Tržište rada u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 267 times
Status: Offline

Re: BH. PRIVREDA U OPASNOSTI: Stopa nezaposlenosti 30 posto, fali 30 hiljada radnika

Post by Odraz »

carobnjak N wrote: 17 Jul 2022, 12:42 evo gledam na tv, u Hr placa iskusnog mesara oko 10.000 kuna
Kazu li koliko placaju neiskusnog? :hm
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Re: BH. PRIVREDA U OPASNOSTI: Stopa nezaposlenosti 30 posto, fali 30 hiljada radnika

Post by carobnjak N »

Odraz wrote: 18 Jul 2022, 14:15
carobnjak N wrote: 17 Jul 2022, 12:42 evo gledam na tv, u Hr placa iskusnog mesara oko 10.000 kuna
6 -7 000 kuna
juce to gledao na hrt - plodovi zemlje
nedjeljom nekad gledam to, opusta me i zadrijemam :D.
bili u nekoj mesnici i pricali sa mladim mesarima
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz »

Naseef Mushroom wrote: 17 Jul 2022, 21:45 Mene nije otjerala ni SDA ni glad za Eurima niti da me vide na Facebooku da sam u Njemačkoj već jednostavno želja za nečim novim, ako se pruži slična prilika za Kanadu, Južnu Afriku ili Maroko razmislio bih da odem i tamo
Idi u Aziju, poslusaj me, neces zazaliti... :obrve
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz »

carobnjak N wrote: 18 Jul 2022, 14:19
Odraz wrote: 18 Jul 2022, 14:15

6 -7 000 kuna
juce to gledao na hrt - plodovi zemlje
nedjeljom nekad gledam to, opusta me i zadrijemam :D.
bili u nekoj mesnici i pricali sa mladim mesarima
Eto me odmah ... :space
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13984 times
Been thanked: 23140 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Naseef Mushroom wrote: 17 Jul 2022, 21:45
MorningStar wrote: 17 Jul 2022, 21:23
Ok ali zasto zelis da ides negdje da radis kad to isto mozes da radis gdje zivis a plata ti dodje na isto kako kazes - ako sam dobro razumio otisao si da probas nesto novo tj. U avanturu da nosas kutije po njemackom skladistu ??

Mene nije otjerala ni SDA ni glad za Eurima niti da me vide na Facebooku da sam u Njemačkoj već jednostavno želja za nečim novim, ako se pruži slična prilika za Kanadu, Južnu Afriku ili Maroko razmislio bih da odem i tamo
Mada je slučajno kod ovog posla ispala satnica iz snova jer su mi priznali iskustvo 10 godina u trgovini u BiH (radim u magacinu u trgovačkom lancu) i pretežno su nočne smjene.
Pa mogo se ti nesto novo upoznati i u Bangladesu, sto bas u Njemacku?
Dozvolite da se obratimo
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Banglades mmm
tamo treba u turizam Fudo, jbo Patagoniju
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Ne znam, ja u Banglades ne bih nikad otisao.
I da mi plate, sta cu tamo?
A u Njemacku i Patagoniju bih, ima zanimljivih stvari.
:D.
Dozvolite da se obratimo
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

ja sam pobrko Bangkok i Banglades
sex turizam, young cheep pussy ovo ono
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Ma bjezi ba, necu ni u Bangkok.
Sve te zemlje sto zmije od 20 metara hodaju oko kuce sam prekrizo sa mape, da je sto pusija :D.
Dozvolite da se obratimo
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

tteba biti open mind i probati i druge kulture
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9681 times
Been thanked: 11423 times

Post by Krokodil Behko »

VITEZ: Nermin prodaje izletničko selo, kuhara i konobara ni za lijeka

U Bosni i Hercegovini je sve više izražen problem s osiguranjem radne snage, mnogi, većinom mladi, svoju sreću vide u odlasku u inozemstvo.

S takvim problemom suočio se Nermin Šipćić iz Viteza koji je odlučio prodati izletničko selo sa 20 šadrvana, planinskom kućom, bazenom, dječijim igralištem i drugim sadržajima.

Kaže, razlog je što nema ko da radi.

- Konobara i kuhara ni za lijeka. Sve je izgleda otišlo u inozemstvo - kaže Šipčić i dodaje da bi tokom sezone mogao zaposliti pet-šest radnika.
MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar »

Krokodil Behko wrote: 18 Jul 2022, 16:52 VITEZ: Nermin prodaje izletničko selo, kuhara i konobara ni za lijeka

U Bosni i Hercegovini je sve više izražen problem s osiguranjem radne snage, mnogi, većinom mladi, svoju sreću vide u odlasku u inozemstvo.

S takvim problemom suočio se Nermin Šipćić iz Viteza koji je odlučio prodati izletničko selo sa 20 šadrvana, planinskom kućom, bazenom, dječijim igralištem i drugim sadržajima.

Kaže, razlog je što nema ko da radi.

- Konobara i kuhara ni za lijeka. Sve je izgleda otišlo u inozemstvo - kaže Šipčić i dodaje da bi tokom sezone mogao zaposliti pet-šest radnika.
Pet-sest sezonskih radnika / sto znaci radit ce eto pola godine - pa sta onda.Dalje prevoz itd do tog mjesta te onda kakva je plata.
99% ljudi nebi vidilo da ide negdje a da tamo nema bolje uslove za zivot / te normalno okruzenje.
Ili imamo znacajan broj avanturista u BiH koji idu da redaju cigle i slicno u svojim avanturama.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4038 times
Been thanked: 3702 times

Post by Naseef Mushroom »

Fuddo wrote: 18 Jul 2022, 14:28
Naseef Mushroom wrote: 17 Jul 2022, 21:45

Mene nije otjerala ni SDA ni glad za Eurima niti da me vide na Facebooku da sam u Njemačkoj već jednostavno želja za nečim novim, ako se pruži slična prilika za Kanadu, Južnu Afriku ili Maroko razmislio bih da odem i tamo
Mada je slučajno kod ovog posla ispala satnica iz snova jer su mi priznali iskustvo 10 godina u trgovini u BiH (radim u magacinu u trgovačkom lancu) i pretežno su nočne smjene.
Pa mogo se ti nesto novo upoznati i u Bangladesu, sto bas u Njemacku?
Pa da je bio Bangladeški zakon, ko zna, možda bih i otišao :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4038 times
Been thanked: 3702 times

Post by Naseef Mushroom »

Odraz wrote: 18 Jul 2022, 14:20
Naseef Mushroom wrote: 17 Jul 2022, 21:45 Mene nije otjerala ni SDA ni glad za Eurima niti da me vide na Facebooku da sam u Njemačkoj već jednostavno želja za nečim novim, ako se pruži slična prilika za Kanadu, Južnu Afriku ili Maroko razmislio bih da odem i tamo
Idi u Aziju, poslusaj me, neces zazaliti... :obrve
Zavisi koje zemlje misliš. Saudijska Arabija, Japan, Tajland, Sjeverna Koreja, sve je to Azija :oo
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je proteklog vikenda na području Hercegovačko-neretvanskog kantona otkrila 49 osoba koje su radile na crno, saopćili su iz ove institucije.
Eto zašto imamo toliko "nezaposlenih"
Svi mi se morete obratit
Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

Post by Ljiljan »

Ja licno ne znam NIKOG ko ne radi, nije u penziji ili nema neka primanja. Eto mozda pretjerujem, mozda bih se i sjetio nekoga, ali na prvu fkt ne znam.

Ova jedna poznanica koja nece da radi, babuka joj u 30 godina sve finansira, nalazio joj 5 poslova, ona ode par dana i prestane… Babo kupi auto, novi mobitel, plati more, izlete, fakultete, vozacke itd. :D
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 234 times

Post by XoKli »

Imamo pun klinac ekonomista,fpnovaca,pravnika... Radnika koji prave stvarnu vrijednost jako malo.
Ljiljan
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 75 times
Been thanked: 220 times

Post by Ljiljan »

j... ga, svi bi nesto da menadzerisu, a kad treba nesto odraditi, mrka kapa.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2807 times
Been thanked: 23212 times

Post by HAVANA »

Ljiljan wrote: 19 Jul 2022, 00:19 Ja licno ne znam NIKOG ko ne radi, nije u penziji ili nema neka primanja. Eto mozda pretjerujem, mozda bih se i sjetio nekoga, ali na prvu fkt ne znam.

Ova jedna poznanica koja nece da radi, babuka joj u 30 godina sve finansira, nalazio joj 5 poslova, ona ode par dana i prestane… Babo kupi auto, novi mobitel, plati more, izlete, fakultete, vozacke itd. :D
Ma nema, bas je usrecio u zivotu odgojem... :lupa
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Znam čovjeka koji je za bajram smirio preko 400 grla stoke a od toga ni marka nije završila u budžetu.
Doduše, njega i razumijem. Nema države za njega, nema ni njega za državu.
Kad su mu džukele poklale ovce, nije dobio ni bona. Tri izlaska na sud i ni fening.
Podsticaja nema haman dvije godine.
Svi mi se morete obratit
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”