HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7755 times
Been thanked: 18240 times
Status: Offline

Re: Zašto Kordić izbjegava partizane: Priliči li na groblju praviti adrenalinski park?

Post by Maja »

I da jest, ne znam sta s tim.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Re: Zašto Kordić izbjegava partizane: Priliči li na groblju praviti adrenalinski park?

Post by insomnia »

Pa nista. #samokazem
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Jednostavno ne bastinis nista, nema te niđe prije 93-e ni u istoriji ni u geografiji i ocekujea neki aman tretman
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2759 times
Been thanked: 22805 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Bogme u mojoj familiji ima.
ZAHID BUKUREVIĆ ORGANIZATOR PROBOJA IZ JASENOVCA

22. aprila 1945. godine izvršen je proboj iz zloglasnog logora Jasenovac. Proboj je izvršilo 600 od preostalih 1073 logoraša zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt, a sam proboj je preživjelo samo njih 117. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 logoraša u Kožari, od kojih je preživjelo 11 njih. Za Visoko i njegovu istoriju je jako bitan taj proboj, proboj iz Kožare, jer je jedan od organizatora proboja bio i Visočanin Zahid Bukurević. Naime, on je zajedno sa još šest svojih drugova logoraša dogovorio proboj, a zanimljivo je da su proboj poveli, odnosno započeli upravo Zahid Bukurević i Stanko Gaćeša.

"Početak proboja planiran je za 24. april. Međutim, u noći sa 21. na 22. april zatočenici su čuli eksplozije i videli odsjaj plamena koji je gutao zgrade. Grupa zatočenika (Stanko Gaćeša, Zahid Bukurević, Egon Berger, Albert Atijas-Zekić, Aco Danon, Leon Maestro i rabin Arnold Baš) dogovorili su se da proboj izvrše ranije, odnosno već 22. aprila u 20 časova. Inženjer Demajo pripremio je ekrazit, a braća Moster otrov koji je podijeljen zatočenicima. Desetak je noževa za obradu kože pretvoreno u oružje, a u magacin je sakriven dio alata koji je mogao da posluži kao oružje. Proboj je započeo 22. aprila u 20 časova. Nakon ubistva trojice ustaških stražara, kojima je oduzeto oružje, prva desetina napala je noževima stražu na izlaznoj kapiji logora, a druga ustaše kod glavne kapije. Treća desetina razrezala je žicu na strani logora prema poljima i železničkoj pruzi. Četvrta desetina obavestila je ostale zatočenike o bijegu i potpalila radionice i magacine. Zatočenici su bježali iz logora prema Savi, niz jasenovačke ulice, trčali prema poljima i železničkoj pruzi. Ustaška potjera za odbjeglim logorašima trajala je čitavu noć. Jedanaest zatočenika Kožare preživelo je proboj", navodi se u informaciji Wikipedije, koja se može pronaći na internetu.

Visoko ne može i ne smije zaboraviti ljude koji su dali svoj doprinos u Drugom svjetskom ratu i borili se na strani antifašista i koji su za tu ideju bili spremni dati i svoj život. Zahid Bukurević je rođen 1919. godine, a bio je jedan od 39 uhapšenih omladinaca u Visokom kobnog 16. aprila 1942. godine. Do tada je bio radnik, fudbaler i član "Sokolskog društva", ali prije svega antifašista. Nakon saslušavanja u Sarajevu, sproveden je logor Jasenovac, u kojem je boravio do proboja 22. aprila 1945. godine. Umro je 1981. godine te je sahranjen na Gradskom groblju u Visokom.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ne znam zasto je bitno koliko je bilo muslimana u partizanima.
Pricamo o partizanskom groblju, spomeniku mladicima, jugoslovenima, koji su dali zivote za tadasnju drzavu, odbranili nas od fasista. To je dio nase historije.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa trenutna zvanicna istorija se samo dijelom slaze sa tobom
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi »

Maja wrote: 28 May 2022, 21:47 Ne znam zasto je bitno koliko je bilo muslimana u partizanima.
Pricamo o partizanskom groblju, spomeniku mladicima, jugoslovenima, koji su dali zivote za tadasnju drzavu, odbranili nas od fasista. To je dio nase historije.
Sacekaj da tebi Nazif objasni kako to nije dio nase historije.
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

insomnia wrote: 28 May 2022, 21:50 Pa trenutna zvanicna istorija se samo dijelom slaze sa tobom
Historija BiH je pocela u Holiday Inn, JER TO BAKIR KAZE :sex :ooo
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

Post by Pasaga »

Maja wrote: 28 May 2022, 21:47 Ne znam zasto je bitno koliko je bilo muslimana u partizanima.
to su bili ideali tog vremena
slazem se sa tim ....postujem
iz ove perspektive,to je malo drugacije
vremenom,vec od 50-tih,na funkcije su dosli ljudi sumnjivog alibija,morala
Tito je tu bio uglavnom nemocan,ustvari lagalo mu se
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa dobro. Kod suncokreta je sve moguce. Pomiriti busuladzica i handzar diviziju sa muslimanskim brigadama u partizanima, HOS sa antifasizmom, krscanske ljiljane sa poturadima i onda se ibretiti kad vlasi izjednace cetnike i partizane
Jebeno je kad se nakon 500 godina sjetis da si narod i to drzavotvoran
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pasaga wrote: 28 May 2022, 21:54
to su bili ideali tog vremena
slazem se sa tim ....postujem
iz ove perspektive,to je malo drugacije
vremenom,vec od 50-tih,na funkcije su dosli ljudi sumnjivog alibija,morala
Tito je tu bio uglavnom nemocan,ustvari lagalo mu se
U gulazima po Sibiru si imao kamaru ljudi koji su umirali sa mislju da Staljin u stvari ne zna sta se desava i da mu lazu. Dosta ruskih pisaca opisuje taj fenomen
Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh »

ovo o jasenovcu uvijek je tragicno. od dare, do ostalih.
da ne mislim o krvi nevinoj, zacas bi mi metnuli ban o ustastvu, kad bi napomenuo da su eto handzar osnovali iz dosade...
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom »

CikCikCikPogodi wrote: 28 May 2022, 21:53
Ne moram objašnjavati jer ne negiram da su obe strane dio naše historije, ali očigledno druga strana to negira.

Samo toliko, ponosan sam što je sve što je u SFRJ bilo prikazano kao pozitivno (Tito, partizani, "antifašizam" itd.) samo mimimalno dio mog identiteta tj. onoliko koliko je moralo i koliko je bilo neizbježno u tim okolnostima.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

Post by Pasaga »

Kordic je jedna velika misterija u celofanu.
Saznat cemo brzo,samo,moze da kosta ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3245 times

Post by Melek »

insomnia wrote: 28 May 2022, 21:56 Pa dobro. Kod suncokreta je sve moguce. Pomiriti busuladzica i handzar diviziju sa muslimanskim brigadama u partizanima, HOS sa antifasizmom, krscanske ljiljane sa poturadima i onda se ibretiti kad vlasi izjednace cetnike i partizane
Jebeno je kad se nakon 500 godina sjetis da si narod i to drzavotvoran
Necu da ulazim u to koliko ti je degutantna ta spika o Bosnjacima gdje im zadajes epitet za epitetom, nekako ispadas paroh nad parosima po tom pitanju. Niti cu da ulazim dublje u stvarne razloge te tvoje kivnosti prema svom rodu (dal ti je kakav hafiz opalio bivsu dragu ili tome nesto slicno), medjutim tu nesto ima licne prirode.

Ali eto, sve zasto ima i svoje zato. Ja npr dobro znam koliko je Bosnjaka ubijeno u partizanima od strane "partizana" gdje je sijaset partizanskih odreda (i to narocito na podrucju Hercegovine) pravilo prilicno redovne cetnicke pobune. Ciljande "pobune" bas da bi se eliminisali muslimani. Pa se onda kao vrate u partizanske redove itd. A to sa suncokretima - tu pojavu imas medju svima a ne samo medju ovima tebi specificno omrazenim. Eto, uzmi sve te silne partizane koji 93. preko noci postase jal ustase jal cetnici i tako dalje i tako dalje. Zato mojne, nisi cool sa tim baljezganjem.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9510 times
Been thanked: 11249 times
Status: Online

Re: HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Post by Krokodil Behko »

Šta ćemo s ovim Komšićem iz Vareša? Zašto on nije sporan?

ZDRAVKO MAROŠEVIĆ, HDZ-ov NAČELNIK VAREŠA IZABRAN GLASOVIMA BOŠNJAKA: „Zašto je na Stupnom dolu moralo poginuti civilno stanovništvo, žene, djeca..“!?

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/25 ... djeca.html
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Bezbeli jer je iz Varesa
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Naseef Mushroom wrote: 29 May 2022, 08:09
CikCikCikPogodi wrote: 28 May 2022, 21:53

Ne moram objašnjavati jer ne negiram da su obe strane dio naše historije, ali očigledno druga strana to negira.

Samo toliko, ponosan sam što je sve što je u SFRJ bilo prikazano kao pozitivno (Tito, partizani, "antifašizam" itd.) samo mimimalno dio mog identiteta tj. onoliko koliko je moralo i koliko je bilo neizbježno u tim okolnostima.
Meni moze pricat neko da je bilo lose. Moze mi neko pricat da je bilo dobro. Ali mene ne zanima, jer nemam pojma kako je bilo nit me veze da historija bivse drzave ni sa bilo cim. Ovaj spomenik, boli me briga za njega, meni nebitan, ja bi srusio. Jer ce 10 godina biti zaboravljeno nit ce ga iko posjećivati.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom »

CikCikCikPogodi wrote: 29 May 2022, 11:05
Naseef Mushroom wrote: 29 May 2022, 08:09

Meni moze pricat neko da je bilo lose. Moze mi neko pricat da je bilo dobro. Ali mene ne zanima, jer nemam pojma kako je bilo nit me veze da historija bivse drzave ni sa bilo cim. Ovaj spomenik, boli me briga za njega, meni nebitan, ja bi srusio. Jer ce 10 godina biti zaboravljeno nit ce ga iko posjećivati.
Pa do ro, tu priznajem da bez obzira kakav ko imao stav da nije u redu dirati groblja.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25142 times
Been thanked: 25565 times

Post by ironman »

dream of spring...
Post Reply

Return to “Politika u BiH”