Zakon o zabrani pušenja

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times
Status: Offline

Re: Za tri dana pada odluka hoće li konzumiranje cigareta u zatvorenim objektima biti zabranjeno

Post by greeneyes »

I ako je ko bezobrazan to ste vi pusaci :osama
Samo sabura
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14877 times

Re: Za tri dana pada odluka hoće li konzumiranje cigareta u zatvorenim objektima biti zabranjeno

Post by Dori »

Maja wrote: 14 Feb 2022, 11:09 Kako alkohol ne steti drugima. Jel mali od Danisa Tanovica pregazen jer je vozac imao previse nikotina u krvi ili alkohola? Koliko se saobracajki desi zbog alkohola, koliko muzeva pretuce ili pobije zenu i djecu kad se napiju, koliko bude silovanja, tuca po kafanama, povlacenja cakija i pistolja. Jel to manje opasno od ovoga da ces udahnuti malo dima na popodnevnoj kafici.
Šteti naravno, ali na drugi način…..
Ja ako sjedim pored tebe i ti piješ, ne utices direktno na mene.
Ako sjedim pored tebe, ti pušiš ja direktno udišem tvoj dim i on ulazi u moja pluća….Ne mojim izborom.
Posljedice konzumiranja alkohola su druga tema.
Ali opet, ja mogu sjediti u punoj kafani, gdje svi piju, ništa neću “osjetiti”, gdje u kafani gdje svi puse i te kako ću osjetiti i ja i moja pluća.

Naše tijelo je čudo. Dok sam bila u Bosni, uvijek bila sa pušačima. Od mame pa na dalje. Nikad mi nije smetalo, niti sam kontala.
Došla u Švedsku, donijela svoje stvari. Oprane. Složila u ormar. Otvorim, ama isto pepeljara. Još ja ne pušim, ali pušila moja raja koja je dolazila.
Odem poslije tri mjeseca da sredim neke papire, nadjem se sa rajom, odemo u istu kafanu u koju sam uvijek izlazila…Ama…Počele mi suze na oci, grlo me steglo….Raja mi se smijala. Ali za tri mjeseca se valja pročistiš, da mi sad fakat smrde cigarete. Čak i kad neko čeka bus i puši kraj mene. Odem par koraka dalje…
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2308 times
Been thanked: 5633 times

Post by Beni »

Pusaci smrde
Fuck you a friendly note to start the day
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8065 times
Been thanked: 19073 times

Post by Maja »

greeneyes wrote: 14 Feb 2022, 11:13 Pa ti po zakonu ne smijes voziti u alkoholiziranom stanju, tako da ti je poredjenje beze veze
Ali ljudi to rade. Zato treba zabraniti sluzenje alkohola u zatvorenim prostorijama. Bice onih koji ce piti kuci ali ce se opet drasticno smanjiti broj pijanih vozaca pa tako i nesreca na cesti.
Plus, meni vala lakse udahnuti tudjeg dima nego gledati i slusati pijance kraj sebe pa jos krenu odvratno dobacivati. Plus sto sam u godinama kad mi smeta guzva i preglasni narodnjaci pa zato u 90 posto slucajeva izlazim u kafe slasticarne gdje nema tih krkancina jer se ne sluzi alkohol.

Sto se mene tice, i nisam neki pusac. Ovaj zakon me ne bi puno ostetio. Ali ne mogu ovog licemjerja nikako.
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

Hej, kad se sjetim….Mi djeca, sjedimo u autu, roditelji puse. Ali ne smiješ izaći napolje, zima da se “ne prehladis” :D.
Tada to normalno bilo. Valjda smo nešto naučili za ovo godina.
Sto kaže mama, dodju žene na babine djetetu, toliko zapuše sobu, ne vidi se dijete od dima.
Ja se rodila sa bronhitisom…Do druge godine imala problema…
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

Maja wrote: 14 Feb 2022, 11:21
greeneyes wrote: 14 Feb 2022, 11:13 Pa ti po zakonu ne smijes voziti u alkoholiziranom stanju, tako da ti je poredjenje beze veze
Ali ljudi to rade. Zato treba zabraniti sluzenje alkohola u zatvorenim prostorijama. Bice onih koji ce piti kuci ali ce se opet drasticno smanjiti broj pijanih vozaca pa tako i nesreca na cesti.
Plus, meni vala lakse udahnuti tudjeg dima nego gledati i slusati pijance kraj sebe pa jos krenu odvratno dobacivati. Plus sto sam u godinama kad mi smeta guzva i preglasni narodnjaci pa zato u 90 posto slucajeva izlazim u kafe slasticarne gdje nema tih krkancina jer se ne sluzi alkohol.

Sto se mene tice, i nisam neki pusac. Ovaj zakon me ne bi puno ostetio. Ali ne mogu ovog licemjerja nikako.
Naravno da ne smiješ voziti. Uvijek ima Taxi ili neko u društvu ko ne pije i on je “dežurni” vozač…
Ali kao sto rekoh, alkohol je tema za sebe.
Sada pričamo o dimu cigarete koji se širi svuda.

Ako izadjem u restoran da jedem, želim osjetiti sviju hranu, ne nečiju cigaretu. I opet, ko sto rekoh, pasivno udišem taj njegov dim, ne svojim izborom. Ne samo ja, već i moje dijete ako ne samnom. Zbog nečijeg cejfa?!
Ne pričam sad samo o kafanama, već zatvorenim prostorima uopste….
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22494 times
Been thanked: 20615 times

Post by Masamune »

Ti si u manjini.

Vecini smeta dim od cigara, a tamo gdje ima provoda tu rijetko da nema alkohola i mnogi ne bi tu ni ulazili. Svaka kafana bi propala. Ne samo kafane.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Ako zabranis alkohol svi cemo hodat po slasticarnama i dzamijama

Jes ti dobro bona :oo
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Ma nije ti poredjenje u redu kako god okrenes. Prvo jer si ljude podijelila u dvije grupe po kojoj eto oni koji ne puse obavezno piju i obrnuto. A drugo coek kad popije more bit bidne a more bit da ne bidne da napravi kakvu stetu, a kod pusaca je to uvijek steta po druge. Msm nisam ni citao ovu vijest, niti znam o cemu se tacno radi, ali volim zayebavati posten pusacki svijet. A ja sam svakako okaljen na sve te posasti :kafa
Samo sabura
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Jebo te hljeb komsija sa istog sprata jutros u isto vrijeme izlazimo kad idiot zapaljenom cigarom kroz haustor i pravac u taxi :grana
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

Ma od pričamo o alkoholu, ne pričamo o pijanicama koji pužu po podu.
Ako izadjem s nekim na rucak, taj neko popije času vina uz rucak, meni nikako ne smeta. Ako zapali cigaretu uz taj rucak, ja pasivno udišem njegov dim….

Evo malo o pasivnom pušenju sa Wikipedije…Mada ima bruka članaka i istraživanja na istu temu….
Duhanski dim iz okoliša štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Prema Izvješću SZO - Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koje se citira i u "Zelenom dokumentu" Europske komisije iz siječnja 2007. godine, duhanski dim iz okoliša ili pasivno pušenje klasificirano je kao kancerogen za ljude. Prema istom Izvješću, nepušači koji žive s pušačima imaju 20-30% veći rizik za razvoj karcinoma bronha i pluća, dok se povećani rizik za ovu lokalizaciju raka zbog izloženost duhanskom dimu na radnom mjestu procjenjuje na 12-19%.

Rizik za koronarnu bolest također je veći 25-30% u nepušača koji žive s pušačima, a prema novijim istraživanjima mogao bi biti i veći.

Najnovija istraživanja također ukazuju da izloženost duhanskom dimu iz okoliša gotovo udvostručuje rizik od makularne degeneracije u starijoj životnoj dobi – glavnog uzroka gubitka vida u EU.

Većina štetnih učinaka duhanskog dima raste s dozom izloženosti, ali su učinci manji u pasivnih nego u aktivnih pušača. Jedino za bolesti srca porast nije linearan, već izloženost duhanskom dimu iz okoliša dovodi do rizika koji je približno polovina onog u pušača.

Glavno mjesto izloženosti duhanskom dimu iz okoliša, uz dom, je radno mjesto. Informacijski sustav izloženosti karcenogenima (CAREX) navodi duhanski dim iz okoliša kao drugi najčešći uzrok izloženosti karcenogenima, iza solarnog zračenja, u državama članicama EU prije 2004. godine.

Studija provedena 2001. – 2002. u sedam europskih gradova pokazala je da je duhanski dim prisutan u većini javnih prostora, uključujući prostore za provođenje slobodnog vremena, ugostiteljske objekte, transport, bolnice i prostore za edukaciju. Najviše koncentracije duhanskog dima iz okoliša nađene su u barovima i diskotekama, s time da je 4-satna ekspozicija u diskotekama slična kao živjeti s pušačem jedan mjesec.

Dojenčad i mala djeca izložena duhanskom dimu iz okoliša (pasivno pušenje) češće imaju upale pluća, bronhitis, astmu, druge bolesti dišnog sustava i smanjenje plućne funkcije, te akutne i kronične upale srednjeg uha. Sindrom iznenadne smrti dojenčeta u kolijevci također je češći u dojenčadi izložene duhanskom dimu.

Nakon uvođenja zakona koji zabranjuje pušenje u javnim prostorima, u nekim zemljama došlo je do pada akutnog infarkta miokarda:

Italija - 11%
Škotska - 17%
Francuska - 15%
Pregledom 22 studije, utvrđen je 24% veći rizik za rak pluća među radnicima izloženim dimu iz okoliša, a dva puta veći kod jako izloženih radnika.
Prema iskustvima iz Irske i Švedske, nakon zabrane pušenja u svim javnim prostorima, utvrđeno je značajno poboljšanje zdravlja radnika u ugostiteljstvu nakon godinu dana primjene Zakona.

Nadalje, u Švedskoj, utvrđeno je značajno smanjenje respiratornih simptoma u odraslih uključujući 1% smanjenje kroničnog bronhitisa i KOPB.

Finska studija pokazala je, da je donošenjem Zakona smanjena prevalencija pušenja i konzumacija duhana među zaposlenicima.[1]
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Maja wrote: 14 Feb 2022, 11:09 Kako alkohol ne steti drugima. Jel mali od Danisa Tanovica pregazen jer je vozac imao previse nikotina u krvi ili alkohola? Koliko se saobracajki desi zbog alkohola, koliko muzeva pretuce ili pobije zenu i djecu kad se napiju, koliko bude silovanja, tuca po kafanama, povlacenja cakija i pistolja. Jel to manje opasno od ovoga da ces udahnuti malo dima na popodnevnoj kafici.
po svim mjerljivim parametrima alkohol je mnogo stetniji za drustvo i pojedince, no licimuri to nece nikad priznati i pribjegavace najarobatskijim verbalnim gimnastikama da jednu prohibiciju opravdaju, a drugu ospore.
supkaluk na kvadrat.
Last edited by The 51st State on 14 Feb 2022, 11:39, edited 1 time in total.
greeneyes
Hadžija
Hadžija

Post by greeneyes »

Neeece uuuniić, ovde ga nece popusit
Samo sabura
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

Beni wrote: 14 Feb 2022, 11:35 Jebo te hljeb komsija sa istog sprata jutros u isto vrijeme izlazimo kad idiot zapaljenom cigarom kroz haustor i pravac u taxi :grana
Kod nas u liftu raja puši :lud
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Dori wrote: 14 Feb 2022, 11:38
Beni wrote: 14 Feb 2022, 11:35 Jebo te hljeb komsija sa istog sprata jutros u isto vrijeme izlazimo kad idiot zapaljenom cigarom kroz haustor i pravac u taxi :grana
Kod nas u liftu raja puši :lud
To su za mene idioti, mislim do juce sam pusio cigare kod lud, al takve stvari raditi je bas seljakluk
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

The 51st State wrote: 14 Feb 2022, 11:37
pos svim mjerljivim parametrima alkohol je mnogo stetniji za drustvo i pojedince, no licimuri to nece nikad priznati i pribjegavace najkorbatskijim verbalnim gimnastikama da jednu prohibiciju opravdaju, a drugu ospore.
supkaluk na kvadrat.

Pa eto navela sam primjer ručka sa nekim ko će popiti času vina uz hranu ili zapaliti cigaretu. Možeš li mi objasniti kako je ta casa vina za mene štetnija koja sam u društvu sa tom osobom?
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1238 times
Been thanked: 3950 times

Post by Laser »

Ne treba zabranjivati pupenje u birtijama.

Btw, sad znamo ko su forumske pijanice

Cigara da bude veče zlo od alkohola? :grana
Klanjam džematile po parkovima.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Dori wrote: 14 Feb 2022, 11:40
The 51st State wrote: 14 Feb 2022, 11:37

pos svim mjerljivim parametrima alkohol je mnogo stetniji za drustvo i pojedince, no licimuri to nece nikad priznati i pribjegavace najkorbatskijim verbalnim gimnastikama da jednu prohibiciju opravdaju, a drugu ospore.
supkaluk na kvadrat.

Pa eto navela sam primjer ručka sa nekim ko će popiti času vina uz hranu ili zapaliti cigaretu. Možeš li mi objasniti kako je ta casa vina za mene štetnija koja sam u društvu sa tom osobom?
sto bi tvoj subjektivni dozivljaj imao prioritet nad mojim?

a mohu ti objasniti da tom koji dere casu vina skodi vise nego nekom cigara, dakle nema objektivnog opravdanja za probihiciju jedne stetnosti, a drugu odobravati sa sireg drustvenog aspekta.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

O jednom trosku zabraniti i krmetinu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Post Reply

Return to “BiH”