Skupoća životnih namirnica
Moderator: Krokodil Behko
-
Ruana
- Status: Offline
Re: Apsurd: U Švajcarskoj jeftinije nego u BiH
E fino zao Mrkija, pa niko ziv ne zali nikoga k'o on Tita.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9147 times
- Been thanked: 5837 times
- Status: Online
Vjerovatno džaba dobio stan, pa ima onda i razloga, složit ćeš seRuana wrote:E fino zao Mrkija, pa niko ziv ne zali nikoga k'o on Tita.
The Dark Side Of The Forum...
-
Ruana
Sve Tito za njega radio a sad mora i sam razmisljati. Ali nije kriv Mrki nego rahmetli Alija.
- Mister No

Misliš onaj sto su mu digli mezar u zrakRuana wrote:Sve Tito za njega radio a sad mora i sam razmisljati. Ali nije kriv Mrki nego rahmetli Alija.
-
Ruana
Ja ja taj, sve je on kriv. Da nije bilo njega Tito bi i sada biJo sa nama.
- Mister No

Misliš da je on kriv što je preživio 10 godina "Golog otoka", ni kriv ni dužan, pa da je zbog toga posle Titi otpala nogaRuana wrote:Ja ja taj, sve je on kriv. Da nije bilo njega Tito bi i sada biJo sa nama.
-
Ruana
I to naravno, i jos povrh svega htio Veliku srbiju.Mister No wrote:Misliš da je on kriv što je preživio 10 godina "Golog otoka", ni kriv ni dužan, pa da je zbog toga posle Titi otpala nogaRuana wrote:Ja ja taj, sve je on kriv. Da nije bilo njega Tito bi i sada biJo sa nama.
- Mister No

Izdajica Bosne a i Yugoslavije, borci mu digli u zrak spomenik, samo mi to ne znamo 
Sad, za razliku od prije, ti imaš pravo birati tko će ti biti na vlasti.butterfly wrote:Pa da,bitno je da imamo misljenje...e sad sto danas ove na vlasti nije briga sta obican narod misli,to je drugi par opanakaKatja wrote:Tako je Mister, u Titino vrijeme nisi smio razmišljati svojom glavom,
jedino šta ispada da je nekima baš to odgovaralo.
Ma nisam jedna od onih koji gledaju crno-bijelo pa da tvrdim da je u Titovo vrijeme sve bilo crno, mislim da je Misterov komentar pretjeran, ja sam se doduše rodila nakon Titove smrti ali sam živjela u onom sistemu desetak godina i ne sjećam se da nije bilo ulja i kave. A ni Tito nije kriv što fićo može povući koliko može.
Samo kažem da u slučaju da ti Tito nije odgovarao, da je Tito bio sto puta gori, mogla si samo šutjeti i plakati.
Sad možeš nešto poduzeti.
A to što sada samo šutimo i plačemo je do nas, do naše nesposobnosti da preuzmemo odgovornost.... valjda ostavština iz onih vremena.
- Mister No

Ko? Ja, ma nikad!Katja wrote:Sad, za razliku od prije, ti imaš pravo birati tko će ti biti na vlasti.butterfly wrote:Pa da,bitno je da imamo misljenje...e sad sto danas ove na vlasti nije briga sta obican narod misli,to je drugi par opanakaKatja wrote:Tako je Mister, u Titino vrijeme nisi smio razmišljati svojom glavom,
jedino šta ispada da je nekima baš to odgovaralo.
mislim da je Misterov komentar pretjeran,
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
Mostarski rekordi: Kilogram paprika više od devet KM

Cijene povrća u Mostaru, u Hercegovini koja predstavlja najpogodnije područje u BiH za uzgoj svih vrsta voća i povrća, enormno su porasle ovog proljeća.
Nisu rijetki prizori da Mostarci na pijaci ili u trgovačkim centrima fotografišu police sa visokim cijenama povrća. Nerijetko prave i fotografije svojim mobiteljima stojeći pored polica sa povrćem. U posljednje vrijeme takvi prizori se najčešće viđaju pored polica sa crvenom paprikom, koje ovih dana dostižu nevjerovatno visoke cijene. Dopsinik agencije Anadolija zabilježio je cijenu ovih paprika u jednom trgovačkom lanci u Mostaru koja iznosi 9,20 KM.
U poređenju sa drugim cijenama u gradu na Neretvi to izgleda ovako: ako biste svaki dan u mjesecu jeli po jedan kilogram paprika, to bi vas koštalo kao zakup poslovnog prostora od 15-ak kvadrata po prosječnoj cijeni u Mostaru, dakle oko 300 KM.

- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8213 times
- Been thanked: 19309 times
Re: Mostarski rekordi: Kilogram paprika više od devet KM
Neki dan sam vidjela da je kg mohune 9 km. Kilo graha 8 KM. Hajde grah ok (mada je i on bio do nazad par mjeseci 4-5KM) jer se od 1kg mogu napraviti 2-3 ručka ali šta je kg mohune. Pa da je barem čemu...
Kilo raštike 5 KM, špinat oko 3 KM a šta je kilo špinata? Ne možeš ni ručak napraviti.
O paradajzu, paprikama i tikvicama da ne pričam. Kraj toga samo promarširam i ne gledajući cijene.
I ono što nas najviše peče, kilo luka 3 KM a mi smo ga prodavali za 30-40 feninga u sezoni.
Prije par godina rodica iz Švedske mi je pričala da je platila 3 smokve 7 eura. Tad sam se smijala, a sad izgleda i nas to čeka.
Kilo raštike 5 KM, špinat oko 3 KM a šta je kilo špinata? Ne možeš ni ručak napraviti.
O paradajzu, paprikama i tikvicama da ne pričam. Kraj toga samo promarširam i ne gledajući cijene.
I ono što nas najviše peče, kilo luka 3 KM a mi smo ga prodavali za 30-40 feninga u sezoni.
Prije par godina rodica iz Švedske mi je pričala da je platila 3 smokve 7 eura. Tad sam se smijala, a sad izgleda i nas to čeka.
Ali ne možeš htjeti jesti povrće van sezone njegova dozrijevanja i onda se čuditi kad to treba i platiti. 
-
Blackhawk
Kod nas i nije tako skupo..
Paradajz bio i 2.5 KM prije nekoliko, sad otisao opet na 3.5, paprike oko 4 KM, mrkva 1.5 KM, mladi krompir 2 KM..
Sto katja rece, van sezone, to i nije toliko skupo..
A eto maja, da si luk ostavila fino, sad ga mogla prodavati po dosta skuplje
Paradajz bio i 2.5 KM prije nekoliko, sad otisao opet na 3.5, paprike oko 4 KM, mrkva 1.5 KM, mladi krompir 2 KM..
Sto katja rece, van sezone, to i nije toliko skupo..
A eto maja, da si luk ostavila fino, sad ga mogla prodavati po dosta skuplje
- Maja
- Administrator

Pa uporedite cijene u Mostaru i kod Blacka. I kod njega se prodaje van sezone pa je razumna cijena.
A ne možemo luk ostaviti jer isklija.
Ili zašto je cijena graha skočila za 50 posto kad za njega ne postoji sezona i van sezone nego se isto prodaje tokom cijele godine. Barem mi ga posadimo i od 1 kg dobijemo 17 kg što koristimo 3 godine. Tako i ovi što ga prodaju, ne prodaju mladi grah već star ko zna koliko. A ni zelenilo (kupus, špinat, salata, blitva) nije van sezone jer se proizvodi u plastenicima. Jedino jesu paradajz i paprika.
A ne možemo luk ostaviti jer isklija.
Ili zašto je cijena graha skočila za 50 posto kad za njega ne postoji sezona i van sezone nego se isto prodaje tokom cijele godine. Barem mi ga posadimo i od 1 kg dobijemo 17 kg što koristimo 3 godine. Tako i ovi što ga prodaju, ne prodaju mladi grah već star ko zna koliko. A ni zelenilo (kupus, špinat, salata, blitva) nije van sezone jer se proizvodi u plastenicima. Jedino jesu paradajz i paprika.
- Maja
- Administrator

Da, zaboravih reći da u članku piše fino "ovog proljeća" i to je zaista tako. Svi smo to davno skontali. U odnosu na prošlo proljeće cijene su porasle i do 50 posto.
-
Blackhawk
Za grah je bila susa i nije puno dospio, mali su prihodi bili, pa to automatski znaci i veca cijena.. Ja sam kupio u jesen, na selu domaci mladi 6 KM po kg, i bit dovoljno do naredne berbe i opet tako..
U prodavnicama skup a nije mladi nego neki od par godina.. A luk isto imam svoj cijelu zimu i proljece, dok mladi ne dospije.. tako da i to ne moram kupovati..
A ni ovo ostalo ne kupujem, osim ono za ceif bas jer i po ovim cijenama opet je skupo.. Moze se sacekat jos neko vrijeme i spadne cijena i onda kupovat..
U prodavnicama skup a nije mladi nego neki od par godina.. A luk isto imam svoj cijelu zimu i proljece, dok mladi ne dospije.. tako da i to ne moram kupovati..
A ni ovo ostalo ne kupujem, osim ono za ceif bas jer i po ovim cijenama opet je skupo.. Moze se sacekat jos neko vrijeme i spadne cijena i onda kupovat..
- Maja
- Administrator

Ne kupujemo ni mi luk (isklija i nije za prodaje ali ga mi jedemo), krompir i grah, ni mrkvu, ali treba čovjek malo i zelenjave jesti. Posebno ja koja to volim. Evo imam sad kuke pa i to je nešto. Makar je besplatno a berem svako 3-4 dana i imam svaki dan 1 obrok.
Htjela sam gore reći da se sve to kod nas proizvede osim valjda paradajza i paprike koji se uvoze (ako sam dobro shvatila) a bez njih mogu. Kupimo nekad paradajza ali nije to to. Gumen, nema soka i onog pravog mirisa kao naš domaći. Pa ako već moram kupovati nešto za salatu rađe kupim krastavce ili zelenu salatu. Da je paradajz ukusniji možda bi se i on nekad kupio ali davati 5KM na nešto što je lošeg kvaliteta...ne bih hvala. Možda je dobar ovima koji nemaju svoj pa i ne znaju razliku. Drugačije je kad sazrije do maksimuma na suncu nego kad se dodaju sumnjive prihrane pa se bere skoro zelen i onda zrije u skladištu.
Htjela sam gore reći da se sve to kod nas proizvede osim valjda paradajza i paprike koji se uvoze (ako sam dobro shvatila) a bez njih mogu. Kupimo nekad paradajza ali nije to to. Gumen, nema soka i onog pravog mirisa kao naš domaći. Pa ako već moram kupovati nešto za salatu rađe kupim krastavce ili zelenu salatu. Da je paradajz ukusniji možda bi se i on nekad kupio ali davati 5KM na nešto što je lošeg kvaliteta...ne bih hvala. Možda je dobar ovima koji nemaju svoj pa i ne znaju razliku. Drugačije je kad sazrije do maksimuma na suncu nego kad se dodaju sumnjive prihrane pa se bere skoro zelen i onda zrije u skladištu.
-
Ruana
Juce sam kupila paprika kod nas kg. 30 kruna. Jeftinije nego dolje, vala previse stvarno.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
Ni ovdje paprike nisu skuplje od 4.5-5 maraka. Prošle zime išle su i do 6.5 maraka ali ove zime eto obrnuto nego u Mostaru. Bilo je jeftinije. A ta cijena od 9.20 maraka je bezveze. Budala je ko plati. Šta je kila paprika? Za toliko novca taman se može kupiti i kila pilećih fileta.