Parnični postupak: U kojim slučajevima do odštete??

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9864 times
Been thanked: 11657 times
Status: Online

Re: Amerikanka tužila i dobila milione

Post by Krokodil Behko »

Jeste..jeste!
kad mogu tjerati proizvodjače duhana, da stavljaju na pakovanja,
one grozne natpise, sad i proizvodjači krema, nek rade tako.
zatim proizvodjači svih ostalih slatkiša, pa mesnih preradjevina,
majoneza, razni polivinil proizvodi, poliester, etc.....etc.....
A na svakom autu, trebalo bi fabrički, napraviti ispis da je to
proizvod, koji zagadjuje čovjekovu okolinu. Tu bi trebalo
dodati i ogromne natpise na elektranama, željezarama, raznim
hemijskim kombinatima, ... mislim da sam još mnogo toga,
propustio navesti :hm
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times
Status: Offline

Post by Zagorka »

Reklama ne mora biti istinita,tako sam ja barem ucila u skoli. :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha »

Ako neko ne zna da je eurokrem kaloričan, neka se ubije.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha »

Sheval wrote:
gejsha wrote:Ako neko ne zna da je eurokrem kaloričan, neka se ubije.
Vidi je,i ona posta agresivna :hihi
Pa ne, baš mi glupo ali eto.Mogla bih i ja tako zaraditi milione :mrgud Peče li savjest te ljude uopšte.Naprave se blesavi i dobiju novac.
Ne kažem da će se ferero osiromašiti zbog toga, ali opet..
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8058 times
Been thanked: 19065 times

Post by Maja »

Hajmo mi sada tužiti Kinder.
U reklami kažu "mama zna šta je najbolje za njeno dijete". Eto taman je čokolada najbolja. Možda da je punjena špinatom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Porodica zbog hendikepiranog djeteta pokrenula proces!

Post by Krokodil Behko »

Tužili ljekare jer nisu rekli da dijete nema ruke

Image

Priča o malenoj Rameli Mešljević iz Begovog Hana kod Žepča početkom 2009. obišla je svijet. Mjesecima su ljekari zeničke Kantonalne bolnice i privatne klinike "Sunce" njenu majku Šeherzadu uvjeravali da će roditi zdravo dijete "s manjom anomalijom na nozi", da bi početkom 2009. ona rodila djevojčicu bez obje ruke koja će cijeli život ovisiti o pomoći drugih.

Advokatski tim

Ova će priča, konačno, dobiti i sudski epilog, potvrdili su "Dnevnom avazu" iz advokatske kancelarije Mulahasanović iz Sarajeva, koja zastupa Šeherzadu, uz pomoć jednog advokatskog tima iz Hrvatske.

U Zenici pred Općinskim sudom za danas je zakazano pripremno ročište po tužbi majke Šeherzade Mešljević protiv Kantonalne bolnice i "Sunca" te četvero postupajućih ljekara, ortopeda i ginekologa, koji su mjesecima, prateći trudnoću ove žene, prema tužbi, u pismenim nalazima "zaboravili" reći ili vidjeti da plod nema ruke te da su noge bitno malformirane.
Desna noga je mnogo kraća, stopala su zakrenuta, a ima i velikih problema s kičmom.

Trošna kuća

U Begovom Hanu kod Žepča bračni par Mešljević Šeherzada i Sanel imaju još jednu djevojčicu, nijedan roditelj ne radi, nemaju svoj dom, žive u sobičku trošne kuće Sanelove majke. Ramela sad ima više od tri i po godine, porodica jedva preživljava, a od toga više brine što će trajna i potpuna invalidnost ove djevojčice dodatno opteretiti kućni budžet kojeg nema.

Nije dala dijete u Dom

Šeherzada kaže da su joj nakon poroda ljekari savjetovali da dijete da u Dom za hendikepirane osobe, ali ona to nije mogla učiniti. Ipak, odlučila se nakon višemjesečnog razmišljanja da tuži ljekare, očekujući da neko plati za nemar koji je njoj prouzrokovao strašnu bol.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: Porodica zbog hendikepiranog djeteta pokrenula proces!

Post by adacta »

:( na zalost jos jedna od hiljade tuznih prica koje ce zavrsiti samo u arhivama pojedinih medija

i najzalosnije je to sto je "vijest" upravo ta tuzba a ne sto je dijete rodjeno hendikepirano i sto je uzrok rodjenju djeteta upravo nebriga i indolentnost strucnih ljudi to nije ni vazno
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha »

Ne znam samo šta postižu time što kriju..baš njih briga kakvo će se nečije dijete roditi..
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust »

A zasto roditelji tuze bolnicu i ljekare nije mi jasno?

Da su im rekli da je fetus bez ruku, sta bi se desilo? Oni bi bili spremniji, prekinuli bi tu trudnocu, sta?

Sta zele postici sada? Pa nisu im ljekari krivi zato sto je dijete takvo kakvo je..
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pripremno ročište zbog nemara ljekara: Advokat malene Ramele traži milion KM odštete

Pripremnim ročištem pred sudijom Općinskog suda u Zenici Adnanom Baručijom jučer je počeo proces dokazivanja odgovornosti u slučaju djevojčice Ramele Mešljević iz Begovog Hana kod Žepča.

Image

Djevojčica je rođena bez obje ruke i dijela jedne noge te s velikim deformitetima stopala, što joj onemogućava samostalan život. U ime djevojčice, njenih roditelja i ukućana tužbu je pokrenuo advokatski ured "Mulahasanović" iz Sarajeva nakon što to, kako nam je rečeno, nije željela uraditi većina kontaktiranih ljekara iz Zenice.

Tuženi su Kantonalna bolnica Zenica, Poliklinika "Sunce" Zenica te pojedinačno doktori Abdulah Granić, načelnik Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju KBZ-a, Malik Šestić, specijalista ginekologije u KBZ-u, Enver Šabić, specijalista ortopedije, i Bojan Gvozdenović, specijalista ginekologije i akušerstva u Poliklinici "Sunce".

Zastupnica tužitelja, advokat Alma Mulahasanović, po više osnova podnijela je ukupan odštetni zahtjev na milion maraka, a šestorica advokata s pripravnicima koji zastupaju tužene, kazali su na upit sudije da nemaju ovlaštenja da dogovaraju kompromisne isplate.

Ramela je rođena 22. septembra 2008. Suština odbrane bolnice i privatne poliklinike iz Zenice jeste da se njena majka Šeherzada kasno, u 22. sedmici trudnoće, javila ljekaru te da nije poslušala prijedlog da se javi na dodatni pregled u privatnu polikliniku "Mehmedbašić" u Sarajevu.

- Tužimo ljekare zbog nehata, nečinjenja. Majci niko nikada nije rekao niti napisao da se sumnja na deformitet, da zbog neposjedovanja opreme treba uraditi bolji i stručniji nalaz, jer svi pregledi i snimci tretirali su da je "uglavnom sve uredu". Ako su joj dijagnosticirali povredu zgloba noge, kako onda nisu vidjeli da nema nijednu ruku? Da je porodica upoznata na vrijeme, mogao se predložiti i eugenički abortus bez obzira na starost ploda - kazala je, između ostalog, advokat Mulahasanović.

Nastavak u septembru

Šest advokata odbrane i zastupnica tužitelja iznosili su jučer prijedloge dokaza i svjedoka, a postupak će glavnim ročištem biti nastavljen 14. septembra.

U međuvremenu, obje strane razmijenit će predložene dokaze i očitovati se o njima.
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha »

Dust wrote:A zasto roditelji tuze bolnicu i ljekare nije mi jasno?

Da su im rekli da je fetus bez ruku, sta bi se desilo? Oni bi bili spremniji, prekinuli bi tu trudnocu, sta?

Sta zele postici sada? Pa nisu im ljekari krivi zato sto je dijete takvo kakvo je..
Pa nisu im ljekari krivi, ali svaka trudnica ima pravo znati je li joj beba koju nosi zdrava ili ne.Vjerovatno bi i prekinula trudnoću.
Zašto se i ide na preglede nego da saznaš da li je sve ok.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Sumnjivi su i majka i bolnica.
Neko tu laže a izgleda obje strane.
Suština odbrane bolnice i privatne poliklinike iz Zenice jeste da se njena majka Šeherzada kasno, u 22. sedmici trudnoće
Ovo će biti presudno.
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Ne znam ovo je bas komplikovano, ako se nije javila do 22 nedjelje to je vec pola trudnoce(4,5mjeseca). Sve pretrage se rade na pocetku trudnoce, od tripl testa do antitjela. E sad, ako je u tako poodmakloj trudnoci dosla na UZ odmah je se vidjeo deformitet, jer to je vec veliki plod.
Nije mi jasno,ako su sumnjali na deformitet, sto su je slali Mehmedbasicu u privatnu ordinaciju,a ne na GAK u Sarajevo? Sve je pomalo sumnjivo.
A o tome sto bi ona uradila sa plodom od 4,5 mj koje je zivo, i da su joj rekli da je sa deformitetom...to je druga stvar.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Ne znam šta da kažem na sve ovo... :sok

Užasno jeste, ali poslije svega ne vidim potrebu za tužbu. Zašto sve ovo činiti djetetu koje je rođeno ovakvo kakvo jeste? Djete će rasti i saznaće preko ove tužbe da je ono (hendikepirano) ustvari neželjeno dijete svojim roditeljima. Kako drugačije protumačiti? I ono će da sazna da ne bi bilo rođeno da su roditelji na vrijeme saznali za ovaj hendikep. Da roditelji malo razmisle i da misle kako će se sve u budućnosti odraziti na psihu njihovog djeteta, povukli bi ovu tužbu.
:(
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Zbog ugriza psa lutalice traži odštetu od 4.000 KM

Post by Krokodil Behko »

Image

Sarajlija Zoran Herceg tužio je Općinu Novi Grad zbog teških ozljeda koje mu je nanio pas lutalica dok je prolazio ulicom u naselju Dobrinja.

Nalaz vještaka

Za pretrpljeni strah i tešku ozljedu desne potkoljenice, nakon što ga je životinja napala u blizini poligona za polaganje vozačkih ispita na Dobrinji, Herceg traži da mu Općina isplati odštetu od 4.000 KM.

On smatra da Općina Novi Grad ne poduzima ništa da se životinje koje svaki dan napadaju stanovnike u novogradskim naseljima Alipašino Polje, Otoka, Dobrinja i Mojmilo uklone i smjeste u azil.

Njegov predmet na Općinskom sudu u Sarajevu vodi advokat Muenes Tutundžić.

- Herceg je napadnut 9. juna prošle godine, a tužbu je podnio 3. oktobra. Da mu slučajni prolaznici nisu pritekli u pomoć, bio bi izujedan po cijelom tijelu. Zbog teških ozljeda morali su intervenirati ljekari Hitne pomoći.

Napad je prijavljen i Trećoj policijskoj upravi. Da bi dokumentacija bila kompletna, čekamo još nalaz vještaka neuropsihijatra Senadina Ljubovića. Očekujemo pozitivan ishod - kazao je za "Dnevni avaz" advokat Tutundžić.

Više rasprava

Prema njegovim riječima, Herceg je nakon podizanja tužbe nekoliko puta tražio sastanak s načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem. Međutim, niko ga nije htio primiti ni saslušati.

- Na Općinskom sudu ovaj predmet vodi sutkinja Aida Aganović. Do sada smo imali nekoliko rasprava, a glavna je zakazana za 2. juli, kada bi trebala biti donesena prvostepena odluka, koja nakon potvrde Kantonalnog suda postaje pravomoćna.

Mislim da bi to bila prva sudska presuda u Kantonu Sarajevu prema kojoj bi vlast bila kažnjena - rekao je Tutundžić

2.000 KM za pretrpljene fizičke bolove

1.000 KM za pretrpljene i buduće duševne bolesti

1.000 za pretrpljeni i budući strah
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Zbog ugriza psa lutalice traži odštetu od 4.000 KM

Post by Dalia »

Pametno i treba čovjeku platiti...kad se sjetim koliko puta sam se vraćala kući i sramotila se moleći ljude po cesti da me doprate do kuće jer mi je ispred nje krdo lutalica.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Post by harlekin »

piffff 4000 marki za jean ugriz,
mene to jest moju guzicu ugrizlo sve sto zna lajat skamukat ili rezat od buzima do kladuse i marke vidjo nisam,
al zato sam postao jako precizan sto se tice pogodit desnom nogom u bradu sve sto ima 4 noge i laje :kafa
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Aha dobiće ih.Šta te ugrize,da ti bude.Nije ugrizlo ministra,boli ga briga.Jest da nebi bilo loše gomilu pasa strpati u sobu sa istim :kafa
Ruana

Post by Ruana »

Ovdje je jednom neciji pas ujeo jednu nasu zenu dobila 180.000 kruna. I ovaj platio kaznu sto ga nije zavezao i vodio nego ga pustio po parku.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Eh,ovaj ovdje će dobiti harbiju.Da izvineš.
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”