Pravoslavlje
Re: Pravoslavlje
Je li Djurdjevdan(Jurjevo/JurIjev xD) uvijek na isti datum (6. maj)?
Otkuda li skoro pa identicno obiljezavanje (Jurjev) i u muslimanskoj tradiciji?
Otkuda li skoro pa identicno obiljezavanje (Jurjev) i u muslimanskoj tradiciji?
E sad necu ni kako ja hocu
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8224 times
- Been thanked: 19365 times
- Status: Online
Jeste 6.5. uvijek.
Samo meni nije jasno kako je ujedno i romski i pravoslavni praznik.
Samo meni nije jasno kako je ujedno i romski i pravoslavni praznik.
Vidovdan
Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Spada u nepokretne praznike, a po starom kalendaru je 15. juna. Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.
O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna nije dokazana odnosno potvrđena. Po jednoj je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. Po drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida (lat: Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. Međutim treba imati u vidu da su u Polablju gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu. Po trećoj interpretaciji, i moguće najverovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada. Vidovdan je fiksni praznik koji Rimokatolička crkva obeležava 15. juna i posvećen je sv. Vidu, a sam kult sv. Vida je bio vrlo jak među južnoslovenskim rimokatolicima. Na to upućuje istovetnost u datumu (28. jun je 15. jun po starom kalendaru) i odsustvo kulta ovog ranohrišćanskog svetitelja u pravoslavnom hrišćanstvu. I danas po katoličkom Jadranskom primorju postoji obilje toponima i hramova koji nose ime sv. Vida, a sv. Vid je i zaštitnik grada Rijeke koja Vidovdan (15. jun) obeležava kao dan grada (potrebno je skrenuti pažnju da zvaničan datum Vidovdana nije 28. jun, već 15. jun, samo što taj 15. jun zbog razlike u kalendaru pada na 28. gregorijanski jun, kao što i Srpska Nova Godina čiji je zvaničan datum 1. januar pada na 14. januar, jer se SPC pridržava julijanskog, a ne gregorijanskog kalendara).
Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dveju vojski na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.
Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Spada u nepokretne praznike, a po starom kalendaru je 15. juna. Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.
O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna nije dokazana odnosno potvrđena. Po jednoj je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. Po drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida (lat: Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. Međutim treba imati u vidu da su u Polablju gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu. Po trećoj interpretaciji, i moguće najverovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada. Vidovdan je fiksni praznik koji Rimokatolička crkva obeležava 15. juna i posvećen je sv. Vidu, a sam kult sv. Vida je bio vrlo jak među južnoslovenskim rimokatolicima. Na to upućuje istovetnost u datumu (28. jun je 15. jun po starom kalendaru) i odsustvo kulta ovog ranohrišćanskog svetitelja u pravoslavnom hrišćanstvu. I danas po katoličkom Jadranskom primorju postoji obilje toponima i hramova koji nose ime sv. Vida, a sv. Vid je i zaštitnik grada Rijeke koja Vidovdan (15. jun) obeležava kao dan grada (potrebno je skrenuti pažnju da zvaničan datum Vidovdana nije 28. jun, već 15. jun, samo što taj 15. jun zbog razlike u kalendaru pada na 28. gregorijanski jun, kao što i Srpska Nova Godina čiji je zvaničan datum 1. januar pada na 14. januar, jer se SPC pridržava julijanskog, a ne gregorijanskog kalendara).
Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dveju vojski na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

- Status: Offline
Zelim im da mirno obiljeze to na Kosovu,Predsjednik MUP-a Kosova je juce na Vestima izjavio da Bogdanovic ima zabranu ulaska zbog krsenja Dogovora.
Kosovska Policija i Euleks su izradili poseban plan da sve ostane mirno,kao na utakmicama selektirace poznate huligane.
Kosovska Policija i Euleks su izradili poseban plan da sve ostane mirno,kao na utakmicama selektirace poznate huligane.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Nije proslo dobro
,ja ne znam sto samo srbi obiljezavaju bitku na Kosovu,kad je tamo najvise Albanaca bilo pa srba pa romuna pa Bosanaca,srba je kazu bilo mnogo i na turskoj strani.
Ne gledamo zajednicke stvari nego samo one sto nas razlikuju,jbg.
Ne gledamo zajednicke stvari nego samo one sto nas razlikuju,jbg.
Last edited by paparaci on 12 Mar 2013, 22:15, edited 1 time in total.
Reason: Obrisan off.
Reason: Obrisan off.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8224 times
- Been thanked: 19365 times
- Status: Online
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25303 times
- Been thanked: 6637 times
Sretan Vaskrs svima koji slave.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10241 times
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Pravoslavnim vjernicima sretan vaskrs
HRISTOS VASKRSE

HRISTOS VASKRSE

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9179 times
- Been thanked: 5868 times
-
Marijana88
- Na probnom

meni su vrlo lepe pravoslavne pesme, vidim da su drugi ovde komentarisali da su jezive odnosno da se oseti smrt... meni ne..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
HEROIN ODLIČAN: OTAC RAFAILO: "Slave i običaji su paganština, o pravoslavlju znalci ništa ne znaju, a i narod ošamućen" (VIDEO)
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31414 times
- Been thanked: 29147 times
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3825 times
- Been thanked: 1543 times
Ne znam čemu ovo spominjanje heroina. Kada se pravoslavlja tiče, govori istinu. I oni koji završe sve te škole, nastavljaju da uče paganskim običajima, koji ne bi trebali da imaju ništa sa hrišćanstvom uopšteno govoreći.Krokodil Behko wrote: 03 Feb 2022, 21:09 HEROIN ODLIČAN: OTAC RAFAILO: "Slave i običaji su paganština, o pravoslavlju znalci ništa ne znaju, a i narod ošamućen" (VIDEO)