Molitve na javnim mjestima / potreba za vjerskim objektima

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2914 times
Been thanked: 24134 times
Status: Online

Re: Trebević: Na Brusu postavljena tabla kojom se zabranjuje obavljanje vjerskih obreda

Post by HAVANA »

Bezveze i trabunjamo, nije nase da to rjesavamo. Ima zakon i red, to je to. A ovaj na privatnom moze kako hoce.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2787 times
Been thanked: 8760 times
Status: Offline

Re: Trebević: Na Brusu postavljena tabla kojom se zabranjuje obavljanje vjerskih obreda

Post by Duminjo »

Chan wrote: 02 Jun 2022, 13:21
Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 12:29

Pa mozda i onaj covjek ne klanja citav namaz nego otklanja samo farze. Minute, dva i gotovo.

I trebali su onda fino na tablu napisati obavijest "zabranjeno klanjati" pa da znamo na cemu smo.
Jarane neki random lik zabrani klanjanje, a vi svi kao upaljeni kutnjaci pričate o ksenofobiji. Nije zapalio Kur'an da ga treba nabiti nogom, već je u svom posjedu zabranio klanjanje iz njemu poznatih razloga. I ne mora baš sve biti ksenofobija. To može biti i poput onog kad jednom Romu daš marku, pa onda drugom isto tako i onda ih sutradan dođe 30, pa ti bude preko glave. Što ne bi to i ovdje bio slučaj? Zašto mora biti u pitanju baš uvijek ksenofobija? Je li to čovjek mrzi Rome ako otjera tih 30, a dvojici prije njih je dao marku dvije?
Onda nismo sekularna drzava
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times

Post by Lavlje_srce »

HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:20 Ok u pravu ste eto ali ja dok sam ziv necu shvatiti zasto ce neko klanjati na ulici, u sumi... Razlog, cemu to? Ovo da ne spominjem da zatvori ulicu, to bi sve pokaznjavo zestoko...
Ko to mi? Iznosim iskljucivo svoje misljenje. Zato sto je odredjeno vrijeme molitve i preporuceno je tada obaviti. Ljudi koji su predani u vjeri daju prioritet molitvi u tacno odredjeno vrijeme. Znam zenu koja je bila u molitvi kad je bio zadnji zemljotres i nije se ni pomjerila (takodjer je preporuceno da se molitva ne prekida). Kao sto je tebi jako bitan ateizam, tako je nekome jako bitna vjera.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Koraci_u_noci wrote: 02 Jun 2022, 13:22 Mene licno ne smeta nista, ali pokusavam sagledati stvari objektivno. Gdje podvuci crtu, da li dozvolit i vjernicima da vjerske propise tumace kako im se prohtije. Imas u u vlastitoj kuci situacija da kad jedno hoce klanjat, to drugi i ne primijete, a kad drugo hoce, to je procedura, svi osjete na svojoj kozi.
To je istina, ali sta ti u datom primjeru osjecas na svojoj kozi? Nista osim straha i nerazumijevanja.

Haj' cao.
Memento Mori

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22761 times
Been thanked: 20841 times

Post by Masamune »

Duminjo wrote: 02 Jun 2022, 13:25
Chan wrote: 02 Jun 2022, 13:21
Jarane neki random lik zabrani klanjanje, a vi svi kao upaljeni kutnjaci pričate o ksenofobiji. Nije zapalio Kur'an da ga treba nabiti nogom, već je u svom posjedu zabranio klanjanje iz njemu poznatih razloga. I ne mora baš sve biti ksenofobija. To može biti i poput onog kad jednom Romu daš marku, pa onda drugom isto tako i onda ih sutradan dođe 30, pa ti bude preko glave. Što ne bi to i ovdje bio slučaj? Zašto mora biti u pitanju baš uvijek ksenofobija? Je li to čovjek mrzi Rome ako otjera tih 30, a dvojici prije njih je dao marku dvije?
Onda nismo sekularna drzava
Mi smo to svakako samo na papiru. Ovdje je privatno vlasništvo u fokusu. Javne površine su već druga stvar.
Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9492 times
Been thanked: 10306 times

Post by Koraci_u_noci »

U kojem primjeru?
Pobjeci sad od svega zelim
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Koraci_u_noci wrote: 02 Jun 2022, 13:32 U kojem primjeru?
Ovom o kom pricamo.
Memento Mori

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Lavlje_srce wrote: 02 Jun 2022, 13:27
HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:20 Ok u pravu ste eto ali ja dok sam ziv necu shvatiti zasto ce neko klanjati na ulici, u sumi... Razlog, cemu to? Ovo da ne spominjem da zatvori ulicu, to bi sve pokaznjavo zestoko...
Ko to mi? Iznosim iskljucivo svoje misljenje. Zato sto je odredjeno vrijeme molitve i preporuceno je tada obaviti. Ljudi koji su predani u vjeri daju prioritet molitvi u tacno odredjeno vrijeme. Znam zenu koja je bila u molitvi kad je bio zadnji zemljotres i nije se ni pomjerila (takodjer je preporuceno da se molitva ne prekida). Kao sto je tebi jako bitan ateizam, tako je nekome jako bitna vjera.
I to opravdava te na javnom mjestu, pumpi, ulici...? Ok. Sta se inace radi ako si sprijecen da je obavis? Koja je svrha toga, javno, na prljavom, guzva, blokiras ljude i ometas a oni takodje imaju obaveze...? Odakle ti uopste da je meni bitan ateizam? Ne zanima me apsolutno ni jedno ni drugo a pogotovo ne naglabanja ciji je veci... Rodim se, zivim, prozivim i umrem. Samo me to zanima izmedju prvog i zadnjeg. Moj izbor i moja sloboda. Sta zakon kaze da je dozvoljeno to i radim. Ako prekrsim ispastam i cao.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

U normalnim drzavama kad vide da sa turuzmom raste i potreba za necim (u ovom slucaju klanjanje) ljudi se potrude da ugode turistima radi dugorocne dobiti.
Izgradis fino dzamiju ako neces da ljudi klanjaju vani.

A na privatnom posjedu ima covjek pravo da napise na svojoj tabli pravila. Ne zalazi u njegovo i nema problema.

A sto se tice ulica u Francuskoj. Pa sto im ne izgrade vise dzamija u kvartovima gdje je muslimanski zivalj vecinski.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:40I to opravdava te na javnom mjestu, pumpi, ulici...? Ok. Sta se inace radi ako si sprijecen da je obavis? Koja je svrha toga, javno, na prljavom, guzva, blokiras ljude i ometas a oni takodje imaju obaveze...? Odakle ti uopste da je meni bitan ateizam? Ne zanima me apsolutno ni jedno ni drugo a pogotovo ne naglabanja ciji je veci... Rodim se, zivim, prozivim i umrem. Samo me to zanima izmedju prvog i zadnjeg. Moj izbor i moja sloboda. Sta zakon kaze da je dozvoljeno to i radim. Ako prekrsim ispastam i cao.
Ako je sprijecen, obavi molitvu cim moze. I on se isto rodi, zivi, prozivi i umre i zanima ga ono izmedju prvog i zadnjeg. Njegov izbor i njegova sloboda. U parku, na pumpi sa strane i sl. ne smeta nikome.

Ima i naucnih istrazivanja koja su pokazala da je duhovnost korisna za mentalno i fizicko zdravlje: https://www.forbes.com/sites/nicolefish ... ur-health/

Svi moderni zakoni su ustanovljeni na religijskim, preciznije biblijskim principima. :kafa
Memento Mori

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Lavlje_srce wrote: 02 Jun 2022, 13:55
HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:40I to opravdava te na javnom mjestu, pumpi, ulici...? Ok. Sta se inace radi ako si sprijecen da je obavis? Koja je svrha toga, javno, na prljavom, guzva, blokiras ljude i ometas a oni takodje imaju obaveze...? Odakle ti uopste da je meni bitan ateizam? Ne zanima me apsolutno ni jedno ni drugo a pogotovo ne naglabanja ciji je veci... Rodim se, zivim, prozivim i umrem. Samo me to zanima izmedju prvog i zadnjeg. Moj izbor i moja sloboda. Sta zakon kaze da je dozvoljeno to i radim. Ako prekrsim ispastam i cao.
Ako je sprijecen, obavi molitvu cim moze. I on se isto rodi, zivi, prozivi i umre i zanima ga ono izmedju prvog i zadnjeg. Njegov izbor i njegova sloboda. U parku, na pumpi sa strane i sl. ne smeta nikome.

Ima i naucnih istrazivanja koja su pokazala da je duhovnost korisna za mentalno i fizicko zdravlje: https://www.forbes.com/sites/nicolefish ... ur-health/

Svi moderni zakoni su ustanovljeni na religijskim, preciznije biblijskim principima. :kafa
Sloboda vjere ili uvjerenja uključuje pravo svakog lica, odnosno crkve i vjerske zajednice, da može ispoljavati svoju
vjeru ili uvjerenje, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, uključujući, između ostalih, pravo:

2. Vršiti vjerske obrede u svojim ili zakupljenim, odnosno iznajmljenim zgradama ili prostorijama koje, prema
posebnim propisima, ispunjavaju uslove za okupljanje većeg broja lica, na otvorenim prostorima vjerskih objekata, na
grobljima, te domovima i imanjima svojih vjernika.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 14:29Sloboda vjere ili uvjerenja uključuje pravo svakog lica, odnosno crkve i vjerske zajednice, da može ispoljavati svoju
vjeru ili uvjerenje, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, uključujući, između ostalih, pravo:

2. Vršiti vjerske obrede u svojim ili zakupljenim, odnosno iznajmljenim zgradama ili prostorijama koje, prema
posebnim propisima, ispunjavaju uslove za okupljanje većeg broja lica, na otvorenim prostorima vjerskih objekata, na
grobljima, te domovima i imanjima svojih vjernika.
Jedino na cemu se ovaj primjer klimavo drzi je privatni posjed. Da je u pitanju javni, svaki sud bi oborio ovu odluku zato sto ne bi bilo moguce dokazati da je to bilo "neophodno u interesu javne sigurnosti, zaštite zdravlja, javnog morala, ili u cilju zaštite prava i sloboda drugih osoba u skladu s
međunarodnopravnim standardima".

7. Javno očitovanje vjere ili uvjerenja može biti ograničeno jedino na osnovu zakona i u skladu s
međunarodnim standardima kada nadležni organ dokaže da je to neophodno u interesu javne sigurnosti,
zaštite zdravlja, javnog morala, ili u cilju zaštite prava i sloboda drugih osoba u skladu s
međunarodnopravnim standardima. Crkve i vjerske zajednice imaju pravo žalbe na ovu odluku. žalbeni
organ, prije donošenja odluke o žalbi, mora zatražiti od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i
Hercegovine mišljenje u vezi sa slučajem zabrane javnog očitovanja vjere ili uvjerenja.

http://www.mpr.gov.ba/biblioteka/zakoni ... 0vjere.pdf
Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Takodjer, sta je molitva na javnom mjestu nego javno ocitovanje vjere?
Memento Mori

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2320 times
Been thanked: 5740 times

Post by Beni »

Napad na Bosnjake
Fuck you a friendly note to start the day
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1273 times
Been thanked: 4067 times

Post by Laser »

HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:04 Znaci ovo je ok? Gdje je granica, za sta sluze vjerski objekti...? A posebna prica je da bi ovi nekim drugim nesto branili i odredjivali... Zato postoje zakoni i pravila koja bi trebala jasno definisati te stvari. Image
Jest OK.

Vjerski objekti služe za obavljanje molitve.

Ali ako ljudi ne mogu stati u objekat, po tebi treba im reći haj razgulte nema više mjesta?

Inače vi ćafiri volite vako srat i pozivat se na zakon i cjepanje dlaka kad su vjernici u pitanju.

A kad se vama malo stane na žulj, onda kmeee, pa daj ljudi smo, zabogaaa. :D.
Klanjam džematile po parkovima.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Beni wrote: 02 Jun 2022, 15:03 Napad na Bosnjake
:lejla
Memento Mori

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2320 times
Been thanked: 5740 times

Post by Beni »

Laser wrote: 02 Jun 2022, 15:04
HAVANA wrote: 02 Jun 2022, 13:04 Znaci ovo je ok? Gdje je granica, za sta sluze vjerski objekti...? A posebna prica je da bi ovi nekim drugim nesto branili i odredjivali... Zato postoje zakoni i pravila koja bi trebala jasno definisati te stvari. Image
Jest OK.

Ali ako ljudi ne mogu stati u objekat, po tebi treba im reći haj razgulte nema više mjesta?

Inače vi ćafiri volite vako srat i pozivat se na zakon i cjepanje dlaka kad su vjernici u pitanju.

ti mali kuci pa se moli :valja
Fuck you a friendly note to start the day
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22761 times
Been thanked: 20841 times

Post by Masamune »

Naravno da to gore nije ok, a razloga je masa.

"ksenofobija" kme kme
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Beni wrote: 02 Jun 2022, 15:06
Laser wrote: 02 Jun 2022, 15:04

Jest OK.

ti mali kuci pa se moli :valja
Ja se ne molim, klanjam namaze i učim dove, ahmače jedan ćafirski. :D.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Chan wrote: 02 Jun 2022, 15:07 Naravno da to gore nije ok, a razloga je masa.

"ksenofobija" kme kme
Naravno da jest OK, ali šupci kao što je Havana i ti postave onu sliku koja treba govoriti da muslimani u Parizu pet puta dnevno, za svaki namaski vakat, prave nered.

Ovdje je u pitanju petak, džuma, jednom sedmično.

Dođe fino policija, zatvori saobraćaj i obezbjeđuje ljude dok klanjaju džumu iz prostog razloga što ne mogu svi stati u prostoriju.

To je jasno i najzadrtijem francuskom ksenofobu, ali tebi i Havani nije, što će reći da ste primitivniji od njih. :valja

Znamo svi odakle potiče ta vaša netrpeljivost, ali ko vas yebe, žalite se. :ble
Post Reply

Return to “Religija”