"Podmjera"/nabavka kucnih potrepstina

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9513 times
Been thanked: 15970 times
Status: Offline

"Podmjera"/nabavka kucnih potrepstina

Post by spacebound » 14 Mar 2022, 08:33

Pomislih da postavim pitanje u "Samo da pitam", pa onda u poskupljenjima, pa precesljah ovaj pf, ima nekih tema gdje se to pitanje moglo uklopit, ali s obzirom na trenutna desavanja kod nas i u svijetu ipak ima sasvim dovoljno materijala, a mislim i zanimanja da moze biti zasebna tema.

Dakle, vec neko vrijeme citam i slusam kako ljudi kupuju nemilice. Jucer dodje komsinica, nosi kesu punu ulja, uvratila se iz trgovine, kaze narucila jos karton kod trgovkinje s kojom je dobra. Takodjer brasna. Kupila zacina, germe, tjestenine... Kcerka joj rekla da je isla u trgovinu u Njemackoj, prodavnice opustosene, pa se i ova prepala i eto nek ima u steku. Udjem jucer u trgovinu, na vratima pise da se po kupovini samo jedna vreca brasna moze kupiti, ulja samo 5 l. Znaci, bila je opsta pomama i grabljenje, a ja sam to izgleda prespavala.

U kuci imam dec ulja, frtalj brasna, pola l mlijeka, 4 jajeta, pola kg secera, kajmak potrosili, 1 ribu u zamrzivacu, 1kg karabataka, 300 gr mljevenog... :ooo Jucer sam htjela u podmjeru ali ne stigoh, samo kupih rodjendanski poklon za jednu djevojcicu i usput 3 l ulja. Racanum da ce mi bit dok ne krenem u Njemacku.

Danas cu u podmjeru, spisak standardan. Skoljka jaja, 5 l mlijeka, kantica pavlake, 5, 6 kg mesa, treba mi so, jer je na izmaku, kupit cu cak 5 kg brasna, nek ima :ooo Riza, par kesica tjestenine, par razlicitih sireva, det za ves 3 kg, jer sam ovaj potrosila, tariguz, 24 rolne, jer su ostale samo 3. Pastete, maslac, hrenovke, malo suhovine, majoneza, par kesica smrznutog povrca, neku ribu, za jedan obrok, krompir, luk, to po 2, 3 kg, onih djakonija za dorucak... Uglavnom podmjera za otprilike 7 do 10 dana. Nesto ce trajat duze, nesto ce se potrosit malo prije.

Jesam ja luda sto se ne srkletim, ne nakupljam, ne skladisim, u fazonu Selo gori, a baba se ceslja ili su nerazumni ljudi koji toliko navlace u stek sad?

Kakvi ste? Obezbijedili se za duzi period i s kojim razlogom ili ne panicite?

Zasto?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1684 times
Been thanked: 1383 times

Re: "Podmjera"

Post by MrH » 14 Mar 2022, 08:41

Sta je podmjera bokte stvorio :hm
11/11/22

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 14 Mar 2022, 08:46

:roll

Eto nadam se da je jasnije, s dopunom naziva teme.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2210 times
Been thanked: 5164 times

Post by Beni » 14 Mar 2022, 08:53

MrH wrote: 14 Mar 2022, 08:41 Sta je podmjera bokte stvorio :hm
Fasunga
Fuck you a friendly note to start the day

MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1684 times
Been thanked: 1383 times

Post by MrH » 14 Mar 2022, 08:56

spacebound wrote: 14 Mar 2022, 08:46 :roll

Eto nadam se da je jasnije, s dopunom naziva teme.
Nemoj se ljutiti, to je sigurno izraz za podrucje gdje ti zivis. Procitao sam poslije sta znaci podmjera pa cu odgovoriti u skladu s temom
11/11/22

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Re: "Podmjera"/nabavka kucnih potrepstina

Post by Beni » 14 Mar 2022, 09:08

spacebound wrote: 14 Mar 2022, 08:33 Pomislih da postavim pitanje u "Samo da pitam", pa onda u poskupljenjima, pa precesljah ovaj pf, ima nekih tema gdje se to pitanje moglo uklopit, ali s obzirom na trenutna desavanja kod nas i u svijetu ipak ima sasvim dovoljno materijala, a mislim i zanimanja da moze biti zasebna tema.

Dakle, vec neko vrijeme citam i slusam kako ljudi kupuju nemilice. Jucer dodje komsinica, nosi kesu punu ulja, uvratila se iz trgovine, kaze narucila jos karton kod trgovkinje s kojom je dobra. Takodjer brasna. Kupila zacina, germe, tjestenine... Kcerka joj rekla da je isla u trgovinu u Njemackoj, prodavnice opustosene, pa se i ova prepala i eto nek ima u steku. Udjem jucer u trgovinu, na vratima pise da se po kupovini samo jedna vreca brasna moze kupiti, ulja samo 5 l. Znaci, bila je opsta pomama i grabljenje, a ja sam to izgleda prespavala.

U kuci imam dec ulja, frtalj brasna, pola l mlijeka, 4 jajeta, pola kg secera, kajmak potrosili, 1 ribu u zamrzivacu, 1kg karabataka, 300 gr mljevenog... :ooo Jucer sam htjela u podmjeru ali ne stigoh, samo kupih rodjendanski poklon za jednu djevojcicu i usput 3 l ulja. Racanum da ce mi bit dok ne krenem u Njemacku.

Danas cu u podmjeru, spisak standardan. Skoljka jaja, 5 l mlijeka, kantica pavlake, 5, 6 kg mesa, treba mi so, jer je na izmaku, kupit cu cak 5 kg brasna, nek ima :ooo Riza, par kesica tjestenine, par razlicitih sireva, det za ves 3 kg, jer sam ovaj potrosila, tariguz, 24 rolne, jer su ostale samo 3. Pastete, maslac, hrenovke, malo suhovine, majoneza, par kesica smrznutog povrca, neku ribu, za jedan obrok, krompir, luk, to po 2, 3 kg, onih djakonija za dorucak... Uglavnom podmjera za otprilike 7 do 10 dana. Nesto ce trajat duze, nesto ce se potrosit malo prije.

Jesam ja luda sto se ne srkletim, ne nakupljam, ne skladisim, u fazonu Selo gori, a baba se ceslja ili su nerazumni ljudi koji toliko navlace u stek sad?

Kakvi ste? Obezbijedili se za duzi period i s kojim razlogom ili ne panicite?

Zasto?
Mi odemo u kupovinu ono svega kupimo pa kasnije samo dupuna ide, il sta ti u trenutku zatreba.
Al da valjam zalihe brasna ulja i te zajebancije ne pada mi na pamet, valja to iznjet na treci sprat :valja

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 191 times
Been thanked: 829 times

Post by gospođa Brams » 14 Mar 2022, 09:29

Volim se osigurati i opremiti, ali u manjim kolicina, vece zalihe nemam gdje drzati i da hocu.
Skrinja mi je uvijek prepuna mesa, uvijek pazim da ne ostanem bez necega, npr. kad otvorim zadnju bocu maslinovog ulja ici cu kupiti novu, ne volim ostati samo na jednoj, tako i sa svim drugim. Problem mi je kad si nakupujem neceg sto je kvarljivo i ne stignem potrositi pa moram baciti, precesto mi se to dogada.
U nabavku idem otprilike jednom tjedno.
Mogla bih komotno prezivjeti koji mjesec sa trenutnim zalihama.
Ne planiram pocet kupovati vise nego inace, nisam niti jednom jos od pocetka korone, sve sam kupovala kao i inace. Dode mi jedino da kupim nesto vise brasna, al kao sto rekoh, nemam gdje s time, tako da nista od toga.
somehow I manage

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1050 times

Post by Hurija » 14 Mar 2022, 10:07

Iz nekih starih vremena pamtim te vece kupovine kao fasungu i zimnice . Nije loše imati i nekih namirnica u zalihi samo treba uzeti u obzir da se ne gomila sirovo meso . Obično u slucaju nemilih vremena nestaje struje i ono biva nepotrebljivo veoma brzo a ne može se ni transportirati .
Ostalo je cutanje.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 14 Mar 2022, 10:15

Vazda imam rezervu koja može izdržati godinu dana. Navika koja je haman ostala od rata.
Svi mi se morete obratit

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9095 times
Been thanked: 8911 times

Post by Zana » 14 Mar 2022, 10:17

Podmjera? :oo
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 14 Mar 2022, 10:18

Podmjera je izvedenica od podmire :) odes da se podmiris (namirnicama)

Sve je to fino sto kupujete, ali zasto kupujete lako kvarljivu robu?
Ako vec zelite napraviti zalihe (iz straha), onda ne trpajte meso u zamrzivac - prvom prilikom kad nestane struje duze od 24 sata ode sve helac.
KOnzerve, tjestenina, riza, pa i brasno i ulje ok, ali treba malo i razmisljati.

Ne pravim zalihe, oducila sam se od toga, a i moji su. Doduse, u Brckom i nisu prodavnice "opuhane", ima svega, a u Ceskoj pogotovo, juce sam isla. Cak i toalet papira ima :valja

Zalihe ne volim praviti, jer se uvijek sjetim svega sto su mama i tata "navukli" u kucu "za ne daj boze" prije rata, i to je sve ostalo nekome drugome, pocev od hrane do odjece "za specijalne prilike".
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7427 times
Been thanked: 17264 times

Post by Maja » 14 Mar 2022, 10:21

Subotom kupimo sto nam treba do sljedece subote. I tako oduvijek.

Kad je ono zapao veliki snijeg, nije se moglo voziti mjesec dana, nista nismo imali :ha

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15060 times
Been thanked: 14798 times

Post by Dori » 14 Mar 2022, 10:23

Sve ima rok trajanja...Pa i ulje i brasno....
Mi recimo koristimo oko 5-6l ulja godisnje....Onako ugrubo kad racunam. I jedno 3-4 maslinovog.
I sta cu sa kartonom, kad mi moze biti dvije godine... :cudi

Strasno je to sto se desava. Nekako i tuzno. Da li je ljudima proradio PTSP, bolje li se rata ili vecih cijena nisam sigurna. Ali dovoljno da nekoliko njih pocne kupovati i da svi za njima krenu. Kao ono sa toalet papirom kad jese pojavila Corona. To nikad nisam skontala....
Istina je da cijene ratu, ali nisam nesto osjetila da iko pravi zalihe negdje vani. Iako ne zivim u Bosni, familija mi je tu. Pratim vijesti, desavanja....Mislim da je kod nas to puno vise izrazeno, nego u drugim zemljama koje skoro nikada nisu bile u ratu...

Sto se mene tice, uvijek kupim malo extra ulja, brasna, paste....Naucila tako. Ali nista previse, na vrece ili kartone. Ono imamo 2-3 flase ulja, isto tako brasna...Gorivo isto koliko stane.....Sta cu s njim :cudi

Ne znam...Nadam se da ce sve ovo jednom proci....Da ce nas narod koliko toliko moci da se opusti i nauci normalno zivjeti.

Mogu misliti i ono malo ustedjevine koju su imali, dali sada u zalihe....
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9095 times
Been thanked: 8911 times

Post by Zana » 14 Mar 2022, 10:24

U mom selu se kaže "namira" :ooo

A ne podmirujem se više, odnosno ne namirujem se. Brat ponekad doveze mami i meni veće pakovanje brašna, ulja ...
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 14 Mar 2022, 10:26

Sjecam se starih koji su osjetili 2. svetski rat....Uvijek imali zalihe....Nisu bacali nista nepotrebno. Naucili se stednji puno bolje od generacija poslije rata. Sjecali se nestasica, kupovine na bonove i cesto o tome pricali....Nikad se nisu 100% opustili.
Mislim da je isti problem sa generacijama koje su osjetile i ovaj nas rat....Imamo traume kojih mozda nismo ni svjesni....

Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times

Post by Šabović Adis » 14 Mar 2022, 10:28

Maja wrote: 14 Mar 2022, 10:21 Subotom kupimo sto nam treba do sljedece subote. I tako oduvijek.

Kad je ono zapao veliki snijeg, nije se moglo voziti mjesec dana, nista nismo imali :ha
Zajeb epskih razmjera. Jebiga, moro sam. :valja
Ne mereeee 👉👌

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori » 14 Mar 2022, 10:31

Jedina stvar koju sam ja uradila kad je krenulo ovo sve sa Ukraionom je da sam uzela malo vise kesa da imam kod sebe.
Sadasnji oblici rata su malo drugaciji....Kontam neku cyber napad, padnu kartice, sta cu. Nista zivo ne mogu kupiti ni platiti. Haos bi bio sam jedan dan da ne rade kartice....A ja bas nikad nemam kesa kod sebe. Do skora nisam ni zznala kako krune izgledaju :)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 14 Mar 2022, 10:31

Dori wrote: 14 Mar 2022, 10:26 Sjecam se starih koji su osjetili 2. svetski rat....Uvijek imali zalihe....Nisu bacali nista nepotrebno. Naucili se stednji puno bolje od generacija poslije rata. Sjecali se nestasica, kupovine na bonove i cesto o tome pricali....Nikad se nisu 100% opustili.
Mislim da je isti problem sa generacijama koje su osjetile i ovaj nas rat....Imamo traume kojih mozda nismo ni svjesni....
Upravo tako...
Ako se zarati, nece niko ostati u svojim kucama, ili mozda rijetki hoce, i sta ces onda sa 50kg brasna, 10l ulja, 10kg mesa...?
U neki slucajevima uspijes uzeti LK i zgrabis malo para sto imas zastekano pa put pod noge, a u nekim drugim ne uspijes ni to, ili te zakolju na vratima.

Ja svojima samo govorim neka imaju pasose blizu, pare, i goriva u autu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 14 Mar 2022, 10:33

Dori wrote: 14 Mar 2022, 10:31 Jedina stvar koju sam ja uradila kad je krenulo ovo sve sa Ukraionom je da sam uzela malo vise kesa da imam kod sebe.
Sadasnji oblici rata su malo drugaciji....Kontam neku cyber napad, padnu kartice, sta cu. Nista zivo ne mogu kupiti ni platiti. Haos bi bio sam jedan dan da ne rade kartice....A ja bas nikad nemam kesa kod sebe. Do skora nisam ni zznala kako krune izgledaju :)
Ja kontam kakve kese :valja

A sto se tice podmjere, pod navodnim znacima je, jer je to karakteristicna rijec za moj kraj, a ko god je procitao uvodni post jasno mu je na sta se misli, pa sam cak i dodala, tako da ova pitanja su samo podjebavanja.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 14 Mar 2022, 10:34

Nekindan kad je ovaj hype oko brasna i ulja poceo lik u bingu gura 100kg brasna i jedno 30l ulja, ispred mene hoce da uzme sira ka rece 100 grama edamera, e j.... ti mater i 100grama edamera

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”