BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9692 times
Been thanked: 11433 times
Status: Offline

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by Krokodil Behko »

Jedam od bitnijih Putinovih motiva, njegovi su širom Evrope popušili i izgubili vlast: Španija, Austrija, Slovenija, Italija, Češka, Slovačka, a gubili su pozicije i tamo gdje su bili makar jaka opozicija.
Izazvati recesiju, inflaciju, pa destabilizirati vlasti, kako bi napravio šansu za ponovno jačanje desnice.

To već čitamo i na našem forumu. Desnica je primjetila kolosalnu priliku, pa se prešaltalo sa Ukrajine na Putina i ko jebe mater realnim uzrocima, a ljevica sjedi i filozofira. Baš su neki popišani FGR.

Izvršio sam naučni eksperiment, nad muslimanskim vjernicima na forumu i došao do zaključka, kako je ovo nešto dosad nikad viđeno. Svrstavanje uz desnicu im je važnije od vjere. Pošto je religija u ljude usađena još u pećinskom dobu, zaključujem da je ovo što desničari imaju u sebi još dublje usađeno nego religija.

Još dublje usađeni, mogu biti samo primarni nagoni i darwinistički instinkti za opstankom.
Konačno, sad možemo sagledati stvari iz njihovog ugla. Oni se guše u demokratskom svijetu. U građanskoj demokratiji, oni se osjećaju ko vampiri u Sahari. Oni mrze sve političare, koji nisu na ekstremnoj desnici, oni mrze sve građane, djecu, kućne ljubimce, Netflix, Angelinu Jolie, bicikle, peći na pelet, playstation 5, uličnu rasvjetu i čokoladu iz Belgije.

Ovo je rat svjetonazora koji se vodi na svim meridijanima, polu meridijanima, piko i nano meridijanima, ali najveći rat trebao bi voditi savko sa sobom i u sebi i izabrati stranu. Nema neutralnih, nema pacifizma, nema FGR i nema bureka sa sirom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bingov buraz wrote: 24 Jun 2022, 09:49
Melek wrote: 24 Jun 2022, 08:38

Ruska ekspanzija im utiče na život. Ako se dignu zbog rasta cijene goriva, dižu se zbog pogrešne stvari i igraju na rusku kartu. Trebaju se dići protiv uzroka nevolje a ne posljedice, jer bi inače u tom slučaju bili ruski poltroni u pravom smislu te riječi.
Običan svijet je i onda davno halalio Poljsku Hitleru samo da se ne pati, ali vlade su tad odlučile drugačije i svjesno ušle u rat iako nisu bili prisiljeni.
Očito je bio u pitanju svjestan plan koji je koštao koliko je koštao ali u konačnici imao svoj razlog i interes.
Mislim da ovog puta Evropa svjesno ulazi u recesiju i krizu ali ne zbog principa i etike kao što glume. Recesija povlači porast radikalizma, nacionalizma, desnice, diskriminacije,... i to će se prebiti preko leđa miliona useljenika u EU. Sve smrdi na veći egzodus svih useljenika iz Afrike, Bliskog Istoka, Balkana,.. u bližoj budućnosti jer će se silom prilika ukinuti socijalne dotacije, gubiti poslovi koji će se davati svojima. EU će se riješiti i useljenika i otežati drugima da dodju. EU više neće biti mjesto boljeg života za sve te silne izbjeglice, migrante,... Već sada svi ti jadnici koji su sanjali da kopnenim ili morskim putem udju u EU znaju da tamo nije baš toliko bajno. Evropljani će se napatiti na zapadu ali će barem riješiti jedan aktualan problem.
U tom svjetlu vidim EU istrajnost da i nas i komsiluk drže podalje od sebe i da je prema nama jaka granica. Migracije će promijeniti smjer a mi smo tu stanica gdje će se mnogi zaglaviti. Lakše je i jeftinije Bosni dati malo para za zbrinjavanje migranata nego ih udomiti kod sebe. Naši korumpirani političari će za lovu uraditi bilo šta.

Klasični spin na kratak i precizan post.

Msm imamo skoro 4.000.000 postova, ali slabo se ko kad onesvijestio na sred teme i fulio sve.
Ovo ti veze sa životom nema. Ugledaj se na Roćka i spinuj vješto.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4349 times
Been thanked: 3284 times

Post by Melek »

Ali interesantna je stvar kako ljudska psiha objasni baš svaku brutalnu agresiju jačeg nad slabijim da je to globalni dogovor velesila :hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3909 times
Been thanked: 2945 times

Post by Pasaga »

Melek wrote: 24 Jun 2022, 10:17 Ali interesantna je stvar kako ljudska psiha objasni baš svaku brutalnu agresiju jačeg nad slabijim da je to globalni dogovor velesila :hm
jes,i svak dudli tu spiku
i,sto nebi opet
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times

Post by Superhik »

Krokodil Behko wrote: 24 Jun 2022, 10:10
Bingov buraz wrote: 24 Jun 2022, 09:49
Običan svijet je i onda davno halalio Poljsku Hitleru samo da se ne pati, ali vlade su tad odlučile drugačije i svjesno ušle u rat iako nisu bili prisiljeni.
Očito je bio u pitanju svjestan plan koji je koštao koliko je koštao ali u konačnici imao svoj razlog i interes.
Mislim da ovog puta Evropa svjesno ulazi u recesiju i krizu ali ne zbog principa i etike kao što glume. Recesija povlači porast radikalizma, nacionalizma, desnice, diskriminacije,... i to će se prebiti preko leđa miliona useljenika u EU. Sve smrdi na veći egzodus svih useljenika iz Afrike, Bliskog Istoka, Balkana,.. u bližoj budućnosti jer će se silom prilika ukinuti socijalne dotacije, gubiti poslovi koji će se davati svojima. EU će se riješiti i useljenika i otežati drugima da dodju. EU više neće biti mjesto boljeg života za sve te silne izbjeglice, migrante,... Već sada svi ti jadnici koji su sanjali da kopnenim ili morskim putem udju u EU znaju da tamo nije baš toliko bajno. Evropljani će se napatiti na zapadu ali će barem riješiti jedan aktualan problem.
U tom svjetlu vidim EU istrajnost da i nas i komsiluk drže podalje od sebe i da je prema nama jaka granica. Migracije će promijeniti smjer a mi smo tu stanica gdje će se mnogi zaglaviti. Lakše je i jeftinije Bosni dati malo para za zbrinjavanje migranata nego ih udomiti kod sebe. Naši korumpirani političari će za lovu uraditi bilo šta.

Klasični spin na kratak i precizan post.

Msm imamo skoro 4.000.000 postova, ali slabo se ko kad onesvijestio na sred teme i fulio sve.
Ovo ti veze sa životom nema. Ugledaj se na Roćka i spinuj vješto.
Nije spinovanje gosn moderator, to se tebi samo tako cini. Jos od one nase rasprave na historiji od'kad si me uzeo na zub. Mozda nisam u pravu za ovo ali nema potrebe za arogantnim tonom, postenije je iskoristiti gumicu.

Elem, zivim na zapadu i vidim sta se desava. Znas i sam koje politicke snage dobiju krila kada je drustvo u ekonomskoj krizi. ZNas i sam koliko ima etike, morala i pravde u politici. Ugodan dan.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22135 times
Been thanked: 20190 times
Status: Online

Post by Masamune »

Jarane vrati ime starom Bingovom burazu :oo

viewtopic.php?f=4&t=3202&start=14180
Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times

Post by Superhik »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 13:57 Jarane vrati ime starom Bingovom burazu :oo

Slucajnost. Htio sam neko ime iz Alan Forda i dvoumio između ovog i Pero Deformero. Zajebo se, nisam znao da ima jedan taj na klix-u. Rado bih promijenio.
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

Krokodil Behko wrote: 24 Jun 2022, 10:09 Jedam od bitnijih Putinovih motiva, njegovi su širom Evrope popušili i izgubili vlast: Španija, Austrija, Slovenija, Italija, Češka, Slovačka, a gubili su pozicije i tamo gdje su bili makar jaka opozicija.
Izazvati recesiju, inflaciju, pa destabilizirati vlasti, kako bi napravio šansu za ponovno jačanje desnice.

To već čitamo i na našem forumu. Desnica je primjetila kolosalnu priliku, pa se prešaltalo sa Ukrajine na Putina i ko jebe mater realnim uzrocima, a ljevica sjedi i filozofira. Baš su neki popišani FGR.

Izvršio sam naučni eksperiment, nad muslimanskim vjernicima na forumu i došao do zaključka, kako je ovo nešto dosad nikad viđeno. Svrstavanje uz desnicu im je važnije od vjere. Pošto je religija u ljude usađena još u pećinskom dobu, zaključujem da je ovo što desničari imaju u sebi još dublje usađeno nego religija.

Još dublje usađeni, mogu biti samo primarni nagoni i darwinistički instinkti za opstankom.
Konačno, sad možemo sagledati stvari iz njihovog ugla. Oni se guše u demokratskom svijetu. U građanskoj demokratiji, oni se osjećaju ko vampiri u Sahari. Oni mrze sve političare, koji nisu na ekstremnoj desnici, oni mrze sve građane, djecu, kućne ljubimce, Netflix, Angelinu Jolie, bicikle, peći na pelet, playstation 5, uličnu rasvjetu i čokoladu iz Belgije.

Ovo je rat svjetonazora koji se vodi na svim meridijanima, polu meridijanima, piko i nano meridijanima, ali najveći rat trebao bi voditi savko sa sobom i u sebi i izabrati stranu. Nema neutralnih, nema pacifizma, nema FGR i nema bureka sa sirom.
E moj Behko ,jesi li ti ikad pratio kako se
pojedini ljudi "prešaltavaju" u Bosni recimo nakon izbora .

Pjesma sloboda od Mortal Kombata pojasnjava neke stvari .

:D
Ostalo je cutanje.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

:lupa
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3716 times

Post by Naseef Mushroom »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 08:42
Melek wrote: 24 Jun 2022, 08:38

Ruska ekspanzija im utiče na život. Ako se dignu zbog rasta cijene goriva, dižu se zbog pogrešne stvari i igraju na rusku kartu. Trebaju se dići protiv uzroka nevolje a ne posljedice, jer bi inače u tom slučaju bili ruski poltroni u pravom smislu te riječi.
Hajd to objasni čovjeku koji mora dnevno preći 10 km i više da ode na posao, a gdje su ostali troškovi života koji prate rast cijena goriva.
Jebe se njemu za Rusiju, već gleda šta je njemu gorući problem
Zasto si četnik i ruski bot?
Šalim se :oo

Pa evo počelo je polahko ono za šta su mene na početku proglasili Rusofilom i četnikom.
Lahko je u po juna na plaži gdje ima wi-fi pisati "Slava Ukrajini!" kada se i ne pomišlja na grijanje a ljeti je i lijepo prošetati ili biciklom pa ne treba uvijek auto, još su godišnji pa mnogi ne idu još na posao itd. ali the Winter is coming.

Zašto bi iko žrtvovao svoj život ili život svoje djece radi neke druge države? I do sada su ratovi bili pa nije se niko žrtvovao iako decenijama je uvijek negdje rat. Šta više, zbog mnogih ratova smo i profitirali i imamo baš zbog toga luksuzan život.

Ako ćemo iskreno, većina nas je u ovom ratu i navijala iz razloga što bi se mogao smanjiit ili čak uništiti ruski uticaj u Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana i što bi mogli brže u EU i NATO.

Pošto je sad šipak za EU i NATO a vidimo da Dodik i Čović i dalje mogu orgijati ne treba nam na to i skuplje ulje i gorivo.
Zvuči brutalno ali svaki rat je brutalan, kod svakog drugog rata ostarak svijeta odvoji 5 minuta i onda sjednu u svoje auto sa jeftinim gorivom i odu na bazene gdje pojedu pomftit sa jeftinim uljem, zašto bi se kod Ukrajine drugačije odnosili? Je li ostatak svijeta gdje su bili ratovi manje ljudska bića u odnosu na Ukrajince?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13992 times
Been thanked: 23184 times

Post by Fuddo »

Koja dilema, glava boli
Izmedju jeftinog goriva, pomfrita i ljudske empatije za zrtvu zlocina, biram gorivo i pomfrit.
Pa ti si Nazife za Nobela.
Ozbiljno.
Dozvolite da se obratimo
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3716 times

Post by Naseef Mushroom »

Fuddo wrote: 24 Jun 2022, 16:04 Koja dilema, glava boli
Izmedju jeftinog goriva, pomfrita i ljudske empatije za zrtvu zlocina, biram gorivo i pomfrit.
Ozbiljno.
Sa pomfritom su Švabe počele. Kada su čuli da bi zbog ulja moglo doći da ne bude pomfrita u restoranima nešto su mirniji postali sa Slava Ukrajini :oo

Empatija ni više ni manje nego i za svaku drugu žrtvu rata, ili su to Ukrajinci vise ljudska bića nego drugi? Ah da zaboravio sam, kada su bili Sirijci tada je i na ovom forumu bio fazon ko ih je više kod Binga ili benzinske nabio nogom.

Ako kod drugih ratova nam ništa nije poremetilo životni tok zašto bi iko bio spreman da se njegova familija mora određenih stvari odreći iako je zadnjih decenija bilo stotine ratova i bit će ih opet?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Naseef Mushroom wrote: 24 Jun 2022, 16:19
Fuddo wrote: 24 Jun 2022, 16:04 Koja dilema, glava boli
Ozbiljno.
Sa pomfritom su Švabe počele. Kada su čuli da bi zbog ulja moglo doći da ne bude pomfrita u restoranima nešto su mirniji postali sa Slava Ukrajini :oo

Empatija ni više ni manje nego i za svaku drugu žrtvu rata, ili su to Ukrajinci vise ljudska bića nego drugi? Ah da zaboravio sam, kada su bili Sirijci tada je i na ovom forumu bio fazon ko ih je više kod Binga ili benzinske nabio nogom.

Ako kod drugih ratova nam ništa nije poremetilo životni tok zašto bi iko bio spreman da se njegova familija mora određenih stvari odreći iako je zadnjih decenija bilo stotine ratova i bit će ih opet?
Sad vise nemas luksuz da biras, hoces li biti covjek ili sebicno govno.
Rat ti je pred vratima, neprijatelj prelazi rijeku.
Dozvolite da se obratimo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bingov buraz wrote: 24 Jun 2022, 13:56
Nije spinovanje gosn moderator, to se tebi samo tako cini. Jos od one nase rasprave na historiji od'kad si me uzeo na zub. Mozda nisam u pravu za ovo ali nema potrebe za arogantnim tonom, postenije je iskoristiti gumicu.

E svašta.

Reče ti čovjek, a i ja ti rekoh sinoć, a ti ništa
Chan wrote: 24 Jun 2022, 13:57 Jarane vrati ime starom Bingovom burazu :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bugarska ukinula veto Makedoniji. Ostajemo samo mi, Gruzija i Kosovo.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Naseef Mushroom wrote: 24 Jun 2022, 15:55
Chan wrote: 24 Jun 2022, 08:42
Hajd to objasni čovjeku koji mora dnevno preći 10 km i više da ode na posao, a gdje su ostali troškovi života koji prate rast cijena goriva.
Jebe se njemu za Rusiju, već gleda šta je njemu gorući problem
Zasto si četnik i ruski bot?
Šalim se :oo

Pa evo počelo je polahko ono za šta su mene na početku proglasili Rusofilom i četnikom.
Lahko je u po juna na plaži gdje ima wi-fi pisati "Slava Ukrajini!" kada se i ne pomišlja na grijanje a ljeti je i lijepo prošetati ili biciklom pa ne treba uvijek auto, još su godišnji pa mnogi ne idu još na posao itd. ali the Winter is coming.

Zašto bi iko žrtvovao svoj život ili život svoje djece radi neke druge države? I do sada su ratovi bili pa nije se niko žrtvovao iako decenijama je uvijek negdje rat. Šta više, zbog mnogih ratova smo i profitirali i imamo baš zbog toga luksuzan život.

Ako ćemo iskreno, većina nas je u ovom ratu i navijala iz razloga što bi se mogao smanjiit ili čak uništiti ruski uticaj u Bosni i Hercegovini i ostatku Balkana i što bi mogli brže u EU i NATO.

Pošto je sad šipak za EU i NATO a vidimo da Dodik i Čović i dalje mogu orgijati ne treba nam na to i skuplje ulje i gorivo.
Zvuči brutalno ali svaki rat je brutalan, kod svakog drugog rata ostarak svijeta odvoji 5 minuta i onda sjednu u svoje auto sa jeftinim gorivom i odu na bazene gdje pojedu pomftit sa jeftinim uljem, zašto bi se kod Ukrajine drugačije odnosili? Je li ostatak svijeta gdje su bili ratovi manje ljudska bića u odnosu na Ukrajince?
Pa ja se ne slažem sa Behkom u tom dijelu, jer treba uzeti u obzir faktore da mnogi ljudi žive na rubu egzistencije i da njima Rusija nije i ne može biti na prvom mjestu. Pogotovo kad ljudi sa distance i daleko od BiH govore takve stvari kao što je Melek. Ali, Behko u suštini jeste u pravu samo što je to teško izvodivo zbog naprijed navedenog. To može tamo gdje država subvencionira privredu i ostalo da se bore sa krizom i da to građani ne osjete nešto previše, a tako je lako kreirati ujedinjen front protiv barbara sa istoka. Kod nas o tome samo možeš sanjati iz više razloga, ali i ovog o kojem govorim.

A nije to rusofilija s moje strane. Rusofil bih bio da otvoreno govorim ljudima i da ih podstičem da ne trebaju dizati glas protiv Rusije u pogledu njihove egzistencije i svega ostalog. Ovo nije ni blizu šta ste sve Tare, 51, ti i još neki govorili anamo na onoj temi.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Ama kakvo crno subvenciranje. Jos mi nismo ni osjetili posljedice ovog rata. Ovo trenutno ispastamo zbog drustvostaja
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

I kad dođe do istih BiH će biti pogođena 50 puta više od Francuske.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 17:49 I kad dođe do istih BiH će biti pogođena 50 puta više od Francuske.
Pa sta sad, da ukidamo sankcije rusima?
Dozvolite da se obratimo
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25594 times
Been thanked: 26127 times

Post by ironman »

Ovdje mozda treba ponoviti.
Francuzi pizde jer im kroasan poskupio,nijemci polovku pive placaju najskuplje u historiji..i slicne placipickanske nebuloze..
Iskren da budem,uvijek cu bit kontra rusa..
Da zarste sa srbijom onda bih navijao za sto duze krkanje nek polijepi sto vise chetniksa na obje strane..
Ali u ovom odnosu snaga,ako treba jedan obrok dnevno ali da se porazi ono..
Svaka druga opcija ostavlja prostor rusima da naprave naredni korak..
A onda u jednom od tih koraka cemo se opet naci u rovovima..
To je razlog sto me nervira plakanje oko.cijena ..
Zamislimo da su ljudi u ww2 tokom borbe sa hitlerom pricali o cijenama hljeba,ulja ili sta js znam..
Na sceni je globalni sukob.
I samo jedna ispravna strana..treba zrtvovati svd da ta strana pobijedi...
dream of spring...
Post Reply

Return to “Politika u BiH”