i prema religiji pristupa danas drugačije nego u SFRJ i da se isto ne može porediti sa državama na zapadu koje su Bogu davno leđa okrenuli i religiju pa i vjeronauku tretiraju kao čas likovnog.

Ovdje je još osjetljiva tema je li Nikola Tesla Srbin ili Hrvat i zbog toga lete glave :D. a ti kod učenja o drugim religijama tražiš objektivnost na časovima.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

U moje vrijeme - kraj devedesetih i početak milenija tokom osnovne i srednje.

Kad je to kod nas moglo tad proći ne vidim problem zašto ne bi i danas, ali ovog puta bez vjeronauke. Ako roditelji imaju problem s time što će im djeca učiti nešto i o drugim religijama, kao i antičkim i politeizmu, onda mogu ponuditi drugi izborni predmet ili više njih koji nemaju veze s time i to je to. Ali vjeronauka tu nema šta tražiti, jer postoje specijalizirane obrazovne i druge ustanove za istu.
Post Reply

Return to “Religija”