Molitve na javnim mjestima / potreba za vjerskim objektima

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9502 times
Been thanked: 10316 times
Status: Online

Re: Trebević: Na Brusu postavljena tabla kojom se zabranjuje obavljanje vjerskih obreda

Post by Koraci_u_noci »

Ne bi trebalo da igdje moze mimo bogomolja i mjesta predvidjenih za obavljanje vjerskih obreda, bar ne u sekularnim drustvima. Koliko samo vjerskih obreda ima i u drugim religijama, zamisli kad bi svi to obavljali gdje stignu
Pobjeci sad od svega zelim
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22794 times
Been thanked: 20878 times
Status: Offline

Re: Trebević: Na Brusu postavljena tabla kojom se zabranjuje obavljanje vjerskih obreda

Post by Masamune »

Duminjo wrote: 01 Jun 2022, 22:20 Hoce li murija kaznjavati ljude koji se na lokaciji prekrste? Ili je ovo samo za padanje na dekicu?
Jarane to tvoje isto da ja kažem hoće li policija kažnjavati i one koji na glas kažu da bi htjeli nešto ukrasti pored onih koji su stvarno nešto ukrali
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2918 times
Been thanked: 24163 times

Post by HAVANA »

Zamisli kad bi svi ovako na sta bi to licilo. Nek naprave dzamiju i eto.Mora se znati gdje, sta i kako, neki red...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

ne zove se Trebević džaba , Jebević
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce »

Koraci_u_noci wrote: 02 Jun 2022, 08:04 Ne bi trebalo da igdje moze mimo bogomolja i mjesta predvidjenih za obavljanje vjerskih obreda, bar ne u sekularnim drustvima. Koliko samo vjerskih obreda ima i u drugim religijama, zamisli kad bi svi to obavljali gdje stignu
Kakve veze ima sekularizam sa individualnom vjerom? Nikakve. U Islamu je molitva odredjena 5 puta na dan i preporucena u zadato vrijeme. S obzirom na to da je tiha, ne moze smetati bilo kome izuzev ksenofobima. Kao sto rekoh, muslimani mogu obaviti molitvu u Hyde Parku, ali na Brusu ne mogu. Sta to govori o Englezima, a sta o domacim ksenofobima ne treba posebno naglasavati.

Image
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2787 times
Been thanked: 8769 times

Post by Duminjo »

Chan wrote: 02 Jun 2022, 08:36
Duminjo wrote: 01 Jun 2022, 22:20 Hoce li murija kaznjavati ljude koji se na lokaciji prekrste? Ili je ovo samo za padanje na dekicu?
Jarane to tvoje isto da ja kažem hoće li policija kažnjavati i one koji na glas kažu da bi htjeli nešto ukrasti pored onih koji su stvarno nešto ukrali
Sve je to molitva. Neko vako, neko nako.

Molitva je vjerski obred
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14423 times
Been thanked: 24252 times

Post by Fuddo »

Ja sam gledo frajera ispred benzinske klanja
Bruka raje ulazi, izlazi,
Redneka, crnaca, kineza, nema kakve mrake nema
Niko se nije ni okreno da ga pogleda, a kamo li da ga pita sta to radis…
Ali, to je razlika izmedju civilizacije, i sta ja znam, tamo nekog parmaka sa Trebevica.
Pajel
Dozvolite da se obratimo
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci »

Ne radi se o ksenofobiji nego o haosu koji bi nastao kad bi svako radio sta hoce. Ovdje je jasno da se zele sprijeciti muslimani da klanjaju gdje stignu, ali generalno je vjera individualna stvar i tako bi se trebala i prakticirat, privatno i u za to predvidjenim prostorima. Englezi se trude bit politicki korektni pa su tolerantni, ali pitao bih te da to postane masovna pojava.
Ne znam sad kojih sve rituala i obreda u drugim religijama ima, al ako uspostavis pravilo da svak svoju vjeru moze prakticirat gdje stigne, danas sutra ce istjerivat djavola na po ulice i sl
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14423 times
Been thanked: 24252 times

Post by Fuddo »

Jarane, ne brani niko nikom nista, u tome je i poenta.
Niko nikog ne benda, i ne zanima.
A da brane, onda bi tek u inat, i oni sto vjeruju i oni sto ne vjeruju na svakom koraku pravili scene.
Dozvolite da se obratimo
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Koraci_u_noci wrote: 02 Jun 2022, 11:58 Ne radi se o ksenofobiji nego o haosu koji bi nastao kad bi svako radio sta hoce.
Vidis haos na fotografiji koju sam prilozila? Ja vidim mir i uvazavanje razlicitosti. Bez toga nema istinskog sekularizma.
Ovdje je jasno da se zele sprijeciti muslimani da klanjaju gdje stignu, ali generalno je vjera individualna stvar i tako bi se trebala i prakticirat, privatno i u za to predvidjenim prostorima.
Je li ti razumijes da bi ljudi imali malo vremena za bilo sta drugo kad bi striktno 5x na dan isli u bogomolju? Moja kolegica je obavljala molitvu na stepenicama na poslu jer nije imala gdje drugdje. Nikome nije smetalo. Moj zubar je obavio molitvu dok sam ga cekala zadnji put kad sam bila kod njega, meni nije smetalo. Nikad nisam srela njeznijeg muskarca uzgred. Od izraza lica, preko ponasanja do nacina na koji radi.
Englezi se trude bit politicki korektni pa su tolerantni, ali pitao bih te da to postane masovna pojava.
Hoces reci da se plasis omasovljivanja vjere? Bojim se da na to ne mozes utjecati, ali pokusaj poblize upoznati ono sto te plasi. To je put do razumijevanja.
Ne znam sad kojih sve rituala i obreda u drugim religijama ima, al ako uspostavis pravilo da svak svoju vjeru moze prakticirat gdje stigne, danas sutra ce istjerivat djavola na po ulice i sl
Za razliku od drpanja na po ulice, raznoraznih parada, ulicnih ubistava i sl. Naravno da ne podrzavam egzorcizam, ali ni pravljenje problema tamo gdje ga nema.
Last edited by Lavlje_srce on 02 Jun 2022, 12:19, edited 1 time in total.
Memento Mori

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3963 times
Been thanked: 7334 times

Post by Matan »

Moj radni kolega to pravi na poslu, izadje sav mokar, od pranja..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

Možete prišivati kakve god hoćete etikete, ali ako je nešto privatno vlasništvo vlasnik ima pravo da tu radi šta hoće po pitanju dozvola i ostalog sve dok nešto ne ugrožava živote i što nije opasno po okolinu. Može zabraniti u objektima i na posjedima u svom vlasništvu bilo kome obavljanje religijskih rituala kakvi god da su. To je njegova stvar. Kraj priče
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3963 times
Been thanked: 7334 times

Post by Matan »

Bosnjaci to ne rade, na javnim mjestima..
samo Arapi..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 11:50
Chan wrote: 02 Jun 2022, 08:36

Molitva je vjerski obred
Kako bolan klanjanje možeš porediti sa time što se neko prekrsti? NiĐe veze. Prekrsti se za 2 sekunde i doviđenja.
Hajd da si spomenuo neku konkretnu i pravu molitvu koja traje duže
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Matan wrote: 02 Jun 2022, 12:19 Moj radni kolega to pravi na poslu, izadje sav mokar, od pranja..
Da i?
Memento Mori

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Chan wrote: 02 Jun 2022, 12:24
Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 11:50

Molitva je vjerski obred
Kako bolan klanjanje možeš porediti sa time što se neko prekrsti? NiĐe veze. Prekrsti se za 2 sekunde i doviđenja.
Hajd da si spomenuo neku konkretnu i pravu molitvu koja traje duže
Pa mozda i onaj covjek ne klanja citav namaz nego otklanja samo farze. Minute, dva i gotovo.

I trebali su onda fino na tablu napisati obavijest "zabranjeno klanjati" pa da znamo na cemu smo.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 12:29Pa mozda i onaj covjek ne klanja citav namaz nego otklanja samo farze. Minute, dva i gotovo.

I trebali su onda fino na tablu napisati obavijest "zabranjeno klanjati" pa da znamo na cemu smo.
Malo je duze od minute, dvije, ali nije puno.

Na tome smo, ksenofobija galore. Nase demokratije su svakako nekakav izopaceni komunizam, a ne istinski sekularizam. Podrzavam ispoljavanje svih religija i fokusiranje na slicnosti medju njima btw. :srce :srce
Memento Mori

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Lavlje_srce wrote: 02 Jun 2022, 12:34
Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 12:29Pa mozda i onaj covjek ne klanja citav namaz nego otklanja samo farze. Minute, dva i gotovo.

Malo je duze od minute, dvije, ali nije puno.

Na tome smo, ksenofobija galore. Nase demokratije su svakako nekakav izopaceni komunizam, a ne istinski sekularizam. Podrzavam ispoljavanje svih religija i fokusiranje na slicnosti medju njima btw. :srce :srce
Ma ja podrzavam samo da bude isto svima. Ako je zabranjeno meni ovo, neka je i tebi to tvoje. Nema frke, svima zabranjeno, vjerovatno iz nekih opravdanih razloga i necu ulaziti u to, pa cu postivati zabranu.
Ako je samo meni zabranjeno a on moze, e ne moze :ooo
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner

Post by Koraci_u_noci »

Tesko je podvuc crtu i rec ovo je dozvoljeno ovo je zabranjeno pa moras generalno utvrdit pravila da vaze za sve.
U multikulturalnim i sekularnim drustvima ima previse razlicitih obicaja da bi se sve dozvoljavalo na javnim povrsinama, uvijek ce se nac neko da ga smeta i onda moras pomiriti razlicite interese.
A na privatnom posjedu, sto rece Goldi, vlasnik moze utvrdit kucni red kakav on smatra da treba. Vazno samo da je u skladu sa propisima i da nema diskriminacije
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10241 times

Post by Julia-Klara »

Pise "zabranjeno obavljanje vjerskih obreda", znaci SVIH. Na privatnom posjedu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Post Reply

Return to “Religija”