Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

11 Jul 2022, 15:01

Isto tako umrije covjek od 99 godina vice korona, zatvaraj sve. Izginucemo
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 252 times
Been thanked: 157 times
Status: Online

11 Jul 2022, 15:02

Duminjo wrote: 11 Jul 2022, 11:01
rocko wrote: 11 Jul 2022, 02:05

Nisu oni jos uvijek izzgubli svaki dan po dio ukrajine otmu kaje kilometar jest kilometar dubine ali 20-40 kilometara sirine, zima ide 1 od 3 ukrajinca od svoje kuce otjeran, od zetve ove godine nema nista i sta kad zima krene, ovako plate vojsci, policiiji , penzije mi saljemo pare da to sve isplate.
Dzaba
Sutra da udju u Kijev, oni su rat izgubili.

Pitanje je samo kolika ce cijena biti. Svakim danom je sve veca.
To se odlucuje na osnovu ciljeva i sta si postigao ratom, ako si prisao na poljsku granicu , uzeo urkarjinsko zito, suncokret, naftu , plin ( ova dva im daju monopol , tema njemacak grabovina i sl) onda ce im svi gubitci biti vrjedni.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 15:05

Fuddo wrote: 11 Jul 2022, 03:53
rocko wrote: 11 Jul 2022, 03:01

Fuddo trenutno to ja i ti placamo , a to privatna svojina eno onaj u engleskoj sto je prodo klub vec tuzi , kaje nevodim ja rat to vi sa putinom vidite, sve ce to da se deblokira ko srbadiji krajem devedsetih. pusti ba EU i njihovo licjemjere, jos kako je krenulo ukinuce mu sankcije za zito i plin. a kako je krenulo ko zna ko ce gdje biti za 6 mjeseci ili godinu. Nista dalje samo pogledaj preko drine, dolaze europljani, Truci , Arapi ulazu pare, europske firme ulazu pare, u dilovima evropljani sa do juce sankcionsanim privatnicima. prije cemo mi te pare sebi uzet nego dati ukrajini, ono koliko smo na vas potrosili to vam je rata.
Ma da, naivni smo, nevidjeno do sad. :D.
Nakon svih godina provedenih ovdje, ti vjerujes da ova zemlja nekom nesta pokloni?
A dobro, i truNp ti je simpatican.
E moj rocko :D.
Evo ni dan nije prosao ja opet ispado u pravu , vraca Canada trubine gaspromu. pare vrti gdje granata nece.

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 15:05

insomnia wrote: 11 Jul 2022, 15:01 Isto tako umrije covjek od 99 godina vice korona, zatvaraj sve. Izginucemo
gasi ekonomiju , danas u USA inflacija zvanicno 11% nezvanicno 14%

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3944 times
Been thanked: 7277 times

11 Jul 2022, 15:18

rocko wrote: 11 Jul 2022, 15:05
insomnia wrote: 11 Jul 2022, 15:01 Isto tako umrije covjek od 99 godina vice korona, zatvaraj sve. Izginucemo
Propala Amerika..
Eto te ko proruski mediji u Srbiji..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 18:44

Matan wrote: 11 Jul 2022, 15:18
rocko wrote: 11 Jul 2022, 15:05

Propala Amerika..
Eto te ko proruski mediji u Srbiji..
efekti korone , Biden je po svemo sto se o njemu zna fin insan, al ljude intresuje koliko kosta galon goriva jer valja nasut rezervar ili dva sedmicno, skuplje gorivo, vece cjene u prodavnicama, to oni prebace na kupca, skuplje gorivo manje hrane se uzgaja/sadi vece cijene, a plate ne prate taj rast cjeena, svi smo mi dva-tri ceka do propasti, ja i Fuddo ta dva -tri cceka se prevode u 2-3 godine ali onaj sto radi za 12=15 dollara na traci u fabrici kod njega je to 2do 4 sedmice.
a prosjecan amerikanac ima 900 dollara za nedaj boze situacije ( 50%) a ako se prica o 1300 dollara crnog fonda onda to nema 75% amerikanaca.
Pa ti gledaj sa inflacijom kad cijene skacu a nemas u zallihi novca , sta i kako, nemoj ti gledat nas Bosance po USA mi smo morali imat vazda u steku za dzenaza, starih roditelja u bolnicama, nedaj boze kakve nedace u familiji itd. pa smo svi od starta za to odvajali novac na stranu.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

11 Jul 2022, 20:10

rocko wrote: 11 Jul 2022, 14:52
Melek wrote: 11 Jul 2022, 07:41

Jesi odgledo onaj video sa Robertom Barićem što sam postavio prije par stranica? Pogledaj na brzinu onaj njegov zaključak na kraju, premotaj na otprilike 24:20

Iskreno nisam poaso i cim rece ruski blogeri bilo mi jasno ja rusu nevjerujem kad kaze da je danas ponedeljak prvo provjerim dva kalendara pa provirm jel svanulo pa onda cemo pricat dalje.
Baric treba danas nego surta kod kardiologa to je bio drugi razlog , dise na saganke, srce cucunolo

Nego ti pogledaj sta prica Markus koji je aktivno vojno lice, pukovnik Austrijske Armije i predavac na vojnoj akademiji, ono covjeku karijeral na liniiji ako zajebe. a da ti nesto objasnim u SCIF nema gema uci generalu u peniziji, is sCIF dodju operativni podatci prema potrebama ono ko planira deployement , operacije itd i to koliko kome treba da uradi svojo posao.

Nego pogledaj Markusa akko nerazumijes ima dovoljno skika i uradaka u njegovom izlaganju .
Sa 8 julom Ukrajinci imali unistenih 1300 borbenih vozila, 400 tenkova, 700 komada artiljeriskog orudza, haubice stalno na proprvku u Pljskoj , okon 50% borbene spremnosti gubitsci, Objasnio covjek zato nisu zurili sa zatvaranjem obruca , da ukrajnci uvuku snage i donirano orudza pa onda ima ostavli seski put da se pjeske vojska moze izvuc , da se ne ponavlja Mariopul. a na pocetku ces da vidis kolko su teritorije uzeli
U, jbt, šta ti nadrobi. Zadojen si tim ruskim sranjem, o trumpovskim da i ne govorim.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

11 Jul 2022, 20:25

EU ce sarađivati sa Moldavijom kako bi sprjecila sverc oruzja iz Ukrajine. Kaze ona teta koja je komesar EU za unutrasnje poslove kaze da imaju saznanja o prodaji oruzja iz Ukrajine i da nece dozvoliti da im se ponovi greska sa oruzjem iz ratova u bivsoj Jugoslaviji

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times

11 Jul 2022, 20:26

Zar smo mi imali oružja na prodaju?
Ovo ubleha neka.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

11 Jul 2022, 20:27

imali su komsije i susedi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 22:44

Melek wrote: 11 Jul 2022, 20:10
rocko wrote: 11 Jul 2022, 14:52

Iskreno nisam poaso i cim rece ruski blogeri bilo mi jasno ja rusu nevjerujem kad kaze da je danas ponedeljak prvo provjerim dva kalendara pa provirm jel svanulo pa onda cemo pricat dalje.
Baric treba danas nego surta kod kardiologa to je bio drugi razlog , dise na saganke, srce cucunolo

Nego ti pogledaj sta prica Markus koji je aktivno vojno lice, pukovnik Austrijske Armije i predavac na vojnoj akademiji, ono covjeku karijeral na liniiji ako zajebe. a da ti nesto objasnim u SCIF nema gema uci generalu u peniziji, is sCIF dodju operativni podatci prema potrebama ono ko planira deployement , operacije itd i to koliko kome treba da uradi svojo posao.

Nego pogledaj Markusa akko nerazumijes ima dovoljno skika i uradaka u njegovom izlaganju .
Sa 8 julom Ukrajinci imali unistenih 1300 borbenih vozila, 400 tenkova, 700 komada artiljeriskog orudza, haubice stalno na proprvku u Pljskoj , okon 50% borbene spremnosti gubitsci, Objasnio covjek zato nisu zurili sa zatvaranjem obruca , da ukrajnci uvuku snage i donirano orudza pa onda ima ostavli seski put da se pjeske vojska moze izvuc , da se ne ponavlja Mariopul. a na pocetku ces da vidis kolko su teritorije uzeli
U, jbt, šta ti nadrobi. Zadojen si tim ruskim sranjem, o trumpovskim da i ne govorim.
Jel tako tesko priznat da neznas engleski? insomnia postavi na francuskom ja pitam imal na engleskom? neznam francuski

kaje baric izvor informacija ruski blogeri :jok pa tog fenomena nema u rusiji to su obavjestajni sluzbe oficiri zaduzeni da sire dezinformacije ili mislis da je putin postao demokrata? neki gradski vjecnik minutom sutnje odo pocast zrtvama u ukrajini , dobio 7 godina zatvora, sat mislis sta bi bilo sa "blogerom" koji nije otisao u centralni komitet po miisljenje , pao bi sa vrha zgrade i on i racunar.

Trump ispade bolji predsjednik nego Biden pa ti pricaj sta hoces.

Ponavljam Markus pukovnik austrijske vojske i predavac na vojnoj akademiji sa koje je i postavio uradak, definitivno ne radi za ruse

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 22:53

Krokodil Behko wrote: 11 Jul 2022, 20:26 Zar smo mi imali oružja na prodaju?
Ovo ubleha neka.
Jah i te kako vozili iz pola slobodnih autobusi u Njemacku svaki dan po par tura, droga ulazila oruzije izlazilo, kriminalci kupovali od vojske sto zapljeno sto prikazano ko osteceno, ispucano, izgubljeno itd. jel mislis da takvih nema u ukrajini? a tek da nepricamo o komsijama i susedima

Nedavno na DW reportaza jedinca nisu zvanicno u sastvu urkajinske vojske , ono nesto samostalno se bore, i pitaju ih odkud vam ambrusti, javelini? Kaje neko im dao, vece pitanje je ko je mogao dati jer ukrajinci treba da znaju gdje su ti protuoklopni sistemi. ono ako njima neko moze to tek tako dati ko kaze da nemoze neko prosvercovati par na zapad?
Last edited by rocko on 11 Jul 2022, 23:03, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

11 Jul 2022, 22:59

rocko wrote: 11 Jul 2022, 22:53
Ovo ubleha neka.
Jah i te kako vozili iz pola slobodnih autobusi u Njemacku svaki dan po par tura, droga ulazila oruzije izlazilo, kriminalci kupovali od vojske sto zapljeno sto prikazano ko osteceno, ispucano, izgubljeno itd. jel mislis da takvih nema u ukrajini?

Ono baš klasik desničarska priča.

"Oko nas su sve sami narkomani, razbojnici i pederi"

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

11 Jul 2022, 23:06

Krokodil Behko wrote: 11 Jul 2022, 22:59
rocko wrote: 11 Jul 2022, 22:53

Jah i te kako vozili iz pola slobodnih autobusi u Njemacku svaki dan po par tura, droga ulazila oruzije izlazilo, kriminalci kupovali od vojske sto zapljeno sto prikazano ko osteceno, ispucano, izgubljeno itd. jel mislis da takvih nema u ukrajini?

Ono baš klasik desničarska priča.

"Oko nas su sve sami narkomani, razbojnici i pederi"
realonost moj Behko , kriminalci sto su ostali doturali oruzije kriminalcima sto su pobjegli po njemackoj, holandiji , belgiji nisu oni postali posteni zato sto je rat, oni nastavili po starom, jos im sve islo na ruku, zolja , kalsnjikova, automata raznih i bombi i pistolja kupljeno, ukradeno, poslato i prodano po zapadu jedno brigada se mogla opremit.

razumijem ja tebe bolje nego sto mislis, ja dosao iz kraja gdje mjesecima zemlja gori u carsiju kod daidze ono slobodne terirorije necu ja ni da ostanem u hrvatskoj niti hocu dalje za njemacku , kad tamo ljudi sjede u kaficima, bastama hotela , raja izlazi , ono ko da je 1989.

TAFKAP
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1564 times
Been thanked: 2651 times

11 Jul 2022, 23:30

Ovo ubleha neka.
Misli se nakon svršetka rata... Slušao sam izvještaj o tome, kaže hanuma ako bude trebalo ćemo ga morati kupiti nazad, da nebi završilo u rukama terorista.

Win Win situacija za Ukraince :cool

Prvo im ga poklone i onda ga još otkupe nazad :D.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

12 Jul 2022, 04:45

Naivno je vjerovati da se jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi promjenila zbog rata

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Jul 2022, 10:19

Kazahstan je sljedeća žrtva. Usudili se pregovarati s EU, o povećanju naftne proizvodnje
Poslastica je kineski upliv u Kazahstan. Putunovi fanovi na aparatima. Ono što sam i govorio, utrpaće Kina Rusima prvom prilikom do balčaka

PUTIN U VELIKOM PROBLEMU: Ispod površine tinja pravi naftni rat sa "bratskom" susjednom državom!

Piše: VLADO VURUŠIĆ / "Jutarnji list"

U odnosima između Rusije i Kazahstana sve je napetije, a ispod površine tinja pravi naftni rat dviju država koji, čak i prema pisanju medija obiju država, može izazvati ozbiljan poremećaj između dvije "bratske zemlje".

Naime, već treći put od početka rata u Ukrajini Rusija je blokirala transport kazahstanske nafte u Europu preko kaspijskog naftovoda (1.511 km) i crnomorskih luka, a kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev najavio je "potragu" za alternativnim pravcima izvoza svojih energenata kako bi se zaobišlo Rusiju.

Tokajev je nedavno u razgovoru s bruxelleskim šefom Charlesom Michelom obećao povećanje obima kazahstanskih energenata za Europu, da bi odmah drugi dan nakon tog srdačnog razgovora Rusi zbog "ekoloških nedostataka" (sic!) najavili tromjesečno zatvaranje naftnog terminala u Novorosijsku i tako praktički blokirali izvoz kazahstanske nafte, dovevši "brata Kasima" u nelagodni položaj. Naime, preko tog kaspijskog naftovoda u Europu ide oko dvije trećine (oko 67 milijuna tona godišnje) cjelokupnog kazahstanskog europskog izvoza. Trenutačno Kazahstan nastoji svoju naftu prebacivati preko naftovoda u Azerbajdžanu (Baku -Tbilisi - Ceyhan) pa do gruzijskih ili turskih luka, ali to je skuplje, a i količina je manja - oko 27 milijuna tona. Prema pisanju tamošnjih medija, Kazahstan i Azerbajdžan intenzivirali su svoje odnose i kontakte u vezi s izvozom energenata u Europu jer obje zemlje vide veliku priliku da se uglave u Europi i nadomjeste ruske sirovine. Stoga pokazuju veću kooperativnost nego neke arapske izvoznice nafte. Mnogi tu vide ne samo priliku za ekonomski profit, nego i za jačanje veza sa Zapadom te slabljenje svoje ovisnosti o Rusiji.

Više nema romantike
No, kako bilo, Rusija i Kazahstan više nisu u romantičnim odnosima, premda i jedni i drugi nastoje ostaviti dojam da je sve u redu. Zbog toga čelnici obiju država daju benevolentne i umirujuće izjave, iako se čini da se ispod stola itekako cipelare. Recimo, kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov u kazahstanskim traženjima alternativnih pravaca, kako kaže, ne vidi političku odluku, a i Tokajev govori da je Rusija bratska zemlja i još uvijek prioritet. No, Mihail Krutihin iz RusEnergyja za Deutsche Welle kaže kako je "ovo Putinova poruka Tokajevu". Ruski politolog Dmitrij Drize u Komersantu ipak navodi da je Tokajevljeva odluka o "zaobilaženju Rusije" ne samo politička nego i povijesna te da ona stubokom može izmijeniti odnose u regiji, pa i šire. Prema njegovu mišljenju, Kazahstan sada želi iskoristiti situaciju u kojoj se nalazi Rusija i riješiti se ne samo ekonomske, nego i političke ovisnosti o Moskvi.

Rat u Ukrajini mijenja odnose na postsovjetskom prostoru jer će te zemlje bivati sve manje ovisne o Rusiji. Nakon završetka ukrajinskog rata neće biti isto kao dosad, nego će i tu doći do mogućih pretumbacija i povijesnih promjena. Ako Kazahstan uspije u svom naumu, Rusija će se naći u još većim problemima, ne samo ekonomskim nego i političkim, smatra Drize. Kazahstanska analitičarka Lejla Alijeva kaže kako su se odnosi u regiji promijenili s ratom u Ukrajini i "naftnim nadmudrivanjem". Ne treba smetnuti s uma da je EU trenutačno najveći kupac kazahstanske nafte i prva je po izravnim investicijama u Kazahstan, a to je velika promjena u geopolitičkim i geostrateškim odnosima u regiji. Doduše, smatra da ni Kazahstan, ni ostale zemlje Srednje Azije neće donositi nepromišljene odluke o odnosima s Rusijom jer su veze vrlo jake, a utjecaj Moskve nije nezanemariv na tamošnje društvo i političku elitu. Ne treba zanemariti da u Rusiji radi i najveći broj gastarbajtera iz tih zemalja.

Rusi gube utjecaj
No Rusija, osim što je "natoizirala" nekadašnje neutralne države Europe i pridonijela jačanju europskog jedinstva, može, suprotno očekivanjima, s vremenom gubiti svoj utjecaj i na područjima koja je podrazumijevala kao svoje. To se, naravno, Putinu ne sviđa jer je ionako zabrinut da mu zbog prevelike okupiranosti Ukrajinom izmiču iz fokusa postsovjetske zemlje Srednje Azije koje Moskva smatra svojim nedodirljivim lenom. Podsjetimo da je na nedavnom gospodarskom formu u Sankt Peterburgu Tokajev u razgovoru s Putinom odbacio mogućnost i osudio priznanje paradržavnih tvorevina Luhansk i Doneck te nedvosmisleno odbio da bude "poligon za rusko zaobilaženje zapadnih sankcija" jer se i sam boji da bi se u tom slučaju mogao naći na udaru Zapada. Ruski analitičari čak su u tom "drskom" istupu Tokajeva našli kineski trag, pogotovo jer se posljednjih godina Peking sve više infiltrira na to područje. Osim toga, Kazahstan nije pokazao očekivanu lojalnost Rusiji u njihovoj ukrajinskoj avanturi, čak su bili suzdržani tijekom glasovanja u UN-u oko osude ruske agresije.

Istodobno s blokadom izvoza nafte neki poznati režimski jastrebovi već govore o "diskriminaciji ruske zajednice u Kazahstanu" (ima ih više od 3,5 milijuna), pa čak i o "povijesnoj Rusiji" koja obuhvaća sjeverni dio te goleme zemlje - najveće države na svijetu bez izlaza na more, a bogatoj naftom (više od tri posto svjetskih zaliha) i uranom (41 posto svjetske proizvodnje). Kazahstan se tako našao u procijepu između lojalnosti Rusiji, koja još uvijek ima veliki politički i kulturološki utjecaj, te Zapada koji šalje primamljive ponude za kupnju njihovih energenata, čime bi Tokajev zadovoljio i svoje političke ambicije da zemlja postane regionalni lider, a ne samo "ruski mlađi saveznik". Tu je, naravno, i interes Kine koja je povećala uvoz kazahstanske nafte i svoje investicije, ali i Turske koja je pojačala svoju političko-ekonomsku prisutnost na tom području, udvostručivši svoju ekonomsku prisutnost u posljednjih nekoliko godina.

Blokada nafte
Kazahstan je važan član zajednice turkofonskih država. Chevron i Exxon Mobil imaju svoje bušotine u Kazahstanu, a prema pisanju ruskih medija, te dvije kompanije šalju zamamni sirenski zov Tokajevu i nude "pomoć" u gradnji i odabiru alternativnih pravaca za izvoz nafte u Europu kako bi se prekoračilo Rusiju. Jedna od ideja je naftovod po dnu Kaspijskog jezera prema Azerbajdžanu te spoj na tamošnje naftovode i turske luke. Moskovski Komersant piše kako je u ovom trenutku teško ostvariti alternativne pravce mimo Rusije, ali u perspektivi, uz pomoć Zapada i Kine koji se guraju i nude, to bi bilo vrlo (i skoro) ostvarivo. Rusija se toga boji jer bi njezin adut - energenti - u odnosima s Europom oslabio.

Konačno, jedan od razloga blokade kazahstanske nafte nije samo "discipliniranje Tokajeva", nego se nadaju će deficit kazahstanske nafte izazvati novu potražnju za - ruskom naftom!

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

12 Jul 2022, 10:20

Braca sije salju Rusima stotine dronova

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 8734 times

12 Jul 2022, 13:17

rocko wrote: 11 Jul 2022, 15:02
Duminjo wrote: 11 Jul 2022, 11:01

Dzaba
Sutra da udju u Kijev, oni su rat izgubili.

Pitanje je samo kolika ce cijena biti. Svakim danom je sve veca.
To se odlucuje na osnovu ciljeva i sta si postigao ratom, ako si prisao na poljsku granicu , uzeo urkarjinsko zito, suncokret, naftu , plin ( ova dva im daju monopol , tema njemacak grabovina i sl) onda ce im svi gubitci biti vrjedni.
I kome ce to sve prodavati i po kojoj cijeni?

:valja

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2783 times
Been thanked: 8734 times

12 Jul 2022, 13:42

UKRAJINSKA vojska priopćila je da je započela protuofenzivu protiv ruskih trupa koje su okupirale dijelove južne ukrajinske regije Herson, javlja DPA.

Post Reply

Return to “Svijet”