trebao sam biti vezista,tako su me i regrutovali kao...,medjutim,kad sam ja dosao u Krusevac(lijep grad) bio je 18.mart a vec su neki "gusteri" dosli 16. i 17. Marta tako da je moje mjesto veziste neki babin sin zauzeo a ja sam

...ubace me u ABHO(atomsko-biolosko-hemijska odbrana) ,sranje tesko,obuka pola godine,cijeli dan do rucka: na poligonu -"Lezi-ustani"!!...kud i neki snijeg se dao cak do pola Aprila a teren je ravan kao neko neuredjeno igraliste,gdje god je neka udolina tu je bara a ono gdje je za koji cent uzviseno vidio se jos mokar snijeg

...sinjel onaj debeli teski i ne bas vis enov sav mokar bude,ebem im milu jna ma...a nema sgdje osusit,nema kuec u blizini nego ujutro opet nako mokar obuci i cuti!!
ali eto,moralo se...ljeto vruce cijelo,prevruce,vjezbanje na ABHO udare ,cijeli dan kamion FAP,navodno specijalni neki a ustrvari nista od njega...maska i cijela oprema non-stop takoreci,toplo,30-40 C...

..i onda u Septembru odem u glavnu kasarnu u centru grada,mislim da mi je to sredio bezbjednjak-oficir kojeg sam slucajno sreo pred kantinom u nasoj kasarni,pitao me za ime i prezime a on je bio nedaleko iz mog kraja,srbin,fin covjek reklo bi se,vidio sam ga samo dva puta,jer ne mogu reci da sam bio neki posebno dobar vojnik da bih zasluzio najbolje moguce mjesto u mojoj situaciji a znao sam biti i problem ponekad,desetarima ili mladjim uobrazenim vodnicima jer ako je bijelo onda je bijelo a ne crno,kako bi oni htjeli pa kud pukne, itd...
u glavnoj kasarni 7. Juli se zvala, u centru grada sam se brinuo za postu vojnicima,oficirima i vrlo cesto posebna posta-strogo povjerljivo isl...imao razglas,pustao muziku gusterima i dzombama,imao kljuceve od muzicke sale,teretane,kupatila i kancelarije oficira zaduzenog za strogo povjerljivu postu...razglas je bio u dijelu kasarne gdje je glavna komanda kasarne ,bilo je tu nekoliko ganerala,pukovnika,potpukovnika itd...ja im nosio postu a oni krali Bogu dane i primali velike place...posto sam imao malo duzu kosu nego sto je noramlno za vojnike onda su se kad bih usao u kancelariju gdje sjede 2-3 takva glavonje malo zezali na moj racun,kao :"nas bosanac tjera modnu frizuru ovdje u jna,kao da nije vojnik"!...naravno,time su mi htjeli na fin nacin reci da ne bi bilo lose da malo skratim kosu jer sam ja ipak u vojsci...ali bez naredbe naravno..radio sam skoro uvijek sta sam htio,isao na bazen sam u civilki,s 2-3 kolege u disco u civilki, kupao se dok me nije prepoznao neki major(ebo sebi oca)na bazenu,vidio vojnicku torbicu a ja u civilki

...onda se raspitao koji to vojnik moze biti napolju bez da se primijeti...i saznalo se da sam ja otprilike ali tu je bio vec i kraj i proslo je bez problema...
i tako s vremnom navikne se covjek na vojsku a tu gdje sam bio drugih pola godien bilo mi je zaista ok pod tim uslovima...zaboravio na teske dane na pocetku i snijeg i sunce i masku,strazu nocu u sumi itd...poslije covjeku bude pomalo zao kad krene kuci jer se naviklo na sve drugo a odviklo od kuce..
jos samo da je to bila prava vojska mog naroda onda zaista ne bih zalio sto sam "oduho" godinu dzaba...ali vako kako je bilo i sta je poslije ispalo-zao mi je...