Jel ko u 45 godina Jugoslavije?Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 21:51Ima ima
Da to funkcionise, manje bi bilo belaja, skoro nikako jer se ne bi komsija smio napasti.
Samim time bi se i javna retorika koja raspiruje mrznju, uveliko smanjila, mozda i istrijebila.
Sve je to lanac koji bi doveo do toga da suzivot funkcionise makar na silu ako ne iz ljubavi.
Suzivot
Moderator: Krokodil Behko
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- Status: Offline
Re: Suzivot
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3844 times
- Been thanked: 7079 times
- Status: Online
M niko normalan ne uci dijete da mrzi..HAVANA wrote: 08 Jun 2022, 21:53Moje komsije su sasvim nesto drugo dokazale. A ni zivot nije portal, vijesti i politika. Itekako mi zivimo, radimo i saradjujemo. Bez ikakvih problema osim politike, vlasti i medija, njihovih interesa itd. . Al o tome se ne pise. Budale drze bank i vaze, vladaju, odredjuju, pisu... Ja svoje dijete necu uciti da mrzi, zna sve i sve im je ispricano. Covjek ili necovjek i tacka sto se mene tice. Da mi je babo rodjeni il neki moj ko biva, neki drugi...Ko je uopste moj po danasnjim sudijama, oni ce mi reci i odrediti? Po njihovom sudu treba da krizam i vrijedjam drage ljude?Melek wrote: 08 Jun 2022, 21:33 Realno, nakon svega što se desilo, presmješno je da mi uopšte potegnemo ovakvu jednu temu. Dokazale su komše i slikom i prilikom da su operisani od suživota i da samo sanjaju o otimačini i istrebljenju. Mojne ba da ste fgr, fgr je bezmozak.
i moje dijete bira sebi prijatelje, ne biram mu ih ja..
trenutno su to Turci, Jucer bio Nigeriijac, Kosovar..
zavisi od skole i njeni ucenika..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2753 times
- Been thanked: 8615 times
Logika ti je upravo cist primjer zasto nema suzivota u BiH.Matan wrote: 08 Jun 2022, 21:46Nije da mi smeta..Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 21:44
Kako ti mislis nekome davati primjer za suzivot ako ti smeta cirilica u Hercegovini?
al ne vidim svrhu njenu u Hercegovini..
niti u srednjoj Bosni..
gdje nema Srba..
nek je oni koriste gdje ih ima, ko im brani..
ali ostalima ne treba..
malo logike..
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4409 times
- Been thanked: 3364 times
Ne, naravno da nećemo učiti djecu da mrze i da se srozaju na nivo onih brat-bratu 90% komšija koji su nam radili o glavi. Ali naučiti ih da budu na oprezu, odnosno da praktikuju neku vrstu oprezne tolerancije, to da. Zbog njihovog dobra. Jer, ako se to ne uradi, opet ćemo upasti u udri-brigu-na-veselje mode i opet ćemo pod kamu. Il će i naša djeca obrnuti pa one druge pod kamu. To ako ih treniramo da mrze, ko što tih brat-bratu 90% komšija radi.HAVANA wrote: 08 Jun 2022, 21:53Moje komsije su sasvim nesto drugo dokazale. A ni zivot nije portal, vijesti i politika. Itekako mi zivimo, radimo i saradjujemo. Bez ikakvih problema osim politike, vlasti i medija, njihovih interesa itd. . Al o tome se ne pise. Budale drze bank i vaze, vladaju, odredjuju, pisu... Ja svoje dijete necu uciti da mrzi, zna sve i sve im je ispricano. Covjek ili necovjek i tacka sto se mene tice. Da mi je babo rodjeni il neki moj ko biva, neki drugi...Ko je uopste moj po danasnjim sudijama, oni ce mi reci i odrediti? Po njihovom sudu treba da krizam i vrijedjam drage ljude?Melek wrote: 08 Jun 2022, 21:33 Realno, nakon svega što se desilo, presmješno je da mi uopšte potegnemo ovakvu jednu temu. Dokazale su komše i slikom i prilikom da su operisani od suživota i da samo sanjaju o otimačini i istrebljenju. Mojne ba da ste fgr, fgr je bezmozak.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Matan
- Sila nečista

A jebote, nigdje veze..Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 21:59Logika ti je upravo cist primjer zasto nema suzivota u BiH.Matan wrote: 08 Jun 2022, 21:46
Nije da mi smeta..
al ne vidim svrhu njenu u Hercegovini..
niti u srednjoj Bosni..
gdje nema Srba..
nek je oni koriste gdje ih ima, ko im brani..
ali ostalima ne treba..
malo logike..
suzivot je po tebi da cirilica se pise tamo gdje nikad nije..
treba da je suzivot, po tebi da katolici idu u dzamije, a Bosnjaci u crkve..
dobro bi bilo, ali..
- Duminjo
- Urednik foruma

Opet ti o historiji.insomnia wrote: 08 Jun 2022, 21:53Jel ko u 45 godina Jugoslavije?Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 21:51
Ima ima
Da to funkcionise, manje bi bilo belaja, skoro nikako jer se ne bi komsija smio napasti.
Samim time bi se i javna retorika koja raspiruje mrznju, uveliko smanjila, mozda i istrijebila.
Sve je to lanac koji bi doveo do toga da suzivot funkcionise makar na silu ako ne iz ljubavi.
I Bosna nije Jugoslavija.
Ne znam jesi li cuo kad neki Bosnjak iz stoca ili capljine prica o statusu Bosnjaka u tim opstinama. Koliko su bošnjaci prisutni u tim opstinama a da skoro nemas ni jednog da je zaposlen u opštini ili nekoj javnoj instituciji.
Mislis da te ljude zanima Jugoslavija i 45-ta? Mislis da ne znaju sta je bilo 90-ih i da nisu sami osjetili na svojoj kozi?
Sta ce on sada, sutra? Jel on moze da se kurci ovako ko mi (ja bi ovo, ja bi ono) ili mozda mora traziti suzivot?
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2887 times
- Been thanked: 23881 times
Zasto onda djeca od svih koji su vani imaju to bogatstvo da zive i druze se sa razlicitim ljudima a moja ovde bi trebala da se zakljucaju u haustoru? Imaju divne prijatelje i u hrvatskoj, srbiji a i u bih od capljine do pala. Ljudi slicnih interesovanja i razmisljanja se nadju. Sta im ja sad trebam reci fuj to? Svakako su operisani od nasih bolesti. I ne treba da biju nase bitke i nasu proslost. Nismo ni mi trebali od nasih. Generacije truju slijedece generacije...Ko nesta cemo rijesit mrznjom i plitkim mozgom? Al u qrcu. Zivi vani i uda mu se cerka za roma. Ovde ne bi dao da izadje sa njim na kafu. A meni za moju kaze jel ti pametno sto si je pustio u hrvatsku, ko da je u kandahar otisla grob te jebo.Matan wrote: 08 Jun 2022, 21:55M niko normalan ne uci dijete da mrzi..HAVANA wrote: 08 Jun 2022, 21:53
Moje komsije su sasvim nesto drugo dokazale. A ni zivot nije portal, vijesti i politika. Itekako mi zivimo, radimo i saradjujemo. Bez ikakvih problema osim politike, vlasti i medija, njihovih interesa itd. . Al o tome se ne pise. Budale drze bank i vaze, vladaju, odredjuju, pisu... Ja svoje dijete necu uciti da mrzi, zna sve i sve im je ispricano. Covjek ili necovjek i tacka sto se mene tice. Da mi je babo rodjeni il neki moj ko biva, neki drugi...Ko je uopste moj po danasnjim sudijama, oni ce mi reci i odrediti? Po njihovom sudu treba da krizam i vrijedjam drage ljude?
i moje dijete bira sebi prijatelje, ne biram mu ih ja..
trenutno su to Turci, Jucer bio Nigeriijac, Kosovar..
zavisi od skole i njeni ucenika..
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- insomnia
- Rđav kurac

E moj suzivotas.Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 22:06Opet ti o historiji.
Ne znam jesi li cuo kad neki Bosnjak iz stoca ili capljine prica o statusu Bosnjaka u tim opstinama. Koliko su bošnjaci prisutni u tim opstinama a da skoro nemas ni jednog da je zaposlen u opštini ili nekoj javnoj instituciji.
Mislis da te ljude zanima Jugoslavija i 45-ta? Mislis da ne znaju sta je bilo 90-ih i da nisu sami osjetili na svojoj kozi?
Sta ce on sada, sutra? Jel on moze da se kurci ovako ko mi (ja bi ovo, ja bi ono) ili mozda mora traziti suzivot?
- Duminjo
- Urednik foruma

Suzivot je da cita ko sta hoce. Pogotovo ako su oba pisma zvanicna Bosanska.Matan wrote: 08 Jun 2022, 22:02A jebote, nigdje veze..
dobro bi bilo, ali..
Sve ostalo je majorizacija.
- Duminjo
- Urednik foruma

Pa hajde reci.. sta bi ti sa zenom i dvoje djece npr u doboju, trebinju, ljubuskom, capljini?insomnia wrote: 08 Jun 2022, 22:07E moj suzivotas.Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 22:06
Opet ti o historiji.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22564 times
- Been thanked: 20707 times
Jezici i pisma su proglašeni ravnopravnim na svim dijelovima teritorije BiH. Otuda i ćirilica u Hercegovini pored latinice, ali i latinica pored ćirilice u RS jer je to zakonski definisano Ustavom početkom 2000-ih. O čemu dalje raspravljate kad je sve apsolutno jasno?
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- insomnia
- Rđav kurac

Trazio suzivot. Farbo jaja ko Dori.
Pitaj spejsu kako se ona snalazi sa suzivotom
- Matan
- Sila nečista

Dobro ajd..Duminjo wrote: 08 Jun 2022, 22:09Suzivot je da cita ko sta hoce. Pogotovo ako su oba pisma zvanicna Bosanska.Matan wrote: 08 Jun 2022, 22:02
A jebote, nigdje veze..
dobro bi bilo, ali..
Sve ostalo je majorizacija.
- insomnia
- Rđav kurac

Nije ti ovo to.Chan wrote: 08 Jun 2022, 22:11 Jezici i pisma su proglašeni ravnopravnim na svim dijelovima teritorije BiH. Otuda i ćirilica u Hercegovini pored latinice, ali i latinica pored ćirilice u RS jer je to zakonski definisano Ustavom početkom 2000-ih. O čemu dalje raspravljate kad je sve apsolutno jasno?
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Šta nije? Onaj pita što će ćirilica u Hercegovini. Eto zašto je tamo. Nema to veze sa suživotom.insomnia wrote: 08 Jun 2022, 22:12Nije ti ovo to.Chan wrote: 08 Jun 2022, 22:11 Jezici i pisma su proglašeni ravnopravnim na svim dijelovima teritorije BiH. Otuda i ćirilica u Hercegovini pored latinice, ali i latinica pored ćirilice u RS jer je to zakonski definisano Ustavom početkom 2000-ih. O čemu dalje raspravljate kad je sve apsolutno jasno?
NAravno ovo ponekad odstupa u praksi, ali ne i po pitanju saobraćajnih znakova i slično. Odstupanja su recimo guranja "bošnjačkog jezika" u RS od nedavno.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Duminjo
- Urednik foruma

Pitah tebe sta bi ti.insomnia wrote: 08 Jun 2022, 22:11 Trazio suzivot. Farbo jaja ko Dori.
Da ti dijete uci povijest ili cirilicu a ne mozes iz svoje koze. Nemas para ni da preselis. Banks ne da ni Kredit..
Et, sta bi?
- insomnia
- Rđav kurac

Odselio se
- insomnia
- Rđav kurac

Sta bi ti? Kako do famoznog suzivota?
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Što se tiče suživota vjerujem u dobre ljude bez obzira na nacionalnost i vjeru. Tako sam odgojen. To ne znači da ću šutiti i slijepo gledati kako neko priča nebuloze tipa sve je kriva Amerika, šta nam bi pa se ono desi kao da su pali s Marsa, budale pucale na budale i slično. Takve treba nabiti nogom.
- Matan
- Sila nečista

Sto puta moram ponoviti..
suzivot postoji samo ako je jedan iznad, a ostali suzivaju po njemu..
tako je u citavom svijetu..
ne moze svako selo imati pismo i povijest ili istoriju..
kakav bi ti suzivot u srednjoj Bosni..
ili RS..ciju povijest da ucis, kad svi imaju svoju..
cije pismo i jezik da koristis..
dvije skole pod jednim krovom..
eto to je suzivot..
suzivot postoji samo ako je jedan iznad, a ostali suzivaju po njemu..
tako je u citavom svijetu..
ne moze svako selo imati pismo i povijest ili istoriju..
kakav bi ti suzivot u srednjoj Bosni..
ili RS..ciju povijest da ucis, kad svi imaju svoju..
cije pismo i jezik da koristis..
dvije skole pod jednim krovom..
eto to je suzivot..