buraz,za ovo nema rijeci...krkani i sirovine su jos prefine rijeci za ovakve..Pasaga wrote:poznam tu mraku...camargue wrote:gamad balkanska,ne moze pita od govana da ga ebes..
to su one bukadzije,supci,kad hoda tjesna mu ulica...
nema kinte u dzepu da ga treses od duvar cjeli dan....
mamu im njihovu,take sam lomio ko kifle....
ova me vjest tako upalila,oni su sila kad su u coporu...
a da vidis kad ga ulovis samog....cvili ko stene,eh onda ga zavrnem da mu dusa izidje...
BiH u očima drugih
Moderator: Krokodil Behko
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Ko je Austrijanac koji je mučki pretučen u Bihaću?
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Black,Žeguljo,ne kakite
Šta reći:draga naša BiH-puna krkana
Šta reći:draga naša BiH-puna krkana
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
zao mi je zaista austrijanca,
i svih ljudi koji zele nesto dobro za svrsishodnost u svakodnevnici zivljenja da pokrenu u tudoj ili svojoj zemlji
zbog ovakvog skarta od ljudi, mene sve nestovrag vuce da zapocnem neku humanitarku u zemlji rodenja ,
ee dobro je da dodem ovdje na ovaj forum i da se unaprjed informisem
#
EEE neces Calla jos nista zapocinjati u Bosni

i svih ljudi koji zele nesto dobro za svrsishodnost u svakodnevnici zivljenja da pokrenu u tudoj ili svojoj zemlji
zbog ovakvog skarta od ljudi, mene sve nestovrag vuce da zapocnem neku humanitarku u zemlji rodenja ,
#
EEE neces Calla jos nista zapocinjati u Bosni
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Zagorka

bjezi zeno,kakvo ovdje zapocinjanje,kome? 
Gamad ulicarska ... treba to nameciti istom mjerom, ne bi li glupanima doslo iz dupeta u glavu; ustvari, doslo im - ne doslo.
Pa i danasnji clanak koji govori o pljackasima iz Zenice (njih petoro), koji su krali po kucama u Austriji.
I sta da stranac misli o nama (BiH) nakon takvih slucajeva ... da okrecu glavu na pomen Bosna, nije za cudjenje ... strasno
Pa i danasnji clanak koji govori o pljackasima iz Zenice (njih petoro), koji su krali po kucama u Austriji.
I sta da stranac misli o nama (BiH) nakon takvih slucajeva ... da okrecu glavu na pomen Bosna, nije za cudjenje ... strasno
E sad necu ni kako ja hocu
mislim da nam dosta ide u korist to sto smo im (strancima) u njihovim zemljama poznati kao vrijedni, pa sigurno vecinom i posteni, te gostoprimljivi. inace bi nas ovakve vijesti debelo kostale.
stvarno mi je zao tipa. zao mi je svakog ko nevino nastrada. pogotovo od papaka poput ovih iz clanka. trebali bi se ti karatisti koje podrzava sklaptati i tu bagru sam tako namlatiti koja ga je ovako unakazila.
stvarno mi je zao tipa. zao mi je svakog ko nevino nastrada. pogotovo od papaka poput ovih iz clanka. trebali bi se ti karatisti koje podrzava sklaptati i tu bagru sam tako namlatiti koja ga je ovako unakazila.
-
Ruana
Sreca pa stranci ne generalizuju kao mi. Znaju oni da mi nismo svi isti.IM_ex wrote:Gamad ulicarska ... treba to nameciti istom mjerom, ne bi li glupanima doslo iz dupeta u glavu; ustvari, doslo im - ne doslo.
-
Ruana
Calla, prije 5 godina sam upoznala zenu dankinju koja je pokrenula humanitarnu pomoc u BiH.Calla wrote:zao mi je zaista austrijanca,
#
EEE neces Calla jos nista zapocinjati u Bosni![]()
Prvo zena je izuzetno bogata, udovica imala jednog sina koji je umro. Zenu jako dirnula Srebrenica i ona se spakuje i ode dolje.
Pored svega sto je davala svoje, tako je i ovdje sakupljala i slala i nosila. Upozna jednu porodicu dolje, povratnici u Srebrenicu, bracni par sa dvoe malo djece.
Ona je to djeci kupila sve, ama bas sve cak i tada najnovije Nokia mobil telefone, najnoviji PS, zaista sam isla sa njom da kupuje odjecu koju je mjerila od mog sina. Nosala slike te djece stavljala u novine, pisala o Srebrenici, i ukratko koristila sva raspoloziva srestva da se cuje o djeci Srebrenice. Zena je otisla toliko daleko da je htjela sve sto ima ostaviti toj djeci. Zena je divna, samo za nekoliko usluge koje sam joj uradila, kupila mi e jako skupu umjetnicku sliku moga grada. Ustvari narucila dolje da se to naslika.
Kad je jednom otilsa dolje vidjela je da mama i tata koriste te telefone i pisu jedno drugom sms iz sobe u sobu i da prodaju ono sto ona donese djeci. Kad se bobunula, tata je pretukao i uzeli joj se pare, tako da
su zenu morali hitno prebaciti ovamo. Zena se poslje toga povukla i prestala sve raditi, sada sve to isto radi ali za Afriku.
Znam i ime te porodice dolje.
slusao sam o slicnom slucaju. doduse, nije vezan za nas/nasu zemlju.
zato ima i ona poslovica ili izreka "kad vidis nekog da tone, gurni ga jos dublje".
za takve olose je bas i skrojena.
zato ima i ona poslovica ili izreka "kad vidis nekog da tone, gurni ga jos dublje".
za takve olose je bas i skrojena.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
- Status: Online
Upoznajte neobičnog Bosanca iz Australije
Reći će mi da sam blesav, ali za mene je Bosna način života!

Dvadesetjednogodišnji Australac Rasti Vudger (Rusty Woodger) okončao je jednogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini i nedavno se vratio u Australiju. Njegovo neobično obraćanje našem listu bilo je razlog da ga kontaktiramo. Putem interneta nam se javio, priznajući da su, iako vozi pjeskovitom australskom obalom, koja privlači milione ljudi iz cijelog svijeta, njegove misli hiljadama kilometara dalje - u Bosni.
Drugi dom
- Sa mnom je ovdje, u Melburnu, zaručnica Selma, i vjerovao sam da će biti puno lakše. U Bosnu sam prvi put došao u oktobru 2011. s Bosancem Mateom, koji mi je pričao o svojoj državi. Bosna me je odmah opčinila pa sam ostao u Zenici dvije sedmice, a propale su mi karte za Veneciju i Amsterdam, koje sam trebao obići. Mateo me je upoznao sa svojom kolegicom s arhitekture. To je bila Selma i ona je i danas sa mnom - kaže nam Rasti.

Početkom februara prošle godine ostavio je prijatelje, fakultet i došao ponovo u Zenicu. Punu godinu vodi blog na engleskom, putem kojeg Australce „podučava“ o Bosni.
- Oni znaju samo o ratu na Balkanu. Ja nisam ništa znao o ramazanu, o islamu. Prije sam to smatrao „nepotrebnim izgladnjivanjem“, a onda sam bio podstanar u kući vjernika muslimana i osjetio sam šta znači zapostiti, šta znači miris iftara - dodaje Rasti.
Kaže da je Bosna za njega već postala „drugi dom“, a čak mu se sada, u Australiji, čini da je možda i „dom ispred doma“.

- Vrijeme će pokazati kako ću se vratiti Bosni, da li kao novinar, da li samo u obilazak zaručnicine rodbine i prijatelja koje sam stekao za godinu. Prije dvije godine sam se trudio naći Bosnu na karti, sada se ne trudim da je maknem iz sredine srca. Možda zvuči patetično, ali nedostaju mi moji Robijaši, nedostaje mi ezan koji dopire kroz prozor, buka raje. Niste svjesni koliki ste imali utjecaj na jednog australskog dječaka. Moj cijeli život do i poslije Bosne na jednu stranu, ali gostoprimstvo i druženje Bosanaca na drugu - navodi ovaj mladi Australac.
Bilino polje
Prijatelji iz Zenice su mu poslali stonu zastavicu BiH, da ne zaboravi, a Rasti kaže: „Kako ću zaboraviti, Bosna mi nedostaje puno.“
- Vaši čitaoci će reći da sam blesav, ali za mene je Bosna način života. To je ezan, to je miris ćevapa, to je lokalna mesnica, to su kafe, jutarnje, podnevne, prije i poslije ručka, večernje, noćne, kafe, bosanske. To su i sveprisutni psi lutalice, ali i stajanje pred pekarom da se uzme vruć kruh. To je atmosfera na Bilinom od koje strahuju sve reprezentacije svijeta - priča nam u svojoj neobičnoj ispovijesti Rasti.
Nabraja i da njegovi sugrađani ne znaju „kako je kuhati kahvu u džezvi jednom slušajući Dinu Merlina, drugi put 'Dubiozu kolektiv'“. Ne znaju kakav je osjećaj šetati bosanskom čaršijom, bila to Zenica, Travnik, Sarajevo…
Tekst o bh. reprezentaciji
Rasti je, uz završetak studija žurnalistike, počeo raditi za australski sportski portal „The Roar“. I prvi članak mu je bio - o BiH.
- Napisao sam osvrt na pobjedu „Zmajeva“ nad Grčkom te analizirao stanje u grupi i šanse naše (!) reprezentacije da se plasira u Brazil. Članak je strašno dobro primljen, čak i među Australcima, koji nisu previše zagrijani za nogomet - kaže Rasti.
I batine primio
Rasti je i batine primio zbog ljubavi prema Čeliku, „Robijašima“, kamenovan u autobusu, negdje u Mostaru. „Zaglavio“ je i u bolnici.
- Svi koji me znaju, znaju i koliko volim Melburn. Ipak, svjestan sam da mi život nikad neće biti isti, ni kompletan bez Bosne. Ne postoji tako malo mjesto s tako posebnim stvarima, to vam kaže čovjek koji vas poziva da čuvate ono što jeste - poručuje Rasti.
Izvor:avaz

Dvadesetjednogodišnji Australac Rasti Vudger (Rusty Woodger) okončao je jednogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini i nedavno se vratio u Australiju. Njegovo neobično obraćanje našem listu bilo je razlog da ga kontaktiramo. Putem interneta nam se javio, priznajući da su, iako vozi pjeskovitom australskom obalom, koja privlači milione ljudi iz cijelog svijeta, njegove misli hiljadama kilometara dalje - u Bosni.
Drugi dom
- Sa mnom je ovdje, u Melburnu, zaručnica Selma, i vjerovao sam da će biti puno lakše. U Bosnu sam prvi put došao u oktobru 2011. s Bosancem Mateom, koji mi je pričao o svojoj državi. Bosna me je odmah opčinila pa sam ostao u Zenici dvije sedmice, a propale su mi karte za Veneciju i Amsterdam, koje sam trebao obići. Mateo me je upoznao sa svojom kolegicom s arhitekture. To je bila Selma i ona je i danas sa mnom - kaže nam Rasti.

Početkom februara prošle godine ostavio je prijatelje, fakultet i došao ponovo u Zenicu. Punu godinu vodi blog na engleskom, putem kojeg Australce „podučava“ o Bosni.
- Oni znaju samo o ratu na Balkanu. Ja nisam ništa znao o ramazanu, o islamu. Prije sam to smatrao „nepotrebnim izgladnjivanjem“, a onda sam bio podstanar u kući vjernika muslimana i osjetio sam šta znači zapostiti, šta znači miris iftara - dodaje Rasti.
Kaže da je Bosna za njega već postala „drugi dom“, a čak mu se sada, u Australiji, čini da je možda i „dom ispred doma“.

- Vrijeme će pokazati kako ću se vratiti Bosni, da li kao novinar, da li samo u obilazak zaručnicine rodbine i prijatelja koje sam stekao za godinu. Prije dvije godine sam se trudio naći Bosnu na karti, sada se ne trudim da je maknem iz sredine srca. Možda zvuči patetično, ali nedostaju mi moji Robijaši, nedostaje mi ezan koji dopire kroz prozor, buka raje. Niste svjesni koliki ste imali utjecaj na jednog australskog dječaka. Moj cijeli život do i poslije Bosne na jednu stranu, ali gostoprimstvo i druženje Bosanaca na drugu - navodi ovaj mladi Australac.
Bilino polje
Prijatelji iz Zenice su mu poslali stonu zastavicu BiH, da ne zaboravi, a Rasti kaže: „Kako ću zaboraviti, Bosna mi nedostaje puno.“
- Vaši čitaoci će reći da sam blesav, ali za mene je Bosna način života. To je ezan, to je miris ćevapa, to je lokalna mesnica, to su kafe, jutarnje, podnevne, prije i poslije ručka, večernje, noćne, kafe, bosanske. To su i sveprisutni psi lutalice, ali i stajanje pred pekarom da se uzme vruć kruh. To je atmosfera na Bilinom od koje strahuju sve reprezentacije svijeta - priča nam u svojoj neobičnoj ispovijesti Rasti.
Nabraja i da njegovi sugrađani ne znaju „kako je kuhati kahvu u džezvi jednom slušajući Dinu Merlina, drugi put 'Dubiozu kolektiv'“. Ne znaju kakav je osjećaj šetati bosanskom čaršijom, bila to Zenica, Travnik, Sarajevo…
Tekst o bh. reprezentaciji
Rasti je, uz završetak studija žurnalistike, počeo raditi za australski sportski portal „The Roar“. I prvi članak mu je bio - o BiH.
- Napisao sam osvrt na pobjedu „Zmajeva“ nad Grčkom te analizirao stanje u grupi i šanse naše (!) reprezentacije da se plasira u Brazil. Članak je strašno dobro primljen, čak i među Australcima, koji nisu previše zagrijani za nogomet - kaže Rasti.
I batine primio
Rasti je i batine primio zbog ljubavi prema Čeliku, „Robijašima“, kamenovan u autobusu, negdje u Mostaru. „Zaglavio“ je i u bolnici.
- Svi koji me znaju, znaju i koliko volim Melburn. Ipak, svjestan sam da mi život nikad neće biti isti, ni kompletan bez Bosne. Ne postoji tako malo mjesto s tako posebnim stvarima, to vam kaže čovjek koji vas poziva da čuvate ono što jeste - poručuje Rasti.
Izvor:avaz
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19308 times
Re: Upoznajte neobičnog Bosanca iz Australije
Što misliš da lažu Ruana. Kome se to ko ima love ne bi svidjela Bosna. Da narod bolje živi tj da svi imamo solidne plate ovo bi bio raj na zemlji.
Evo mu bloga
http://rustywoodger.blogspot.com/
Evo mu bloga
-
dacina_curica
Sad ce se Katja opet smijati ali moram --->
Sad sam mu brzinski prelistala blog, super djecko skroz.
A bas kao sto Maja veli, ko ne bi volio Bosnu da se ne mora u njoj patiti da prezivi. Toliko prirodne ljepote, topline..da politika nije sugava i da ljudi zive barem djelimicno bez briga bila bi cisti odmor za dusu. 
Sad sam mu brzinski prelistala blog, super djecko skroz.
- Zagorka

Pa dobro,ako mu se toliko sviđa,neka se doseli u nju,šta fali....nije uobičajeno,ali nije ni toliko čudno....kome se šta sviđa,trebao bi tamo ići,ako ima mogućnost.......a iz Australije moze lako doći zivjeti u Bosnu......obrnuto je teže 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Zavisi kome šta piše u rodnom listuZagorka wrote:Pa dobro,ako mu se toliko sviđa,neka se doseli u nju,šta fali....nije uobičajeno,ali nije ni toliko čudno....kome se šta sviđa,trebao bi tamo ići,ako ima mogućnost.......a iz Australije moze lako doći zivjeti u Bosnu......obrnuto je teže
Nije neki veći problem otići u Australiju. Bar ne mladjim ljudima. A ti se drži mene.
To je tako.. Ne brini. I ja volim BiH ako ti to nešto znači
- Zagorka

Baš ništaKrokodil Behko wrote:Zavisi kome šta piše u rodnom listuZagorka wrote:Pa dobro,ako mu se toliko sviđa,neka se doseli u nju,šta fali....nije uobičajeno,ali nije ni toliko čudno....kome se šta sviđa,trebao bi tamo ići,ako ima mogućnost.......a iz Australije moze lako doći zivjeti u Bosnu......obrnuto je teže
Nije neki veći problem otići u Australiju. Bar ne mladjim ljudima. A ti se drži mene.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pa dobro, šta treba/koga treba da volim? Australiju? Nikakav problemZagorka wrote:Baš ništaKrokodil Behko wrote:Zavisi kome šta piše u rodnom listuZagorka wrote:Pa dobro,ako mu se toliko sviđa,neka se doseli u nju,šta fali....nije uobičajeno,ali nije ni toliko čudno....kome se šta sviđa,trebao bi tamo ići,ako ima mogućnost.......a iz Australije moze lako doći zivjeti u Bosnu......obrnuto je teže
Meni su ljubavi na daljinu uvijek dobro išle. Maštovit, strpljiv i pomalo divlji...
Ali fkt u pravu ste kad kažete da bi se u BiH lijepo živjelo da se ima s čim. Ima dosta lijepih mjesta koja se mogu obilaziti i više puta a zemlja je ionako mala.
ma BiH je najljepse mjesto na svijetu. niko od nas nikad sidro digao ne bi i mnogi bi se vratili da su uslovi iole normalni.
Rastiju mnogo hvala i mnogo srece u zivotu!
Rastiju mnogo hvala i mnogo srece u zivotu!
-
Ruana
Ma ja samo lupila, vidjela odakle je tekst i bez da citam sama zakljucim da lazu.Maja wrote:Što misliš da lažu Ruana. Kome se to ko ima love ne bi svidjela Bosna. Da narod bolje živi tj da svi imamo solidne plate ovo bi bio raj na zemlji.
Evo mu bloga
Oni kad bi napisali Ruana ima smedju kosu, ogledala bi se tri dana da provjerim je li istina.
Ruana wrote: Oni kad bi napisali Ruana ima smedju kosu, ogledala bi se tri dana da provjerim je li istina.