Kako se kaže kad je nešto više čisto od nečega drugog?
Ili kad je više bijelo od nečega drugog?
Čistije ili čišće? (Profesorica mi je jednom objasnila da zavisi od toga na šta se odnosi)
Bijelije ili bjelje ili nešto treće? (Ne znam otkud mi ovo naumpade)
Peggy Sue wrote:
Čistije ili čišće? (Profesorica mi je jednom objasnila da zavisi od toga na šta se odnosi)
Bijelije ili bjelje ili nešto treće? (Ne znam otkud mi ovo naumpade)
Tim jednosložnim pridjevima se dodaje nastavak -ji ili -iji kad se želi napraviti komparativ ovisi o tome imaju li kratki slog ili dugi a ne ovisno o tome na što se odnosi... nije mi jasno zašto je tvoja profesorica to rekla.
Kod pridjeva čist se može reći i čistiji i čišći s tim da je čistiji na prvom a čišći na drugom mjestu.
Kod bijel je točno bijel - bjelji - najbljelji.
Bijeliji je krivo.
Edit: barem kod nas, a budući da su nam tvorbe riječi gotovo uvijek iste, valjda i kod vas
camargue wrote:sinosnja je za mene jos uvijek ispravno,nekako mi je glupo ono sa sinoCnja...glupo zvuci do vraga...ne ,kod mene ostaje sinosnja..
htjedoh sam jos da kazem da postoje ljudi kod nas koje sam sretao ovdje u D koji kad kazu rijec-"pusti",oni kazu "pusci" (pustji) da napisem njemackim slovima(puschchi)...meni to tako glupo djeluje,najradije bih ga poslo u brda sa onim njegovim "pusci"...
jedino sta jos i najvise mrzim kad cujem je, umjesto "sumNJam" kad neko kaze-sumLJam"...
jao kako mi je to odvratno i uvijek se pitam kako ti ljudi koji to koriste ne primijete da je to neispravno,jer cijeli svijet oko njih koristi ono ispravno sumNJam a oni i dalje po svom...cak i neki pismeniji koriste ovu bezveznu verziju ove rijeci..
sinocni je pravilno, koliko god tebi bilo glupo... i meni jako smeta kod tebe (ne smao kod tebe,ali raspravljali smo na tu temu vec) HTJEO ili VIDJEO , ne sjecam se koja je od ove dvije rijeci bila u pitanju,ali samo zato sto je ti (ne samo ti nego veliki broj ljudi) upravo tako upotrebljava ne cini je pravilnom.
Nas jezik je divan, kompleksan i tezak, uz sve to razlicit iz sela u selo, da ne navodim vece prostore... Kroz upotrebu nekih rijeci moze se ocijeniti i necija pismenost. Ovdje mislim da knjizevnu pismenost, ne na informiranost, elokventnost, nacin prezentacije nas kao osoba (da me ne bi razumijeli pogresno)... Nisam najpismenija, ali ima svasta i ovdje, tmaan da se zapitam da li je neko uposte zavrsio i cetiri razreda osnovne skole
...i meni je ovo mrsko cuti!...nisam citala dalje,mozda je vec neko objasnio,ali ne'a veze!:)
...ja mislim da je ovako tacno,a ako nije,molim,ispravite me!
ja sam vidjela
ti si vidio
on je vidio...itd
...ondaK,sta me posebno nervira kad se govori ili pise,a ima vas puuunooooooo;
ja bih
ti bi
on bi
ona bi
ono bi
mi bismo
vi biste
oni bi...da dalje ne filozofiram! ..aj,sad!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
camargue wrote:sinosnja je za mene jos uvijek ispravno,nekako mi je glupo ono sa sinoCnja...glupo zvuci do vraga...ne ,kod mene ostaje sinosnja..
htjedoh sam jos da kazem da postoje ljudi kod nas koje sam sretao ovdje u D koji kad kazu rijec-"pusti",oni kazu "pusci" (pustji) da napisem njemackim slovima(puschchi)...meni to tako glupo djeluje,najradije bih ga poslo u brda sa onim njegovim "pusci"...
jedino sta jos i najvise mrzim kad cujem je, umjesto "sumNJam" kad neko kaze-sumLJam"...
jao kako mi je to odvratno i uvijek se pitam kako ti ljudi koji to koriste ne primijete da je to neispravno,jer cijeli svijet oko njih koristi ono ispravno sumNJam a oni i dalje po svom...cak i neki pismeniji koriste ovu bezveznu verziju ove rijeci..
sinocni je pravilno, koliko god tebi bilo glupo... i meni jako smeta kod tebe (ne smao kod tebe,ali raspravljali smo na tu temu vec) HTJEO ili VIDJEO , ne sjecam se koja je od ove dvije rijeci bila u pitanju,ali samo zato sto je ti (ne samo ti nego veliki broj ljudi) upravo tako upotrebljava ne cini je pravilnom.
Nas jezik je divan, kompleksan i tezak, uz sve to razlicit iz sela u selo, da ne navodim vece prostore... Kroz upotrebu nekih rijeci moze se ocijeniti i necija pismenost. Ovdje mislim da knjizevnu pismenost, ne na informiranost, elokventnost, nacin prezentacije nas kao osoba (da me ne bi razumijeli pogresno)... Nisam najpismenija, ali ima svasta i ovdje, tmaan da se zapitam da li je neko uposte zavrsio i cetiri razreda osnovne skole
...i meni je ovo mrsko cuti!...nisam citala dalje,mozda je vec neko objasnio,ali ne'a veze!:)
...ja mislim da je ovako tacno,a ako nije,molim,ispravite me!
ja sam vidjela
ti si vidio
on je vidio...itd
...ondaK,sta me posebno nervira kad se govori ili pise,a ima vas puuunooooooo;
ja bih
ti bi
on bi
ona bi
ono bi
mi bismo
vi biste
oni bi...da dalje ne filozofiram! ..aj,sad!
...i zaboravih,htio!
ja bih htjela
ti bi htio
ona bi htjela
...mnozina-obavezno BI!!!...aj,ijope!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Sad kod jedne tinejdzerke na fb vidim status "Djevojke nebo se oblači, mogle bi i vi. )"..
Ok, jasna mi je greska u drugom dijelu recenice, ali sta je s ovim "oblači"... Koji je pravilan izraz? Oblača? Nemam pojma!