OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times
Status: Offline

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by Pasaga »

druga je stvar sto karijeristi imaju prevelik upliv,podguzne muhe
Scepo,Kifla,Bake ...
Ovde je BH povukla zadnji dim,pa kako hos

Ima ovde ljudi koji znaju vise...
samo slabi su u procjeni,tankosava dibidus
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

Eno rvatski portalii imaju teoriju da Schmidt ustvari ništa ne planira u momentu već da je ovo samo dogovor bošnjačkih političara da naprave frku i unaprijed prepadnu Schmidta, da mu tako zaprijete da ne planira njšta da učini slično u budućnosti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Da se ne lažemo, gospodin ima moć da u roku odmah bosnu i hercegovinu uzdigne na nivo eu zemalja. Ono, barem što se zakona tiče, jelte.
Nema tog zakona kojeg ne može nametnuti. Ali ne radi. Neko ga koči. Taj neko zna zašto.
Ja mislim da je zbog radne snage koja je prijeko potrebna eu zemljama.
zbog toga me ne bi čudilo kada bi nametnuo neki zakon koji bi produžio agoniju tj. zadržao trenutno stanje u kojem i staro i mlado kreće put eu.
Svi mi se morete obratit
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Ma ja sam se grohotom smijao kada je Schmidt držao prvi govor uopšte, kada je se predstavljao nakon što je Inzko otišao. Jedna od prvih rečenica mu je bila da stvori atmosferu da mladi ne odlaze :D.
U momentu kada je aktivan balkanski zakon za odlazak u Njemačku, kada hiljade čekaju na red u ambasadama i dok Njemačkoj treba radne snage,
dolazi Nijemac i izjavljuje tako nešto :roll

Da je bilo šta drugo izjavio ali izjaviti tako nešto, e ybg sad :oo
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4450 times
Been thanked: 3406 times

Post by Melek »

Naseef Mushroom wrote: 20 Jul 2022, 09:30 Ma ja sam se grohotom smijao kada je Schmidt držao prvi govor uopšte, kada je se predstavljao nakon što je Inzko otišao. Jedna od prvih rečenica mu je bila da stvori atmosferu da mladi ne odlaze :D.
U momentu kada je aktivan balkanski zakon za odlazak u Njemačku, kada hiljade čekaju na red u ambasadama i dok Njemačkoj treba radne snage,

Zar mi mislimo da je samo BiH njemački izvor radne snage? Mislim ipak da nije to baš tako, već da Njemačka globalno traži kvalifikovanu radnu snagu. Tek toliko da prestanemo o sebi misliti kako smo centar svijeta, jer nas je tako naša nana odgojila.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Melek wrote: 20 Jul 2022, 10:38
Naseef Mushroom wrote: 20 Jul 2022, 09:30 Ma ja sam se grohotom smijao kada je Schmidt držao prvi govor uopšte, kada je se predstavljao nakon što je Inzko otišao. Jedna od prvih rečenica mu je bila da stvori atmosferu da mladi ne odlaze :D.

Zar mi mislimo da je samo BiH njemački izvor radne snage? Mislim ipak da nije to baš tako, već da Njemačka globalno traži kvalifikovanu radnu snagu. Tek toliko da prestanemo o sebi misliti kako smo centar svijeta, jer nas je tako naša nana odgojila.
Nismo centar ali smo jedna od 10 država u blizini gdje postoji dovoljno radno sposobnih gdje će dobiti gotove radnike vez ulaganja truda.
Naravno da postoje i druge države ali je BiH (kao i mnoge druge balkanske zemlje) potpisala sa Njemačkom tzv Balkanski zakon gdje je lakše otići, čak se ni u Austriju ne može tako lahko otići kao u Njemačku iako je komšijska država.

I onda jedan Nijemac tako nešto izjavi, da će zaustaviti mlade da odu je smiješno jer bi to mogao samo dušmanin svoje države uraditi
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

Apsolutno se slazem - sve istocnoevropske zemlje pune radnosposobnih ljudi kojima ne treba ni radna dozvola ni viza.
Previse mi mislimo o sebi visoko.

S druge strane, da jeste u pitanju zelja Njemacke da povuce sto vise ljudi iz BiH, sigurna sam da bi i sam proces izdavanja radnih dozvola i viza bio daleko jednostavniji nego sto je sada.

Schmidt je tipicni Nijemac ( a takve volim) - ne prica puno, ali sam sigurna da razmislja i pametno rezonuje, te da nece nista rijesiti bez detaljne konsultacije sa ljudima koji se razumiju u materiju, mada se i on poprilicno dobro razumije.
Blokada od strane nekih drugih je drugi par opanaka.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

U nas je, kako vidim, strategija da zazvonimo na sva moguća zvona uzbune i pri najmanjoj nekoj inicijativi za promjene. Ne velim da to nije dobro, samo mi prilično interesantno :hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

"Tresla se gora, rodio se mis" - nadam se da ce biti ovo.
Nervir ame "skakanje" i na svaku mogucu promjenu, a fino rekose da se covjek KONSULTUJE, znaci razgovara.
I sasvim sigurno nisu u pitanju samo nas politicari nego i svi ostali.
Schmidt za razliku od politicara u BiH i okruzenju makar zeli razgovarati i saslusati sve argumente, i najsitnije detalje.
Tako ja ovo dozivljavam.

Meni je svakako jedini prihvatljiv nacin glasanja jedan covjek, jedan glas :cudi
Samo gradjanska :bih
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Kakve ti gluposti pises to nisu istine
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Nemoj ih citati, i rijesis problem :cudi
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Bome si u pravu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9980 times
Been thanked: 11857 times

Post by Krokodil Behko »

Ama, nema nikakvih naznaka šta će biti, osim da je odluka po svoj prilici - već donešena.

Ne vjerujem da će odluka biti skroz na jednu stranu. Nije ni moguće. Moguće je skroz na jednu stranu, samo na bosansku. Ako bi na hadezeovu, to bi nas udaljilo od svih dosad usvojenih principa, a koej je postavila upravo EU.

Kompromis bi bio, da Goražde i Bihać ne daju hrvatske delegate u dom naroda, a s druge strane, da se reduciraju nadležnosti tog doma, kao i promjena načina izbora predsjednika FBiH
Black Stallion
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 28 times
Been thanked: 111 times

Post by Black Stallion »

Mislim da neće bit ništa od promjene izbornog zakona, jer da je to cilj onda bi se riješilo davno. Cilj je nažalost da BiH bude u neredu.
Kontra mraku, kontra sili.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2787 times
Been thanked: 8764 times
Status: Online

Post by Duminjo »

Naseef Mushroom wrote: 20 Jul 2022, 11:28

Nismo centar ali smo jedna od 10 država u blizini gdje postoji dovoljno radno sposobnih gdje će dobiti gotove radnike vez ulaganja truda.
Naravno da postoje i druge države ali je BiH (kao i mnoge druge balkanske zemlje) potpisala sa Njemačkom tzv Balkanski zakon gdje je lakše otići, čak se ni u Austriju ne može tako lahko otići kao u Njemačku iako je komšijska država.

I onda jedan Nijemac tako nešto izjavi, da će zaustaviti mlade da odu je smiješno jer bi to mogao samo dušmanin svoje države uraditi
Vecina zeli u EU samo da bi mogli bez problema ici na zapad i raditi.
Njemacka napravi dogovor sa nama da je lakse zaposliti se Bosancu u Njemackoj iako nismo ni blizu ulaska u EU i opet švabo dušman dušman.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Krokodil Behko wrote: 20 Jul 2022, 13:51 Ama, nema nikakvih naznaka šta će biti, osim da je odluka po svoj prilici - već donešena.

Ne vjerujem da će odluka biti skroz na jednu stranu. Nije ni moguće. Moguće je skroz na jednu stranu, samo na bosansku. Ako bi na hadezeovu, to bi nas udaljilo od svih dosad usvojenih principa, a koej je postavila upravo EU.

Kompromis bi bio, da Goražde i Bihać ne daju hrvatske delegate u dom naroda, a s druge strane, da se reduciraju nadležnosti tog doma, kao i promjena načina izbora predsjednika FBiH
drug...
sta god urade,oni su za nijansu blize treceg
to je osipanje drzavnosti,na tanane
ti i vi kako hocete
Kako je turist ku..rva,ceka se zadnji mjesec pred izbore
ufati na buku,brzaka
Ja licno,ovo nebih usvojio,u ovom vremenu.
Posle izbora,mozemo pokrenut neku debatu,o ustavu..i tak
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

N1 UPRAVO JAVLJA: Ovo je sadržaj mjera za FBiH koje će nametnuti Christian Schmidt

U nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navdene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

Image

Do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuće mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH potvrđeno je za N1 iz više diplomatskih izvora.

U nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navdene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

U nacrtu odluke uz ostalo je navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Zastupnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

(Očekuje se da će svaki dom odbiti ili odobriti potrebne zakone u roku od 45 dana od odobravanja u drugom domu. Ako se rok ne ispoštuje, zakon će se uvrstiti na dnevni red tog doma na sjednici nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije u roku od 30 dana od isteka tog roka.”)

– Definicija vitalnih nacionalnih interesa će biti pojednostavljena. Na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa više se ne može pozivati po svim pitanjima, već samo po pitanjima koja su navedena u Ustavu. Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu će razmotriti sva ova pitanja.

– Rasprava o formiranju vlasti obavit će se sukcesivnim smanjivanjem biračkog praga za imenovanje kandidata za Predsjedništvo Federacije BiH ukoliko delegati ne predlože kandidate u zadanim rokovima. Za imenovanje kandidata potrebni su glasovi najmanje 8 delegata u svakom klubu Doma naroda FBiH. Ako jedan klub ne uspije nominirati kandidata u roku od 30 dana, broj delegata koji je potreban da to učini smanjit će se na 5. Ako ni to ne dovede do nominacije, nominacija će biti moguća od bilo koje grupe od 2 delegata nakon dodatnih 30 dana.

– Raspodjela mandata u Domu naroda Federacije BiH će biti reprezentativnija u raspodjeli konstitutivnim narodima iz svakog kantona. Sadašnji propis je doveo do ponekad neuravnotežene zastupljenosti konstitutivnih naroda Federacije BiH u Domu naroda. Jedino kantoni gdje jedan konstitutivni narod čini preko 3% ukupne populacije tog konstitutivnog naroda u cijeloj Federaciji BiH će birati delegate tog konstitutivnog naroda u Dom naroda FBiH. Međutim, u Izbornom zakonu će biti uključen zaštitni mehanizam kako bi se osiguralo da svi kantoni budu zastupljeni u Domu naroda. Ovo pravilo podjednako štiti Bošnjake, Srbe i Hrvate koji žive u kantonima u kojima su brojčano manjina.

– Deblokira se postupak imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH. Četiri mjesta trenutno su upražnjena nakon što je predsjednik Federacije više od pet godina odbijao obnašati svoju dužnost. Odredit će se jasni rokovi u kojima će tijela odlučivati o imenovanju sudija Ustavnog suda. Prema donesenoj odluci, ukoliko Predsjedništvo Federacije ne predloži sudije u određenom roku, Dom naroda će glasati o listi koju dostavi Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Osim toga, postupak imenovanja članova Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa premješta se iz Parlamenta u sam Sud, koji će iz svojih redova imenovati sudije u Vijeće.

– Uvodi se rok za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u toku kojeg će imenovati Vladu Federacije BiH.

Funkcionalnost institucija FBiH mora se ponovo uspostaviti kako bi se izbjegao scenarij gdje jedna ili više stranaka blokiraju institucije. Zbog toga je neophodno da konstitutivni narodi imaju čvrste ustavne garancije prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, istovremeno osiguravajući da se te garancije ne mogu zloupotrijebiti za paraliziranje sistema, navedeno je u obrazloženju mjera koja bi do 1.avgusta trebala biti zvanično objavljene

Za navedene mjere visoki predstavnik, kako nam je potvrđeno iz više izvora, ima podršku ključnih zemalja članica Vijeća za provedbu mira.

Odluka će stupiti na snagu objavom u Službenom listu BiH, bez odlaganja.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar »