Srebrenica - genocid
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41158 times
- Been thanked: 27814 times
- Status: Offline
Re: Srebrenica - genocid
Selam alejkum!
Da li se uči Fatiha mrtvima? Je li ljepše nesta drugo učiti? Da li u Kur`anu piše šta se uči mrtvima ili kako se Muhamed a.s. odnosio prema takvoj situaciji?
Odgovor:
Kur'an ne govori o ovoj temi, ali postoji više hadisa koji govore o našem odnosu prema mrtvima. U jednome od njih Muhammed, a.s., je rekao: "Kada čovjek umre prestaju njegova djela osim u tri slučaja: dobrog djela trajnog karaktera (vakuf), nauke od koje ljudi imaju koristi i nakon njegove smrti, te čestitog djeteta koje uči dovu za njega." Prema tome, učenje dove za mrtve je pohvalno djelo od koje mrtvi imaju koristi. Muhamed, a.s., je ulazeći u mezarje ili prolazeći pored njega učio dove mrtvima, i najbolje je učiti te dove. Međutim, s obzirom na to da veliki broj muslimana ne poznaje te dove, nema zapreke da se uči Fatiha jer je ona najvrjednija Kur'anska sura, stalno se uči u namazu i ima značenje dove. Et-Tirmizi i Ibn Madže bilježe da je Allahov Poslanik, a.s., rekao:: „Najbolji zikr je La ilahe illallah, a najbolja dova je El-Hamdulillah.“
Da li se uči Fatiha mrtvima? Je li ljepše nesta drugo učiti? Da li u Kur`anu piše šta se uči mrtvima ili kako se Muhamed a.s. odnosio prema takvoj situaciji?
Odgovor:
Kur'an ne govori o ovoj temi, ali postoji više hadisa koji govore o našem odnosu prema mrtvima. U jednome od njih Muhammed, a.s., je rekao: "Kada čovjek umre prestaju njegova djela osim u tri slučaja: dobrog djela trajnog karaktera (vakuf), nauke od koje ljudi imaju koristi i nakon njegove smrti, te čestitog djeteta koje uči dovu za njega." Prema tome, učenje dove za mrtve je pohvalno djelo od koje mrtvi imaju koristi. Muhamed, a.s., je ulazeći u mezarje ili prolazeći pored njega učio dove mrtvima, i najbolje je učiti te dove. Međutim, s obzirom na to da veliki broj muslimana ne poznaje te dove, nema zapreke da se uči Fatiha jer je ona najvrjednija Kur'anska sura, stalno se uči u namazu i ima značenje dove. Et-Tirmizi i Ibn Madže bilježe da je Allahov Poslanik, a.s., rekao:: „Najbolji zikr je La ilahe illallah, a najbolja dova je El-Hamdulillah.“
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- MrH
- 22 bez glave

- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
Kakav mesheb, kakave vehabije???carobnjak N wrote: 11 Jul 2022, 14:26po hanefijskom mezhebu to nije nikakva greška, jedino vehabije to forsiraju.MrH wrote: 11 Jul 2022, 14:00
Prva greska je da uopce ucis Fatihu umrloj osobi. Fatiha veze nema sa mrtvima nego bas sa zivima.
Ta brzina je postignuta tako da uce u mislima, a dova ili bilo koja sura se treba lagano izgovarati.
po njima je greška i imati bilo kakav memorijalni centar, pa su tako srušili sva u Medini, iz doba pocetka islama.
Tako su uradili ogromnu stetu za islamsku istoriju i materijalnu zaostavštinu.
brzina je jer ljudi i ne prouce kako treba, nema to nista sa mislima
tako je uvijek npr sa tespihanjem na kraju, ne mozes stici da si pita
Ne trebas biti nesto pametan da skontas prijevod Fatihe.
1.) Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
2.) Milostivog, Samilosnog,
3.) Vladara Dana sudnjeg,
4.) Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
5.) Uputi nas na Pravi put,
6.) na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
7.) a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!
Mrtvi su svoje zavrsili sto se tice Pravog puta, a to sto vi po tradiciji pucate Fatihu kao joker za sve i sto je po tradiciji je druga prica.
I nemoj mu ti vaziti koji si izasao iz vjere, ne pricam ni ja tebi koja je piva slatka, a koja gorka.
Citaj!
11/11/22
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Definitivno politicarima treba zabraniti obracanje u Potocarima.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Dunjaa
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 497 times
- Been thanked: 1124 times
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Po prvi put nakon 27 godina Holandija se javno Izvinjava svim familijama, zrtvama Srebrenice.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Bila i ostala dama 
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Fatiha je mejnstrim kod muslimana koji su primili islam preko Turaka, i tu nema spora oko toga, uči se maltene svugdje i u svakoj prigodi.MrH wrote: 11 Jul 2022, 15:30Kakav mesheb, kakave vehabije???carobnjak N wrote: 11 Jul 2022, 14:26
po hanefijskom mezhebu to nije nikakva greška, jedino vehabije to forsiraju.
po njima je greška i imati bilo kakav memorijalni centar, pa su tako srušili sva u Medini, iz doba pocetka islama.
Tako su uradili ogromnu stetu za islamsku istoriju i materijalnu zaostavštinu.
brzina je jer ljudi i ne prouce kako treba, nema to nista sa mislima
tako je uvijek npr sa tespihanjem na kraju, ne mozes stici da si pita
Ne trebas biti nesto pametan da skontas prijevod Fatihe.
1.) Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
2.) Milostivog, Samilosnog,
3.) Vladara Dana sudnjeg,
4.) Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
5.) Uputi nas na Pravi put,
6.) na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
7.) a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!
Mrtvi su svoje zavrsili sto se tice Pravog puta, a to sto vi po tradiciji pucate Fatihu kao joker za sve i sto je po tradiciji je druga prica.
I nemoj mu ti vaziti koji si izasao iz vjere, ne pricam ni ja tebi koja je piva slatka, a koja gorka.
Citaj!
Saudi, odnosno pleme Saud i današnja vladajuća feudalna kuća istoimene zemlje, je isto bila pod turskom okupacijom kao i mi.
Poštujem ih u tome da su ih se željeli osloboditi i steći neki svoj suvereniteti i baštiniti svoju tradiciju umjesto turske.
To poštujem.
Ali su prešli svaku granicu i mjeru pri tome jer su rušili sve sto ih podsjeca na Turke, pa tako i nadgrobna kubeta u mezarju starom.1300 godina.
Divljacki su sve sravnili sa zemljom.
Naravno za to im je trebala ideoloska podloga, koju su pronasli u skoro zaboravljenom redukcionistickom ucenju ibn Vehaba.
To im je trebalo iz dva razloga. Prvo, da opravdaju rušenje hilafeta( koji jeste bio krinka Turcima da vladaju muslimanskim zemljama i namecu svoju kulturu ) i da se pri tome pridruže ćafirskoj Britaniji u toku ww1.
Drugi je da pomoću tzv "pravog islama" stvore nacionalni identitet.
Ono sto oni danas šire po Bih, tzv dawom- misionarstvom, nije ništa drugo nego širenje svoje kulture, jer tako širis svoj uticaj.
To na šta si se ti nakačio je samo tuđa kultura i identitet umotani u vjeru.
Isto to rade i Turci preko raznih organizacija, Rusi, ameri, Soroš (liberali) itd
U vezi moje neke moralne nekompetencije koju navodis ( jer znanja o tom području imam) možeš li mi objasniti kako ti jedan dan pišeš da jedeš ručak koji si platio stotinu i nesto km ( za jednu osobu) a drugi dan pišeš o nekakvom ispravnom islamu ?!
Po islamskim propisima su luksuz i pogotovo pokazivanje istog ( kibur- oholost) zabranjeni.
Pa je zabranjeno zlato muskarcima kao simbol, te odjeća koja se vuče po zemlji, jer je to tad bio fazon i moda bogataša.
Ali današnji muslimani potkrate pantalone, kupe rucni sat od 500km, i voze se u autima od po 50.000km
Meni lično luksuz i pare ne smetaju, puno love me pali.
Ali ne razumijem kako to današnji muslimani spoje sebi u glavi, da trčiš za novcem, hvalis se novcem ....i onda jos drzis moralne lekcije o nekom "ispravnom islamu".
Ne govorim samo tebi licno, mozda sam previse zakljucaka izvukao iz tih par tvojih postova, ali općenito to je postala mejnstrim religija - jednim dupetom na dvije stolice.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3810 times
- Been thanked: 7013 times
Konjina obicna..
umislio se da je politicar..
Vucicev igrac..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

- Has thanked: 4298 times
- Been thanked: 2112 times
NE govor na ukopu, samo vjerski obred
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9837 times
- Been thanked: 11589 times
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8027 times
- Been thanked: 18990 times
- Maja
- Administrator

Setnja u Stocu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Jedan od glavnih bosnjackih problema je taj kompleks manje vrijednosti nabijan stotinama godina i zelja da se svide drugima.
Jel neko sa strane pokaze mrvu dobre volje odmah mu nakace cvijet Srebrenice i nacale ga za govornicu u Potocarima.
Jel neko sa strane pokaze mrvu dobre volje odmah mu nakace cvijet Srebrenice i nacale ga za govornicu u Potocarima.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9986 times
- Been thanked: 16856 times
Emir Suljagic 
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Ljiljan
- Sitna buranija

- Mood:
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 220 times
Neka je vjecni rahmet svim zrtvama genocida u Bosni i Hercegovini koji je poceo 92. i kulminirao 95. u Srebrenici.

Manite se kojekakvog olosa danas. Svi mi dobro znamo ko su i sta su i to je vec velika stvar. Cijeli svijet zna i pamtice ih kao genocidne kao sto danas svi pamtimo naciste i Holokaust, a to mnogo znaci. Mozda ne pojedincu, ali za historiju je vazno.
Manite se kojekakvog olosa danas. Svi mi dobro znamo ko su i sta su i to je vec velika stvar. Cijeli svijet zna i pamtice ih kao genocidne kao sto danas svi pamtimo naciste i Holokaust, a to mnogo znaci. Mozda ne pojedincu, ali za historiju je vazno.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Jelena Kareluša se oglasila jakom porukom na društvenim mrežama
“11.07.1995. Počnite da brojite do 8.372, uz svaki izgovoreni broj zamislite da je jedan čovjek pao.. 1, 2, 3, … 100, 200,300,… 1.000, 2.000, 3.000… Koliko treba vremena da se ubije 8372 ljudi? Malo vremena i mnogo mržnje, bezumlja i zla! Zar je moguće da se to desilo? Da, za nauk svima, za nauk novim generacijama, da se ludilo ne ponovi. Srebrenica 11.07.1995” – objavila je Jelena Karleuša na Instagramu.
“11.07.1995. Počnite da brojite do 8.372, uz svaki izgovoreni broj zamislite da je jedan čovjek pao.. 1, 2, 3, … 100, 200,300,… 1.000, 2.000, 3.000… Koliko treba vremena da se ubije 8372 ljudi? Malo vremena i mnogo mržnje, bezumlja i zla! Zar je moguće da se to desilo? Da, za nauk svima, za nauk novim generacijama, da se ludilo ne ponovi. Srebrenica 11.07.1995” – objavila je Jelena Karleuša na Instagramu.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3918 times
- Been thanked: 2950 times
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
eno moralni smećari iz Sda već iskorištavaju Srebrenicu za izbornu kampanju, sa pričom kako su Bećirović i onaj gradonačelnik Tuzle, bili jučer ali nisu klanjali dzenazu.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Genocid nisu počinile vojske nego politika.
U srebrenici nisu ubijani bošnjaci nego ljudi.
Mlad. Neiskusan. Htio je da ispadne pametan i pošalje veliku poruku, a desilo se suprotno.
ubijeđen sam da nije bilo namjere.
što se mene tiče, onaj prvi dio je odličan, ali nedorečen.
Da je kazao kako je vojska bila izvršilac, a velikosrpska politika glavni kreator, pogodio bi u sredu.
Što se tiče dijela o bošnjacima, to mu je teška fula.
Vjerujem da je imao namjeru da svemu tome da veći značaj, ali je debelo pogriješio.
Jer da odeš u neki od njemačkih logora u kojima su ubijali jevreje i kažeš da nisu ubijani jevreji nego ljudi, osudio bi te cijeli demokratski svijet, a dabogda da ne bi završio i sa procesom na sudu.
Svi mi se morete obratit
- Maja
- Administrator