Tata u rađaoni

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Trebaju li očevi prisustvovati porodu?

ne
21
32%
da
28
43%
da, ali da stoji kraj ženine glave
15
23%
da, i da pri tome snima kamerom rađanje bebe
1
2%

Total votes: 65

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4279 times
Been thanked: 2108 times
Status: Offline

Re: Tata u rađaoni

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 15 Feb 2022, 02:17

Ne
Zelim da sam dragom privlacna, taman posla da me gleda u tom stanju 😞
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2750 times
Been thanked: 22772 times

Post by HAVANA » 15 Feb 2022, 06:55

Slabo ima sta da je privlacnije od toga. Rodi ti dijete, tvoje. :srce Ne donosi ih roda, to znamo. :ooo
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9789 times
Been thanked: 16439 times
Status: Online

Post by spacebound » 15 Feb 2022, 07:17

Bog te mazo razmisljanja, ja 9 mjeseci nosim dijete, mijenja mi se tijelo, ostavljajuci i neke trajne promjene, mijenjaju mi se hormoni, bukvalno luduje cijelo moje bice, u ogromnim bolovima radjam NASE dijete i da mu ne budem privlacna zbog toga. E pa, nabila bih ga nogom da bi preko Jadrana letio, a ne se sekirala kakva cu mu biti.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4916 times
Been thanked: 6710 times

Post by ina » 15 Feb 2022, 07:50

Zagorka wrote: 14 Feb 2022, 22:09
Mirelam wrote: 14 Feb 2022, 22:07
Po cemu ba? Kakvo ime da joj nadijemo?
Ne znam, neko vezano za vodu, sjene, suton, zoru, plovidbu, mjesečinu. Posebno je rođena. Da ima uspomenu. I dobru priču.
Izide, Isi ili Galatea😍 Boginja mirnog mora 😁

I ja sam za, i moj je bio čitavo vrijeme♥️

Totmakovoj hanumi izgleda najbolje onda da i nema picu,🤷
Čuj, bio bi u datom slučaju ljubomoran😂🤦
Svijest ima sidrište.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15089 times
Been thanked: 14860 times

Post by Dori » 15 Feb 2022, 09:32

Sto kaže moja jaranica, sav stid tu nestane. Poslije porođaja kaže ja se tuširam, jedna sjedi na wc solju i čistačica sjela na kadu i pričamo nas tri :D.

Ja sam nekako neplanirano završila na carskom. Davali mi nešto da pokrenu porođaj, beba nije dobro odreagovala. Onda mi dali nešto u noge da zaustave to prvo i sve mi se pomiješalo. Sjećam se da sam samo pričala i sve mi smiješno bilo. Dragi se sav isprepadao. Ušao u operacionu salu u onom odijelu i kapu, sve mu nešto nakrivo, ja se počela smijati. Pa mi shega bilo i one čarape protiv trombova. Jedva mi epiduralnu dali. Kasnije mi pričao on ležala na stolu, pričala sa anesteziologom o Jamie Oliveru. Malo švedski, malo engleski, malo nas….Ali bas ono nadrogirana bila.
Njemu to najtraumatičnije iskustvo do sada, a meni i dan danas shega kad se svega sjetim. Ludost!
Još krenuli da me prebace sa operacionog stola na bolnički krevet. Ja ono, neka, sama ću. Oni se izmakli, ja tek onda skontala da ne mogu ni sa čim mrdati :D.
Ali sve dobro prošlo. Tamo dva pedijatra u nekakvim svemirskim odijelima čekali bebu. Sva sreća, skroz sve normalno prošlo, nisu ni trebali.
Ali ovdje je super, jer dobiješ svoju sobu sa kupatilom, TV-om, krevetom za tatu, tako da smo zajedno bili u bolnici tih dana :srce
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7734 times
Been thanked: 18222 times

Post by Maja » 15 Feb 2022, 10:24

krevetom za tatu, tako da smo zajedno bili u bolnici tih dana
E ovo je bas fino

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 15 Feb 2022, 10:28

Tako je u svim normalnim zemljama.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 195 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams » 15 Feb 2022, 10:36

Htjela bih naravno da bude uz mene, ali ne na samom porodu. Nema tu nista lijepo, ni ja ne bih bila tamo da ne moram. Jos da se istraumatizira covjek. Neka njega u hodniku.
somehow I manage

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 15 Feb 2022, 10:46

Maja wrote: 15 Feb 2022, 10:24
krevetom za tatu, tako da smo zajedno bili u bolnici tih dana
E ovo je bas fino
Još dobijemo zajedno doručak ujutro….Nikad to neću zaboraviti….Kao u hotelu….Svega…
Ili sam ja bila gladna, pa mi taj doručak ostao u sjećanju :D.

Ovako nešto….

Image

Plus sto imaš na raspolaganju frižider pun hrane. Kad god si gladan, uzmeš šta hoćeš.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 15 Feb 2022, 10:55

Place mi se kad ovo vidim. Kod nas te posjeta gleda kroz prozor ko u zooloskom vrtu, a za dorucak dobijes solju caja, snitu hljeba i kasiku, dal marmelade da l sira. Rucak isto neke splacine.
Da ti posjeta ne donese grickalica, soka (jer hranu koja nije zapakovana ne smije se donosit) umrla bi od gladi,.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom » 15 Feb 2022, 10:57

Kako mnogi očevi zamišljaju boravak u rađaoni

Image

Kako izgleda realnost

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 15 Feb 2022, 11:17

spacebound wrote: 15 Feb 2022, 10:55 Place mi se kad ovo vidim. Kod nas te posjeta gleda kroz prozor ko u zooloskom vrtu, a za dorucak dobijes solju caja, snitu hljeba i kasiku, dal marmelade da l sira. Rucak isto neke splacine.
Da ti posjeta ne donese grickalica, soka (jer hranu koja nije zapakovana ne smije se donosit) umrla bi od gladi,.
Ma jedno to, ali sto su neljubazni….Naslusala sam se svega, ali sve kontam naletili na pogrešne ljude u pogrešne dane….
Jednom mama išla ma UZV i odem i ja s njom, jer me godinu dana poslije i dalje bolio stomak. Sretnemo neku njenu jaranicu koja radi sa porodiljama. Znaci jaranica! Poznanica…
I ono u priču gdje ste, šta ste, spomenem ja carski…Napade me žena. Hej! Kao vi mladi, niko neće da se pati, da vam je sve lako….Nemam ja njoj vremena objasniti da to nije bio moj izbor i da su spašavali bebu. Naruzi me žena pravo.
Ode ona svojim putem, ja kontam jbt zamisli biti njen pacijent. Još hormoni i sve. Tačno da te do suza dovede.
Pitam mamu šta to bi? Kaže tako ti je to kod nas. Sasvim normalno da se deru na žene, isto da su krive sto su trudne….Prestrašno!

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9618 times
Been thanked: 8295 times

Post by Zizi » 15 Feb 2022, 11:27

Kakvih sam se sve iskustava naslušala sa porođaja kod nas, dobro su žene ikako normalne i sposobne da se mogu brinuti od bebi nakon izlaska iz bolnice.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 15 Feb 2022, 11:34

Dori wrote: 15 Feb 2022, 11:17
spacebound wrote: 15 Feb 2022, 10:55 Place mi se kad ovo vidim. Kod nas te posjeta gleda kroz prozor ko u zooloskom vrtu, a za dorucak dobijes solju caja, snitu hljeba i kasiku, dal marmelade da l sira. Rucak isto neke splacine.
Ma jedno to, ali sto su neljubazni….Naslusala sam se svega, ali sve kontam naletili na pogrešne ljude u pogrešne dane….
Jednom mama išla ma UZV i odem i ja s njom, jer me godinu dana poslije i dalje bolio stomak. Sretnemo neku njenu jaranicu koja radi sa porodiljama. Znaci jaranica! Poznanica…
I ono u priču gdje ste, šta ste, spomenem ja carski…Napade me žena. Hej! Kao vi mladi, niko neće da se pati, da vam je sve lako….Nemam ja njoj vremena objasniti da to nije bio moj izbor i da su spašavali bebu. Naruzi me žena pravo.
Ode ona svojim putem, ja kontam jbt zamisli biti njen pacijent. Još hormoni i sve. Tačno da te do suza dovede.
Pitam mamu šta to bi? Kaže tako ti je to kod nas. Sasvim normalno da se deru na žene, isto da su krive sto su trudne….Prestrašno!
Ja ne znam da sam dva pozitivna iskustva s akuserkama iz nasih porodilista cula. Zene. Pa tako odvratne, neljubazne, gadne. Uzas.

Od, prvo ignorisanja, u prvom porodjajnom dobu s prvim djetetom, hej ja sama lezim na stolu. Sama samcata. Vidim ih u hodniku, sjede, pricaju :grana Pa onda podjebavanja, pa doktorica kaze, da ja mogu tako do sutra, ne znam tiskat, morat ce me na carski, pa sestra koja mi kaze - Ama napni se zeno, umrijet ce ti to dijete zbog tebe! Ako mi vjerujes da sam se i sad najezila kad se prisjetih, a da sam imala snage nabila bih je nogom u one zvaljetine. Pogan jedna. Pa sto sam vec i napisala, stajala sam sat i po, frisko porodjena dok nisu promijenile krvavu posteljinu, da mogu leci, pa sestrine rijeci da kad sam se znala je*at sad nek se znam i brinut za dijete. Pa ne mozes obuci gacice, ne daju, samo stisnes ulozak nogama, ne mozes donijet svoju posteljinu ni spavacicu, pa sam hodala u njihovoj, jedna providna kao stora, sve se vidi, ja ulazim u sobu, a na prozoru 10 ljudi, dosli da vide jednu porodilju, i svi gledaju u mene. Ujutro u 5 letimo coporativno na tusiranje, koja je brza ugrabit ce toplu vodu, zadnje se tusiraju hladnom. Kako ko ulazi u sobu tako ti stiscu sise, zaviruju medju noge, pipaju. Bila jedna mlada djevojka, 17 godina, imala eklampsiju, dijabeticar i puklo joj debelo crijevo na porodu, mi ostale je dizale, davale bebu, pomagale da ode u kupatilo, kad je smjela ustat. Sestara nigdje.
Prvi put epiziotomija, do pola usivanja anestezija djelovala, od pola mi oci iskakale od bolova.
Drugi put me nisu sjekli, nisam pukla, ali me sestra dobro posjekla pri radjanju posteljice, s mukom sam isla na malu nuzdu mjesec dana.

Jos mi je setra pocela pametovat oko dojenja s drugom bebom. A ja prvog dojila 18 mjeseci, sve dok nisam usla u sedmi mjesec s malim, i sad da ona meni kao objasni :lupa

Ma horor, vise dostojanstva ima krava u stali nego nasa zena u porodilistu. Zato se ja razbolim kad cujem iskustva s poroda i poslije poroda u normalnim zemljama.

lilith1
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 509 times
Been thanked: 1869 times

Post by lilith1 » 15 Feb 2022, 11:39

Zato je najbolje ko moze ikako u privatnoj
Poznanica se porodila u onoj plavoj klinici (privatno)
Ljudi je drzali ko malo vode na dlanu.
Ona spomenula muzu u sobi da joj se jede nesto slatko
To cula ova glavna doktorica dok je prolazila odmah joj donjeli raznih kolaca i svega.
Nju je to negdje oko 2500 hiljade izaslo plus epiduralna.
Sigurna sam da mnogo zena i sto bi imale jedno vise dijete ne smiju zbig takvih ruznih iskustava.
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 195 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams » 15 Feb 2022, 11:40

Moja sestra ovdje u HR rodila petero u istoj drzavnoj bolnici i nema niti jednu losu rijec, ako ikad budem trudna idem roditi iskljucivo tamo :o Bolnica je naravno u ocajnom stanju, kao i sve druge, ali je osoblje korektno i nije se nitko derao na nju.
Doduse, ona je imala i jako lagane porode bez ikakvih komplikacija pa mozda i zato nije uopce istraumatizirana
somehow I manage

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

Post by Chloe » 15 Feb 2022, 11:50

lilith1 wrote: 15 Feb 2022, 11:39 Zato je najbolje ko moze ikako u privatnoj
Poznanica se porodila u onoj plavoj klinici (privatno)
Ljudi je drzali ko malo vode na dlanu.
Ona spomenula muzu u sobi da joj se jede nesto slatko
To cula ova glavna doktorica dok je prolazila odmah joj donjeli raznih kolaca i svega.
Nju je to negdje oko 2500 hiljade izaslo plus epiduralna.
Sigurna sam da mnogo zena i sto bi imale jedno vise dijete ne smiju zbig takvih ruznih iskustava.
:hm: izgleda da po tom pitanju nisam žena ili sam sretna žena... :cudi:

Troje rodila gdje i većina mojih sugradjanki. Niti sam nešto pamtila porode da bi mi oni bila prepreka za drugo, treće, živo se sjećam samo onih trenutaka kad beba zaplaće i stave je na mene, momenti kad je sve prethodno prošlost.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 15 Feb 2022, 13:10

Dori je Tito, njoj u sjećanju doručak. Samo oko guzice devera. :D.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 15 Feb 2022, 13:28

Kada vratim par stranica unazad vidim da sam se I prije 10 godina ovdje na forumu pravo filozofski zalagala za opciju radanja sa tatom I mamom zajedno u porodajnoj sali, a vidim da nisam nigdje spomenula da sam se u Njemackoj jos u osamdesetim godinama poradala uz pratiteljstvo muza i svakodnevno ulazenje dolazenje u posjetu majke I djeteta u sobe sa zasebnim kupaonama koje su se prakticno nalazile u sobi I djetetom u mini krevetcu kod mame preko dana dok su babice posle 21:00 sat odvozile bebirone u zasebne prostorije da se majka preko noci naspava odmori. Odmah dan kasnije mogla sam obuci svoju spavacicu a mrezaste gacice I uloske koristiti od bolnickog sortimenta kojeg su naredali u kupaoni.
Za hranu svakodnevno iz kuhinje je dolazila nutritionistica koja te pita sto zelis pojesti I za dorucak rucak veceru izmedu obrok zaokruzi meni po narudzbenim brojevima kojeg sam odabrala. Sve u svemu moja iskustva s poroda baziraju na proslosti od 37 godina,
danas je to jos puno luksuznije I puno vise opcija imaju budući roditelji u pripremi pred I za vrjeme poroda na tlu Njemacke, nego onda polovicom osamdesetih.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21763 times
Been thanked: 19800 times

Post by Masamune » 15 Feb 2022, 14:08

Mi smo išli privatno upravo zbog raznih zajebancija na UKC-u u Tuzli i iskustava koje smo čuli od drugih parova. Otišli smo u Plavu polikliniku u Tuzli i gledali su je kao malo vode na dlanu cijelo vrijeme.

Jbt pa do prije par godina je glavna medicinska sestra na tom odjeljenju u UKC-u bila neka istetovirana seljanka i akrep koja se isto tako iživljavala nad pacijentkinjama pred porod i nakon istog kao što Spejs opisa. Nije ni sad mnogo bolje.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”