Mislim da ne vrijedi da ponovo podsjetim sta sam tacno napisao i sta nisam. Ti si jedan od onih koji se upale negdje na pola recenice i ne procitaju do kraja.Melek wrote: 18 Apr 2022, 06:16To lažeš, većina naših ljudi osudjuje taj vandalizam ali su revoltirani jer im je neki tamo bublavi kreten iz čista mira zapalio javno svetu knjigu, (i njima a ne samo vandalima) time signalizirajući da ni oni sami na tom fašističkom zapadu nisu poželjni. Uostalom, šta misliš, da je ok i super stvar uredno paliti svete knjige a da ovi to trpe zato što uživaju “blagodeti zapada”? Pa ti ljudi imaju svoju djecu rodjenu na zapadu, mnogi su i sami rodjeni na zapadu. I ti sad ovdje u principu pišeš ovo: “zapad javno pali Kur’ane, tamo je to normalna demokratska stvar, kome se ne svidja nek seli odatle”. Jel shvataš svoj vlastiti fašizam medju redovima?Bingov buraz wrote: 18 Apr 2022, 01:07
Kako god, Rasmus je izvojevao pobjedu. Prvo sto je dobio medijsku paznju, popularnost,... drugo sto je svoje sulude tvrdnje prikazao istinitim zahvaljujuci gomili divljaka koji su mu dosli ko kec na desetku. Mi sad mozemo pricati kako se imami drze pravila objavljenih prije toliko godina, kako je i serijat propisan i davno utvrdjen,... i da Svedjani u svojoj zemlji trebaju to da shvate?
Shvacas li da nisu Arapi stvorili Svedsku drzavu, svedski zakon, svedski sistem,... i da ne mogu promijeniti ni to ni svedski nacin vrednovanja, mentalitet, percepciju.
Ko voli nek izvoli, kome se ne svidja - niko ga ne zadrzava. Ja sam licno vidio i kod Svedjana i Danaca veliki otpor prema svojim nacistima, bilo je i marisana u po grada. A nesto ne vidim sa muslimanske strane osude ovom divljanju koje je ipak gore od rasmusovog paljenja hartije.
Zar je nemoguce osuditi i jedno i drugo, ograditi se i od Rasmusa i vandala?
Ono sto citam od nasih ljudi na FB reakcijama je samo opravdavanje vandalizma, solidarsnost sa vandalima i cak okretanje Rusima jer su oni eto bolji prema muslimanima od zapada. To pisu ljudi koji zive na mrskom, dekadentnom, islamofobicnom, fasistickom,... zapadu i koji ce sigurno ostati tu da zive i dalje.
A to da se svako moze iseliti ako mu se ne svidja svedski nacin tumacenja sloboda govora - je istina. Mozes naravno kritikovati to i osudjivati,.. ali ne smijes napasti policiju, paliti tudja auta, skole, blokirati saobracajnice, fizicki povrijediti neduzne. I to je sva poenta ovog sto pisem. Ovaj vandalizam nema opravdanja ,ni razumijevanja za to. Svedska je takva kakva je, znali su svi to koji su tu dosli, skontali su to i oni koji su tu rodjeni. I to manjina nece nikada moci promijeniti. Pogotovo ne na ovakav nacin.
Ovaj inferno sto gledamo zadnnjih dana nije nista novo u Svedskoj. To je aktuelni problem sa Arapima vise godina. Da li bi ti trpio to u BiH od migranata jer njih eto vrijedja nesto sto je nama normalno kod nas u nasem sistemu vrijednosti i obicajima?