Švedska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2803 times
Been thanked: 8834 times
Status: Offline

Re: Svedska otima muslimansku djecu?

Post by Duminjo » 18 Feb 2022, 09:19

Duminjo wrote: 17 Feb 2022, 21:34
The 51st State wrote: 17 Feb 2022, 18:20
Tutno sam ti upitnik u naslov i molim te stavi izvor informacija iz uvodnog posta
:cudi

Ne mozemo pisati o ovakvoj temi i u svakome drugom postu tvrditi za nekoga da je fasista, da je dokazano negdje i pokazano kako se otimaju necija djeca samo zato sto su muslimani a NI JEDAN IZVOR I DOKAZ NISI POSTAVIO. Goleme su to tvrdnje za ovolike optuzbe.

Samo sam ti trazio izvor od onog uvodnog clanka. Imao si dovoljno vremena.
Kad ga posaljes na PP, otkljucacu ti temu uz uslov da ubuduce necemo nikoga optuzuvati za kradju djece i fasizam bez pecata sa suda.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10148 times
Been thanked: 17254 times

Re: Svedska otima muslimansku djecu?

Post by spacebound » 18 Feb 2022, 09:32

Matan wrote: 18 Feb 2022, 09:07
spacebound wrote: 18 Feb 2022, 07:42
Ko je krava?
Ona sto je meni iz cista mira rekla da sam glup i podal..
ja nikog prvi nisam uvrijedio, ali na prostacke uvrede moram da odgovorim..
napominjem, nikad prvi nisam nekoga nazvao glupim ili idiotom,,
Gdje to i ko?
I ne ide da si vi onda ovako u nedogled vrijedjate, nego se prijavi, pa cemo mi rjesavat.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 12036 times

Re: Švedska

Post by Krokodil Behko » 01 May 2022, 00:18

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 12036 times

ŠVEDSKA: Srbijanka se poslije mjesec dana vratila kući. Šveđani su užas nad užasima

Post by Krokodil Behko » 21 Jun 2022, 10:01

Image

Švedska je oduvijek važila za jednu od destinacija u koju ljudi s Balkana rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uslovima. Međutim, iskustvo Srbijanke koja je tamo provela mjesec dana govori drukčije.

Prema njenim riječima, ljudi sa ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo važe.

"Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo", rekla je ona.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom osigurati stabilna novčana primanja i siguran život. Međutim, nije joj trebalo dugo da se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši preko noći, prenosi Kurir.rs.

Naime, ona kaže da morate raditi dva posla kako bi osigurali pristojan život. Što se tiče minimalne cijene rada, kaže da je individualno, i da su Šveđani povlašteni u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju da vas zakinu.

Ono što je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ukoliko se nađete u njihovoj kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da sjednete sa njima za sto.

Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vrijeme vama. Također, kućne posjete su veoma rijetke, a ukoliko se i dese, ne očekujte da će vas dočekati pun sto hrane.

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi da pojede i popije. I tako je u većini porodica. Iako je u Srbiji normalno da kada drugovi vaše djece dođu u posjetu, vi iznesete i hranu, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito porijeklom sa ovim prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji decenijama žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

Šveđani navode da porodice u Švedskoj jedu zajedno te da se djeca koja dolaze u posjete ne hrane iz poštovanja prema rutini večere u sopstvenoj porodici. Neki korisnici društvenih mreža navode da to nikome ne treba da smeta jer je to dio njihove kulture.

Ipak, više je onih koji kritikuju ovakvo ponašanje, pa mnogi nisu birali riječi o opisivanju ove zemlje.

(klix)

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4509 times
Been thanked: 3497 times

Re: ŠVEDSKA: Srbijanka se poslije mjesec dana vratila kući. Šveđani su užas nad užasima

Post by Melek » 21 Jun 2022, 10:02

Mitovi i legende :D.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14745 times
Been thanked: 10266 times

Re: ŠVEDSKA: Srbijanka se poslije mjesec dana vratila kući. Šveđani su užas nad užasima

Post by Julia-Klara » 21 Jun 2022, 10:04

Sinoc sam citala ovo, i vrh mi je "Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji".

Jok eto, dje god odes svi razmisljaju ko Srbi :rol Sta ljudi ocekuju i misle?
Da ce se neko prilagodjavati njima? Dolazis nekome "u kucu", i on treba da promijeni sve svoje navike kako bi se ti dobro osjecao?
Aj bizi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4509 times
Been thanked: 3497 times

Post by Melek » 21 Jun 2022, 10:24

Da su oni baš takvi, ne bi oni svakakve rase i pasmine mrežom grabili u zemlju. A pri vrhu su po tome, čini mi se :hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3883 times

Post by Naseef Mushroom » 21 Jun 2022, 10:38

Skontala švedski mentalitet, teret kada moraš raditi dva posla, da je pristojan život velik zalogaj, osjetila kako joj je teže financijski u odnosu na Šveđane, razboljela se pa saznala da je teško srediti socijalna pitanja, socijalne službe su gledale da je zakinu, potrefila se za vrijeme ručka kod stranaca i još osjetila da nisu gostoprimljivi, bila na proslavama, stigla je sa našim ljudima koji žive tamo decenijama da razgovara i još je našla vremena čitati komentare na socijalnim mrežama

I to sve za samo mjesec dana :oo

Postoje naručeni članci sa obe strane, i za odlazak i za ostanak, niti je sve loše na Balkanu niti je sve divno na zapadu ali ovo je baš jadno :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 21 Jun 2022, 10:39

postoje i dibre strane koje nije navela , tipa.

- ravnopravnost zena
- opusteni po pitanju spolnosti
- visoka socijlna primanja
itd

ovako se pise kad hices da popljuhes ili kad je tekst narucen zbog lose demografske slike
juznjaci kao mi, imaju svoje prednosti ali generalno
mi smo za njih zaostala drustva
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41752 times
Been thanked: 28571 times

Post by Rum » 21 Jun 2022, 10:41

Svi misle odes vani i zagrabis lovu jah
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 21 Jun 2022, 10:48

Kaže i da je u slučaju bolesti jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju da vas zakinu.

Kad neradnik i uhljup konta da je pokupio svu pamet svijeta i hoce da zajebe nekoga. Mjesec dana i ono sve zna o socijali i bolovanju.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14745 times
Been thanked: 10266 times

Post by Julia-Klara » 21 Jun 2022, 10:52

Nesto kontam - prvi put 10 mjeseci na bolovanju, drugi put 6 mjeseci, pa me onda i mjesec dana u banju poslali - sve o trosku drzave.
A Ceska je, nije Svedska.
Ali mi ne pada na pamet da se raspitujem o socijalnim primanjima kada sam nezaposlena, nego razmisljam o drugom poslu ako ovo ne bude islo.

:maja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13602 times
Been thanked: 14825 times

Post by immuno » 21 Jun 2022, 10:54

Ovakvi tekstovi su :bua svoju neobrazbu, nerad, primitivizam pokusati sakriti iza tradicije, kulture, rezima neke drzave :bua
Neznam samo kako novinari mogu uopste ovakve gluposti objaljivati :zid

PS
Drz se mala sela naj ti je bolje kaka svecka :djed

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 21 Jun 2022, 11:00

immuno wrote: 21 Jun 2022, 10:54 Ovakvi tekstovi su :bua svoju neobrazbu, nerad, primitivizam pokusati sakriti iza tradicije, kulture, rezima neke drzave :bua
Neznam samo kako novinari mogu uopste ovakve gluposti objaljivati :zid

PS
Drz se mala sela naj ti je bolje kaka svecka :djed
prenosi Kurir.rs.

Vijest treba uzeti sa velikom rezervom. Vucic se odavno bori sa odlaskom mladih iz Srbije.
Jedno od bitnijih Vucicevih sredstava su mediji. Nista ne bi bilo cudno da je ovo izmisljeno.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 21 Jun 2022, 11:02

Sto ne znaci da nema ovakvih slucajeva na izvoz. Dodju na poso i odmah ih sve zanima o slobodbim danima, bolovanju, socijali, godisnjem.. nikad nista ne upita za poso, sta i kako treba nesto uraditi. Jbo poso.. pitanje dana je kako ufatiti krivinu i zajebat drzavu😁

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14878 times

Post by Dori » 21 Jun 2022, 11:18

Pa dobro…..Dugo je izdržala…..Mjesec dana nije malo :D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13602 times
Been thanked: 14825 times

Post by immuno » 21 Jun 2022, 11:20

Vucicevu nagradu za izdrzljivost :lup

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2850 times
Been thanked: 2347 times

Post by Calla » 21 Jun 2022, 11:43

carobnjak N wrote: 21 Jun 2022, 10:39 postoje i dibre strane koje nije navela , tipa.

- ravnopravnost zena
itd

ovako se pise kad hices da popljuhes ili kad je tekst narucen zbog lose demografske slike
Generalno moze se reci I na ovaj nacin, kada se sudare balkanski nadrealizam, I svedski pragmatizam,
u ovom prvom ne postoji granica izmedu jave I sna. prosjecan dan zivljenja na Balkanu je ili kao nocna mora ili neka vrsta sna.. Dok u Svedskoj vecinom susreces se sa umjerenoscu Svedi zivot doziraju,
ni premalo ni previse, samo onoliko koliko je dovoljno!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3996 times
Been thanked: 7421 times

Post by Matan » 21 Jun 2022, 11:44

Odes u Ling Long i radis ..
Izmisljena prica..sto kaze Duminjo..
od mene svi koji su otisli u Swedsku, ne vracaju se..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 21 Jun 2022, 11:50

Calla wrote: 21 Jun 2022, 11:43
carobnjak N wrote: 21 Jun 2022, 10:39 postoje i dibre strane koje nije navela , tipa.

- ravnopravnost zena
itd

Generalno moze se reci I na ovaj nacin, kada se sudare balkanski nadrealizam, I svedski pragmatizam,
u ovom prvom ne postoji granica izmedu jave I sna. prosjecan dan zivljenja na Balkanu je ili kao nocna mora ili neka vrsta sna.. Dok u Svedskoj vecinom susreces se sa umjerenoscu Svedi zivot doziraju,
ni premalo ni previse, samo onoliko koliko je dovoljno!
pa eto, zanimljiva analiza
iako sam čuo da znaju vikendima biti neumjereni
valjda se tu ispušu, poslije opet uravnilovka
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Post Reply

Return to “Svijet”