Ja to slabo pratim.
Et, bas me zanima koji su tvoji favoriti,
Da poslusam.

Ja to slabo pratim.

Enes Karić

Za neke je uvijek kriva AmerikaCalla wrote: 18 Aug 2022, 15:35Ja kako vidim u ovoj Bosni se vjecito trazi nekakav krivac, a malo tko zeli da napravi iskorak I objelodani put za prosperitet vecine.

Spagheterija,ohohohohho

Ovo si guglala sat vremena
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
priznaj da te privuklo to sto se preziva Karić

Moderni evropski muslimaniChan wrote: 18 Aug 2022, 10:43 Ne ignorišem, već ono što pokušavam reći jeste da ti nije potreban nacionalizam da bi formirao naciju i s kojom bi išao do konačnog osvještavanja, ali razumijem zašto je prisutan i kod Bošnjaka je to više reakcija na druge nacionalizme. Islam vrlo dobro može biti ukomponovan u tako nešto na Balkanu, jer su Bošnjaci, kao moderni evropski muslimani, sve samo ne ideološki fanatici i slično dok je istovremeno koncept ummeta neprovodiv već par stoljeća unazad. Bošnjaci su toga također svjesni... ako ne svi, onda većina i zato BiH više teži ka Evropi nego ka istoku, a Islam u tome može itekako opstati.
Naravno, tebi i vjerovatno Nazifu i nekim drugim ultranacionalistima je ovo gore neprihvatljivo. Ja to znam vrlo dobro.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

To što si naveo možda ti ubrajaš u moderne muslimane. Ja ne. To ne podrazumijeva opijanje, klađenje i ostalo, već da živiš u skladu sa evropskim demokratskim standardima koji te ne spriječavaju u tome da živiš kao musliman. Malo bi manje trebali reagovati na izljeve mržnje od strane pojedinih budala i sve 5.Bosnia_Nord wrote: 23 Aug 2022, 02:26Moderni evropski muslimaniChan wrote: 18 Aug 2022, 10:43 Ne ignorišem, već ono što pokušavam reći jeste da ti nije potreban nacionalizam da bi formirao naciju i s kojom bi išao do konačnog osvještavanja, ali razumijem zašto je prisutan i kod Bošnjaka je to više reakcija na druge nacionalizme. Islam vrlo dobro može biti ukomponovan u tako nešto na Balkanu, jer su Bošnjaci, kao moderni evropski muslimani, sve samo ne ideološki fanatici i slično dok je istovremeno koncept ummeta neprovodiv već par stoljeća unazad. Bošnjaci su toga također svjesni... ako ne svi, onda većina i zato BiH više teži ka Evropi nego ka istoku, a Islam u tome može itekako opstati.
Naravno, tebi i vjerovatno Nazifu i nekim drugim ultranacionalistima je ovo gore neprihvatljivo. Ja to znam vrlo dobro.![]()
Jedno je ispunjavati osnovne vjerske dužnosti a uz to imati kultoroške razlike u odnosu na istok pa se nazivati "evropski musliman."
A drugo je ne ispunjavati nikakve dužnosti, biti imenom musliman i to nazivati "evropskim islamom" još "modernim".
Može li to moderni kada značiti da se nešto čak više u vjeri ispunjava u odnosu na prije 500 godina a ne uvijek zapostavljanja nečega iz Kur'ana iz Sunneta se opravdava sa modernim islamom.
Svake godine Bošnje pošalju 200 000 glasova na Zvezde Granda, pobjednika Zvezde Granda dočeka po 30 000 - 40 000 ljudi, kladionice u FBiH svake godine duplaju profit (valjda u modernom evropskom islamu kocka je dozvoljena), alkohol također obara sve rekorde u prodaji i još milion situacija i ovo se sve stavlja pod krov "modernog bosanskog evropskog islama."![]()
Ja znam da je islam poprilično dubok i širok za izučavanje ali i ptice na grani znaju da u globalu Bošnjaci su skrenuli od islama i još to sve sami sebi pravdaju nekakvim filozofijama.
Ko se ne slaže samnom neka sutra za vrijeme podne ili ikindije namaza uđe u lokalnu džamiju i izbroji stanje (oduzmite bradonje) pa nek mi javi rezultat.

sta ti kazes na bugarija?Taare

Nisam upoznao čovjeka. Ali, ono što sam čuo od prijatelja koji ga znaju, jesu same pohvale.