BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22204 times
Been thanked: 20299 times
Status: Offline

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by Masamune »

Fuddo wrote: 24 Jun 2022, 17:51
Chan wrote: 24 Jun 2022, 17:49 I kad dođe do istih BiH će biti pogođena 50 puta više od Francuske.
Pa sta sad, da ukidamo sankcije rusima?
Ne. Treba ustrajati na tome, ali vršiti pritisak i na naše političare da poduzimaju konkretne poteze da ljudima bude bolje. Mogu zaustaviti i rast cijena goriva i to se može sprovesti, ali neće jer naftnoj mafiji nije u interesu.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25740 times
Been thanked: 26276 times

Post by ironman »

Evo vidis da pomazu.
200 maraka ko hoce u Neum na more :D.

Ja ne znam ko se dosjeti ludila takvog..
Ako vec imas viska love povecaj minimalnu penziju..pa 10 maraka 10..
Yebo te oni koji planiraju godisnji odmor..
dream of spring...
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14033 times
Been thanked: 23284 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 17:58

Ne. Treba ustrajati na tome, ali vršiti pritisak i na naše političare da poduzimaju konkretne poteze da ljudima bude bolje. Mogu zaustaviti i rast cijena goriva i to se može sprovesti, ali neće jer naftnoj mafiji nije u interesu.
Ne kontrolisu oni cijenu nafte, stavamje
Mogu samo smanjiti porez na nju
Al sve je to tankosava
Pojeftinice tri feninga, nisi nista napravio
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 17:49 I kad dođe do istih BiH će biti pogođena 50 puta više od Francuske.
Pa jest. Ali si isto tako 50 puta u vecoj opasnosti od ruskog sveta
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
TAFKAP
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1564 times
Been thanked: 2651 times

Post by TAFKAP »

Chan wrote: 24 Jun 2022, 17:58

Njemačka od 1.6. spustila porez na benzin i naftu za 30/15 centi, jeftina cijena kod potošača trajala ravno jedan dan, onda opet ista kao i prije pojeftinjenja.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Koliko je kod njih litar?

Bar su 1 dan, a biće sigurno češće i duže što kriza bude intenzivnija.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
TAFKAP
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1564 times
Been thanked: 2651 times

Post by TAFKAP »

Nisi razumio, Njemačka vlada odlučila da on 01.06 3 mjeseca spusti porez na naftu i benzin za (16,7 Cent pro Liter Diesel & 35,2 Cent pro Liter Benzin)

Naftne kompanije podigle cijenu, navodno zbog više velikoprodajne cijene, tako da na kraju efektivna cijena za krajnjeg potrošača ostala ista.

Šta misliš šta Bosanska vlada, koja je u globalnoj ekonomiji manja od makovog zrna, može da uradi, da bi zaštitila krajnjeg potrošača.

Trenutna cijena dizela je €1,95
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Nek o tome razmišljaju stručnjaci... nije kod nas samo problem gorivo.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4079 times
Been thanked: 3749 times

Post by Naseef Mushroom »

Fuddo wrote: 24 Jun 2022, 16:24
Naseef Mushroom wrote: 24 Jun 2022, 16:19
Sa pomfritom su Švabe počele. Kada su čuli da bi zbog ulja moglo doći da ne bude pomfrita u restoranima nešto su mirniji postali sa Slava Ukrajini :oo

Empatija ni više ni manje nego i za svaku drugu žrtvu rata, ili su to Ukrajinci vise ljudska bića nego drugi? Ah da zaboravio sam, kada su bili Sirijci tada je i na ovom forumu bio fazon ko ih je više kod Binga ili benzinske nabio nogom.

Ako kod drugih ratova nam ništa nije poremetilo životni tok zašto bi iko bio spreman da se njegova familija mora određenih stvari odreći iako je zadnjih decenija bilo stotine ratova i bit će ih opet?
Sad vise nemas luksuz da biras, hoces li biti covjek ili sebicno govno.
Rat ti je pred vratima, neprijatelj prelazi rijeku.
Jah neprijatelj prelazi rijeku smo vidjeli sinoć kada su nas sinoć odbili za EU iako imamo Rusofila u državnoj vlasti.
Ja sam agresiju na Ukrajinu smatrao veoma bitnom za nas zbog uništavanja ruskog uticaja na našim prostorima i što bi nas mogli preko reda primiti u EU i NATO ali čim je postalo jasno da to nije slučaj ja na taj rat gledam kao na svaki drugi rat u prošlosti i sadašnjosti koji nema veze sa nama.

Hajdemo onda biti doslijedni i bojkotovati sve, i filmove zbog Izraela i mobitele zbog nehumame uslove u proizvodnji u Kini i markiranu sportsku odjeću zbog dječijeg rada u Indiji. Zašto nismo bojkotovali olimpijadu u Kini i hoćemo li gledati svjetsko u Kataru gdje su nehumamni uslovi?
Hoćeš li baciti sada svoj telefon kroz prozor radi ovoga?
https://www.theguardian.com/global-deve ... -mines-drc

Naravno da nećeš jer mediji ti nisu rekli da si nečovjek ako tipkaš na telefonu za kojeg su siromašna indijska, kineska i afrička djeca zaslužna koja neće umrijeti od metka nego mnogo bolnije od umora. Telefon gdje tipkaš na Whatsapp, gledaš Tiktok i forumaš ili ljudska empatija, tu je odluka jasna bez grižnje savjesti dok se kod Ukrajine ne smiješ ni požaliti kako ćeš krajvte cijene goriva moći uopšte na posapo da porodicu prehraniš?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14033 times
Been thanked: 23284 times

Post by Fuddo »

Telefon je made in USA
Ima li jos sta zbog cega bi me trebala gristi savjest?
Dozvolite da se obratimo
Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

Post by Ljiljan »

Bar tri zakona za status kandidata tj vjecnu cekaonicu.

klix.ba/vijesti/bih/sta-treba-znati-o-tri-zakona-kojima-nas-eu-uslovljava-za-davanje-kandidatskog-statusa/220624054

- Zakon o sprečavanju sukoba interesa
- Zakon o javnim nabavkama
- Zakon o VSTV-u

Sva tri je Zastupnicki dom Parlamenta Bosne i Hercegovine vec usvojio, a i ostalih 11 koji su neophodni za status kandidata i pocetak pregovora. Svaki put su HDZ i SNSD oborili u Domu naroda. Ovo je znaci jos prosle godine moglo biti rijeseno, ali mafija naravno nije luda da sama sebi skace u stomak. Mrka kapa ako VP ne nametne.
Last edited by Ljiljan on 24 Jun 2022, 20:24, edited 1 time in total.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

Kako ono u Seriji "Fargo", lik se popiša u rezervoar i kola ni makac?
Daleko ste vi, od ljudi koji su spremni da učine bilo šta.

Koga boli q, za cijenu goriva. Vidim, mnogi se muče dok razmišljaju, ali evo, samoproglašeni ruski vođa u Donbasu, nacrtao vam je ukratko, šta vas paše.

Mi vidimo kakav je nepravedni odnos prema srpskom narodu, i vidimo kakav je sad pritisak na srpski narod, uključujući prije svega posljednju izjavu Scholza, koji je rekao da ukoliko Srbija želi da postane član Evropske unije, mora da prizna Kosovo. Mi razumijemo koliko je bolna trenutna situacija sa Kosovom za vaš narod, ali sve je u stvari jednostavno. Sve će biti Rusija, osim Kosova. Kosovo je Srbija”, izjavio je predsjednik DNR-a, prenose Novosti.

Imal šta da nije jasno?

I da, reko Vučić kako će nestati riže. Siguran sam da ste se upišali od straha, jer možda neće biti ni za sarme
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga »

Ljiljan wrote: 24 Jun 2022, 19:47 Bar tri zakona za status kandidata tj vjecnu cekaonicu.

klix.ba/vijesti/bih/sta-treba-znati-o-tri-zakona-kojima-nas-eu-uslovljava-za-davanje-kandidatskog-statusa/220624054

- Zakon o VSTV-u

Sva tri je Zastupnicki dom Parlamenta Bosne i Hercegovine vec usvojio, a i ostalih 11 koji su neophodni za status kandidata i pocetak pregovora. Svaki put su HDZ i SNSD oborili u Domu naroda. Ovo je znaci jos prosle godine moglo biti rijeseno, ali mafija naravno nije luda da sama sebi skace u stomak. Mrka kapa ako VP ne nametne.
De bolan
koji apsurd od samog Brisela
Nista novo ni cudno od njih
Jesmol toliko tupavi da se mozemo pouzdat u jednog Borelja
Iskupila se ekipa,koja sve cini da BH nema
I mi se cudimo :bije
Last edited by Pasaga on 24 Jun 2022, 20:54, edited 1 time in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4079 times
Been thanked: 3749 times

Post by Naseef Mushroom »

Krokodil Behko wrote: 24 Jun 2022, 20:14 Kako ono u Seriji "Fargo", lik se popiša u rezervoar i kola ni makac?
Daleko ste vi, od ljudi koji su spremni da učine bilo šta.

Koga boli q, za cijenu goriva. Vidim, mnogi se muče dok razmišljaju, ali evo, samoproglašeni ruski vođa u Donbasu, nacrtao vam je ukratko, šta vas paše.

Mi vidimo kakav je nepravedni odnos prema srpskom narodu, i vidimo kakav je sad pritisak na srpski narod, uključujući prije svega posljednju izjavu Scholza, koji je rekao da ukoliko Srbija želi da postane član Evropske unije, mora da prizna Kosovo. Mi razumijemo koliko je bolna trenutna situacija sa Kosovom za vaš narod, ali sve je u stvari jednostavno. Sve će biti Rusija, osim Kosova. Kosovo je Srbija”, izjavio je predsjednik DNR-a, prenose Novosti.

Imal šta da nije jasno?

I da, reko Vučić kako će nestati riže. Siguran sam da ste se upišali od straha, jer možda neće biti ni za sarme
Pa što ne uradi Europa sinoć da ne bude sve Rusija?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Dodik im se bukvalno pisa u facu. Neki dan je bio kod Putka. Lik ima mozda i najveca muda u Evropi.
Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

Post by Ljiljan »

Pasaga wrote: 24 Jun 2022, 20:53
Ljiljan wrote: 24 Jun 2022, 19:47 Bar tri zakona za status kandidata tj vjecnu cekaonicu.

- Zakon o VSTV-u

De bolan
koji apsurd od samog Brisela
Nista novo ni cudno od njih
Jesmol toliko tupavi da se mozemo pouzdat u jednog Borelja
Iskupila se ekipa,koja sve cini da BH nema
I mi se cudimo :bije
Propasti necemo, spasa nam nema :sex
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Bosnjo je kralj. Ocekuje od evropljanja da se odreknu svega zbog nekakih maglovitih razloga ne bi li i on sta hajrovo ne mrdajuci kurcem a istovremeno pisa sam po sebi
Srbi ga genocidisali, pljuju po njemu kad god imaju priliku, rade mu o glavi on poletio s balama do poda na vakcinu
Hrvati ga genocidisali, pisaju po njemu, rade svakodnevno protiv njega on uzme kredit da ode na more u hrvatsku
Evo i Albanci udarili po *
Image
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Jos bajagi udari u ismijavanje svabe i francuzi se premali sto su poskupili kroasoni i maslac on proda guzicu za heftu na moru
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

insomnia wrote: 24 Jun 2022, 21:27 Bosnjo je kralj. Ocekuje od evropljanja da se odreknu svega zbog nekakih maglovitih razloga ne bi li i on sta hajrovo ne mrdajuci kurcem a istovremeno pisa sam po sebi
Srbi ga genocidisali, pljuju po njemu kad god imaju priliku, rade mu o glavi on poletio s balama do poda na vakcinu
Hrvati ga genocidisali, pisaju po njemu, rade svakodnevno protiv njega on uzme kredit da ode na more u hrvatsku
Evo i Albanci udarili po *
Image

I umjesto da sereš po svim pobrojanim, ti sereš po Bošnji.
Kako bi bilo, da počneš s liječenjem?

Ili, ako si već vrlo uman, šta je za činiti? Šta?
Vidim da uživaš u svakoj teškoj situaciji, za BiH. Mora da je Marina ponosna, kao i Bibi?
Kme, kme, skupo mi gorivo, a odmah potom moraliziraš, kome drugom nego Bošnjacima.
I šta si ti bolji, od tih Evropljana, Rusa i niih kad tako postupaš? Na koji nam način pomažeš konkretno?
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2723 times
Been thanked: 8507 times

Post by Duminjo »

Sattler: SNSD i HDZ su obarali važne zakone

Image

Johann Sattler šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini kazao je da nakon jučerašnjih zaključaka iz Brisela uvjeren u evropsku perspektivu BiH i kazao da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da što prije usvoje neophodne zakonske propise kako bi BiH što prije dobija status kandidata za članstvo u EU.

Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamisljivo, objasnio je Sattler.

Sattler je kazao da je juče u Briselu desio istorijski trenutak dodjelom kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini te uslovnog Gruziji za članstvo u Evropskoj uniji. Kada je riječ u BiH Sattler kaže da je rezultat pozitivan.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli po prvi puta Evropsko vijeće nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH jeste spremno da da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo”, kazao je Sattler.

BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama, stava je Sattler, i to je nešto što treba brzo uraditi.

Takođe, Sattler poziva bh. dužnosnike da do Opštih izbora urade svoj dio posla kako bi neophodne reforme bile provedene.

“Zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTS-u i da se nastavi borba protiv korupcije”, poruka je Sattlera političkim zvaničnicima na šta su se, kako je rekao, obavezali i na nedavnom sastanku u Briselu.

Napredak u BiH u protekle dvije godine bio je minimalan, ocijenio je Sattler i potrebno je, kako kaže, mnogo više.

“Signal koje je Vijeće uputilo građanima je da želimo da budete uz nas, ali morate shvatiti da ono što je došlo iz Brisela mora doći u tom konterkstu”, naglasio je Sattler.

N1/BN
Post Reply

Return to “Politika u BiH”