0TvkP2_0xwse9QLPpAU0w6Qh9ZDY8WLUVYdeWVO5uQA.webp
AMERIKA
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 1936 times
- Been thanked: 2121 times
- Status: Offline
Re: AMERIKA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ne mereeee 

- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4409 times
- Been thanked: 3363 times
Sprco bermudan na tebe rodjo, pa to ti jeFuddo wrote: 14 Apr 2022, 21:52Znam.The 51st State wrote: 14 Apr 2022, 21:51
Zabe se ne potikvaju, a i totalno drugi histroijski pravac i kontekst...
Saburaj, vice bice bolje, staS mu sad…pajel
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14301 times
- Been thanked: 23818 times
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Presijecanje arterije u nozi je lako sanirati ako se tretira u dvije minute od presijecanja - za isto treba turniquete (moze i prirucni improvizovani) mislim da je sva policija trenirana da isti primjeni. A smrt od gubitka krvi usled presijecanja arterije je jedna od laksih - mnogo laksa od recimo one koja nastane usled pogodka u vitalne organe (i brza jel)Melek wrote: 14 Apr 2022, 21:51 Pa govorili smo o tome prije, dosta puta policija baš puca u nogu, trefi arteriju i ovaj umre neminovno i to čak i ne baš tako brzo već uz priličnu patnju. U Švedskoj se to desilo sijaset puta, dobili su direktivu da to ne rade.
- rocko
- Inventar foruma

- Has thanked: 243 times
- Been thanked: 156 times
Nemoze , umire se od rana na nozi, puno krvnih sudova, sanse za fat embolism koji te moze ubit itd.MorningStar wrote: 14 Apr 2022, 21:46Kako god okrenes mnogo je bolje nego onaj za 5-6 metaka u prsima - a posto si mescini (koliko sam skontao medic) svaka rana na nozi se moze sanirati ukoliko se tretira brzo - tourniquet i problem rijesen do bolnicerocko wrote: 14 Apr 2022, 21:33
I tako kad covjeka ranis u nogu on to malo previje hladne obloge i za dva sata na posao ko nov?![]()
![]()
Ja sam 62A nisam 68W.
- rocko
- Inventar foruma

- Has thanked: 243 times
- Been thanked: 156 times
U filmovima, to ono ko Brus Willis ranjen i malo krpe i izolir trake i puca ko da se nije nista desilo .MorningStar wrote: 14 Apr 2022, 22:24Presijecanje arterije u nozi je lako sanirati ako se tretira u dvije minute od presijecanja - za isto treba turniquete (moze i prirucni improvizovani) mislim da je sva policija trenirana da isti primjeni. A smrt od gubitka krvi usled presijecanja arterije je jedna od laksih - mnogo laksa od recimo one koja nastane usled pogodka u vitalne organe (i brza jel)Melek wrote: 14 Apr 2022, 21:51 Pa govorili smo o tome prije, dosta puta policija baš puca u nogu, trefi arteriju i ovaj umre neminovno i to čak i ne baš tako brzo već uz priličnu patnju. U Švedskoj se to desilo sijaset puta, dobili su direktivu da to ne rade.
U teoriji moze se sanirat svaka rana, zato danas se ne okreces postranicno nego frontalno prema neprijatelju .
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
Ti vrabca kako roknu coeka,sreca sto je u americi bilo gdje se postuju ljudska prava na zivot bla bla,da je u nekoj zemlji gdje vladaju "rezimi" ovo bi bilo bas gadno za vidjet kak vlada ubija goloruke gradjane.ovako sve pet.
- Melek
- Deer Hunter

Da je bogdo odmah dok mu je prilazio izvuko stunning gun na odstojanju, možda bi se izbjegla sva tragedija.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
Al ajd snaso se na kraju ipak,od milion nacina za onesposobit covjeka on mu metak u potiljak smjesti,sto je sigurno sigurno je.A i manje se patio nego onaj sto su ga zadavili pred narodom.Melek wrote: 14 Apr 2022, 23:20 Da je bogdo odmah dok mu je prilazio izvuko stunning gun na odstojanju, možda bi se izbjegla sva tragedija.
- Melek
- Deer Hunter

Samo najozbiljnije, trebali bi uvesti direktivu da svaki put kad prilazi ima to na gotovs. Šta znaš na kakvog napušenog Brus Lija možeš da naletiš, jbg 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Moguce da he u filmovima ali ja malo iz svog iskustva - suborac: metak 7.62x54r prosao kroz obje noge (butine) PRI tome slomivsi obje butne kosti ( , presjekao arteriju na desnoj nozi.Krvarenje arterijsko pulsirajuce - turniquet primjenio+4x izraelski zavoj+morfij , suborac cekao na ekstrakciju 20+ minuta ,prezivio nisu morali sjeci nogu.rocko wrote: 14 Apr 2022, 22:38U filmovima, to ono ko Brus Willis ranjen i malo krpe i izolir trake i puca ko da se nije nista desilo .MorningStar wrote: 14 Apr 2022, 22:24
Presijecanje arterije u nozi je lako sanirati ako se tretira u dvije minute od presijecanja - za isto treba turniquete (moze i prirucni improvizovani) mislim da je sva policija trenirana da isti primjeni. A smrt od gubitka krvi usled presijecanja arterije je jedna od laksih - mnogo laksa od recimo one koja nastane usled pogodka u vitalne organe (i brza jel)
U teoriji moze se sanirat svaka rana, zato danas se ne okreces postranicno nego frontalno prema neprijatelju .
Slucaj dva , suborac minobacacka mina 120mm - geleri desna od kojih jedan koljeno lomi otvorena rana bez arterijskog krvarenja, drugi skocni zglob na istoj nozi presjeca (stopalo visit na mano mesa)krvarenje jel naravno. - zavoj+stezni zavoj za koljeno , za skocni tourniquete ali odma na butinu vrh jer nisam bio siguran za koljeno+ udlaga improvizovana (a I generalno preporuke su da se ionako ice na vrh butine a me dvije sake iznad rane jer arterija se moze povuci te se moze podvezati neznajuci ispod krvarenja) + morfij , cekao ekstrakciju 30ak minuta. Suborac prezivio - izgubio stopalo.
Turniquete zaustavlja bilo koje krvarenje , ako se primjeni prije nego ozlijedjeni umre - moze da putuje ili bilo sta 4-5 sati do bolnice , doktori ce u helicu ili medic vozilu da popustaju turniqete na par sekundi svakih 10ak minuta Ili koliko vec kako nebi doslo do odumiranja noge (medjutim cak I ako dodje bolje od smrti - barem medicinski) - zato se ono na celu pise markerom ili krvlju vrijeme primjene turniqueta (T=??:?? I morfij M=??:??)
Okretanje frontalno su koristile NATO (a Jo's uvijek koriste koliko ja znam) zbog pancira u tome I preferenca za stav koji se koristi za pucanje , istocni blok ide bocno tj izlaze bok her racunaju da nece vojnik imati pancir.Ja licno preferiram ovaj drugi jer pancir ne pancir bolje da ne pogodi pa ako moze sansu sebi povecati 20% u tom bolje. Moguce da su sad I NATO poceli da idu bocno her novi panciri imaju I ploce sa strana male (koje su svi vadili jer otezvaju kretanje I mobilnost znatno)
Ono malo koliko Sam ja skontao I naucio
I kad si 62A sta pomaze za lower back pain
-
The 51st State
- Inventar foruma

- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
Ne budi zajedljivi papak svakom prilikom.Fuddo wrote: 14 Apr 2022, 21:52Znam.The 51st State wrote: 14 Apr 2022, 21:51
Zabe se ne potikvaju, a i totalno drugi histroijski pravac i kontekst...
Saburaj, vice bice bolje, staS mu sad…pajel
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9884 times
- Been thanked: 11685 times
MorningStar wrote: 15 Apr 2022, 02:11Moguce da he u filmovima ali ja malo iz svog iskustva - suborac: metak 7.62x54r prosao kroz obje noge (butine) PRI tome slomivsi obje butne kosti ( , presjekao arteriju na desnoj nozi.Krvarenje arterijsko pulsirajuce - turniquet primjenio+4x izraelski zavoj+morfij , suborac cekao na ekstrakciju 20+ minuta ,prezivio nisu morali sjeci nogu.rocko wrote: 14 Apr 2022, 22:38
U filmovima, to ono ko Brus Willis ranjen i malo krpe i izolir trake i puca ko da se nije nista desilo .
Slucaj dva , suborac minobacacka mina 120mm - geleri desna od kojih jedan koljeno lomi otvorena rana bez arterijskog krvarenja, drugi skocni zglob na istoj nozi presjeca (stopalo visit na mano mesa)krvarenje jel naravno. - zavoj+stezni zavoj za koljeno , za skocni tourniquete ali odma na butinu vrh jer nisam bio siguran za koljeno+ udlaga improvizovana (a I generalno preporuke su da se ionako ice na vrh butine a me dvije sake iznad rane jer arterija se moze povuci te se moze podvezati neznajuci ispod krvarenja) + morfij , cekao ekstrakciju 30ak minuta. Suborac prezivio - izgubio stopalo.
Turniquete zaustavlja bilo koje krvarenje , ako se primjeni prije nego ozlijedjeni umre - moze da putuje ili bilo sta 4-5 sati do bolnice , doktori ce u helicu ili medic vozilu da popustaju turniqete na par sekundi svakih 10ak minuta Ili koliko vec kako nebi doslo do odumiranja noge (medjutim cak I ako dodje bolje od smrti - barem medicinski) - zato se ono na celu pise markerom ili krvlju vrijeme primjene turniqueta (T=??:?? I morfij M=??:??)
Okretanje frontalno su koristile NATO (a Jo's uvijek koriste koliko ja znam) zbog pancira u tome I preferenca za stav koji se koristi za pucanje , istocni blok ide bocno tj izlaze bok her racunaju da nece vojnik imati pancir.Ja licno preferiram ovaj drugi jer pancir ne pancir bolje da ne pogodi pa ako moze sansu sebi povecati 20% u tom bolje. Moguce da su sad I NATO poceli da idu bocno her novi panciri imaju I ploce sa strana male (koje su svi vadili jer otezvaju kretanje I mobilnost znatno)
I kad si 62A sta pomaze za lower back pain![]()
Moraš imati profesionalnu vojsku, odličnu medicinsku logistiku, stručne kadrove, opremu i muda kod vojnika, da bi ovo bilo ovako. Moraš imati i državu s normalnim narodom.
Štaš od naših seljačkih vojski?
Pukne granata, a oni odmah "Nedime šta nam rade"
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- CikCikCikPogodi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 330 times
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14301 times
- Been thanked: 23818 times
Nije to zajedljivi papak, vec su to tuzne cinjenice.
Dozvolite da se obratimo
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Sa svim navedenim se slazem, ali nisam ni ciljao na to nego samo na tvrdnju oko rana po periferiji (jer sam spomenuo da mi je cudno kako americka policija ne poznaje onesposobi ili makar pokusaj ono da ne spucas 5 metaka u prsa) vezano za @rocko v postKrokodil Behko wrote: 15 Apr 2022, 10:17MorningStar wrote: 15 Apr 2022, 02:11
Moguce da he u filmovima ali ja malo iz svog iskustva - suborac: metak 7.62x54r prosao kroz obje noge (butine) PRI tome slomivsi obje butne kosti ( , presjekao arteriju na desnoj nozi.Krvarenje arterijsko pulsirajuce - turniquet primjenio+4x izraelski zavoj+morfij , suborac cekao na ekstrakciju 20+ minuta ,prezivio nisu morali sjeci nogu.
I kad si 62A sta pomaze za lower back pain![]()
Moraš imati profesionalnu vojsku, odličnu medicinsku logistiku, stručne kadrove, opremu i muda kod vojnika, da bi ovo bilo ovako. Moraš imati i državu s normalnim narodom.
Štaš od naših seljačkih vojski?
Pukne granata, a oni odmah "Nedime šta nam rade"
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Mozda zato sto su tako male sanse da nacet izbusi tebe ili kolegu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Reciprocitet sile mora da postoji, a i policija ipak nije u ratnom stanju da ide bas pucaj da ubijes kad god - ima malo "maglovitih" situacija gdje bi valjda trebalo da odmjere i procijene.Opet naveo sam ovaj slucaj iznad spomenut oko tasera - kad je izvukao pistolj samo da se krenuo odmaknuti, ovaj da je uzeo taser i milimetar ga pomaknuo a ovaj ga upucao nebi imali sta da pricaju po medijimainsomnia wrote: 15 Apr 2022, 15:42 Mozda zato sto su tako male sanse da nacet izbusi tebe ili kolegu
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood: