Dobro.The 51st State wrote: 07 Feb 2022, 14:29Nije sve dzin opsjedanje, islamsko tretiranje psiholoskih tegoba starije je od zapadne jedno 1000 godina najmanje i ima svoje provjerene metode. Ne razlikuje se puno od ove moderne osim sto je mnogo efikasnija i izbjegava maksimalno drogiranje pacijenata. Sad sto smo mi ko narod zapusten i vjerski i svjetski, to ne utice na samu validnost. Dakle na jednoj strai imas holisticki pristu ljudskom psihofizickom zdravlju, a na drugoj legalno iskljucivo narkomansko tretiranje posljedica i na to se mora konacno da postoji bolja alternativa.MarlboroGold wrote: 07 Feb 2022, 14:18
Ma bezveze. Postavili su ljude na neku drvenu stolicu, pa su ih prekrili do koljena. Onda su učili, a neki su imali tespihe. Ljudi su povremeno vrištali, ali ništa posebno.
Kasnije sam saznao iz pouzdanih izvora da je to bila čista predstava, jer su baš tad insistirali da bude što više ljudi da to vide. Ja sam bio radoznao, pa sam molio amidžu da me odvede jer je on vjernik. I sve je bilo "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" čim su se malo pomjerili "pacijenti" ili digli glas kao da je pejgamber sišao sa neba. Glupost ba čista.
Ove ostale osobe su bile mentalno bolesne. Ti tretmani im ništa nisu pomogli. Jednu djevojku roditelji nisu ni htjeli voziti u bolnicu, već su isključivo vjerovali hodži i tako su duži period išli na rukju. Eno je i dan danas ista kakva je i bila... otac umro kad ikad, mati živa i jedva s njom. Kako će kasnije biti kad ni matere ne bude je pitanje.
Nevjerovatno je da u 2022. godini kad je medicina toliko napredovala ljudi i dalje slijepo vjeruju ovim metodama. Pa znate li vi samo koliko je crkva odnijela života svojim egzorcizmima nad ljudima umjesto da su isti završili na liječenju u bolnicama? Doduše tad medicina nije ni bila napredna kao danas, ali svejedno je liječila mentalna oboljenja na najbolji način na koji je mogla.
Nije ovo nešto što treba biti izuzeto od kritike i u vezi čega ne treba talasati. Ova materija nema nikakav temelj u nauci i zato istu i treba propitivati, a i sa nekim stvarima je apsolutno opravdano da se čovjek i šprda koliko god da se nekima to ne sviđa.
Bio sam prisutan i uvezi sihra kad su formirali neki krug, pa kao svaka strana tog kruga predstavlja kao neki vid vrste sihra i slično. Ja to ne znam najbolje objasniti. Navodno gdje te povuče, tj. u kojem pravcu, to i imaš, pa ti onda pripišu nekakvu terapiju u smislu učenja Kur'ana, da nešto konzumiraš na biljnoj bazi kao hurme itd. De ba.
Imate pravo vjerovati. Isto tako i mi imamo pravo opravdano kritikovati ove metode u ovom stoljeću.
Svakom njegovo.