Ukrajina
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26180 times
- Been thanked: 26812 times
- Status: Offline
Re: Ukrajina
Meni izgledaju ko studenti ,garant ukrajinci lazu..to su Mbeke i Bobo,studirali rudarstvo
.
dream of spring...
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Nekoj je nedje na klixu postavio dobar clanak. Mescini Sarajman o nesrazmjeru manjina u ruskim zrtvama.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- insomnia
- Rđav kurac

Muslimani su topovsko meso ruske vojske. Šalju ih u Ukrajinu u smrt
politicki.ba
Iz perspektive manjina Z-invazija izgleda kao najgori trgovinski sporazum u historiji trgovinskih poslova ikada. Oni će snositi nesrazmjeran teret rata, uzimajući ogroman broj žrtava. Ako Z-invazija uspije, oni će dobiti prisilnu asimilaciju i izgubit će svoju autonomiju.
Muslimani su neproprocionalno zastupljeni u ruskoj vojsci, a pogotovo u žrtvama tokom dosadašnje agresije Rusije na Ukrajinu.
Kamil Galjejev, analitičar i opozionar, koji živi u Moskvi, analizirao je podatke o ranjenim i ubijenim vojnicima koje je Ruska Federacija poslala u Ukrajinu i ustanovio veliku disproporciju nacionalne strukture i žrtava.
"Faktor manjine u ruskoj vojsci je uveliko potcijenjen kada se govori o toku ukrajinskog rata. Prvo, etničke manjine tamo nisu toliko manjina. Sudeći po spiskovima žrtava, manjine su izrazito zastupljene na ratištima - kao topovsko meso", piše on.
Ističe i da nema zbirne podatke za cijelu rusku vojsku.
"Ali možemo dobiti neku ideju o tome ko se bori u Ukrajini iz ove liste ranjenih ruskih vojnika koji leže u bolnici u Rostovu. Više od polovine su očigledno Dagestanci. Magomed (Muhamed) - najčešće ime na listi ranjenih", navodi on.
Objašnjava da ima "neke logike" u tome.
Regioni Ruske Federacije s visokim prirodnim priraštejem su najčešće područja etničkih republika ili etničkih autonomnih okruga. Radi se o dijelovima Rusije gdje mahom žive muslimani, ali i teritorijama koje su jako siromašne.
Stoga ih je lako namamiti u vojsku", piše Galjejev.
Kao još jedan primjer naveo je Astrahansku oblast u kojoj živi 67,6% Rusa i 14,8% Kazahstanaca.
"Astrahanska oblast zvanično je potvrdila 7 smrtnih slučajeva u Ukrajini
Arman Narynbaev
Ali Batyrov
Temirlan Jasagulov
Rysbek Nurpeysov
Anwar Irkaliev
Aynur Nurmakov
Aleksandar Bezusov
6 Kazahstanaca, 1 Rus. Budući da čine samo 14% stanovništva, Kazahstanci daju 85% žrtava. Rusi daju 14% iako su predominanta većina.
Zašto? Pa, odgovor je očigledan. U Astrahanu Kazasi stoje nisko u rasnoj hijerarhiji. Uglavnom se radi o siromašnom ruralnom stanovništvu, neobrazovanom i bez ikakvih realnih perspektiva socijalne mobilnosti. Zaključani su na dnu društvene ljestvice i na njih druge nacionalnosti gledaju s visine.
Želim da razjasnim, ne kažem da Kazahstanci stoje nisko u ruskoj rasnoj hijerarhiji općenito. Oni ostaju niski u ovoj specifičnoj regiji. Ovdje se smatraju klošarima bez budućnosti, a druge nacionalnosti, uključujući Turke i Muslimane, izbjegavaju brakove s njima jer je to sramota.
Nije li interesantno da u Astrahanu, gde su Kazahstanci neprivilegirani, oni, prema zvaničnim izvorima, čine skoro sve vojne žrtve u Ukrajini?", pita se on dalje.
Objašnjava potom da je vojska uvijek bila utočište sirotinje.
No, vremena su se bitno promijenila u odnosu na Drugo svjetski rat.
Muslimani su "pogodne žrtve". Daleko su od centara, izolirani, majke vojnika neće doći da demonstriraju. "One će samo plakati u svom jastuku", navodi dalje.
Galjejev pravi distinkciju u odnosu na Čečene.
Oni koje šalje Ramzan Kadirov percepirani su kao manekeni. I ta percepcija sve je uvrježenija i u ruskom društvu.
Autor ih opisuje kao "NKVD", zloglasnu kažnjeničku formaciju koja je pred Drugi svjetski rat, tokom njegovog trajanja, te godinama poslije progonila neistomišljenike Josifa Staljina.
"Postoji prava borbena čečenska snaga, ipak ne na ruskoj strani.
To je bataljon šeika Mansura sastavljen od emigranata iz Ičkerije i koji se bori za Ukrajinu.
Obratite pažnju na razliku sa Kadirovljevim snimcima. Ovo su pravi vojnici, a ne kadirovske PR i sigurnosne trupe", piše on.
Galjejev ističe još jedan aspekt snažnog regrutiranja muslimana u rusku vojsku:
"Z-invazija je kada se (ne-čečenske) manjine bore i umiru za ruski etnonacionalistički projekat.
Šta dobijaju zauzvrat?
Pa, asimilaciju.
Iz perspektive manjina Z-invazija izgleda kao najgori trgovinski sporazum u historiji trgovinskih poslova ikada. Oni će snositi nesrazmjeran teret rata, uzimajući ogroman broj žrtava. Ako Z-invazija uspije, oni će dobiti prisilnu asimilaciju i izgubit će svoju autonomiju.
Z-invazija je uglavnom divljački ruski etnonacionalizam. Ako joj se dozvoli da uspije u Ukrajini, očigledno će izabrati ruske manjine kao sljedeću metu, to je jednostavno previše predvidljivo.
Zašto bi to trebali podržavati?
To je pitanje koje danas mnogi postavljaju", zaključuje on indicirajući potencijalne pobune u regionima koji podnose najviše žrtava dosadašnje ruske agresije na Ukrajinu.
politicki.ba
Muslimani su neproprocionalno zastupljeni u ruskoj vojsci, a pogotovo u žrtvama tokom dosadašnje agresije Rusije na Ukrajinu.
Kamil Galjejev, analitičar i opozionar, koji živi u Moskvi, analizirao je podatke o ranjenim i ubijenim vojnicima koje je Ruska Federacija poslala u Ukrajinu i ustanovio veliku disproporciju nacionalne strukture i žrtava.
"Faktor manjine u ruskoj vojsci je uveliko potcijenjen kada se govori o toku ukrajinskog rata. Prvo, etničke manjine tamo nisu toliko manjina. Sudeći po spiskovima žrtava, manjine su izrazito zastupljene na ratištima - kao topovsko meso", piše on.
Ističe i da nema zbirne podatke za cijelu rusku vojsku.
"Ali možemo dobiti neku ideju o tome ko se bori u Ukrajini iz ove liste ranjenih ruskih vojnika koji leže u bolnici u Rostovu. Više od polovine su očigledno Dagestanci. Magomed (Muhamed) - najčešće ime na listi ranjenih", navodi on.
Objašnjava da ima "neke logike" u tome.
Regioni Ruske Federacije s visokim prirodnim priraštejem su najčešće područja etničkih republika ili etničkih autonomnih okruga. Radi se o dijelovima Rusije gdje mahom žive muslimani, ali i teritorijama koje su jako siromašne.
Stoga ih je lako namamiti u vojsku", piše Galjejev.
Kao još jedan primjer naveo je Astrahansku oblast u kojoj živi 67,6% Rusa i 14,8% Kazahstanaca.
"Astrahanska oblast zvanično je potvrdila 7 smrtnih slučajeva u Ukrajini
Arman Narynbaev
Ali Batyrov
Temirlan Jasagulov
Rysbek Nurpeysov
Anwar Irkaliev
Aynur Nurmakov
Aleksandar Bezusov
6 Kazahstanaca, 1 Rus. Budući da čine samo 14% stanovništva, Kazahstanci daju 85% žrtava. Rusi daju 14% iako su predominanta većina.
Zašto? Pa, odgovor je očigledan. U Astrahanu Kazasi stoje nisko u rasnoj hijerarhiji. Uglavnom se radi o siromašnom ruralnom stanovništvu, neobrazovanom i bez ikakvih realnih perspektiva socijalne mobilnosti. Zaključani su na dnu društvene ljestvice i na njih druge nacionalnosti gledaju s visine.
Želim da razjasnim, ne kažem da Kazahstanci stoje nisko u ruskoj rasnoj hijerarhiji općenito. Oni ostaju niski u ovoj specifičnoj regiji. Ovdje se smatraju klošarima bez budućnosti, a druge nacionalnosti, uključujući Turke i Muslimane, izbjegavaju brakove s njima jer je to sramota.
Nije li interesantno da u Astrahanu, gde su Kazahstanci neprivilegirani, oni, prema zvaničnim izvorima, čine skoro sve vojne žrtve u Ukrajini?", pita se on dalje.
Objašnjava potom da je vojska uvijek bila utočište sirotinje.
No, vremena su se bitno promijenila u odnosu na Drugo svjetski rat.
Muslimani su "pogodne žrtve". Daleko su od centara, izolirani, majke vojnika neće doći da demonstriraju. "One će samo plakati u svom jastuku", navodi dalje.
Galjejev pravi distinkciju u odnosu na Čečene.
Oni koje šalje Ramzan Kadirov percepirani su kao manekeni. I ta percepcija sve je uvrježenija i u ruskom društvu.
Autor ih opisuje kao "NKVD", zloglasnu kažnjeničku formaciju koja je pred Drugi svjetski rat, tokom njegovog trajanja, te godinama poslije progonila neistomišljenike Josifa Staljina.
"Postoji prava borbena čečenska snaga, ipak ne na ruskoj strani.
To je bataljon šeika Mansura sastavljen od emigranata iz Ičkerije i koji se bori za Ukrajinu.
Obratite pažnju na razliku sa Kadirovljevim snimcima. Ovo su pravi vojnici, a ne kadirovske PR i sigurnosne trupe", piše on.
Galjejev ističe još jedan aspekt snažnog regrutiranja muslimana u rusku vojsku:
"Z-invazija je kada se (ne-čečenske) manjine bore i umiru za ruski etnonacionalistički projekat.
Šta dobijaju zauzvrat?
Pa, asimilaciju.
Z-invazija je uglavnom divljački ruski etnonacionalizam. Ako joj se dozvoli da uspije u Ukrajini, očigledno će izabrati ruske manjine kao sljedeću metu, to je jednostavno previše predvidljivo.
Zašto bi to trebali podržavati?
To je pitanje koje danas mnogi postavljaju", zaključuje on indicirajući potencijalne pobune u regionima koji podnose najviše žrtava dosadašnje ruske agresije na Ukrajinu.
- bagra
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Jes, čečenski manekeni a ljudi se krhaju na najtežem frontu u mariupolju.
moj jaran koji misli da neš zna, a ustvari ne zna, otvoreno navija za ruse uprkos bezbroj argumenata koje je dobio.
E, on mi je poslao video kadirovaca(smatram da im bolje pristaje taj naziv. Ako ništa, barem u čast čečenskih lavova poput rahmetli dudajeva i te generacije koja se borila protiv ruskog okupatora) snimljen u mariupolju u kojem su zarobili neke iz azova.
moj jaran koji misli da neš zna, a ustvari ne zna, otvoreno navija za ruse uprkos bezbroj argumenata koje je dobio.
E, on mi je poslao video kadirovaca(smatram da im bolje pristaje taj naziv. Ako ništa, barem u čast čečenskih lavova poput rahmetli dudajeva i te generacije koja se borila protiv ruskog okupatora) snimljen u mariupolju u kojem su zarobili neke iz azova.
Svi mi se morete obratit
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4460 times
- Been thanked: 3439 times
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
-
The 51st State
- Inventar foruma

- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
U pravu je cionisra, tacno je da rusi koriste nacionalne manjine kao topovsko meso, doduse ne samo zato sto ih je dosta muslimana nego i ostale ravnopravno, razloga je dva stedi "originalne" ruse i otupljuje ostricu potencijalnog separatizma od sibira do kavkaza.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4460 times
- Been thanked: 3439 times
Ma dobro sad, sta je 20 tisucinki riknulih na cijelu rusku federaciju, promil promila...
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11889 times
insomnia wrote: 27 Mar 2022, 14:04 Muslimani su topovsko meso ruske vojske. Šalju ih u Ukrajinu u smrt
I šta bi bila vijest?
Jasno je od prvog dana, bar meni, da je to tako.
Svako ko ima makar jednu zdravu ćeliju u vugla, trebao je odmah postaviti pitanje, zašto se toliko piše o čečenskom čoporu u ruskoj vojsci, pored više od 100 miliona Rusa, u toj zemlji.
Odgovor, ispravan odgovor, bio bi da se ruska populacija, koliko-toliko urbanizirala i ne vide sebe u jurišima i pogibijama. Na nivou su Huse i Hase iz Bijeljine, Zvornika, Brčkog isl, koji su dali petama vjetra, čim je zapucalo. Možda bi branili Rusiju, ali sigurno ne bi potrčali da ginu u Ukrajini. Tad se pristupa nazadnijim dijelovima populacije, vječito i na sve načine diskriminiranim od strane Rusa.
Oni u ratu vide priliku, da poprave svoj status u ruskom društvu, svaki od njih ponaosob, baš poput negdašnjih osmanlijskih janjičara.
Jedini narod u svemiru, koji je uvijek spreman na rat, to su Srbi, jer njih se svjesno i namjerno ruralizira i usađuje im se taj surovi seljački ton u mentalitet, odmah po rođenju.
- insomnia
- Rđav kurac

Pa nista. Nije to nikakav senzaciolizam. Cojk je samo ponudio neka objasnjenja. Ucinilo mi se progodnim ovoj temi.
-
The 51st State
- Inventar foruma

- insomnia
- Rđav kurac

Veliki trgovacki lanac. Al ne jebu oni to. Danas su izjavili da se ne misle povlaciti sa ruskog trzista. Ima jos i Danone. Ona mlijeka, jogurti i ostale budalastine. Spominjo sam vec da su Francuzi najveci strani poslodavac u Rusiji.
-
The 51st State
- Inventar foruma

Da se primjetiti po izvjestavanju da burgijate pare, namjanje ste navijacki raspolozeni.
- insomnia
- Rđav kurac

Danas sam gledo anketu koja kaze da 57% Francuza vjeruje u makar jednu rusku tvrdnju o ratu u Ukrajini.
- insomnia
- Rđav kurac

Ne znam. Svasta se desava. I za onu zarobljenu srpkinju sa snajperom meni uopste ne djeluje ko ista osoba. Onaj najpoznatiji Srpski dobrovoljac u Donbasu, sa kojim je na nekim slikama na svom Fejsbuku kaze da ona u Ukrajini nije bila od 2015-e. Hajd mu ga znaj
-
The 51st State
- Inventar foruma

Ma i ukrajinco lazu, poenese ih u stabu, desava se to ali medijski luksuz imaju i da se te price zanemare.
- insomnia
- Rđav kurac

Ne znam. Meni uopste ne djeluje kao ista osoba

Na slici sa njom je Dejan Beric. Kad su bila sva ona desavanja oko Krima i Donbasa bio je svojevrsni celebrity.

Na slici sa njom je Dejan Beric. Kad su bila sva ona desavanja oko Krima i Donbasa bio je svojevrsni celebrity.

- insomnia
- Rđav kurac

Joj al ona ima bas “impresivnu” biografiju. Bila sportasica, muslimanka, casna sestra, igumanija manastira, diler i konzumator droge i onda nakon zatvora razgulila u Donbas i postala snajperista 
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24190 times