Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by CikCikCikPogodi » 04 Mar 2022, 20:11

Spremni za ratovanje, četnički vojvoda tvrdi: Pišu mi mnogi, žele da brane Novorusiju... Bit će Srba, kao i uvijek!

Image

Dan prije nego će Rusija napasti Ukrajinu, četnički vojvoda Bratislav Živković je, odgovarajući na pitanja novinarke portala RuSerbia.com, namijenjenog osobama s ruskog govornog područja, naveo kako “ima dosta srpskih dobrovoljaca koji su i danas spremni da odu u Donjeck”

Pozivi za ponovno regrutovanje dobrovoljaca u redove proruskih snaga iz Bosne i Hercegovine i Srbije objavljivani su prije ali i tokom prvih dana napada Rusije na Ukrajinu. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđuju da spremnost za ratovanje postoji uz napore da se zaštite identiteti novih regruta, dok neki vjeruju da će zvanična vojska “završiti posao” bez potrebe za dobrovoljcima.

Dan prije nego će Rusija napasti Ukrajinu, četnički vojvoda Bratislav Živković je, odgovarajući na pitanja novinarke portala RuSerbia.com, namijenjenog osobama s ruskog govornog područja, naveo kako “ima dosta srpskih dobrovoljaca koji su i danas spremni da odu u Donjeck”.
“Pišu mi mnogi ljudi koji bi željeli da brane Novorusiju. Nemojte čak ni sumnjati, takav odred neće biti sam. Bit će Srba. Kao i uvijek”, navodi u intervjuu Živković.

Sedam dana nakon ovog intervjua on za BIRN BiH navodi kako u Ukrajini već ima pristiglih proruskih dobrovoljaca.
“Među dobrovoljcima na strani LDNR-a [Luganska i Donjecka narodna republika] se uveliko nalaze Srbi koji su već od ranije bili tamo, oni koji su se zatekli u Rusiji i ima pristiglih, doduše u nevelikom broju zbog otežanog prevoza, ali je interesovanje ogromno”, kaže Živković i dodaje kako se na strani Ukrajine nalazi određeni broj Hrvata, Bošnjaka i Albanaca.

BIRN BiH nije mogao nezavisno potvrditi Živkovićeve navode o skorom odlasku dobrovoljaca s Balkana u Ukrajinu.
Mogućnosti odlaska u Rusiju i Ukrajinu smanjene su nakon što je veliki broj evropskih zemalja obustavio letove prema Rusiji zbog invazije ove zemlje na Ukrajinu. Ali ranija ruta preko Beograda, Moskve i Rostova na Donu do ukrajinske regije Donbas i dalje je moguća zahvaljujući letovima “Air Serbije” između dva glavna grada Srbije i Rusije.

Dok pojedine evropske zemlje najavljuju da neće sankcionisati dobrovoljce koji se pridruže ukrajinskim snagama u BiH i Srbiji, svako pridruživanje stranom ratištu ostaje zakonski kažnjivo iako je teško procijeniti koliko će to uticati na odluku dobrovoljaca jer su u Srbiji prolazili sa uslovnim kaznama, a u BiH je za ranije ratovanje u Ukrajini do sada suđeno samo jednoj osobi, koja je oslobođena.

Premda zvaničnih podataka o odlascima bh. državljana u Ukrajinu u posljednjih nekoliko dana i sedmica nema, brojni korisnici na društvenim mrežama iskazuju spremnost za odlazak ili upućuju takve pozive. Prema mišljenju stručnjaka, još uvijek nije moguće procijeniti da li je odziv na društvenim mrežama uistinu i prikaz realnog stanja odlaska u intenzivirani sukob koji u Ukrajini traje od 2014. godine.

Poziv i uputstvo Saveza dobrovoljaca Donbasa. Da je “došlo vrijeme” u programu “Vaši novosti” upozorio je Aleksandar Borodaj, čelnik Saveza dobrovoljaca Donbasa, ujedno i prvi premijer DNR-a.

“Sada je Savez dobrovoljaca Donbasa, a posebno ja, i štab Saveza zauzeti mobilizacionim aktivnostima”, naveo je Borodaj, kako stoji u transkriptu njegove izjave objavljene na Telegram kanalu Saveza.

“Mi mobilišemo dobrovoljce za organizovano slanje u pomoć republikama Donbasa, ruskom stanovništvu Donbasa”, navodi se u transkriptu objavljenom 18. februara.

Istog dana na društvenim mrežama Saveza, koji je i ranije okupljao dobrovoljce iz Srbije i Republike Srpske koji su se borili na ruskoj strani u ukrajinskoj regiji Donbasa, najavio je formiranje operativne rezerve dobrovoljaca navodeći kako je za članstvo potrebno kontaktirati štab.

Kacper Rekawek, postdoktorant u Centru za istraživanje ekstremizma Univerziteta u Oslu, navodi kako su na ranije pozive za odlazak na ratovanje u Ukrajini odgovarali većinom Srbi koji su putovali u Donbas.

Kako kaže, dok su pozivi 2014. godine bili skrivani, danas su vidljivi na svim društvenim mrežama, uz savjete kako doći na ratište.
“To omogućava mobilizaciju pojedinaca. (…) Vidjet ćemo koliko će ljudi otići, ja sam siguran da će više nego 2014. godine”, navodi Rekawek.

Prema BIRN-ovoj Bazi presuda za terorizam i ratovanje na stranim ratištima, u Srbiji je do sada osuđeno 29 osoba, a u Crnoj Gori jedna za ratovanje u Ukrajini, dok policijske agencije u BiH procjenjuju da je više od deset dobrovoljaca ratovalo u Ukrajini.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi da odlasci danas u odnosu na 2014. godinu imaju više političku nego vojnu težinu.

“Ti dobrovoljci ne mogu ništa značajnije da promijene kao 2014. ili 2015. godine. Sad je vojna operacija obimnija i oni su tačkica u moru vojne operacije”, kaže Petrović.

To ima političku težinu, da se kaže da postoje organizacije koje su spremne da učestvuju u operaciji, a to može imati dalekosežne posljedice po Srbiju i druge države na Zapadnom Balkanu jer nije svejedno učestvovati u toj organizaciji, pojasnio je Petrović.
Savez dobrovoljaca Donbasa je uz poziv objavio i uputstvo za prijavu prema kojem je potrebno navesti puno ime, datum rođenja, vojnu specijalnost, iskustvo u vojnim operacijama i kontakt telefon. Niti Savez, niti osobe čiji su brojevi telefona ostavljeni u pozivu nisu odgovorili na upite BIRN-a BiH.

Savez, koji okuplja bivše dobrovoljce, ranije je odlikovao neke od njih iz BiH i Srbije. Jedan od njih za BIRN BiH je nezvanično potvrdio da, prema njegovim saznanjima, još uvijek nije bilo odlazaka dobrovoljaca iz BiH ili Srbije u Ukrajinu.

Uz Savez, dobrovoljce s Balkana okupljaju i kozačka udruženja.

Bivši član Upravnog odbora Saveza dobrovoljaca Donbasa Nikolaj Đakonov objavljuje sadržaje na Facebook profilu od početka ruske invazije na Ukrajinu. Uz objavu slova Z, koje se nalazi na vozilima ruske vojske u Ukrajini, Đakonov, koji je 2014. godine posjetio Banjaluku, što su tada pojedini analitičari ocijenili kao podršku kandidaturi Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, objavio je i saopštenje Kozacima. BIRN BiH je ranije pisao kako je, prema saopštenju Saveza Kozaka-vojnika Rusije i inozemstva (SKVRiZ), čiji je Đakonov vrhovni ataman, ovoj organizaciji podređeno je bilo više od 600 donskih, astrahanskih, sibirskih i tereških Kozaka.

Đakonov u proglasu na Facebooku navodi kako se radi o važnom i odlučujućem trenutku u historiji Rusije nakon odluke predsjednika Putina, koji je ranije odlikovao Đakonova, da “zaštiti građane nezavisnih republika Donjeck i Lugansk od krvoprolića neonacista”. Dok navodi kako su Kozaci uvijek bili u središtu događaja kojima se štitila državna granica, on navodi kako se nada da neće iznevjeriti slavu Kozaka.

“Naš zadatak u ovim teškim i odlučujućim danima u svjetskoj historiji jeste da podržimo predsjednika i naše oružane snage koje rješavaju najvažnije geopolitičke zadatke. Ako je potrebna pomoć, nemojte ostati po strani”, navodi Đakonov.

Druga kozačka organizacija čiji su članovi ranije pozivali na odlazak u rat u Ukrajinu, Balkanska kozačka vojska, nije se oglašavala od početka invazije Rusije.
BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Đakonova niti Balkanske kozačke vojske.
Uz kozačke, i druge proruske organizacije u regionu ranije su slavile odlazak na ratište u Ukrajinu.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14061 times
Been thanked: 23340 times

Post by Fuddo » 04 Mar 2022, 20:11

Realno, karina
Dozvolite da se obratimo

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 687 times
Been thanked: 1066 times

Post by tuzlak1212 » 04 Mar 2022, 20:11

ne bi bolji dan svanuo u historiji balkana nego da cujem da je 100k cetnika otislo da pogine pod ukrajinskom cizmom

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22244 times
Been thanked: 20337 times

Post by Masamune » 04 Mar 2022, 20:12

Bingov buraz wrote: 04 Mar 2022, 19:57
MarlboroGold wrote: 04 Mar 2022, 19:52 Evo Rusi se spremaju za velike proteste u nedjelju iako protestuju svaki dan. Samo oni mogu Putina skinuti i niko više.
Koji paradoks a u Beogradu trenutno veliki skup podrske Putinu. Stoka

Od njih me ništa više ne čudi.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 04 Mar 2022, 20:16

harlekin wrote: 04 Mar 2022, 17:08
MunDzi wrote: 04 Mar 2022, 16:54

:ok
Sve je to staged.
Ona slikanja i sastanci gdje je udaljen od ostalih ljudi......sve je to izgleda iscenirano sa ciljem da zabrine zapadni svijet.
On jeste budala, ali izgleda ne bas i toliko velika da pritisne crvenu puljku.
U svakom slucaju treba ga likvidirati.
Uz to invazija ko da je vodi "rezervni sastav",ljudi ne bas iskusni ratnici,masinerija ko s polovnjaka sastavljena,100% pravu snagu čuva,a ak si spreman za nuklearke ne treba ti vise vojska.
Mislim da riskira s dijelom snage ak se nato digne da i dalje ima silu,i blefira kao sto nije blefirao nikad nitko na planeti.
Strucnjaci kazu da je ipak truba.
Nije taktika.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 04 Mar 2022, 20:19

MarlboroGold wrote: 04 Mar 2022, 20:12

Stvarno nisu normalni.
Eto, pokusa cojek da nadje neku dobru stranu, nesta
Al jebote, nema nista
Ja ne znam sta je tim ljudima
Dozvolite da se obratimo

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14877 times

Post by Dori » 04 Mar 2022, 20:21

Fuddo wrote: 04 Mar 2022, 20:19
Stvarno nisu normalni.
Al jebote, nema nista
Kao da podržavaš Njemačku 1939…..
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 04 Mar 2022, 20:22

garant ih je makar pola iz RS-a

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 04 Mar 2022, 20:23

Dori wrote: 04 Mar 2022, 20:21
Fuddo wrote: 04 Mar 2022, 20:19

Stvarno nisu normalni.
Al jebote, nema nista
Pa isto, potpuno isto.
Znaci bez ikakvog povoda, razloga, frajer iz cisto pasjaluka unistava zivite miliona ljudi, i ovi vicu, yes, to!
Pa kako more neko toliko evil bit?
Dozvolite da se obratimo

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi » 04 Mar 2022, 20:24

I ovi su spremni na sve ili nista.
Image

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 04 Mar 2022, 20:24

Fuddo wrote: 04 Mar 2022, 20:23

Pa isto, potpuno isto.
Znaci bez ikakvog povoda, razloga, frajer iz cisto pasjaluka unistava zivite miliona ljudi, i ovi vicu, yes, to!
Isprani mozgovi…..Imam pravo puno raje tamo….Nevjetovatno je šta dijele po fb. Svi stavljaju Ruske zastave na slike i ismijavaju se vijestima kao propagandi…..

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 04 Mar 2022, 20:28

Dori wrote: 04 Mar 2022, 20:24

Pa isto, potpuno isto.
Isprani mozgovi…..Imam pravo puno raje tamo….Nevjetovatno je šta dijele po fb. Svi stavljaju Ruske zastave na slike i ismijavaju se vijestima kao propagandi…..
Ma ja sam to izbriso davnih dana.
Bilo mi zanimljivo u pocetku, hajde de, i bilo je i normalne price.
Kasnije poce upravo to sto pises,
Bizi goni
Gasi
Dozvolite da se obratimo

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3781 times
Been thanked: 6954 times

Post by Matan » 04 Mar 2022, 20:30

Pa isto, potpuno isto.

Pa kako ti nije jasno..
Rusi tu imaju desetljecima svoje strukture, placenike, paralernu drzavu..
izadju placenici, lako je namamiti i pokojeg nepismenog seljaka i eto derneka..
Srbija je Ruska provincija, tu ne mozes ni predsjednika kucnog savjeta izabrati da ga Rusi ne odobre..
Ceda je davno rekao, da kod njih nacelnik generalstaba se ne mozes izabrati, ako Rusi ne daju pristanak..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 04 Mar 2022, 20:30

Fuddo wrote: 04 Mar 2022, 20:28
Dori wrote: 04 Mar 2022, 20:24

Ma ja sam to izbriso davnih dana.
Bilo mi zanimljivo u pocetku, hajde de, i bilo je i normalne price.
Kasnije poce upravo to sto pises,
Bizi goni
Gasi
Pola ovih slika sto vidiš, dijele i oni….Ali kako se Rusi pozdravljaju sa familijama, idu “braniti” Ukrajini, kako je njih taj isti NATO bombardovao, kme, kme. Sve fol dijelite dalje da se čuje prava istina :lud
Sreća poslije pola sata fb sve ukinuo kao “false information”

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 04 Mar 2022, 20:32

Ja ih znam isto, kazu Rusija majka..
nastranu sto zivi na zapadu i Rusa nikad nije vidio..

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 04 Mar 2022, 20:33

zanimljiva igra rijeci, Srbi hoce da "oslobode Kosovo" kao sto Rusi "oslobadjaju Ukrajinu" :plavi

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 04 Mar 2022, 20:34

Samo ovaj rad
Image
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times

Post by Pasaga » 04 Mar 2022, 20:35

zamandalilo im je fejzbuk ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24693 times
Been thanked: 27385 times

Post by Shadow » 04 Mar 2022, 20:36

Boze sacuvaj. Nije rat, nego operacija.

Acta non Verba

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 04 Mar 2022, 20:36

Moram na posao..
Sto nisam Bog na jedan dan..
samo bi cvijece rasllo i pivo teklo .. :123

Post Reply

Return to “Svijet”