Ja to slabo pratim.
Et, bas me zanima koji su tvoji favoriti,
Da poslusam.
Ja to slabo pratim.
Enes Karić
Za neke je uvijek kriva AmerikaCalla wrote: 18 Aug 2022, 15:35Ja kako vidim u ovoj Bosni se vjecito trazi nekakav krivac, a malo tko zeli da napravi iskorak I objelodani put za prosperitet vecine.
Spagheterija,ohohohohho
Ovo si guglala sat vremena
priznaj da te privuklo to sto se preziva Karić
Moderni evropski muslimaniChan wrote: 18 Aug 2022, 10:43 Ne ignorišem, već ono što pokušavam reći jeste da ti nije potreban nacionalizam da bi formirao naciju i s kojom bi išao do konačnog osvještavanja, ali razumijem zašto je prisutan i kod Bošnjaka je to više reakcija na druge nacionalizme. Islam vrlo dobro može biti ukomponovan u tako nešto na Balkanu, jer su Bošnjaci, kao moderni evropski muslimani, sve samo ne ideološki fanatici i slično dok je istovremeno koncept ummeta neprovodiv već par stoljeća unazad. Bošnjaci su toga također svjesni... ako ne svi, onda većina i zato BiH više teži ka Evropi nego ka istoku, a Islam u tome može itekako opstati.
Naravno, tebi i vjerovatno Nazifu i nekim drugim ultranacionalistima je ovo gore neprihvatljivo. Ja to znam vrlo dobro.
To što si naveo možda ti ubrajaš u moderne muslimane. Ja ne. To ne podrazumijeva opijanje, klađenje i ostalo, već da živiš u skladu sa evropskim demokratskim standardima koji te ne spriječavaju u tome da živiš kao musliman. Malo bi manje trebali reagovati na izljeve mržnje od strane pojedinih budala i sve 5.Bosnia_Nord wrote: 23 Aug 2022, 02:26Moderni evropski muslimaniChan wrote: 18 Aug 2022, 10:43 Ne ignorišem, već ono što pokušavam reći jeste da ti nije potreban nacionalizam da bi formirao naciju i s kojom bi išao do konačnog osvještavanja, ali razumijem zašto je prisutan i kod Bošnjaka je to više reakcija na druge nacionalizme. Islam vrlo dobro može biti ukomponovan u tako nešto na Balkanu, jer su Bošnjaci, kao moderni evropski muslimani, sve samo ne ideološki fanatici i slično dok je istovremeno koncept ummeta neprovodiv već par stoljeća unazad. Bošnjaci su toga također svjesni... ako ne svi, onda većina i zato BiH više teži ka Evropi nego ka istoku, a Islam u tome može itekako opstati.
Naravno, tebi i vjerovatno Nazifu i nekim drugim ultranacionalistima je ovo gore neprihvatljivo. Ja to znam vrlo dobro.![]()
Jedno je ispunjavati osnovne vjerske dužnosti a uz to imati kultoroške razlike u odnosu na istok pa se nazivati "evropski musliman."
A drugo je ne ispunjavati nikakve dužnosti, biti imenom musliman i to nazivati "evropskim islamom" još "modernim".
Može li to moderni kada značiti da se nešto čak više u vjeri ispunjava u odnosu na prije 500 godina a ne uvijek zapostavljanja nečega iz Kur'ana iz Sunneta se opravdava sa modernim islamom.
Svake godine Bošnje pošalju 200 000 glasova na Zvezde Granda, pobjednika Zvezde Granda dočeka po 30 000 - 40 000 ljudi, kladionice u FBiH svake godine duplaju profit (valjda u modernom evropskom islamu kocka je dozvoljena), alkohol također obara sve rekorde u prodaji i još milion situacija i ovo se sve stavlja pod krov "modernog bosanskog evropskog islama."![]()
Ja znam da je islam poprilično dubok i širok za izučavanje ali i ptice na grani znaju da u globalu Bošnjaci su skrenuli od islama i još to sve sami sebi pravdaju nekakvim filozofijama.
Ko se ne slaže samnom neka sutra za vrijeme podne ili ikindije namaza uđe u lokalnu džamiju i izbroji stanje (oduzmite bradonje) pa nek mi javi rezultat.
sta ti kazes na bugarija?Taare
Nisam upoznao čovjeka. Ali, ono što sam čuo od prijatelja koji ga znaju, jesu same pohvale.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests