Pa teško je i promijeniti kad nama nedostaje role-model, vodje. Ono što narod vidi kao "veličinu" su Čović, Tihić i Dodik, ponekad i ostali.
Porazno je da nemamo ni jednog jedinog čovjeka za kojeg možemo reći da je milijarder, neko koga se pita u svijetu. On(i) bi bio (bili) taj uzor i oni bi postavljali granicu, koju bi drugi pokušavali da dokuče.
Druga stvar je obrazovanje. Mislim da je naš školski sistem totalno loš. Većinom se potencira ocjena koju će učenik dobiti. Ona bi trebala biti manje važna, važnije bi trebalo biti znanje. A ja mislim, na osnovu iskustva, da smo mi tu porazno slabo plasirani.
Ja sam već davno rek'o šta bih sa obrazovanjem napravio - privatizirao ga. Cijeni bi ionako očekivano pale, pa bi svaki zaposleni roditelj mogao platiti obrazovanje svom dijetu. Stim da bi se vodilo računa gdje se dijete upisuje, jer bi roditelji tražili balans izmedju kvaliteta obrazovanja i para. A sa druge strane, škole bi morale dizati kvalitet maksimalno kako ne bi propale.
A upisnina bi slijedila i kao prirodna selekcija učenika. Oni koji neće da uče ne bi išli ni u školu. Bolje da rade nešto drugo, nego ono što ne žele.
Ako se i ne bi privatizir'o, bitno ga je promijeniti, jer nije dobar i ne garantuje ništa. Dijete potroši 20 godina života u ništa, nauči osnove. Praksa i praktična primjena je za nas nepoznanica. Važi se samo trenutna količina znanja (tj. u momentu testa, a nije bitno što će to dijete možda sutra naučiti i znati kroz život). Dijete se podstiče da bude kritično, 70% predmeta podstiče na to, a 30% ih je relaksirajućih. Ne postoji nijedan predmet, sem profesorove dobre volje, koja dijete podstiče da otvori um i bude inovativno (likovno ne brojim, jer i da se složim, ono nije u rangu sa jezicima recimo). A da ne pričam o tome kako djeca uče da ne bi dobila jedinicu, tj. kaznu, što je naravno pogrešno. Djete bi trebalo učiti zbog znanja koje hoće da usvoji i koje je korisno, a ne zbog kazni koje ga čekaju ako ne nauči. I tako dalje...
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place