Zizi wrote: 16 Feb 2022, 12:37
Naseef Mushroom wrote: 16 Feb 2022, 12:31
Ako postanemo Šveđani onda to nije promjena memtaliteta već odricanje istog.
OK cigarete, to je vezano za zdravlje pa bi se moglo popustiti ali kod mnogih stvari kada se poredim sa Austrijancima ili Fincima tu sam čak ponosan što imam mentalitet balkanskog krkanluka npr. na način kako slavimo svadbe ili kako jedemo i tu imam čak odbojnost kada neko pokušava mijenjati naš mentalitet da bi postali slični zapadu.
Ti ne bi bi Naseef kada ne bi dodao nešto što nema veze sa temom i impitirao drugom svoje strahove u vezi promjene mentaliteta, a pri tome živiš na zapadu.
Ja sam više fokusirana na dobre strane zapada koje bismo i mi mogli usvojiti, a ne bi narušile već unaprijedile naš mentalitet.
Više sam tamo-vamo

trenutno sam u Bosni.
Pa baš što se tiče Njemačke ne moram se bojati promjene mentaliteta. Ko je god otišao tamo u skorije vrijeme uvjerio je se da to postaje zemlja migranata gdje ima mala Turska, mala Bosna, mala Srbija, mala Albanija, mali Tajland, mala Rusija, mala Poljska itd.
Nema više da moraš postati Hans da bi se prilagodio već je dovoljno tamo samo da radiš i plaćaš račune. Merkel je sama rekla da je multi-kulti propao projekat.
I nisam htio uopšte namjerno skrenuti sa teme nego je moj stav da ne možemo pokušavati kopirati npr. Dansku i ukinuti cigare kada "ćejf uz cigaretu" nije uopšte dio njihovog mentaliteta i da je to u njih neprimjetno kao kada bi kod nas ukinulo Colu-Light.
Međutim kod nas mnogi lokali profitiraju jer dosta mušterija ćejfi uz cigaretu.
Dok kod nas dođe do promjeme mentaliteta mnogi lokali mogu komotno ključ u bravu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.