Zakon o zabrani pušenja

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times
Status: Offline

Re: Za tri dana pada odluka hoće li konzumiranje cigareta u zatvorenim objektima biti zabranjeno

Post by MunDzi »

Nora Ibsenova wrote: 14 Feb 2022, 13:11
MunDzi wrote: 14 Feb 2022, 13:10
Pa ko moze napraviti tako u restoranu ili kafani a da nema X kontaminacije, super - nek naprave. U realnosti, vecina kafana i restorana to ne mogu iz raznoraznih tehnickih problema.
Odmah se javlja problem u prostoru. Ako ti iznajmljuješ za kafanu prostor koji nema odvojene prostorije, malo sutra možeš izvest da dobiješ odvojene prostore za pušaće i nepušače. Tehnički neizvodivo jednostavno.
Pa normalno.
Cista logika.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21764 times
Been thanked: 19800 times

Re: Za tri dana pada odluka hoće li konzumiranje cigareta u zatvorenim objektima biti zabranjeno

Post by Masamune »

Mogu bar ugraditi dobru ventilaciju.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 849 times
Been thanked: 1008 times

Post by The 51st State »

Dori wrote: 14 Feb 2022, 13:08
The 51st State wrote: 14 Feb 2022, 13:05

ventilacija i fizicki odvojeni prostori u potpunosti rjesavaju taj problem. naravno ima dodatnih zackoljica koje treba rijesiti od kvadrature, tipa ugostiteljskog objekta i jos kojekakvih tehnickih detalja da bi se izbjegao prostor za zloupotrebe.
Da ne to riješene, odavno bi zaživjelo. Ali mislim da je preskupo od instalacije do održavanja.
Mislim da je ipak lakše otići vani i zapaliti cigaretu….Ni prvi, ni posljednji.
Mislim da si ipak malo subjektivan na temi. Inače si protiv svih poroka, ali u ovom slučaju tema možda pogađa tebe kao pušača, pa ne gledaš je objektivno.
A sama tema nije protiv pušača i pušenja…..
zivjelo je to kako treba u austriji godinama dok se birokrate nisu dosjetile preseravanju...
cekaj, ti imas pravo na subjektivan stav, a ja nemam jeli to? realno pricam, bez viska strasti i u najsirem mogucem spektrumu pro and contra.
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

MunDzi wrote: 14 Feb 2022, 13:10
The 51st State wrote: 14 Feb 2022, 13:05

ventilacija i fizicki odvojeni prostori u potpunosti rjesavaju taj problem. naravno ima dodatnih zackoljica koje treba rijesiti od kvadrature, tipa ugostiteljskog objekta i jos kojekakvih tehnickih detalja da bi se izbjegao prostor za zloupotrebe.
Pa ko moze napraviti tako u restoranu ili kafani a da nema X kontaminacije, super - nek naprave. U realnosti, vecina kafana i restorana to ne mogu iz raznoraznih tehnickih problema.
to je kompromis izmedju zabrane, ekonomije i javnog zdravstva. no ici ce balvan na motornu pilu kao i obicno.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2537 times
Been thanked: 4380 times

Post by Nora Ibsenova »

Dori wrote: 14 Feb 2022, 13:11
Nora Ibsenova wrote: 14 Feb 2022, 13:09

mi bivši smo najdiletantniji :D.

Ima i toga….Meni licno ne smetaju cigarete niti ljudi koji puse u mom društvu. Sok god imam izbora.
Ali imam par bivših pušača, koji su fakat netolerantni prema pušačima. Čak i jedan bračni par. Zanimljiv fenomen :)
Ma mene manje više boli briga. Nakon deset godina pušenja, ja se sad doslovno osjećam ko da nikad nisam ni pušila. Nit mi smrde, nit mi mirišu. Ne smeta mi ni najmanje da neko sa mnom za stolom puši.

Ja bih zabranila pušenje tamo gdje ima smisla i logike. U restoranima, slastičarnama, tamo gdje ljudi dovode djecu i kućne ljubimce i slično, a kafane i ostalo ... pa uvijek imaš izbora da nađeš neku gdje se ne puši ili gdje je ventilacija dobra ili postoje odvojeni prostori za pušače i nepušače.

Evo kod nas ima od kad hoćeš odvojenih prostora po kafićima, ali džaba je to sve, kad jako puno našeg stanovništva još uvijek puši, i onda ti prostori gube smisao jer su pušački puni a nepušački prazni, pa se desi da pušač ne može nać sto u svom dijelu pa mu dozvole da puše i u nepušačkom. To su te situacije na terenu a lahko je ovako teoretski naglabat šta bi se moglo uradit.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

Post by Chloe »

Radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.
Podržavam ... :ok

Ne kontam kako neko može u autu zapaliti. Iz mog auta bi naglavečke letio i najrođeniji ... :grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Et neki dan sjedoh u taksi ispred servisa u kojem sam ostavio auto i nakon minute vožnje uze taksista cigaru i hladno je zapali. Nije me ni pitao hoće li mi možda smetati. Tražio sam pare nazad i da mi odmah negdje stane jer sam sjedio nazad i direktno je dim udarao u mene bez obzira na otvoren prozor. Poče prvo sa onim merhametli pričama tipa trebali bismo biti tolerantniji ovo ono, pa kad sam nastavio insistirati da mi vrati pare i da izađem onda poče drobiti, psovati itd.

Na kraju mi je vratio pare i izašao sam. Kakav debil jbt.
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1470 times
Been thanked: 1384 times

Post by Tokmak »

Baš bih volio da se izglasuje ovaj zakon.
Tkome se puši,neka dundari na otvorenome. :jutarnja
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15089 times
Been thanked: 14860 times

Post by Dori »

MarlboroGold wrote: 14 Feb 2022, 13:42 Et neki dan sjedoh u taksi ispred servisa u kojem sam ostavio auto i nakon minute vožnje uze taksista cigaru i hladno je zapali. Nije me ni pitao hoće li mi možda smetati. Tražio sam pare nazad i da mi odmah negdje stane jer sam sjedio nazad i direktno je dim udarao u mene bez obzira na otvoren prozor. Poče prvo sa onim merhametli pričama tipa trebali bismo biti tolerantniji ovo ono, pa kad sam nastavio insistirati da mi vrati pare i da izađem onda poče drobiti, psovati itd.

Meni je taxista jednom tako otkopčao pojas. Uvrijedila ga sto sam sjela u njegovo auto i vezala se :D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Dori wrote: 14 Feb 2022, 13:45
MarlboroGold wrote: 14 Feb 2022, 13:42 Et neki dan sjedoh u taksi ispred servisa u kojem sam ostavio auto i nakon minute vožnje uze taksista cigaru i hladno je zapali. Nije me ni pitao hoće li mi možda smetati. Tražio sam pare nazad i da mi odmah negdje stane jer sam sjedio nazad i direktno je dim udarao u mene bez obzira na otvoren prozor. Poče prvo sa onim merhametli pričama tipa trebali bismo biti tolerantniji ovo ono, pa kad sam nastavio insistirati da mi vrati pare i da izađem onda poče drobiti, psovati itd.

Meni je taxista jednom tako otkopčao pojas. Uvrijedila ga sto sam sjela u njegovo auto i vezala se :D.
Ih taj je baš neka šifra :D.

Ali baš sam se pitao kako je po zakonu, jer nikad ne vidim da se neko veže kad sjedi naprijed u taksiju :hm
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

Znaci gradjani odnosno seljaci sredina koje su najzagadjenije na svijetu po glavi stanovnika horgaju za zabranu cigara po obiektima pucke zabave, ima smisla.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13858 times
Been thanked: 22808 times

Post by Fuddo »

Posrzavam zabranu.
Ovdje kad izadjem, zapalim jednu dvije svunoc jer mi je mrsko izac vani.
U Bosni, smarim dvije kutije.
I onda nemrem disat ujutro.
A svakako sam kupio sebi onaj televizor da morem cuclat, ima i usb morem telefon punit
Dozvolite da se obratimo
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9193 times

Post by Zana »

Fuddo wrote: 14 Feb 2022, 13:56 Posrzavam zabranu.
A svakako sam kupio sebi onaj televizor da morem cuclat, ima i usb morem telefon punit
Kakav televizor?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
The 51st State
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by The 51st State »

U boji
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2260 times
Been thanked: 5375 times

Post by Beni »

MarlboroGold wrote: 14 Feb 2022, 13:52
Dori wrote: 14 Feb 2022, 13:45

Ih taj je baš neka šifra :D.

Ali baš sam se pitao kako je po zakonu, jer nikad ne vidim da se neko veže kad sjedi naprijed u taksiju :hm
"Vozač motornog vozila i osobe koje se prevoze tim vozilom dužni su da koriste sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu", glasi dosadašnji član 34. kojem će se dodati sljedeća stavka:

"Izuzetno od stava (1) ovog člana sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas"

i Stoja ti je za pojas
Fuck you a friendly note to start the day
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Zana wrote: 14 Feb 2022, 13:59
Fuddo wrote: 14 Feb 2022, 13:56 Posrzavam zabranu.
Kakav televizor?
Ma ono cudo
Ko cigara, al nije cigara
Et, ko biva pusis, al ne pusis zaprave
Ima nikotin u sebi, al nema katrana
Nastimo sam ga na 5mg pa cu smanjit na tri
Dozvolite da se obratimo
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

The 51st State wrote: 14 Feb 2022, 13:56 Znaci gradjani odnosno seljaci sredina koje su najzagadjenije na svijetu po glavi stanovnika horgaju za zabranu cigara po obiektima pucke zabave, ima smisla.

Pa mora se odnekud početi :pusi
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2260 times
Been thanked: 5375 times

Post by Beni »

Fuddo wrote: 14 Feb 2022, 14:01

Kakav televizor?
Ma ono cudo
JA poceo sa 30 a smanjio na 6mg

Fuck you a friendly note to start the day
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Kakav televizor?
Ma ono cudo
Bjež ba, ne brukaj me, presjeci to. Kako ja , kako insomnija. Samo baci
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Beni wrote: 14 Feb 2022, 14:04

Ma ono cudo
JA poceo sa 30 a smanjio na 6mg

Ma nije kod mene tolki :D.
U tebe samsungov bokte
Treba ti akumulator za to, i oruzani list