"Branili smo Vukovar, a ne Bykobap"

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times
Status: Offline

Re: "Branili smo Vukovar, a ne Bykobap"

Post by Zagorka »

Krokodil Behko wrote:
Zagorka wrote:
Krokodil Behko wrote:Prije rata i jesmo u BiH svi govorili jednim jezikom. Sada je drugačije.
.
Da.Srpsko-hrvatskim.Sad smo svoja zemlja i prema tome imamo svoj jezik.Ali imamo opšte rasulo,pa ne znamo ni kojim bi više.
Ama ne mislim na to. U Srbiji je ekavica u HR je nešto drugo a mi smo tada bili nešto treće.
I kako smo govorili kao nešto treće,odnosno koji si jezik učio u školi?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 843 times

Post by gospođa Brams »

Onda treba ići za nekakvim ustavnim promjenama. Ja to prva podržavam. Ali dok je ustav u ovakvom obliku ne kontam čemu čuđenje kad se netko poziva na taj isti ustav koji mu jamči određena prava :cudi
somehow I manage
Ruana

Post by Ruana »

Tacno, tri konstitutivna naroda, sa istim pravima ali jednom i jedinom drzavom, koju izgleda samo Bosnjaci zovu svojom i u kojoj su svi prije rata pricali istim jezikom, a sada odjednom "vlak plaho brzo vozi, kroz Bosnu, haman tisucu na sat"
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Post by Krokodil Behko »

Zagorka wrote:
Krokodil Behko wrote:
Zagorka wrote:
Krokodil Behko wrote:Prije rata i jesmo u BiH svi govorili jednim jezikom. Sada je drugačije.
.
Da.Srpsko-hrvatskim.Sad smo svoja zemlja i prema tome imamo svoj jezik.Ali imamo opšte rasulo,pa ne znamo ni kojim bi više.
Ama ne mislim na to. U Srbiji je ekavica u HR je nešto drugo a mi smo tada bili nešto treće.
I kako smo govorili kao nešto treće,odnosno koji si jezik učio u školi?
Zvanično je bio S/H-H/S ali govorim o onome što se govorilo i slušalo a ne o onome
šta je pisalo u nekom ustavu. Bili smo zasebni u govornom smislu.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Gospođa Brams wrote:Onda treba ići za nekakvim ustavnim promjenama. Ja to prva podržavam. Ali dok je ustav u ovakvom obliku ne kontam čemu čuđenje kad se netko poziva na taj isti ustav koji mu jamči određena prava :cudi
Eto, začas se dogovorismo :D
Još samo da se svi otali u BiH dogovore.
Ruana wrote:Tacno, tri konstitutivna naroda, sa istim pravima ali jednom i jedinom drzavom, koju izgleda samo Bosnjaci zovu svojom i u kojoj su svi prije rata pricali istim jezikom, a sada odjednom "vlak plaho brzo vozi, kroz Bosnu, haman tisucu na sat"
I kao što reče Bramsova, te konstitutivnosti treba "riješiti"
Vidjećeš da će i EU sve više i više insistirati na traženju kompromisa
striktno unutar granica BiH baš kao što je slučaj i sa ovim uslovom
zvanim Sejdić-Finci.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 843 times

Post by gospođa Brams »

Ruana wrote:Tacno, tri konstitutivna naroda, sa istim pravima ali jednom i jedinom drzavom, koju izgleda samo Bosnjaci zovu svojom i u kojoj su svi prije rata pricali istim jezikom, a sada odjednom "vlak plaho brzo vozi, kroz Bosnu, haman tisucu na sat"
nemoj tako, ima puno bosanskih Hrvata koji Bosnu drže svojom domovinom :) (pa i ja među njima)
somehow I manage
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:
Gospođa Brams wrote:Onda treba ići za nekakvim ustavnim promjenama. Ja to prva podržavam. Ali dok je ustav u ovakvom obliku ne kontam čemu čuđenje kad se netko poziva na taj isti ustav koji mu jamči određena prava :cudi
Eto, začas se dogovorismo :D
Još samo da se svi otali u BiH dogovore.
I kao što reče Bramsova, te konstitutivnosti treba "riješiti"
Vidjećeš da će i EU sve više i više insistirati na traženju kompromisa
striktno unutar granica BiH baš kao što je slučaj i sa ovim uslovom
zvanim Sejdić-Finci.
Pa ja kompromis zato sam na pocetku rekla, kad Srbija udje u EU onda ce se pisati EУ.
Ма имаће они да се баве компромисима колико хоцеш.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ne smeta mi ni ćirilica ali je nikada neću pisati niti ću je prihvatiti za ravnopravnu latinici.
Srbi nek se ljute koliko god žele. Dosta je i glupiranja sa ekavicom.
Ruana

Post by Ruana »

Krokodil Behko wrote:Ne smeta mi ni ćirilica ali je nikada neću pisati niti ću je prihvatiti za ravnopravnu latinici.
Srbi nek se ljute koliko god žele. Dosta je i glupiranja sa ekavicom.
E znas sta me najvise iznervira ona vasa BN televizija, u srcu Bosne oni na ekavskom pricaju.
Ja cirilicu vidim samo jednom godisnje na tablama, ja nisam sigurna ni da je vise znam pisati, nego ovako napamet po ovoj tastaturi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara: Skidat ćemo ćirilične natpise

Image

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara u današnjem priopćenju izvijestio je javnost i tijela izvršne vlasti da su njegovi članovi spremni po cijenu vlastite prekršajne ili kaznene odgovornosti dragovoljno skidati najavljene ćirilične natpise i ploče u Vukovaru.

"Poduži je popis branitelja Vukovara, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, hrvatskih ratnih vojnih invalida, djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te roditelja poginulih i nestalih branitelja koji su izrazili želju da dragovoljno skinu najavljene ćirilične natpise i ploče u Vukovaru po cijenu vlastite prekršajne ili kaznene odgovornosti", navode u tom stožeru.

Ocjenjuju "neshvatljivim da predsjednik Vlade RH Zoran Milanović odustaje od interesa većinskoga hrvatskog naroda, da odustaje od istine o našoj novijoj povijesti te da prodaje naš ponos i žrtvu za samo desetak tisuća glasova vukovarskih Srba".

Također tvrde kako vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, "svjestan da mu Hrvati Vukovara više nikada neće dati povjerenje i birati ga za gradonačelnika, svesrdno pomaže svojemu stranačkom šefu i putem kontroliranih medija pokušava kreirati mišljenje javnosti kako bi skinuo bar malo sramote sa svoje osobnosti i svoga imena".

Navode i kako je "javna tajna u Vukovaru i ostalom dijelu hrvatskoga Podunavlja da mladići srpske nacionalnosti organizirano i planski odlaze na vojnu obuku u vojne ili paravojne kampove u Srbiji" te smatraju da će "politika dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru takvim militantnim skupinama biti dodatni motiv za daljnje nacionalističko-šovinističke planove i aktivnosti".
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

Gospođa Brams wrote:Inače, ja ti nisam odgovorila na onoj temi zato jer si se izjasnio protiv te nekakve hrvatske televizije, nego kad si rekao da ne želiš čuti hrvatske riječi na državnoj televiziji.
E to mi je bilo onako, malo neshvatljivo. I ipak malo ekstremno.
ovako.
neka imaju svoju tv i neka na njoj pricaju kojim god jezikom zele. tako i Romi i svi drugi koji imaju potrebu za istim.

razumljivo je da ne zelim cuti hrvatske izraze na drzavnoj televeziji, jer je to televizija Bosne i Hercegovine u kojoj se prica bosanski jezik koji bi trebao biti jedini sluzbeni jezik. kao sto je to slucaj u Hrvatskoj gdje je hrvatski jezik jedini sluzbeni jezik ili u Srbiji, srpski.

da se razumijemo. meni uopste ne smeta koje je nacionalnosti, boje, vjere i bilo cega voditelj drzavne televizije, nego to kad se koristi drugim, sem bosanskim jezikom.

ovo je svugdje u svijetu normalno, samo eto kod nas (u BiH) nije. po toj logici mi bi sve trebali uciti na tri jezika?! tako isto obracati se uvijek na tri jezika, jer ne daj Boze, moze me druga strana ne razumjeti!

nadam se da me sad malo bolje shvatas. ne djelim ljude uopste po nacionalnosti i slicnom. volim sve ljude dobre volje i imam dosta sto bosanskih, tako i hrvatskih Hrvata. meni je recimo skroz simpa kako moj (prijatelj) dalmatinac prica. ali ovo je nesto sasvim drugo.....

No dobro, ja nisam protiv dvojezičnih natpisa. Ukoliko većina u hrvatskoj želi takav zakon o 33% manjinskog stanovništva (a očito je da je to u Saboru prošlo dok je takav zakon uopće donesen), ja kažem ok. Premda moje osobno mišljenje nije tako. Ali neću se zgražati nad nekom dvojezičnom tablom. Nemam zašto. Pismo i jezik nisu nikoga ubili. Ljudi su.
eto. s ovim bih se slozio. meni takodjer ne smetaju cirilicni natpisi u BiH, niti mi smeta ucenje cirilice. druga je stvar koliko je to korisno.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

ZAGREB: Protesti protiv ćirilice uz patriotske pjesme

Post by Krokodil Behko »

Image

NA SREDIŠNJEM zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je veliki prosvjedni skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj", u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Prosvjed je trajao oko dva sata.

Josić: Nećemo dozvoliti postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru

Izuzimanje pojedinih dijelova Vukovara od uvođenja dvojezičnosti nije dovoljno, jer nema dijela grada gdje netko nije stradao, poručio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na zagrebačkom prosvjedu protiv uvođenja u ćirilice u Vukovaru, rekavši kako stoga od aktualne vlasti, ali i oporbe traži: "Da do 18. studenog u Saboru inicirate i donesete odluku kojom će se cijelo područje grada Vukovara proglasiti mjestom posebnog pijeteta za sve građane Hrvatske i u zemlji i u svijetu", poručio je Josić dodavši kako u suprotnom, nisu dobrodošli u Vukovar.

"Sada ostavljamo Vladi prvi korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče, mi ćemo taj isti dan pozvati sve naše prijatelje da dođu u Vukovar i nećemo dozvoliti niti silom da se to napravi", rekao je Josić.

Image

Image

Pater Perković na skupu: Svoje volimo, tuđe poštujemo

Tisućama ljudi na glavnom zagrebačkom Trgu na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru obratio se i pater Ante Perković kojeg su mnogobrojni pozdravili skandirajući. Prije molitve na Trgu pater Perković rekao je: "Mi ne znamo niti mrziti, ne znamo se niti osvećivati, učile su nas tako naše majke, učila nas je i Crkva da svoje samo volimo, a tuđe poštujemo i sada to isto mislimo i zbog toga jesmo ovdje".

Nitko nema protiv ćirilice ništa, pojasnio je pater Perković. "Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, kao duhovne i kulturne baštine jednog i više naroda na ovom širem prostoru, dapače, to je bogatstvo čovjekova izražavanja, čovjekova shvaćanja i kreativnosti. Ali, kao što i tri prsta nisu znak ispovijedanja i vjere u Presveto trojstvo, tako i ćirilica nije sada u ovom trenutku s njezinim uvođenjem u Vukovar znak jedne baštine i jednog kulturnog naslijeđa nego je ona znak nastavka agresije i nastavka osvajanja ovih prostora", poručio je pater Perković.

Izvor: Index.hr
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Re: ZAGREB: Protesti protiv ćirilice uz patriotske pjesme

Post by Zagorka »

Oni će sebe fino očistiti,i pametno,samo mi puštamo sve živo,pa nam se obije o glavu.....ne treba ni nama,ali je imamo,i djeca u školi muku muče,koji će mu đavo,bolje da uči nešto pametnije,neće ići u rusiju......ista glupost kao sto se prije rata u nekim skolama za strani jezik ucio ruski :rol

Koja svrha,kad će ga ti ljudi koristiti?Zar nije bolje da su za to vrijeme bubali engleski ili njemački,nesto bi znali.Sto će kome ćirilica i ruski?Kakva fajda?

Srbi neka je uzmu sebi za službeno pismo,ako im se toliko dopada,meni ne treba ni ruski,ni kineski,ni arapski :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

i u pravu su hrvati,koji ce im hepek ta dosadna i zastarjela cirilica kojom se samo srpi dice?...samo odbacit skroz iz upotrebe i za 30 godina niko se nece vise toga ni sjecat...nesto slicno su nam sigurno ova "nasha" komsijska bratija napravili sa bosancicom pa se ona vise nigdje ne spominje..u moje doba dok sma bio djak morali bismo hevtu pisat latinicu a hevtu cirilicu,nekad sam je znao pisat napamet bez frke ...ali evo vise je ne znam pisat,zaboravio sma,znam smao citat...ako bih morao pisat sad onda bi to jako tesko islo..
Last edited by STrendzer on 07 Apr 2013, 18:38, edited 2 times in total.
Ruana

Post by Ruana »

Zagorka wrote:Oni će sebe fino očistiti,i pametno,samo mi puštamo sve živo,pa nam se obije o glavu.....ne treba ni nama,ali je imamo,i djeca u školi muku muče,koji će mu đavo,bolje da uči nešto pametnije,neće ići u rusiju......ista glupost kao sto se prije rata u nekim skolama za strani jezik ucio ruski :rol

Koja svrha,kad će ga ti ljudi koristiti?Zar nije bolje da su za to vrijeme bubali engleski ili njemački,nesto bi znali.Sto će kome ćirilica i ruski?Kakva fajda?

Srbi neka je uzmu sebi za službeno pismo,ako im se toliko dopada,meni ne treba ni ruski,ni kineski,ni arapski :kafa
:aplauzz
Evo punih dvadeset godina nikad mi nie zatrebao ni ruski ni cirilica.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Pametni neka ne daju, samo kod bosnja sve prolazi
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

kod nas mora. jer to je bosna. kod nas svi imaju pravo.

hajd kod njih je samo rijec o natpisima, pa boli. a sta bi mi rekli?! :oo
NeK pUkNu DuSmAnI...

Obrisan profil

Post by Obrisan profil »

Ja licno mislim da nikom na svetu ne treba cirilica. Al mi je najgore da je ona razlog za toliki haos u hrvatskoj, ko da nemaju drugih problema.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

sigurno da imaju, alde. razlog njihovog bjesnila i nezadovoljstva je povezan sa dogadjajima iz proslog rata.
NeK pUkNu DuSmAnI...

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha »

Kod nas sve prolazi u pravu ste... ali eto opet mi nije žao što sam je naučila, što se više zna, bolje je..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Post Reply

Return to “EX YU”