Ukrajina
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- TAFKAP
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2651 times
- Status: Offline
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2730 times
- Been thanked: 8559 times
Re: Ukrajina
Kako mislis da izglade odnose i da sve bude uredu a da to ne znaci poraz zapada, najvise amerike i ponizenje EU, najvise njemačke?Taare wrote: 02 Mar 2022, 20:10Što bi rekao baka slišković, aj tinks, rezultat iz open.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 19:44
Recimo da ovo sramoćenje potraje jos mjesec dana, koliko ce narednih godina vrijediti riječ bilo kojeg ruskog političara?
Ne treba zaboraviti da nema niš slađe od para.
Ne bi me čudilo da opet izglade sa rusima.
isto tako, mogući scenario je i taj da se baš zaguzva pa svijet odluči da se jednom za sva vremena obračuna sa rujama.
Samo, ako se po jutru dan poznaje, prvi je bliži tj veće su šanse da će se ostvariti.
Eno, turska je prva izdala.
Kaže da neće uvoditi sankcije.
Po meni, ovdje nema nazad
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 693 times
- Been thanked: 1079 times
moze bit da samo dizu cijenu i cekaju da ih zapad kupi, a moze bit da je stvarno diplomatska igra, najbolje za cijeli svijet u ovom momentu da je Turksa u komunikaciji s njima, nikom Turci nisu prijetnja i za Turke se ne moze reci da sjede na 2 stolice, oni medju rijetkim sjede na jednoj svojoj stoliciTaare wrote: 02 Mar 2022, 20:10Što bi rekao baka slišković, aj tinks, rezultat iz open.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 19:44
Recimo da ovo sramoćenje potraje jos mjesec dana, koliko ce narednih godina vrijediti riječ bilo kojeg ruskog političara?
isto tako, mogući scenario je i taj da se baš zaguzva pa svijet odluči da se jednom za sva vremena obračuna sa rujama.
Samo, ako se po jutru dan poznaje, prvi je bliži tj veće su šanse da će se ostvariti.
ne bih rekao da je Turska ikog izdala
- Duminjo
- Urednik foruma

Abramovic ispade ljudina ako se ispostavi istinitim ovo oko prodaje Celzija i da sve pare od prodaje daje za pomoć zrtvama rata u Ukrajini.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
Turska ce biti ta koja ce radit na nekoj sanaciji,normalizaciji,posle ovogtuzlak1212 wrote: 02 Mar 2022, 20:14moze bit da samo dizu cijenu i cekaju da ih zapad kupi, a moze bit da je stvarno diplomatska igra, najbolje za cijeli svijet u ovom momentu da je Turksa u komunikaciji s njima, nikom Turci nisu prijetnja i za Turke se ne moze reci da sjede na 2 stolice, oni medju rijetkim sjede na jednoj svojoj stoliciTaare wrote: 02 Mar 2022, 20:10
Što bi rekao baka slišković, aj tinks, rezultat iz open.
Nije receno da ovo nije isaret amera
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9300 times
- Been thanked: 9293 times
Doslovno se osipam od skraćenica "ruje" i "ukre".
Katastrofa.
Katastrofa.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Godinu prije korone izvezli su dobara u vrijednosti od oko 440 milijardi.
Imali su bdp od nekih 1600 milijardi.
Isto tako, treba se sjetiti da im je eu već uvodila sankcije i to je rezultiralo povećanjem domaće proizvodnje da su čak počeli izvoziti ono što su uvozili.
Meni se čini da je riječ o mliječnim proizvodima i žitaricama.
Ukratko, pametne glave moraju smisliti kako da ih udare da ih baš zaboli, ali da to ne dovede do kontra efekta.
Zamrzavanje imovine je odličan potez.
Imali su bdp od nekih 1600 milijardi.
Isto tako, treba se sjetiti da im je eu već uvodila sankcije i to je rezultiralo povećanjem domaće proizvodnje da su čak počeli izvoziti ono što su uvozili.
Meni se čini da je riječ o mliječnim proizvodima i žitaricama.
Ukratko, pametne glave moraju smisliti kako da ih udare da ih baš zaboli, ali da to ne dovede do kontra efekta.
Zamrzavanje imovine je odličan potez.
Svi mi se morete obratit
- Taare
- greatest

Ali bi i za tursku bilo najbolje da se rusi sjebu.tuzlak1212 wrote: 02 Mar 2022, 20:14moze bit da samo dizu cijenu i cekaju da ih zapad kupi, a moze bit da je stvarno diplomatska igra, najbolje za cijeli svijet u ovom momentu da je Turksa u komunikaciji s njima, nikom Turci nisu prijetnja i za Turke se ne moze reci da sjede na 2 stolice, oni medju rijetkim sjede na jednoj svojoj stoliciTaare wrote: 02 Mar 2022, 20:10
Svi mi se morete obratit
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1936 times
- Been thanked: 2121 times
- ironman
- sirius

- Has thanked: 25856 times
- Been thanked: 26434 times
- Status: Online
U Ukrajinu je stigao kamion pun satelitskih tanjira uz pomoć kojih će dobiti pristup satelitskom internetu Starlink. Nepoznato je kamo ti uređaji tačno idu, no čini se da će ih koristiti tamošnja vlada.
Pristup internetu u Ukrajini je, napominje BBC, i dalje moguć, no očekuje se da će pogoršanjem situacije on postati rijetka pogodnost.
Prije nego što se to dogodi kompanije širom zemlje nastoje se domoći Muskove opreme kako bi je koristile u slučaju nužde.
Zamjenik ministra Ukrajine Mihailo Fedorov tražio je pomoć Elona Muska, na što mu je on odgovorio da tanjuri za Starlink uskoro dolaze.
Korisnik aktivira uređaj uključenjem satelitskog tanjira, odnosno terminala, u struju. Uređaj se nakon toga automatski spaja na najbliži Starlinkov satelit. Satelit potom komunicira s obližnjom stanicom na tlu koja preko njega šalje internetsku vezu.
Ovi se pristupnici nalaze posvuda u svijetu, no ne smiju biti predaleko od mjesta koje "povlači" internetsku vezu. Na sreću Ukrajine, najbliži pristupnik nalazi se u Poljskoj.
Internetska veza putuje od pristupnika do satelita i onda do terminala. Korisnik samo mora spojiti ruter u terminal i ostatak se odrađuje automatski. Jedan od najvećih problema s prijašnjim iteracijama satelitskog interneta je odgoda signala, no valja uzeti u obzir to da je Starlinkova konstelacija relativno nova tehnologija - oni rade u niskoj orbiti, što znači da se odgoda odaziva mjeri u milisekundama, a ne sekundama.
Premda Starlink inače košta oko 200 KM mjesečno, pretpostavlja se da ga Ukrajinci neće morati plaćati. Terminali će morati imati izravan pristup otvorenom nebu, a pri instalaciji će korisnicima pomoći aplikacija.
Poslovnjaci poput Stepana Veselovskija, izvršnog direktora Lviv IT Clustera, nastoje doći do još terminala, no proces se čini prilično kompliciranim. "Pristup internetu u većini gradova i dalje radi, no bitno je da kompanije imaju rezervni plan u slučaju da mreža padne", rekao je Veselovskij.
NetBlocks, organizacija koja nadgleda brzinu interneta u Ukrajini, BBC-ju je prenijela da je internet nedostupan u nekim područjima poput Severodonecka. "Prijatelji i obitelji javljaju da se ne mogu javiti voljenima", pisalo je u nedavnom tvitu.
Kompanija kaže da su brzine interneta u državi trenutno na oko 80 posto uobičajene brzine.
NetBlocksov Alp Toker upozorava da se Starlink ne smije miješati s telefonskom vezom ili širokopojasnim internetom: "Starlink može pružiti pristup osobnom hotspotu za ljude koji su u blizini uređaja. Ovo je korisno za novinare, pokret otpora ili vladu."
Mnogi postavljaju pitanja o sigurnosti ovakvog sustava, odnosno mogućnost da tanjure prepoznaju ruske vojne snage i oduče gađati lokaciju. U objavi Johna Scott-Railtona, istražitelja iz Citizen Laba, Muskova ponuda je "korisna", no predstavlja rizike. "Rusija je posvetila desetljeća usavršavajući metode ciljanja i prepoznavanja obližnje komunikacijske opreme", kaže.
Problem, kaže Toker, neće biti vidljivost takvog uređaja. Više će poteškoća nastati ako, u slučaju da ih se otkrije, ruskim snagama budu morali objasniti zašto ga uopće imaju.
dream of spring...
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9716 times
- Been thanked: 8353 times
Ti nisi političar, tako da se to tvoje ne pika.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 20:13Kako mislis da izglade odnose i da sve bude uredu a da to ne znaci poraz zapada, najvise amerike i ponizenje EU, najvise njemačke?Taare wrote: 02 Mar 2022, 20:10
Vidi npr. ovo https://newlinesmag.com/review/the-nazi ... %ef%bf%bc/
Last edited by Zizi on 02 Mar 2022, 20:28, edited 1 time in total.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3912 times
- Been thanked: 2947 times
Turska ima planove koji se jos nevide,nemogu se nazrjet ....
ovo im je ko kec na 10
nesumnjam da ce uspjet
ovo im je ko kec na 10
nesumnjam da ce uspjet
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- ironman
- sirius

- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3781 times
- Been thanked: 6954 times
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4374 times
- Been thanked: 3308 times
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Taare
- greatest

Ma zapad se mirio i nakon većih katastrofa. Recimo onda kad smo bili na sekundu do nuklearnog rata.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 20:13Kako mislis da izglade odnose i da sve bude uredu a da to ne znaci poraz zapada, najvise amerike i ponizenje EU, najvise njemačke?Taare wrote: 02 Mar 2022, 20:10
Evo vidiš da nisu prekinuli kupovinu ruskih energenata.
Ni ukrajina mi nije jasna. Udari rusa tamo gdje ga najviše boli, a to su pare. Uništi plinovod koji vodi u eu.
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma

Pa rekoh "po meni"Zizi wrote: 02 Mar 2022, 20:27Ti nisi političar, tako da se to tvoje ne pika.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 20:13
Kako mislis da izglade odnose i da sve bude uredu a da to ne znaci poraz zapada, najvise amerike i ponizenje EU, najvise njemačke?
Vidi npr. ovo https://newlinesmag.com/review/the-nazi ... %ef%bf%bc/
Pricamo Zizi..
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 693 times
- Been thanked: 1079 times
ko ce ga znat, mogu imat blizu jakog prijatelja il slabog neprijatelja, Turskoj je ovo win win, vjerovatno su neke maste da ce ovaj fail skinuti rezim s vlasti Rusije i da ce neki normalan svijet doci u KremljTaare wrote: 02 Mar 2022, 20:25Ali bi i za tursku bilo najbolje da se rusi sjebu.tuzlak1212 wrote: 02 Mar 2022, 20:14
moze bit da samo dizu cijenu i cekaju da ih zapad kupi, a moze bit da je stvarno diplomatska igra, najbolje za cijeli svijet u ovom momentu da je Turksa u komunikaciji s njima, nikom Turci nisu prijetnja i za Turke se ne moze reci da sjede na 2 stolice, oni medju rijetkim sjede na jednoj svojoj stolici
uz sve vidjeno, i od strane vojske i od strane obicnog svijeta, ima Rusija mnogo toga dobrog ponudit, ovo je mozda metod da se to ubrza
- Duminjo
- Urednik foruma

Ma ko smije stisnuti sada i zavrnuti skroz pipu Evropi?Taare wrote: 02 Mar 2022, 20:29Ma zapad se mirio i nakon većih katastrofa. Recimo onda kad smo bili na sekundu do nuklearnog rata.Duminjo wrote: 02 Mar 2022, 20:13
Kako mislis da izglade odnose i da sve bude uredu a da to ne znaci poraz zapada, najvise amerike i ponizenje EU, najvise njemačke?
Evo vidiš da nisu prekinuli kupovinu ruskih energenata.
Ni ukrajina mi nije jasna. Udari rusa tamo gdje ga najviše boli, a to su pare. Uništi plinovod koji vodi u eu.
Nije to samo plin koji grije domacinstva. To je tek najmanji problem..
- ironman
- sirius