HAVANA wrote: 06 Jun 2022, 15:00
Decku od 18... godina kojem je malo 1200km plus baksis i nece to da radi,moze mu se i nece da radi gospodin...Nije to do plate.Za omladine je to odlicna plata.Moja je znala izaci dok je bila ovde po 1800km.To su za nju ogromne pare.Obzirom da je kod roditelja i u kuci i na tanjiru...Al nauci se radit i ganjat bolje ko hoce.Sad tamo na studentskom poslu uzima duplo vise.Doceko sam da mi dijete kaze ne salji ne treba mi,imam.Nema nako para,ako ga ne naucis radit ,dzaba ti sve skole...I mogu se opustiti dok je nas al sta da me tramvaj sutra opali a ja uzgojio princezu,sta ce onda? Najbolja stvar koju sam vani primjetio da vecina omladine radi i ne bjezi od posla...Ovde ih dosta bjezi,nek prica ko sta hoce.A para ima i solidno placenih poslova za te godine...A i dosta je do mnogih roditelja,gdje ce njegov princ ili princeza raditi,ta zaboga oni studiraju...Cudo nevidjeno.
Momak od 18 godina tesko, skoro nikako ne moze biti dovoljno dobar konobar kojeg ce gazda platiti 1200. To je uglavnom onaj pocetnik koji zapinje i smeta sam sebi po sali.
Dobar, naucen, iskusan konobar treba makar par godina letanja i habanja da nauci neke karafeke.
Konobar, momak 20-25 godina vrlo tesko moze istovremeno i studirati kako treba tj uciti na ispite ili ici i na predavanja jer ti konobari uglavnom rade 6 dana u sedmici a imas objekata gdje momci pucaju svaki jebeni dan cijelo ljeto. Plus, vecinom si druga smjena koja nema radno vrijeme. Sjedi se dok ima gostiju.
Momci od 20+ godina vole izaci navecer, vole se izgotiviti, potrisiti..da ne kazem na sta i kako. Jednostavno je u tim godinama to tako i rijetko koji razmislja da ostavi par stoja za stolariju. Jbo stolariju. Plus, svaki drugi konobar u Sarajevu nije pod babinin krovom. Ogromna razlika.
Kaze rodjo, danasnji gosti su pismeniji, kulturniji, ljepota raditi.
Danasnji gosti su karine. Prije samo desetak godina se znalo da na svaki drugi hastal imas makar markicu. Ljudi se medjusobno udarali ko ce platiti. Danas je to, ko da im bubreg vadis.
I sve je to nekako moglo ici, bilo je fino, dobro dok gazde nisu pocele kamere uvoditi. Nekad se plata nije ni cekala nit je konobara zanimalo kolka mu je plata. Danas mue je plata sve.
Na kraju, kad podvuces na jesen crtu, gdje si bio, sta si radio.. Nema te nigdje. Proslo ljeto od plate do plate.
Kaze mi jedan bivsi kolega "prije su se radnici placali 5 stoja, danas neradnike placaju milju i opet ne mogu naci ni tih neradnika".
Ima tu svega po malo. Nije bas sve tako crno i bijelo. Malo su gazde eksponirane i ljudi ponekad mogu cuti sta gazde kazu. Bilo bi zanimljivo cuti sta konobari imaju za reci